ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

"θελουν να μας διωξουν απο το δελτα"

Το Δέλτα του Έβρου, που αποτελεί εδώ κι πολλά χρόνια προστατευόμενη περιοχή, είναι ένας πανέμορφος υγρότοπος με χιλιάδες είδη πουλιών, όπως φλαμίνγκο, πελεκάνους, κορμοράνους που κυρίως κάνουν την εμφάνισή τους τα Χριστούγεννα. Είναι πραγματικά ένας ανεκτίμητος φυσικός πόρος για όλους. Ο Χριστόφορος Ασλανίδης, βαρκάρης, ζει και εργάζεται στο Δέλτα του Έβρου. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ράδιο χρόνος 87,5 μιλά τόσο για την ευτυχία να ζει κανείς σε αυτήν την περιοχή, όσο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

«Ζούμε σε ένα από τα καλά διαμερίσματα της Ελλάδας, αρκεί να μας προσέξουν λίγο αυτοί που κάνουν κουμάντο», αναφέρει, τονίζοντας πως εξαιτίας της έλλειψης μέριμνας και κινήτρων για τους ψαράδες, τους κτηνοτρόφους ή τους αγρότες στον Έβρο –εφόσον η περιοχή είναι γεωκτηνοτροφική-, πολλοί νέοι επιλέγουν να φύγουν για τις μεγάλες πόλεις.

Παλιότερα, είχε προκύψει ζήτημα με τις ψαροκαλύβες που υπάρχουν στις όχθες του ποταμού, καθώς θεωρήθηκαν αυθαίρετες. Η απάντηση του Χ. Ασλανίδη είναι κάθετη: «Θέλουν να μας διώξουν από το Δέλτα. Ο τρόπος ζωής μας δεν είναι καθόλου εύκολος και όποιος θέλει μπορεί να έρθει εδώ να δει πως ζούμε και αν θέλει να δοκιμάσει και αυτός να κάνει μια καλύβα». Όπως παραδέχεται, οι καλύβες είναι αυθαίρετες, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούν από τη βροχή όσο εργάζονται. Εκφράζει την πικρία του για τα δικαστήρια που γίνονται, εξαιτίας της δημιουργίας ενός δημόσιου φορέα στην περιοχή. Κατά τη γνώμη του, αυτά υποδηλώνουν, την πρόθεση της πολιτείας να τους απομακρύνει από εκεί, ενώ θα έπρεπε αντίθετα να τους προμηθεύει τον κατάλληλο εξοπλισμό (δίχτυα, βάρκες, μηχανές) για να μπορούν να ασκήσουν σωστά το σημαντικό για την περιοχή επάγγελμά τους.

Αναφορικά με τις σχέσεις τους με τους γείτονες Τούρκους, μετά το 1999 αυτές είναι καλές. Υπήρξαν περίοδοι που τα προβλήματα ήταν πολλά, το παρελθόν δεν είχε παραμεριστεί ακόμα και συχνά δημιουργούνταν έκρυθμες καταστάσεις, τις οποίες περισσότερο από όλους βίωναν οι ψαράδες. Σήμερα οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν και όπως τονίζει ο βαρκάρης «Με του Τούρκους είμαστε καλά. Πρόβλημα έχουμε με αυτούς που μας διοικούν και δεν μας προσέχουν».

Μέσα από τη δουλεία του, ο Χ. Ασλανίδης έχει γνωρίσει πολλούς επώνυμους, όπως τη Βάνα Μπάρμπα, την Άννα Παναγιωταρέα, τον Κάρολο Παπούλια, καθώς τους έχει ξεναγήσει στο Δέλτα με τη βάρκα του. Από αυτούς ξεχωρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του, όχι εξαιτίας του αξιώματος του, όπως λέει, αλλά γιατί ήταν καλοί άνθρωποι και έδειξαν το ενδιαφέρον τους. Δυστυχώς, εξαιτίας των περιορισμένων αρμοδιοτήτων του δεν μπορεί να εκφράσει αυτό του το ενδιαφέρον αποτελεσματικά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΝΦΑΝΗΣ


http://www.xronos.gr/detail.php?ID=61592