ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

για τον εβρο οπως τον ονειρευτηκαμε


Του Ιωακείμ Βράβα, πολιτικού επιστήμονα
Υπ.αντιπεριφερειάρχη Έβρου με τον συνδυασμό «Οικολογία – Αλληλεγγύη»

Με το χέρι στην καρδιά. Αλήθεια ονειρευτηκε κανείς από εμάς τους Εβρίτες, για τον Έβρο αγωγούς και διυλιστήρια; Δεν ήμασταν (και είμαστε) υπερήφανοι για τις φυσικές ομορφιές, τη φιλοξενία και την εργατικότητα των κατοίκων και τον παραγωγικό κάμπο, παρά τον μικρό κλήρο;
Γιατί τώρα να επιλέξουμε για την ανάπτυξη του τόπου μας λύσεις που υποθηκεύουν το μέλλον του και του στερούν κάθε άλλη προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας; Δεν θέλουμε να χρησιμοποιείται ο πλούτος της περιοχής και των ανθρώπων της υπέρ του Έβρου και των κατοίκων του και όχι κάποιες ξένες εταιρίες να τον καρπώνονται; Γιατί να επιμένουμε σε αυτή τη λογική που θέλει τον Έβρο τον τελευταίο τροχό της αμάξης που πρέπει να υποκύψει σε ένα κακώς εννοούμενο συμφέρον και να μη διεκδικήσει την ανάπτυξη που του αξίζει;
Ο Έβρος δεν είναι στο τέλος της Ελλάδας. Αποτελεί ζωτικό και ενεργητικό της κομμάτι που πρέπει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του για να πετύχει ευημερία για όλους τους κατοίκους του και όλες τις περιοχές του.
Οι μέχρι σήμερα επιλογές, ωστόσο, έχουν οδηγήσει την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην κορυφή της ανεργίας, έχουν οδηγήσει 1.500 δάνεια νοικοκυριών του Έβρου στο κόκκινο, έχουν οδηγήσει σε νέο κύμα μετανάστευσης των νέων από την περιοχή, έχουν κατορθώσει να κινδυνεύει με ερήμωση ο βόρειος και ο κεντρικός Έβρος.
Ως νέο Εβρίτη που επέστρεψε μετά τις σπουδές του στο εξωτερικό για να δουλέψει για τον τόπο του, η κατάσταση αυτή με στεναχωρεί ασφυκτικά. Ασφυκτικά γιατί υπάρχει άλλος τρόπος. Αρκεί να υπάρχει η γνώση και η δύναμη για την αλλαγή.
Τα φοροελαφρυντικά κίνητρα σε Πάρκο Πράσινης Επιχειρηματικότητας στο Τρίγωνο, η Ακαδημία Βιώσιμων Πρακτικών (πρότυπο στη Β.Ελλάδα για εκπαίδευση) στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο ως ηλεκτρονική πόλη με ψηφιακές υπηρεσίες, το Σουφλί ως υπόδειγμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού, η δημιουργία οικοτουριστικής ζώνης προτεραιότητας από το Δέρειο μέχρι το Τυχερό, η ζώνη βιολογικής γεωργίας στις Φέρες και η ανάδειξη της Αγροτικής Έκθεσης σε Παμβαλκανική, το Ερευνητικό Ινστιτούτο στην Αλεξανδρούπολη που θα αξιοποιεί τους νέους Εβρίτες Επιστήμονες προς όφελος του Έβρου και η ανάδειξη της Σαμοθράκης ως ενεργειακά αυτόνομο και αυτάρκες νησί, είναι υλοποιήσιμες προτάσεις που δίνουν λύσεις για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο τον Έβρο με σύγχρονους όρους. Προτάσεις και όχι ευχολόγια και γενικόλογες τοποθετήσεις.
Η δημιουργία «Αγωγού Απασχόλησης» που με συγκεκριμένους μηχανισμούς θα εφοδιάζει με σύγχρονες δεξιότητες βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας το εργατικό δυναμικό του Νομού για την επάνοδό του με αυξημένα προσόντα στην αγορά εργασίας, είναι λύση.
Η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων μέσω του προγράμματος «ΑγοραΖΩ στον Έβρο» και η προώθησή τους σε τοπικά εμπορικά καταστήματα, με σκοπό την τόνωση του εισοδήματος όλων των κλάδων και την στήριξη του ντόπιου πληθυσμού είναι λύση.
Η ενεργειακή επιθεώρηση και θωράκιση των δημόσιων κτιρίων και τα επιπλέον κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων, ενδυναμώνοντας τον τοπικό κατασκευαστικό κλάδο και εξοικονομώντας χρήματα, πόρους και ενέργεια, είναι λύση.
Το πρόγραμμα του συνδυασμού «Οικολογία Αλληλεγγύη» είναι συγκεκριμένο και στοχευμένο. Είναι αλήθεια πως φυλλάδιά μας δεν θα βρείτε παντού. (Μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα μας www.eco-evros.gr ). Σε μια δύσκολη εποχή, η σπατάλη χρήματος και χαρτιού δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Δεν δικαιολογείται η σπατάλη χιλιάδων ευρώ για διαφημιστικούς λόγους.
Στις 7 Νοεμβρίου καλούμαστε να επιλέξουμε λύσεις για τον Έβρο που αγαπάμε. Όχι επικοινωνιακές εκστρατείες και λευκές επιταγές για γενικόλογα προγράμματα.
Θα πηγαίνατε διακοπές, και μάλιστα οικοτουριστικές, σε έναν τόπο που θα διέσχιζε ο αγωγός πετρελαίου; Θα αγοράζατε ψάρια από τις θάλασσες που εκβάλλει ένας πετρελαιαγωγός; Θα πιστεύατε ποτέ ότι η περιοχή αυτή προστατεύει το οικοσύστημά της;
Αυτό προτείνουν για την πατρίδα μας. Αυτό είναι το όνειρό τους για τον τόπο μας.
Εϊναι η ώρα να δουλέψουμε για τον Έβρο, όπως τον ονειρευτήκαμε εμείς...
Στις 7 Νομεβρίου το μέλλον του Έβρου είναι στην κυριολεξία στο χέρι μας"


--
Ιωακείμ ΒΡΑΒΑΣ
Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος

Βιογραφικό του κ. Βράβα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνδυασμού για τον Έβρο : http://eco-evros.gr/?page_id=40