ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ομιλια γιαννακιδη - νικολαου

Μήνυμα νίκης έστειλαν Γιαννακίδης Νικολάου
από την Αλεξανδρούπολη
«ΣΦΥΡΗΛΑΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ»

«Μήνυμα νίκης» έστειλαν από την Αλεξανδρούπολη το βράδυ της Τρίτης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Γιαννακιδης και η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κα Γεωργία Νικολάου- Μαυρανεζούλη στην κεντρική εκδήλωση της «Κοινωνικής Συμμαχίας» λίγα 24ώρα πριν από την κάλπη.
Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματος της Κοινωνικής Συμμαχίες, ανέλυσε τη στρατηγική και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας περιφερειακής συνείδησης και ενίσχυσης των συμμετοχικών διαδικασιών.
«Σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη ,στην πρωτεύουσα του Έβρου την πύλη της Ευρώπης και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ξαναγράφουμε την ιστορία της. Συνυπογράφουμε ένα συμβόλαιο τιμής, σφυρηλατούμε μία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τον Έβρο, για ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Εμπεδώνουμε μία ενιαία και αδιαίρετη περιφερειακή συνείδηση. Δίνουμε όλοι μαζί τα χέρια για να κλείσουμε μέσα τους το μέλλον των παιδιών μας. Το μέλλον της νέας γενιάς.
Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια, κάνουμε προσκλητήριο εγρήγορσης, συμπόρευσης όλων των παραγωγικών – κοινωνικοοικονομικών δυνάμεων του τόπου σε κοινό οραματικό αναπτυξιακό βηματισμό να αλλάξουμε τη μοίρα μας και σ΄ αυτό το ιστορικό αντάμωμα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί δεξιοί και αριστεροί, προλετάριοι – αστοί – διανοούμενοι.
Χρόνια ολόκληρα βιώσαμε την αναλγησία του κεντρικού κράτους, γενιές ολόκληρες μεγαλώσαμε μέσα σε τρόμο και ανασφάλεια» τόνισε.
Ο κ.Γιαννακίδης, έκανε ειδική αναφορά στην τοπική οικονομία που δοκιμάζεται καθώς και στον αγροτικό κόσμο του Έβρου και της Θράκης λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος έχει καθοριστική αντανάκλαση στην τοπική οικονομία, ο ανενεργός αγροτικός πληθυσμός μεταναστεύει στα αστικά κέντρα. Η αποβιομηχάνιση απτή, έκδηλη, ορατή, η φτώχια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή. Νιώθω ντροπή γιατί δεν κατάφερε το Αθηνοκεντρικό κράτος που επί δεκαετίες πετούσε δισεκατομμύρια σε αεριτζήδες να διασφαλίσει σε δεκάδες οικογένειες εργαζομένων που από την μία στιγμή στην άλλη οδηγήθηκαν στο κοινωνικό περιθώριο.
Και δεν θα ξεχάσω τις σκηνές εκείνες των Θρακιωτών συμπολιτών μου να ξεπαγιάζουν στην Αθήνα μέσα σε αντίσκοινα ή να νιώθουν πάνω τους τις δυνάμεις καταστολής γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν το αυτονότητο: το δικαίωμα στην εργασία ,το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.
Και τι ζητησαν ;Να παραμείνουν βιομηχανικοί εργάτες» είπε
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης μίλησε για τους βασικούς άξονες του προγραμματισμού και τις αρχές που έχουν σχέση με την : «Αειφόρο ανάπτυξη και το σεβασμό στο περιβάλλον, με την αξιοποίηση πόρων και υποδομών με πνεύμα οικονομίας εξωστρέφειας, αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας. Με την Αλληλεγγύη – συνεργασία – σύμπραξη – συνέργια των τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων, με την ισότητα ευκαιριών – ισονομία ισοπολιτεία – σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον πολίτη. Με τη μαχητική και διεκδικητική Περιφερειακή Διοίκηση με όραμα και στόχους»
Αναφερόμενος στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είπε : «έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς μέσω της Εγνατίας συνδέεται με 4 χερσαίους διευρωπαϊκούς άξονες, διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα δύο σημαντικά λιμάνια και δύο σημαντικά αεροδρόμια ενώ υπάρχουν ήδη τέσσερις διασυνοριακές «πύλες» με την Βουλγαρία και δύο με την Τουρκία. Η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη μπορούν να εξελιχθούν σε κόμβους συνδυασμένων μεταφορών (ταυτόχρονη εξυπηρέτηση οδικών, σιδηροδρομικών, εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών). Είναι επιτακτική η σύνδεση τους με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου με τα Παραδουνάβια λιμάνια. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αυτή είναι η απάντηση μας, στη νέα γεωγραφία, στην νέα χωροταξία, στην νέα οικονομία.
Το σημερινό σύστημα των υποδομών προσπελασιμότητας και μεταφορών της ΑΜΘ πρέπει να ολοκληρωθεί με:
Την ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας οδού και τις ανάλογες συνδέσεις με την Βουλγαρία και τους διευρωπαϊκούς άξονες (Ξάνθης- Smolyan, Κομοτηνής- Kardjali, Καβάλας- Δράμας- Σερρών- Προμαχώνας).
Την αναβάθμιση των λιμανιών και αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και, την σύνδεση του νέου εμπορικού λιμανιού της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο (Τοξότες Ξάνθης) και την λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου (λιμάνι Αλεξανδρούπολης) και Ελεύθερης Ζώνης (λιμάνι Καβάλας).
Την προώθηση της «σιδηροδρομικής Εγνατίας» Θεσσαλονίκης- Αμφίπολης- Αλεξανδρούπολης- Μπουργκαζ.
Την οδική διασύνδεση Ορμένιου- Μπουργκαζ», κατέληξε.

Τι είπε η υποψήφια Αντιπεριφεριάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου

«Νιώθουμε το βάρος της ευθύνης. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Μπορούμε όμως να δουλέψουμε με ένταση με σύνεση με μεθοδικότητα.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα κρατήσουμε ψηλά τον πήχη για τον τόπο, θα αγωνιστούμε για τους ανθρώπους του, για τον μέλλον του, για την ανάπτυξή του, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε τόσα χρόνια
Σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα για τη χώρα και τον τόπο μας, αποκλεισμοί δεν μπορούν να υπάρχουν.
Αξιοποιούμε όλες τις δυνάμεις, όλους τους ανθρώπους που διαθέτουν εμπειρία, γνώση, όραμα για να κάνουμε για τον τόπο μας το καλύτερο.
Μπήκαμε στη μάχη των εκλογών με μία ομάδα, τα μέλη της οποίας προέρχονται από διαφορετικούς χώρους στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία.
Υπάρχει όμως ο κοινός στόχος , που είναι η προσφορά. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις δράσεις μας γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος» τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης η οποία έκανε ειδική αναφορά στα ενεργειακά δίκτυα, στον αγροτικό τομέα και στις δυνατότητες του Έβρου για ολοκληρωμένη ανάπτυξη.
« Πιστεύω, πως μπορούμε να σχεδιάσουμε την αυτοτροφοδοτούμενη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη να αναδείξουμε την αξία της θρακικής γης, την αξία της γης του Έβρου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνδέσεων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τονίζοντας πως πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι η «Αιγαία Οδός» που θα συνδέει την περιοχή μας με τη νησιωτική Ελλάδα»
Αναφερόμένη στο Καλλικράτη είπε : «εμείς ,δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε το θεσμό αυτό χωρίς τον κοινωνικό διάλογο.
Τον πιστεύουμε, τον ενδυναμώνουμε, τον υπηρετούμε σε κάθε μας βήμα και με κάθε κοινωνική ομάδα. Αναδεικνύουμε τη συμμετοχή, ως βασικό συστατικό μιας λειτουργίας που σέβεται τις κοινωνικές ομάδες, που πιστεύει στη διάχυση της ευθύνης, που δίνει βάση στην άμεση και λαϊκή βούληση που δημιουργεί, αυτό που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιγράφεται ως «Συμβουλευτική Πολιτών»
Ενώ μιλώντας για τους αγρότες είπε : «Οι αγρότες μας δεν μπορούν να βλέπουν κάθε χρόνο τη σοδειά τους να πνίγεται στη λάσπη του ποταμού.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δοθούν λύσεις, να γίνουν διακρατικές συμφωνίες και να προωθηθεί το ζήτημα στην ατζέντα με τα θέματα «χαμηλής πολιτικής» που απασχολούν τις τρεις χώρες
Νομίζω, πως είναι ζήτημα τιμής για όλους μας να προστατευτούν άνθρωποι και περιουσίες. Όλες αυτές τις ημέρες συνάντησα αγρότες, μίλησα μαζί τους είδα προσπάθειες άκουσα τις ανάγκες τους και τα προβλήματά τους».
Ειδική αναφορά η κα Νικολάου έκανε στον τουρισμό στις δυνατότητες της Σαμοθράκης, στα κοινωνικά ζητήματα και στα θέματα προστασίας ευπαθών ομάδων.
«Ως άνθρωπος που υπηρέτησα τον άνθρωπο, ως γυναίκα και μητέρα θέλω να τονίσω πως οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μη διαρραγεί η κοινωνική συνοχή.
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε το υποστηρικτικό περιβάλλον στους αδύναμους, να δημιουργήσουμε, όπως καλά ξέρουμε εδώ στον Έβρο, την ομπρέλα προστασίας, την αλληλεγγύη που ποτέ δεν χάθηκε στις δύσκολες ώρες στα χωριά μας και στις πόλεις μας».
Η ομιλία της έκλεισε με τις θέσεις της για τους νέους «Οι νέοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και αυτό δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε. Θέλουν περισσότερη καινοτομία, περισσότερη συμμετοχικότητα θέλουν να λειτουργούν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, θέλουν ερευνητική ματιά, θέλουν περιβάλλον ασφαλές και ελκυστικό.
O Έβρος, μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης των νέων επιστημόνων, των νέων ερευνητών, των ανθρώπων του πολιτισμού, των νέων που θέλουν να προωθήσουν το μήνυμα της ειρήνης», κατέληξε.