ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ολοι κερδισαν. . .

Μιλώντας για αριθμούς, όχι για ανθρώπους
Του Ιωακείμ Βράβα, πολιτικού επιστήμονα
Δεν είναι ούτε σπάνιο, ούτε πρωτότυπο φαινόμενο. Όλοι, τη νύχτα των εκλογών, δήλωσαν πως κέρδισαν. Και φυσικά ότι πήραν το μήνυμα: «συνεχίστε αυτό που κάνετε, το κάνετε καλά».
Και όντως η αλήθεια έτσι έχει. Αν μελετήσει κανείς τα ποσοστά, μπορεί να βρεί και να ερμηνεύσει νίκες, ανάλογα με τον μεγεθυντικό ή διαθλαστικό φακό που χρησιμοποιεί. Μπορεί να εντοπίσει μηνύματα υπέρ και κατά του μνημονίου, μηνύματα υπέρ και κατά της κυβέρνησης, μηνύματα υπέρ και κατά προσώπων και επιλογών.
Όμως, τα ποσοστά κρύβουν την αλήθεια. Τα ποσοστά είναι στατιστική, δεν είναι μαθηματικά. Είναι εικόνα, δεν είναι πραγματικότητα. Από τους 172.247 ψηφοφόρους του Νομού Έβρου, οι 86.157 δεν εξέφρασαν καμία προτίμηση σε ό,τι αφορά στις περιφερειακές εκλογές. Πάνω από τους μισούς Εβρίτες που είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν, απείχαν ή προτίμησαν άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.
Και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στο κομματικό και πολιτικό σύστημα που απωθεί τον πολίτη από τις εκλογές. Σίγουρα απαιτήθηκε πολύς κόπος και δαπανήθηκε πολλή ενέργεια, ώστε να απαξιωθεί η πολιτική στα μάτια της κοινωνίας και να πηγαίνουν να ψηφίζουν κυρίως όσοι είναι κοντά στα κομματικά επιτελεία των συνδυασμών.
Και πρώτα από όλα τα συγχαρητήριά μας στον πλέον αρμόδιο Υπουργό, τον υπεύθυνο για την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα, ο οποίος δηλώνει απροκάλυπτα «τώρα, στο β΄γυρο μπορείτε να ψηφίσετε για τον Καλλικράτη». Στον α’ γύρο ψηφίσατε για μας, για τις επιλογές μας, για να χουμε να λέμε τα ποσοστά και να βαυκαλιζόμαστε στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα κομματικά πηγαδάκια. Δε μας νοιάζει που οι μισοί ούτε καν ασχοληθήκατε μαζί μας, δε μετράτε για ποσοστό. Τώρα μπορείτε, αν θέλετε, να επιλέξετε ανάμεσα στα γενικόλογα προγράμματά μας. Εμείς τη δουλειά μας την κάναμε.
Όταν ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών απαξιώνει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί να μην το κάνουν οι πολίτες;
Θα τους πείσουν τα ίδια γενικόλογα και αόριστα προγράμματα που μπορεί κάποιος να αναπαράγει αυτούσια κάθεχρόνο με την ευκαιρία κάθε μορφής εκλογών;
Θα τους πείσουν οι υποψήφιοι που σε καιρό κρίσης και υπερβολικής ανεργίας δαπανούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ τυπώνοντας τα ευχολογικά προγράμματά τους σε φυλλάδια και κάρτες ;
Θα τους πείσουν όσοι (τι γελοίο θέαμα) παραμονές των εκλογών φορούν τα γαμπριάτικά τους και μετατρέπουν τις πόλεις σε ένα τεράστιο λαμέ πάρτυ, για να πείσουν για τη σοβαρότητά τους;
Θα τους πείσουν ότι θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τις μίζες, όταν παρακαλούν για την όποια κομματική στήριξη και μετά κάνουν σημαία τους τη σημαία του εκάστοτε κόμματος;
86.157 Εβρίτες είπαν όχι σε όλους. Δεν είναι αυτοί που βαριούνται. Είναι αυτοί που βαρέθηκαν. Δεν είναι οι αργόσχολοι. Είναι αυτοί που σε οποιαδήποτε προσπάθειά τους βρίσκουν κλειστές πόρτες.
Μπορεί να μην προσμετρώνται για να σχηματίσουν ποσοστά, αλλά είναι μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Και είναι η πλειοψηφία. Και επέλεξαν να μη στείλουν κανένα μήνυμα γιατί φονούνται ότι, κατά πάσα βεβαιότητα, κανείς δεν θα το παραλάβει.
Επέλεξαν να ασκούν τη δική τους πολιτική καθημερινά στη μάχη με την ανεργία, τη διαφθορά, τη μιζέρια και τις μικροσκοπιμότητες. Και θα επιλέξουν να επιστρέψουν τις κάλπες όταν θα γεννηθεί κάτι ελπιδοφόρο, όχι μόνο σε επίπεδο ιδεών και προγράμματος, αλλά και σε επίπεδο πρακτικής.
Μιλώντας για αριθμούς και όχι για ανθρώπους, παίζουμε το παιχνίδι της στρουθοκάμηλου.
86.157 ειρωνικά χειροκροτήματα στην παράσταση της Κυριακής. Το σόου τέλειωσε. Η ζωή στον Έβρο συνεχίζεται. Με 1.500 δάνεια στο κόκκινο. Με έναν κεντρικό Έβρο να ερημώνει. Με έναν βόρειο Έβρο να απομονώνεται. Με τους νέους της περιοχής να φεύγουν, Με έναν αγωγό που θέλουν να έρθει και να αλλάξει όλη την κοινωνική δομή και την οικονομία της περιοχής χωρίς να ξέρει κανείς πως. Αυτά τα ζητήματα, αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ξανακερδίσουμε, είτε μας άρεσαν τα επιμέρους αποτελέσματα των εκλογών, όπως συνέβη στην περίπτωση της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», είτε όχι.
172.247 ψηφοφόροι και τα παιδιά τους, επιζητούμε την ευημερία για τον τόπο μας. Όχι για τις τυφλές ερμηνείες αναγωγών εκλογικών ποσοστών.
Τους έξι πρώτους μήνες του 2011 που θα υπάρχει Περιφερειακή Αρχή, αλλά δεν θα έχει ακόμη αρμοδιότητες (τα εύσημα στην κυβέρνηση) , ας τους αξιοποιήσουμε ώστε όλοι μαζί να ορίσουμε το όραμά μας για την περιοχή και την ανάπτυξη που θέλουμε να έχει. Για να δούμε πως και με ποιον τρόπο θέλουμε τον Έβρο του 2020. Γιατί το στοίχημα του «Έβρος 2010», όσο γενικόλογο και να ήταν έχει χαθεί. Όλοι μαζί, μέσω των μορφών συμμετοχικού σχεδιασμού. Όχι απλώς μέσω κομματικών κλακαδόρων. Έτσι θα ξανακερδίσει η πολιτική τους πολίτες. Το αντέχουν τα κόμματα;




--
Ιωακείμ ΒΡΑΒΑΣ
Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος