ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

οδηγιες για τους καταναλωτες για το ψηφιακο σημα

Σύμφωνα με τη διεθνή απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι Ευρωπαϊκές Χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το 2012.
Έτσι από τις 19 Νοεμβρίου 2010, θα ξεκινήσει στην περιοχή της ΝΔ Θράκης η μετάδοση των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR μέσω της εταιρείας «DIGEA»), με ψηφιακό σήμα σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08 για την εκπομπή ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής της Πλάκας Αλεξ/πολης. Η εκπομπή ψηφιακού σήματος έχει ήδη ξεκινήσει στις περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και της Αττικής.
Τα κυριότερα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, η βελτιωμένη ποιότητα σήματος, η κορυφαία εικόνα και ήχος και η δυνατότητα παροχής διαδραστικών υπηρεσιών.
Για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, για μια υπηρεσία η οποία πρόκειται να αλλάξει ριζικά το μαζικότερο μέσο επικοινωνίας και που αφορά σταδιακά το σύνολο του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, η ΕΠΚΕ ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα εκμετάλλευσης ή παραπλάνησης των τηλεθεατών-καταναλωτών κατά τη μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ:
1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξετε την παλιά σας συσκευή.
2. Εάν η τηλεόραση σας δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 (πράγμα που συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων τηλεοράσεων για τις τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009) για να μπορέσετε να λάβετε το νέο ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστείτε με ένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4 και να τον εγκαταστήσετε στην παλιά σας συσκευή.
3. Ο αποκωδικοποιητής αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4,το οποίο χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικοί σταθμοί και το οποίο θα είναι το πρωτόκολλο συμπίεσης, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.
4. Για τις τηλεοράσεις χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, κυκλοφορούν στο εμπόριο 2 είδη αποκωδικοποιητών:
α. SD (Standard Definition) ή μόνο με έξοδο scart, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT ( παλιές τηλεοράσεις, κουτιά).
β. HD ( High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma (επίπεδες τηλεοράσεις).
Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή ενός βασικού αποκωδικοποιητή κυμαίνεται μεταξύ 35 και 40 ευρώ.
5. Εάν η τηλεόρασή σας διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή παλαιότερης τεχνολογίας MPEG2, υπάρχει εναλλακτικά η δυνατότητα αγοράς κάρτα μετατροπέα (module) MPEG4: όμως οι κάρτες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε τηλεοράσεις που έχουν είσοδο Common Interface (CI), με μόνο μειονέκτημα ότι προσθέτουν χρονοκαθυστέρηση στην αλλαγή καναλιών και δεν είναι συμβατές με όλες τις τηλεοράσεις και για αυτό πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά η συμβατότητα με την συσκευή σας.
6. Ο αποκωδικοποιητής που θα αγοράσετε θα πρέπει να πληροί οπωσδήποτε την προδιαγραφή MPEG4, για να μπορεί να καλύπτει και τα ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν με τεχνολογία MPEG2. Το αντίστροφο δεν γίνεται!
7. Θα πρέπει να ζητάτε εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή αντικατάστασης του αποκωδικοποιητή σας, σε περίπτωση μη συμβατότητας με την συσκευή σας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να αναζητάτε την ειδική σήμανση συμβατότητας Digea Compatible, για να είστε σίγουροι ότι η συσκευή σας θα δουλεύει πλήρως και με όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η ψηφιακή τηλεόραση.
8. Προσοχή σε παραπλανητικές προσφορές από το εμπόριο, για νέες τηλεοράσεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Ζητείστε επίμονα να σας βεβαιώσουν ότι πληρούν την προδιαγραφή MPEG4 και όχι MPEG2! Είναι θεμιτό να υπάρχουν προσφορές για τηλεοράσεις MPEG2, αρκεί να γνωρίζετε ότι προβαίνοντας σε μια τέτοια αγορά, θα χρειαστεί να αγοράσετε και μια επιπλέον συσκευή (αποκωδικοποιητή ή κάρτα μετατροπέα) που θα πληροί την προδιαγραφή MPEG4 (πολλά διαφημιστικά φυλλάδια, δεν αναφέρουν αυτή την διευκρίνιση!).
9. Η υπηρεσία της ψηφιακής τηλεόρασης πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι χ ω ρ ί ς συνδρομή και σας παρέχεται μέσω της DIGEA ή άλλων ψηφιακών παρόχων, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
10. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να μην πέσετε θύματα εξαπάτησης εταιριών τηλεμάρκετιγκ που δήθεν εκπροσωπώντας την DIGEA, σας ενημερώνουν για ειδικές προνομιακές τιμές για αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις, επειδή πρόκειται να χάσετε το τηλεοπτικό σας σήμα! Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να καταγγέλετε αμέσως στην ΕΠΚΕ τις σχετικές εταιρίες.
11. Για την λήψη του ψηφιακού σήματος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν απαιτείται κανένα ειδικό « ψηφιακό» αξεσουάρ όπως «κεραίες», «καλώδια», «βύσματα», ούτε και καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της κεραίας. Ωστόσο, η κεραία θα πρέπει να είναι στραμμένη προς το κέντρο εκπομπής ψηφιακού σήματος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί μείωση της ένταση του ενισχυτή που χρησιμοποιείτε.
12. Εφ όσον η τηλεόραση σας «πιάνει» τα αναλογικά κανάλια από τα κέντρα που θα εκπέμψουν ψηφιακά, θα πρέπει να «πιάνει» και τα ψηφιακά. Δεν χρειάζεται αλλαγές ούτε κεραίας, ούτε καλωδίωσης, ούτε άλλες ειδικές τεχνικές εργασίες που μπορεί κάποιοι να σας προτείνουν.
13. Τέλος συστήνουμε στους καταναλωτές να μην αγοράζουν αποκωδικοποιητές πριν την επίσημη ανακοίνωση ψηφιακής εκπομπής σήματος στην περιοχή τους!

Για την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών, σχετικά με το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου θα συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ημερίδες, στις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την αλλαγή του σήματος.
Για οποιαδήποτε επιπρόσθετη ενημέρωση το καταναλωτικό κοινό μπορεί να ζητά διευκρινήσεις από την γραμμή εξυπηρέτησης της DIGEA (Τηλεφωνικό κέντρο: 14510 χρέωση 0,62 €/λεπτό από σταθερό τηλέφωνο και 1,00 €/λεπτό από κινητό τηλέφωνο για όλους τους παρόχους. Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α και η χρέωση είναι ανά δευτερόλεπτο. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή (08:00 - 24:00) Help line τηλ. κέντρου: 211 3007404) και στην ιστοσελίδα της www.digea.gr.
Με την επιλογή της Digea να αναβαθμίσει την ποιότητα εκπομπής των ιδιωτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας, εκπέμποντας πλέον ψηφιακά από το κέντρο εκπομπής Πλάκας Αλεξανδρούπολης, η περιοχή της ΝΔ Θράκης είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή.

Όμως δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε το γεγονός ότι για άλλη μια φορά υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους κατοίκους του νομού Έβρου. Έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού (κυρίως κεντρικό και βόρειο) μένει απ’ έξω από την παροχή της νέας αυτής υπηρεσίας. Θα συνεχίσει να βλέπει αναλογική τηλεόραση. Και μεγαλύτερη βέβαια αγανάκτηση μας προκαλεί το γεγονός ότι την εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης, τον 21ο αιώνα, υπάρχουν περιοχές της πατρίδας μας, όπως τα πομακοχώρια του ορεινού όγκου της Ροδόπης, που οι συμπολίτες μας δεν έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν ούτε καν αναλογικό σήμα, μετατρέποντας σε πολλές περιπτώσεις το δορυφορικό «πιάτο» σε σύμβολο αντίδρασης στην αδιαφορία του επίσημου κράτους, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις σε σύμβολο υποταγής σε ξένα κέντρα παρεμβάσεων.
οδηγ