ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Με αφορμή την έκδοση του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, εκφράζουμε σαν ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τον έντονο αποτροπιασμό μας.
Με αυτό το μηχανογραφικό επιχειρείται, αναιτιολόγητα και ενάντια σε κάθε επιστημονική, κοινωνική, ανθρώπινη λογική του ηθικού και του δικαίου, ο αποκλεισμός ατόμων με σοβαρές παθήσεις από Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές, παραβιάζοντας κατάφωρα το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.
Η ιστορία αυτή δεν ξεκινάει με την έκδοση του μηχανογραφικού δελτίου αλλά έχει τις ρίζες της στον Νόμο 3794/2009 «Ρύθμιση Θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» από το οποίο ζητούμε να αφαιρεθεί το άρθρο 35 στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά : «Οι πάσχοντες από τις αναφερόμενες παθήσεις δεν εισάγονται σε Τμήματα στα οποία λόγω της φύσης της Επιστήμης είναι δυσχερής για αυτούς η παρακολούθηση σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του τμήματος, που εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και ανακοινώνεται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο γίνεται η επιλογή».
Το άρθρο αυτό του Νόμου παραπέμπει σε εποχές στιγματισμού και προκατάληψης για την αναπηρία και δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη προσέγγιση που ισχύει πλέον στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.
Το άρθρο αυτό άφησε ελεύθερους τους Πανεπιστημιακούς να αποφασίσουν κατά το δοκούν και χωρίς τις ελάχιστες στοιχειώδεις γνώσεις για την κατηγορία κάθε αναπηρίας.
Η εφαρμογή αυτού του άρθρου είχε σαν αποτέλεσμα πολλά παρουσιασθούν περίεργα φαινόμενα στο Μηχανογραφικό, όπως για παράδειγμα:
• Υπάρχουν τμήματα (π.χ. Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ναυπηγικής ΤΕΙ Πειραιά κ.α.) που αποκλείουν ΟΛΕΣ τις παθήσεις!!!.
• Υπάρχουν Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που δεν αποκλείουν ΚΑΜΙΑ πάθηση (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμια Πειραιά, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου κ.α.)
• Υπάρχουν τμήματα κάποιου ΑΕΙ/ΤΕΙ που αποκλείουν κάποιες παθήσεις και το ίδιο ακριβώς τμήμα σε άλλο ΑΕΙ/ΤΕΙ αποκλείει άλλες ή δεν αποκλείει καμία (π.χ.πολιτικοί μηχανικοί Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης καμία αποκλειόμενη πάθηση ενώ πολιτικοί μηχανικοί Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 5 αποκλειόμενες παθήσεις).!!!!
• Υπάρχουν τμήματα στο ίδιο Ίδρυμα που δεν αποκλείουν κανέναν (π.χ. Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και τμήματα στο ίδιο ίδρυμα που σπάνε ρεκόρ: Ιστορία και Εθνολογία με 35 αποκλειόμενες (από σύνολο 58 του καταλόγου)!!!!.
Σε εποχές που τα έντονα οικονομικά προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας, γίνονται ολοένα εντονότερα, έρχεται η Πολιτεία και οι Πανεπιστημιακοί φορείς να μας θυμίσουν για μια ακόμη φορά ότι ο κοινωνικός ρατσισμός απέναντι στα άτομα με Αναπηρίες είναι ΕΔΩ, είναι ΥΠΑΡΚΤΟΣ και δεν ξεριζώνεται εύκολα.
Σας ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουμε ότι ντρεπόμαστε ιδιαίτερα για την κοινωνική αναλγησία που έδειξαν οι πανεπιστημιακοί φορείς στον χειρισμό του θέματος.
Δυστυχώς στις λίστες με τις αποκλειόμενες σχολές για τα άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβάνονται και , τα ΤΕΙ Καβάλας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπως μπορεί κάποιος να δει στο
http://www.kesypthessaly.gr/docs/amea/20101112_mhxanografiko_5.pdf
Επειδή, η ανάρτηση αυτού του μηχανογραφικού αποτελεί όνειδος και ντροπή για όλη την ελληνική κοινωνία ζητούμε σαν ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ από το Υπουργείο Παιδείας την αυτόματη κατάργησή του και το δικαίωμα της εγγραφής όλων των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην κείμενη νομοθεσία, με συνοπτικές διαδικασίες στις σχολές προτίμησής τους. Ήδη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα η εγγραφή τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Επιπλέον ζητούμε από την Πανεπιστημιακή κοινότητα (διδακτικό προσωπικό, φοιτητές) να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αποφάσεις των Συγκλήτων και να διεκδικήσουν άμεσα και δυναμικά την ανάκλησή τους.
Τέλος δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Εθνική Συνομοσπονδία Αμεα και ότι θα είμαστε δίπλα τους στον αγώνα τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου