ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

γαλατικο χωριο του αστεριξ και οβελιξ στον εβρο

Μετανάστης από την Αυστρία συνδέει τον επαναπατρισμό του με το όνειρό του γα την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συγκροτήματος φιλοξενίας και εστίασης που θα ενταχθεί στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας Ζώνης στον Κυπρίνο και θα παραπέμπει στην Ρωμαϊκή εποχή

Ρεπορτάζ Σταύρος Φανφάνης


Ο Αντώνης Σταμπουλίδης ζει στην Αυστρία, είναι Θρακιώτης μετανάστης και σκέφτεται με τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο κι ελκυστικό στον Έβρο, ένα αυθεντικό γαλατικό χωριό που θα μας παραπέμπει σε άλλες εποχές. Εκεί θα ζωντανεύουν όλοι οι ήρωες του κόμικ, ο Αστεριξ και ο Οβελίξ, ενώ από μόνο του στο χώρο που υπάρχει ευθεία σύνδεση με την Βουλγαρία θα είναι προσβάσιμο και από εκεί όπως και από την Τουρκία. Για το εγχείρημα αυτό που βασίστηκε σε μια ιδέα του νομάρχη Νίκου Ζαμπουνίδη, υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι χρηματοδότες. Το όλο εγχείρημα αποκαλύφθηκε χθες για πρώτη φορά κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στην εκπομπή σε «πρωινό χρόνο» ο κ. Σταμπουλίδης περιγράφοντας την Οδύσσεια που έζησε αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας.

«Η ιδέα ξεκίνησε το 2002, ήθελα να κάνω μια κατασκήνωση στο Αλεποχώρι, επισκέφτηκα τότε τον δήμαρχο που ήταν πολύ αρνητικός. Θέλαμε να πάρουμε τότε κάποιο στρατιωτικό φυλάκιο, δεν πήγε όμως καλά, μετά επισκέφτηκα τον νομάρχη κ. Ζαμπουνίδη και με κόλλησε το όνειρο του. Στην Ζώνη υπήρχε επίσης ένα στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο δημοπρατήθηκε τέλος Αυγούστου, αυτό έχει ανακαινιστεί με έξοδα της νομαρχίας, έχει γίνει ένας πάρα πολύ όμορφος χώρος και γύρω από αυτό το φυλάκιο θα γίνουν όλα τα υπόλοιπα έργα.

Θα κατασκευάσετε ένα Γαλατικό χωριό που θα είναι βασισμένο στο Αστερίξ και στον Οβελίξ, το οποίο θα γίνει στον Έβρο και θα είναι κάτι πολύ όμορφο και μοναδικό.
-Πράγματι το χωριό αυτό δένει πολύ στους δύο αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται ενδιάμεσα, το στρατιωτικό φυλάκιο που σας ανέφερα θα είναι κέντρο ενημέρωσης, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο κ. Τριαντάφυλλο, τον ταφικό Τύμβο της Ζώνης και την Βίλα Αρμίρα στην Βουλγαρία και το Γαλατικό κολλάει πολύ ωραία στους Ρωμαίους, επειδή όλη Γαλατία ήταν κάτω από Ρωμαϊκή κυριαρχία εκτός από ένα χωριό.

Θα δουλέψουν μαζί σας σχεδιαστές και αρχιτέκτονες για να δημιουργήσουν σε φυσικό μέγεθος την μακέτα του χωριού. Όπως είπαμε υπάρχουν ήδη οι εκτάσεις που θα συμβούν όλα αυτά. Αυτό το χωριό θα είναι σε μορφή κατασκήνωσης ή θα στελεχωθεί με μόνιμους κατοίκους;
-Όχι, θα είναι σε μορφή κατασκήνωσης αλλά οι χώροι που θα διαθέτω θα είναι άνετοι. Αντιμετωπίζω προβλήματα με τους κατοίκους της περιοχής που μόλις έμαθαν ο εγχείρημα ανέβασαν τις τιμές των χωραφιών από 100 ευρώ που έχουν αντικειμενική αξία στα 1000 το στρέμμα ασχέτως αν είναι χωράφια. Ο αρχιτέκτονάς μας στην Ορεστιάδα έχει αναλάβει όλο το σχεδιασμό και τις λεπτομέρειες.

Πότε θα ξεκινήσει αυτό το έργο να υλοποιείται;
-Εξαρτάται από την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, τον περιμένουμε αρχές του νέου έτους και μετά θα ξεκινήσουμε. Υπάρχουν και πάρα πολλοί επενδυτές, έχουν ενδιαφερθεί, όχι μόνο για Γαλατικό χωριό αλλά και για Ρωμαϊκό χωριό, φανταστείτε 30-40-50 σπίτια, ο επισκέπτης θα ντύνεται Ρωμαϊκά ή Γαλατικά σε εμάς, θα μπαίνει μέσα και θα ζει σε ένα διαφορετικό κόσμο.

Δίνει και νέες προοπτικές στα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, αναβαθμίζει και την περιοχή το όλο αυτό εγχείρημα.
-Η περιοχή έχει πανέμορφα μέρη που δεν τα ξέρει κανείς. Για παράδειγμα σας ανέφερα την βίλα Αρμίρα που βρίσκεται στα 4 χιλιόμετρα μέσα στην Βουλγαρία, όπου η περιοχή μας δεν είναι πια «τέρμα θεού» που έλεγαν κάποτε, έχει εγκαινιαστεί ένας νέος δρόμος με πρόσβαση στην Βουλγαρία, μέσω Ιβαίλοβγκραντ, στην πόλη αυτή για να πας έπρεπε να κάνεις 180 χιλιόμετρα από γύρω, ενώ τώρα είναι στα 3 χιλιόμετρα, έχει και ένα φανταστικό ποτάμι, υπάρχει ένα πολύ ωραίο μοναστήρι δικό μας Κωνσταντίνου και Ελένης, μια πανέμορφη γέφυρα – τύφλα να έχει η γέφυρα της Άρτας, Θρακιώτικη, ο ταφικός τύμβος από την δική μας πλευρά, υπάρχουν αξιόλογα όμορφα μέρη στην περιοχή εκεί που δεν τα γνωρίζει κανείς.



Στο μυαλό σας και στον τρόπο που θα το κατασκευάσετε πως το σκέφτεστε, ότι κάποιος θα μπορεί να έρθει και να μένει, θα ντύνεται Γαλατικά και από εκεί θα μπορεί να κάνει εξορμήσεις στους δύο αρχαιολογικούς χώρους;
-Έτσι ακριβώς, θα ντύνεται αν θέλει, τα παιδάκια που θα κατασκηνώνουν εκεί θα μπορούν να έχουν και αθλητική κατασκήνωση, και δραστηριότητες ψυχαγωγικές, θέλουμε να κάνουμε ένα μικρό ζωολογικό πάρκο, το πάρκο όπως είναι στην Αυστρία που μπορείς να χαϊδέψεις κουνελάκια, ζωάκια και διάφορα περίεργα ζώα όπως Λάμα, παγώνια και λοιπά. Το Ρωμαϊκό χωριό θέλουμε να το κάνουμε 1:1 όπως είναι στο κόμικς, με τις προδιαγραφές τις αρχιτεκτονικές εννοείται, το οποίο μετά θα ντυθεί απέξω και θα είναι κάπως πιο παραμυθένιο.

Σκέφτεστε να διοργανώνετε και κάποιες εκδηλώσεις εκεί, να χρησιμοποιείται και σαν πολυχώρος;
-Ναι, με αυτά ξεκινάμε τώρα πρόωρα, θα γίνει ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο θα το χρησιμοποιούμε και για κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, φανταστείτε το νεόνυμφο ζευγάρι σε Ρωμαϊκή άμαξα με άλογα, θέλουμε να χτίσουμε εκκλησία, να φτιάξουμε πισίνα, αυτά θα γίνουν άμεσα, ίσως μέχρι Μάρτιο – Απρίλιο θα έχουν γίνει αυτά γιατί βγήκε ένας επενδυτικός νόμος, ο ΟΠΑΧ, και θέλουμε να κάνουμε κάτι μέσω αυτού του νόμου στα γρήγορα.

Θα υπάρχουν και ήρωες ντυμένοι όπως τους γνωρίσαμε στο κόμικς και θα υποδέχονται τον κόσμο και θα κυκλοφορούν;
-Φυσικά και στην ρεσεψιόν αλλά και σε διάφορα σημεία που θα πουλάνε ορισμένα προϊόντα, πχ. ο ψαράς θα είναι ντυμένος σαν τον ψαρά στον Αστερίξ, ο αρχηγός του χωριού που θα είναι κάθε εβδομάδα ένα διαφορετικό παιδάκι θα είναι ντυμένος όπως ο αρχηγός στο κόμικς, θα υπάρχουν οι ήρωες που τους ξέρουμε ντυμένοι εκεί μέσα».



ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Να θυμίσουμε πάντως ότι 51 κεράκια σβήνει στις 30 Οκτωβρίου ο Αστερίξ και φυσικά όλο το γαλατικό χωριό θα γιορτάζει μαζί του. Όπως και οι εκατομμύρια φίλοι του Αστερίξ ανά τον κόσμο, που περυσι το γλέντισαν αγκαλιά με το νέο επετειακό τεύχος. «Τα γενέθλια του Αστερίξ και του Οβελίξ, το Χρυσό Βιβλίο» που είχε κυκλοφορήσει τέτοιες μέρες και στην στην Ελλάδα. Ο ΑΣΤΕΡΊΞ είναι ο κύριος ήρωας των ιστοριών, συνοδευόμενος από τον Οβελίξ και τον σκύλο του Οβελίξ, τον Ιντεφίξ. Έχει συνήθως μαζί του ένα φλασκί με μαγικό φίλτρο που το έχει φτιάξει ο Δρυΐδης Πανοραμίξ και του δίνει υπεράνθρωπη δύναμη. Το λογοπαίγνιο του ονόματος Αστερίξ βασίζεται στην αναστροφή των τελευταίων συμφώνων της γαλλικής λέξης ΑΣΤΕΡΊΚ που σημαίνει αστερίσκος. Ο Οβελίξ είναι ο καλύτερος φίλος του Αστερίξ και ο ακούραστος συνοδός του σε όλες σχεδόν τις περιπέτειές του από το δεύτερο τεύχος της σειράς Το χρυσό δρεπάνι. Είναι κατασκευαστής μενίρ. Θίγεται όταν τον λένε χοντρό, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι «όλο μυς χωρίς λίπος». Ο Μαζεστίξ είναι ο αρχηγός του χωριού και σύζυγος της Μιμίνας. Ο Κακοφωνίξ είναι ο βάρδος του χωριού. Του αρέσει τρομερά να τραγουδάει και να παίζει τη λύρα του και δε διστάζει να το κάνει σε κάθε ευκαιρία.

Η Μιμίνα είναι η σύζυγος του αρχηγού Μαζεστίξ και άρα πρώτη κυρία του χωριού. Είναι πάντα δυσαρεστημένη με τον άντρα της, γιατί όπως συνεχώς διατυμπανίζει "έχασε τα καλύτερά της χρόνια μαζί του σ' αυτό το χωριουδάκι με αυτούς τους άξεστους επαρχιώτες. Αλλοι ήρωες, ο Ο Αλφαβητίξ, Ο Μαθουσαλίξ, οι Πειρατές.

Η σειρά των κόμικς αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες της γαλλικής εκδοτικής ιστορίας, με 33 εικονογραφημένα βιβλία που έχουν πουλήσει περισσότερα από 325 εκατομμύρια αντίτυπα στον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους. Υπάρχει ακόμα το εμπορικό φραντσάιζ, ένα θεματικό πάρκο έξω από το Παρίσι κι οκτώ ταινίες με τους Γαλάτες ήρωες που εξακολουθούν να αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ τον κάθε χρόνο.


Εφ. "Ο Χρόνος"