ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

εθνολογικο μουσειο θρακης

Η Νύφη του Καθρέφτη
Ειδικό Βραβείο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας
– «12ο Διεθνές Πανόραμα»

Μέσα σε ένα επιτυχημένο και εορταστικό κλίμα έπεσε η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας - «12ο Διεθνές Πανόραμα» το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο» σε συνεργασία με την Συντακτική Επιτροπή του διαδικτυακού περιοδικού «Cineek magazine-online περιοδικό Εναλλακτικού Πολιτισμού» www.cineek.gr από τις 1/10 έως τις 9/10/2010 στην Πάτρα, στο πολυχώρο πολιτισμού «ΙΝΤΕΑΛ».
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης συμμετείχε στο φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ Η Νύφη του Καθρέφτη της Δέσποινας Πανταζή, παραγωγής του Ε.Μ.Θ. όπου και έλαβε Ειδικό Βραβείο για την ανάδειξη εθίμων του λαϊκού πολιτισμού. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που επιβραβεύει τον στόχο του Μουσείου να αποτελέσει κέντρο έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, αυτής που γνωρίζει να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη που εμπεριέχεται στη θρακιώτικη παράδοση.
Η Νύφη του Καθρέφτη αποτυπώνει ένα γαμήλιο έθιμο, πομακικής προέλευσης, κατά τη διάρκεια τέλεσης του οποίου το πολύωρο μακιγιάζ μετατρέπει το πρόσωπο της νύφης σε μια λευκή μάσκα, κεντημένη όχι μόνο με πούλιες, αλλά και με πλήθος σημειολογικών αναφορών. Το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει μόνο σε ένα χωριό, το Ρίμπνοβο της Βουλγαρίας.
Τη διαδικασία τέλεσής του αποφάσισαν να αποτυπώσουν η ερευνήτρια Αγγελική Γιαννακίδου, Πρόεδρος του Ε.Μ.Θ., και η σκηνοθέτρια, Δέσποινα Πανταζή, έχοντας ως σημείο εκκίνησής τους μία παλιά φωτογραφία.
Η διαδικασία του γαμήλιου μακιγιάζ της παρθένας νύφης διαρκεί αρκετές ώρες. Μόλις ολοκληρωθεί, η νύφη βγαίνει από το σπίτι μαζί με το γαμπρό. Στα χέρια της κρατά ένα καθρέφτη. "Ο καθρέφτης σηματοδοτεί το είδωλο της νύφης, έτσι όπως αυτό δημιουργείται στα μάτια των παρισταμένων". Οι κάτοικοι του χωριού που έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του σπιτιού επευφημούν το ζευγάρι και τότε ο γάμος κορυφώνεται.
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Πανταζή, Μοντάζ/Φωτογραφία: Μπουντούρογλου Πάνος, Μουσική: Κώστας Κάλλιας, Έρευνα Αγγελική Γιαννακίδου, Παραγωγή: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.