ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

κινηματογραφος

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την ταινία :



Δευτέρα, 22 και Τρίτη, 23 Νοεμβρίου
Το πνεύμα του μελισσιού (El espíritu de la colmena) – Victor Erice, Ισπανία, 1973, διάρκεια: 98΄
Σενάριο : Φρανσίσκο Γκερεχέτα, Βίκτορ ΄Εριθε, Ανχέλ Φερνάντεζ Σάντος
Ηθοποιοί: Ανα Τόρεντ, Ιζαμπέλ Τελέριο, Φερνάντο Φερνάν Γκομέζ, Τερέζα Γκιμπέρα

Στην Ισπανία, προς το τέλος του εμφυλίου, η μικρή ΄Ανα προσπαθεί να βοηθήσει έναν λιποτάκτη που θεωρεί ενσάρκωση του συμπαθητικού τέρατος του Φρανκενστάιν, σε μια όμορφη, δοσμένη με

λυρισμό αλληγορία πάνω στην Ισπανία του Φράνκο αλλά και πάνω στον μυστηριώδη, συναρπαστικό κόσμο του παιδιού. Ένα σπάνιο αριστούργημα σε επανέκδοση. Η ταινία (από τα σπάνια δείγματα μεγάλης τέχνης που μας χάρισε ο παγκόσμιος κιν/φος στην δεκαετία του ’70) εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της Καστίλης, το 1940, προς το τέλος δηλαδή του ισπανικού εμφυλίου. Η μικρή ΄Ανα γοητεύεται από την ταινία τρόμου «Φρανκενστάιν» που βλέπει στον περιφερόμενο κιν/φο του χωριού της, ιδιαίτερα από την συνάντηση του τέρατος μ’ ένα μικρό κοριτσάκι.
Η μεγαλύτερη αδερφή της τροφοδοτεί την φαντασία της λέγοντάς της πως το τέρας εξακολουθεί να ζει και ότι μπορεί να καλέσει το πνεύμα του στον αχυρώνα τους. Έτσι , όταν η ΄Ανα ανακαλύπτει κρυμμένο στον αχυρώνα ένα πληγωμένο στρατιώτη του Δημοκρατικού Στρατού, πιστεύει πως αυτός είναι η ενσάρκωση του τέρατος. Και η συνάντηση του τέρατος με το κοριτσάκι στην οθόνη, αρχίζει να υλοποιείται με τρόπο αφάνταστο αλλά και τραγικό. Γυρισμένη προς το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, η ταινία ήταν μια αλληγορία πάνω στην υπό δικτατορικό καθεστώς Ισπανία, με τον λιποτάκτη στρατιώτη να εκπροσωπεί τους εναπομείναντες παράνομους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού. Ταυτόχρονα η ταινία είναι και ένα σχόλιο πάνω στην δύναμη του κιν/φου αλλά και σχόλιο πάνω στην πολύπλοκο, μυστικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό κόσμο της παιδικής ηλικίας.


Κριτική ταινιών : Ν. Φ. Μικελίδης