ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ερωτηση δερμεντζοπουλου

ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα με την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων στο Νησί της Σαμοθράκης».

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους Υ4α/οικ.114762 και Γ.Π.οικ.116038 του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και την ΚΥΑ Υα/88426/15-1-2003(ΦΕΚ 5/Β΄/2003) που αφορούν τις αμοιβές εξετάστρων των πρωινών Εξωτερικών Ιατρειών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας, οι ασφαλισμένοι των ταμείων εκτός ορισμένων κατηγοριών ( ΟΓΑ , Άποροι κ.α.), υποχρεούνται να καταβάλουν το αντίτιμο των 3 ευρώ για την ιατρική επίσκεψη στις δομές Υγείας, ενώ οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων, υποχρεούνται να καταβάλουν τα αντίστοιχο αντίτιμο για οποιαδήποτε ενδεχομένως εργαστηριακή εξέταση χρειαστεί ( μικροβιολογική ή ακτινολογική). Μια απλή βιοχημική εξέταση , το λεγόμενο check-up , από τους πρώτους υπολογισμούς πιθανώς να κοστίζει άνω των 40 ευρώ . Δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει έστω και μερική επιστροφή των χρημάτων μέσω των ταμείων σε κάθε ασφαλισμένο μέσω της λεγόμενης αίτησης δαπάνης.

Στο νησί της Σαμοθράκης
υπάρχουν επιπρόσθετα προβλήματα που επιβαρύνουν οικονομικά ακόμα περισσότερο τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.

Η υγειονομική περίθαλψη των κάτοικων του νησιού, πραγματοποιείται από το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης στην Χώρα, καθώς και από το Περιφερειακό Ιατρείο της Καμαριώτισας. Στο νησί δεν υπάρχουν ιατροί άλλων Ταμείων , ούτε ιδιώτες ιατροί και κατά συνέπεια οι ασφαλισμένοι στα αντίστοιχα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΠΑΔ κ.λ.) στην περίπτωση που θα χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη, ή θα πρέπει να επιβαρύνονται ξανά οικονομικά από την στιγμή που θα πρέπει να πληρώσουν κάθε μία εξέταση που θα κάνουν στο Κέντρο Υγείας, ή θα πρέπει να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη στις αντίστοιχες δομές Υγείας, και πάλι με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση , γεγονός όμως που θα δημιουργήσει και επιπλέον προβλήματα στην λειτουργία αυτών των δομών, καθότι ως γνωστόν, ήδη υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής ακόμη και για τις πιο απλές εξετάσεις. Είναι δε αντιφατικό να ζητήσει ο ασφαλισμένος, για παράδειγμα του ΙΚΑ, να πάρει πίσω τα λεφτά του από το ταμείο του κάνοντας δαπάνη, όταν και μόνο το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη θα του κοστίσει στην καλύτερη των περιπτώσεων, όσο η εξέταση!
Εκφράζεται δε ο φόβος πως η εφαρμογή των διατάξεων αυτών μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει το Υπουργείο, δηλαδή την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Διότι λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στον βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Υγείας που είναι η Προληπτική Ιατρική . Είναι φανερό ότι η μη έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών , μπορεί να επιβαρύνει πολλαπλάσια το κράτος καθότι τα έξοδα νοσηλείας είναι κατά πολύ μεγαλύτερα εκείνων των απλών προληπτικών εξετάσεων.
Ήδη υπενθυμίζουμε την αναθεώρηση προς τα κάτω, των οικονομικών εσόδων από την λειτουργία των ολοήμερων ιατρείων στα Νοσοκομεία , που έκανε το επιτελείο του νυν υπουργού κ. Λοβέρδου σε σχέση με τα ποσά που είχε υπολογίσει το επιτελείο της κ. Ξενογιαννακοπούλου .
Ενόψει όλων αυτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι σκοπεύει να πράξει το Υπουργείο ώστε να διευκολύνει την ήδη επιβαρυμένη υγειονομική κάλυψη των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων που δεν διαθέτουν αντίστοιχο ιατρό στο νησί της Σαμοθράκης ;
2. Σκοπεύει το Υπουργείο να εξαιρέσει τα ακριτικά νησιά από την εφαρμογή του νόμου, ή τουλάχιστον να θεσμοθετήσει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ώστε να μην δοθεί το τελικό χτύπημα, που θα οδηγήσει στην ερήμωση των ακριτικών μας νησιών , από την στιγμή που και το υπέρτατο αγαθό της Υγείας θα καταλήξει είδος πολυτελείας;
3. Αναλογίζεται το Υπουργείο ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών υγείας στο βωμό της εξοικονόμησης οικονομικών πόρων, υποβαθμίζεται και κατ’ ουσία αποδομείται ο βασικός πυλώνας της Προληπτικής Ιατρικής που υπαγορεύει την έγκαιρη διάγνωση πολλών ασθενειών μέσω των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων; Με αυτή λοιπόν την λογική μήπως τα οικονομικά οφέλη που επιδιώκει το Υπουργείο είναι βραχυπρόθεσμα και εντελώς πλασματικά;

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σκεφτείτε σας παρακαλώ την πρότασή μου, μελετήστε την και αν συμφωνήσετε, εφαρμόστε την.
Προτείνω λοιπόν από εδώ και πέρα να μην αναρτάτε καμιά ερώτηση και επερώτηση , δελτίο τύπου, ανακοινώσεις και λοιπά λοιπά λόγια και κινήσεις του θεαθείναι κανενός κόμματος- βουλευτή - πολιτευτή και και και ... διότι πιστεύω ότι στους νοήμονες, μόνο γέλωτα προκαλούν, πέραν του ότι "ρυπαίνουν" το περιβάλλον, αφού πραγματικά είναι άχρηστα προϊόντα και δεν προσφέρουν τίποτα.

Προτιμώ και πιστεύω ότι το προτιμούν όλοι να αναρτάται κάθε πράξη που έχει ουσία και αποτέλεσμα έστω και για ολιγομελείς ομάδες πολιτών.

Επειδή όμως η επιτυχία έχει πολλούς γονείς τότε εάν επιθυμούν να είναι πιστευτοί ότι συνέβαλαν στην όποια επιτυχία ας αναρτώνται όλες οι ερωτήσεις , οι ενέργειες κλπ κλπ που βοήθησαν στη λύση του προβλήματος.

Έτσι δεν μας πείθουν ότι δουλεύουν για εμάς, αλλά ότι μας Δ Ο Υ Λ Ε Υ Ο Υ Ν !!!


ΥΓ. Ισχύει για όλες τις αποχρώσεις, για όλους και για όλες, για όλα τα κόμματα κλπ κλπ και για το λόγο αυτό το σχολιάζω με το ίδιο σχόλιο και σε άλλο βουλευτή

ΠΟΛΙΤΗΣ