ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

εκθεση για την ιωαννα φιλιππιδου

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου ο Μύλος Μασούρα (λεωφόρος Δημοκρατίας 1) άνοιξε τις πόρτες του για να παρουσιάσει το εικαστικό και ποιητικό έργο της Ιωάννας Φιλιππίδου, της μεγάλης απούσας της Αλεξανδρούπολης που έφυγε πρόωρα από κοντά μας πριν ένδεκα χρόνια.
Μεγάλη και διαχρονική υπόσχεση που επιτέλους πραγματοποιήθηκε από δύο φορείς του πολιτισμού, έναν παλιό, την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης κι έναν καινούριο, το Θρακικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού. Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα συνέβαλαν πολλοί φορείς και άνθρωποι του τόπου, επώνυμοι κι ανώνυμοι, με πρώτο αρωγό τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Στην αναδρομική εικαστική έκθεση με τίτλο “Σε μακρά οδό απανδόχευτο” εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα του πολυδιάστατου καλλιτεχνικού έργου της Ιωάννας Φιλιππίδου, γλυπτά, χαρακτικά και φωτογραφικές συνθέσεις που συγκέντρωσαν οι οικείοι της από όλες τις γωνιές της Ευρώπης ενώ στον αφιερωματικό τόμο που έχει ετοιμαστεί για την καλλιτέχνιδα εκτός από το εικαστικό αναδεικνύεται και το σπουδαίο λογοτεχνικό της έργο με αποσπάσματα από δημοσιευμένα και αδημοσίευτα πεζά και ποιήματά της.
Τα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού έργου της Ιωάννας Φιλιππίδου που έγιναν στις 24 Οκτωβρίου παρουσία μεγάλου πλήθους, ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός ιδιαίτερης έμπνευσης και σχεδιασμού. Μικρό σύνολο εγχόρδων ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα της Ιωάννας Φιλιππίδου και συνόδευσε την απαγγελία επιλεγμένων πεζών της σε ένα μουσικό δρώμενο εμπνευσμένο από το συνολικό έργο της καλλιτέχνιδας, την αισθητική και την προσωπικότητά της. Η μουσική γράφτηκε ειδικά για το γεγονός από τη συνθέτρια Αθηνά Καφετζή.
Η Ιωάννα Φιλιππίδου, 1953–1999, γλύπτρια, χαράκτρια, ποιήτρια, σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, εφαρμογές τέχνης του βιβλίου στο εργαστήριο εφαρμοσμένων της ΑΣΚΤ, μαρμαροτεχνία, γυψοτεχνία και χαλκοχυτική στην Καράρα της Ιταλίας και τεχνική πέτρας και γρανίτη στο Όσλο της Νορβηγίας. Ευαίσθητη και πολύπλευρη δημιουργός με σπάνιο ταλέντο συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις και εικαστικά συμπόσια στην Αθήνα, την Ιταλία, τη Γερμανία,τη Γαλλία, το Τορόντο, τη Βουλγαρία, τη Νορβηγία και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις ενώ άφησε σπουδαία έργα να κοσμούν μεγάλες και μικρές ευρωπαϊκές πόλεις.
Το 1979 εξέδωσε από τις εκδόσεις εκδόσεις Εγνατία και την πρωτοπορική σειρά τραμ/λογοτεχνία τη συλλογή Σταυρός δια γραφής, με είκοσι εννιά ποιήματα και δύο δικά της σχέδια, ενώ τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς κυκλοφόρησε από τον Κέδρο, η συλλογή Πορθμός – Διόδια, με πενήντα ένα ποιήματα.
Το 1992 οικογενειακοί λόγοι την ανάγκασαν να επιστρέψει στη γενέτειρά της συνεχίζοντας ωστόσο να λαμβάνει μέρος και να διακρίνεται σε διεθνείς εκθέσεις.
Το 1995, στην Έκθεση Βιβλίου της Αθήνας, συμμετείχε με την κατασκευή «Βιβλίο Ροκοκό», και το 1997 στην έκθεση γλυπτικής- φωτογραφίας στη στοά του βιβλίου «Διαδρομές από τον Έβρο στην Αθήνα», που έμελλε να είναι και η τελευταία.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από Τετάρτη έως και Κυριακή 6 μ.μ - 8 μ.μ. από Τετάρτη έως και Κυριακή. Είσοδος ελεύθερη.
Τηλέφωνα επικοινωνίας :25510 88308, 6932610600, 6979339192.