ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

συνεντευξη, νικος λημνιος

Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας;

Σε μια εποχή, που οι δυσκολίες περισσεύουν, που η επιβίωση του ατόμου αντιμετωπίζει δυσάρεστες και απειλητικές προκλήσεις, η κοινωνική συνύπαρξη δεν προσφέρει πια ασφάλεια και οι δυνατότητες προόδου λιγοστεύουν αντί να αυξάνουν, οι επιλογές που έχει ο καθένας από μας είναι ή να εγκαταλείψει την προσπάθεια οργισμένος, φορτώνοντας τις ευθύνες σε κάποιους άλλους ή να συμβιβαστεί με κάποιες ενοχές ενδεχομένως, αλλά… έτσι είναι τι να κάνουμε ή να ακολουθήσει τη φωνή της συνείδησης του για αγώνα και προσπάθεια αλλαγής της καθ’ έξιν καθημερινότητας του. Η ίδια η ζωή με δίδαξε ότι τόσο η φυγή όσο και ο συμβιβασμός δεν ωφελούν σε τίποτα και δε λύνουν τα προβλήματα και αυτή βαλτώνει ολοένα και περισσότερο, για τον καθένα μας, κατ’ επέκταση και για την κοινωνία. Συνεπώς εκείνο που διασφαλίζει αληθινό και μακρόπνοο όφελος είναι ο συνειδητός αγώνας για ένα καλύτερο αύριο και πιο ευεργετικές συνθήκες ζωής.
Παρ' όλο που αυτός ο αγώνας δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι η μοναδική διέξοδος. Οι λογικές της πολυθρόνας και αυτές του «άσε θα τα λύσουν οι… εκάστοτε άλλοι»δεν είναι πλέον και ο πιο κατάλληλος κανόνας ζωής.
Έτσι λοιπόν, από τη φάση της ανούσιας κριτικής της πολιτικής μπροστά από την τηλεόραση και την πολιτική του καναπέ, ας είμαστε εμείς οι κρινόμενοι του αύριο για την απόδοση και την επίδοση της αγάπης μας προς τον τόπο που μας γέννησε και μας άνδρωσε και προς τους ανθρώπους του τόπου, ως κέντρο αυτής της αγάπης.


2. Τι σημαίνει για σας η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πέτροβιτς για την αντιπεριφέρεια Έβρου;

Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πέτροβιτς για την αντιπεριφέρεια Έβρου θα έπρεπε να είναι μέρος της απάντησης μου στο προηγούμενο ερώτημα, γιατί είναι και ένας από του λόγους, που με ώθησε στη δική μου υποψηφιότητα.
Η γνωριμία μου με τον Πέτροβιτς και στη συνέχεια η συνεργασία μας είναι προϊόν αμοιβαίας και ειλικρινούς εκτίμησης, αλληλοσεβασμού σε πολιτικές θέσεις και απόψεις και κοινής μας αγάπης για τον Έβρο και τη Σαμοθράκη(εδώ το «και» συνδέει, ολοκληρώνει την εικόνα και δε διαχωρίζει ).
Η υποψηφιότητα Πέτροβιτς για μένα σημαίνει πολλά, όπως θαυμασμός στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του, στο βάθος της σκέψης του, στη γνώση των θεμάτων που αφορούν την περιοχή του Έβρου και όχι μόνο κι αυτό παρέχει τα εχέγγυα αφενός μεν ταχείας εξεύρεσης λύσεων στα ανακύπτοντα προβλήματα κι αφετέρου δε τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων λύσεων.
Τον κόσμο, δεν πιστεύω, ότι τον αφορά τόσο η σημασία του ονόματος Πέτροβιτς για μένα, αλλά η σημασία της υποψηφιότητας του για το Νομό. Κι εδώ, πιστέψτε με, η σημασία είναι τεράστια, γιατί στο πρόσωπο του Δημήτρη Πέτροβιτς αντικατοπτρίζεται το καινούριο πρόσωπο της πολιτικής, μια πολιτική που πηγάζει από τον πολίτη του Έβρου και της ανάγκες του, μια πολιτική που διαμορφώνεται και υλοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη του Έβρου, μια πολιτική που επιστρέφει για να χαρίσει τα οφέλη της στον πολίτη του Έβρου.
‘Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της επιλογής του Δημήτρη Πέτροβιτς, για το αύριο του Έβρου, ενός Νομού που δε θα διώχνει πια τα παιδιά του, αλλά θα τα παρέχει όλα τα εφόδια για να ζήσουν εδώ και να δημιουργήσουν με αξιοπρέπεια το δικό τους αύριο.



3. Τι λείπει από τον Έβρο;

Αυτό που κατά κύριο λόγο καθιστά τον Έβρο ελλειπή έναντι των άλλων νομών του κέντρου είναι η ύπαρξη ανισοτήτων σε επίπεδο υποδομών.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας τα εξετάσουμε ( με τυχαία σειρά σπουδαιότητας) ένα προς ένα:

• Το Λιμάνι της Αλεξ/πολης
Ένα λιμάνι ουσιαστικά χωρίς οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με το εσωτερικό της περιφέρειας και κατά συνέπεια με τις όμορες χώρες της περιοχής. Δε διαθέτει επίσης, σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των φορτίων. Οι ελλείψεις αυτές, που εν περιλήψει αναφέρω, το καθιστούν μη λειτουργικό για το ρόλο, που καλείται να παίξει στην περιοχή, ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, με τεράστια οικονομικά οφέλη για το νομό μας.


• Η Εγνατία οδός.
Καθυστερεί η περάτωση των περιβόητων κάθετων αξόνων, ώστε να ολοκληρωθεί λειτουργικά και να συνδεθεί με τον Πανευρωπαϊκό Άξονα ΙΧ που θα δώσει διέξοδο προς την Βαλτική.


• Το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης
Απαιτείται ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Αλεξ/πολης και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του, ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για όλο τον Έβρο.
• Οι νέες θέσεις εργασίας
Η κατάσταση στον τομέα « εργασία » είναι τραγική, με αποτέλεσμα οι νέοι του νομού μας να φεύγουν προς το κέντρο ή το εξωτερικό προς ανεύρεση της κι έτσι ο τόπος να ερημώνει και να τείνει σιγά-σιγά να μετατραπεί σε ένα τεράστιο οίκο ευγηρίας. Στο σημείο αυτό θα αναφέρω και την έλλειψη βιώσιμων επενδύσεων σε βασικούς τομείς παραγωγής.
• Η μέριμνα για τη γεωργία
Σε έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό, η ενασχόληση με τη γεωργία, ως κύριο βιοποριστικό μέσον, ουσιαστικά αφέθηκε, χωρίς μέριμνα, πέρα κάποιων σπασμωδικών κινήσεων της πολιτείας, που δε λύνουν, ωστόσο, το πρόβλημα, στην τύχη της κυριολεκτικά και στον πατριωτισμό του αγρότη της περιοχής, του οποίου η υπομονή έχει αγγίξει τα όρια του.
Θα μπορούσε κανείς να πει πάρα πολλά για το τι λείπει από τον Έβρο, πλην όμως δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια, αλλά να περάσουμε σε πράξεις και να σταματήσουμε την γκρίνια και την εσωστρέφεια για το τι και γιατί μας λείπει. Ας συμμετέχουμε, όλοι μαζί και ενεργά στις διαδικασίες και ας μην εφησυχάζουμε, γιατί κανένας, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι, δεν γνωρίζει καλυτέρα το πρόβλημα και κατά συνέπεια τη λύση του.


4. Γεννηθήκατε στη Σαμοθράκη. Υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης για το νησί;

Η οικονομική επιβίωση της Σαμοθράκης στηρίζεται εξ ολοκλήρου στον τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσιάζει κάμψη σε τουρίστες και έσοδα. Όσο κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης, με ένα σωστό σχεδιασμό, συμμετοχή όλων των κατοίκων του νησιού στην υλοποίηση του, χωρίς καμιά απαίτηση σε προσωπικά οφέλη , αλλά για το κοινό όφελος, που θα φέρει και το προσωπικό. Με λίγα λόγια, απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας, γιατί κανένα σχέδιο, όσο καλό κι αν είναι δεν πετυχαίνει, με προσωπικές στρατηγικές.

Τα μεγάλα προβλήματα του νησιού, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση είναι
• Η προσβασιμότητα και
• Η υγεία
• Το περιβάλλον


Άμεση προτεραιότητα της Περιφέρειας πρέπει να είναι η λύση του συγκοινωνιακού προβλήματος της Σαμοθράκης, τόσο με το εσωτερικό της χώρας( Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λαύριο), όσο και με γειτονικές χώρες( Βουλγαρία, μέσω Αλεξ/πολης και παράλια της Τουρκίας απ’ ευθείας).Γιατί οι γείτονες να πηγαίνουν για τουρισμό στη Μύκονο και όχι στη Σαμοθράκη, που απέχει λιγότερο γεωγραφικά. Πρέπει να βγάλουμε το νησί πάση θυσία από την απομόνωση χωρίς χρονοτριβές για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ασφαλώς και προς την κατεύθυνση αυτή θα παίξει ρόλο και η βελτίωση των υποδομών του λιμανιού της Καμαριώτισας με την επέκταση του κρηπιδώματος με στόχο των ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων, καθώς και ο καθαρισμός και εκβάθυνση του λιμενίσκου των Λουτρών για την πρόσδεση μικρότερων τουριστικών σκαφών.
Στο σημείο αυτό, ας θυμηθούμε και το περίφημο αεροδρόμιο και το ελικοδρόμιο, που πολλά ειπώθηκαν και πολύ μελάνι χύθηκε, πλην όμως εστάλησαν κι αυτά στις καλένδες και που πρέπει να τα εξετάσουμε εκ νέου, γιατί αποτελούν μέρος της ανάκαμψης του νησιού. Και μια και μιλούμε για την από αέρος πρόσβαση του νησιού, καλό θα ήταν να αναφερθούμε και μάλιστα πολύ σοβαρά στη δημιουργία υδατοδρομίου, για την προσθαλάσσωση υδροπλάνων, που δεν απαιτεί μεγάλο κόστος κατασκευής, αλλά αντίθετα επιφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος.
Τουρισμός, όμως χωρίς την αίσθηση της ασφάλειας, από τον εντόπιο άλλα και τον επισκέπτη του νησιού δεν εννοείται κι η ασφάλεια εξασφαλίζεται από την παροχή των υπηρεσιών υγείας. Ένα Κέντρο Υγείας, παλιάς κατασκευής, που λειτουργεί υποτυπωδώς και μόνο με αγροτικούς Ιατρούς γενικής Ιατρικής, χωρίς επάνδρωση από ειδικούς δεν είναι και ότι καλύτερο προς την κατεύθυνση αυτή. Λείπουν βασικές ειδικότητες( παιδίατρος, ορθοπεδικός κ.λ.π.), που πρέπει να καλυφθούν άμεσα και σε συνεργασία με το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Αλεξ/πολης.
Και για να μη ξεχάσουμε, τους αλιείς του νησιού, που αποτελούν μια πολύ βασική παραγωγική ομάδα του νησιού, με μεγάλη συμβολή στην οικονομία του, χρειάζονται το αλιευτικό καταφύγιο τους στην περιοχή του Λακκώματος. Ένα έργο πνοής για την περιοχή, για το οποίο η Περιφέρεια θα εξαντλήσει κάθε προοπτική εύρεσης των απαραίτητων πόρων για την κατασκευή του.
Άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία είναι το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος της Σαμοθράκης. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα είναι βασικό μας μέλημα, παρέχοντας αμέριστη συμπαράσταση και στηρίζοντας κάθε πρόταση, που δίνει διαχρονική και βιώσιμη λύση. Όσον αφορά δε τον φυσικό πλούτο, αυτός θα αξιοποιηθεί στο έπακρο, προς όφελος των κατοίκων του νησιού με απόλυτο σεβασμό στην περιβάλλουσα φύση και μόνο απόλυτα σοβαρές επιστημονικές περιβαλλοντικές μελέτες θα τίθενται σε εφαρμογή στην πράξη.
Μέχρις εδώ βέβαια δεν εξαντλούνται όλες οι προοπτικές ανάπτυξης της Σαμοθράκης, που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τον Έβρο και ένα τεράστιο μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της Περιφέρειας, που θα κάνει το παν για κάθε είδους προβολή της Σαμοθράκης, με σύγχρονο πνεύμα και σύγχρονους τρόπους σ’ όλα τα Βαλκανικά, Ευρωπαϊκά, αλλά και Διεθνή τουριστικά forrum.


5. Δώστε μας ένα σύνθημα για τον Έβρο και την Περιφέρεια.


Το σύνθημα, που θα με εξέφραζε και θα με χαρακτήριζε παράλληλα, γιατί κάθε πολιτική πράξη πρέπει να πηγάζει και να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στον άνθρωπο και τις αξίες του καθώς και στην ανάγκη του για δημιουργία και αξιοπρέπεια, είναι

ΕΠΙΛΕΓΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
ΕΠΙΛΕΓΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ
ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ





Νίκος Λημνιός
Μαθηματικός
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος