ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ερωτηση δερμεντζοπουλου

ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη


ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη δημιουργία Ομογενειακού Χωριού σον Νομό Έβρου».

Πριν από τέσσερις μήνες κατέθεσα την με αριθμό 11669/16.6.10 Ερώτηση προς την προηγούμενη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Δυστυχώς δεν έτυχε καμίας απάντησης. Ευελπιστώντας ότι και αυτή η Ερώτηση δεν θα έχει την ίδια κατάληξη και επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας, καταθέτω μια νεώτερη στη νέα Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Μετά από αίτηση της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης στο Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου (Απρίλιο 1997) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου τον Σεπτέμβριο του 2000 παραχωρεί έκταση στη ΔΕΠΟΣ για τη δημιουργία ομογενειακού χωριού.
Δυστυχώς οι εργασίες διεκόπησαν διότι η έκταση χαρακτηρίσθηκε «Δάσος». Το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου και η τότε ΔΕΠΟΣ κατέθεσαν ένσταση στην απόφαση της Α/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων σύμφωνα με την οποία παραμένει ο χαρακτηρισμός «Δάσος». Στη συνέχεια το αίτημα προωθήθηκε στη Β/θμια 4μελή Επιτροπή, σε επίπεδο Περιφέρειας προκειμένου να εξετασθεί εκ νέου το θέμα. Η απόφαση ήταν αρνητική. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη διότι ο ίδιος υπάλληλος που έκανε το χαρακτηρισμό της έκτασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, ήταν παράλληλα μέλος της Β/θμιας επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων στην οποία εισηγήθηκε το θέμα.
Τον Αύγουστο του 2003 το Νομαρχιακό Συμβούλιο παραχώρησε μια άλλη έκταση για την οποία δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν θετικές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του δασαρχείου. Έκτοτε αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης και να προχωρήσουμε στην δημιουργία του ομογενειακού χωριού.
Η δημιουργία του ομογενειακού χωριού θα αποδώσει άμεσα και έμμεσα οφέλη στην περιοχή. Θα βοηθήσει έναν ήδη ευαίσθητο χώρο με έντονο δημογραφικό πρόβλημα και θα τονώσει την οικονομία του.
Θα μπορούσε η αίτηση να αντιμετωπισθεί κατ’ εξαίρεση, αλλά ήδη της δίνει προτεραιότητα το γεγονός ότι πρόκειται για παραμεθόρια περιοχή.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο Υπουργείο Γεωργίας, της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή με τους Βουλευτές του Νομού, τον Νομάρχη Έβρου, τον Έπαρχο Βορείου Έβρου, καθώς και με εκπροσώπους των ομογενών από τη Γερμανία, παρουσία των νομικών συμβούλων της Υπουργού και της προϊσταμένης της Δ/νσης Πολιτικής Γής με θέμα την «Τροποποίηση του Νόμου 1790/88 εδάφιο Β παράγραφο 4 του Άρθρου 21. Παραχώρηση εκτάσεων για την Δημιουργία ομογενειακών χωριών». Τροποποίηση που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το Ομογενειακό χωριό στο Νομό Έβρου.

Παρότι παρήλθαν οκτώμισι μήνες από τη σύσκεψη ακόμη δεν έχει δοθεί καμία απάντηση, ούτε εκδηλώθηκε οιαδήποτε πρωτοβουλία από πλευράς ΥΠΑΑΤ.

Ενόψει όλων των ανωτέρω



Ερωτάται o κ. Υπουργός


Εάν προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση του Νόμου 1790/88 εδάφιο Β παράγραφο 4 του Άρθρου 21 – περί παραχώρησης εκτάσεων για την Δημιουργία ομογενειακών χωριών, ώστε να προχωρήσει το Ομογενειακό χωριό στο Νομό Έβρου.



Ο Ερωτών Βουλευτής



Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου