ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

δασος δαδιας

ΠΡΟΣ.
κ. Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ.
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΚΑ.
Αμαλιάδος 17 Αμπελόκηποι
11523 Αθήνα

ΘΕΜΑ. Φορέας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου ως αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση συμπλήρωσε είκοσι ένα χρόνια συνεχούς μαχόμενης οικολογικής δράσης. Έχει τα χαρακτηριστικά μιας μαζικής μη κυβερνητικής οικολογικής οργάνωσης με σημαντικό αριθμό ενεργών μελών που λειτουργούν σε εθελοντική μη επαγγελματική βάση, χωρίς εξαρτήσεις από κρατικούς φορείς και χωρίς διασυνδέσεις με οποιοδήποτε πολιτικό φορέα. Έχει ενστερνισθεί τις αρχές της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της βιώσιμης

βιώσιμης ανάπτυξης. Παρεμβαίνει με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις –προτάσεις στα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας και η παρουσία της είναι αισθητή . Μέλη της οργάνωσης μας είναι αρκετά γνωστά πολιτικά πρόσωπα του νομού Η έδρα μας είναι η Αλεξανδρούπολη διαθέτουμε όμως παραρτήματα σε πόλεις του Ν, Έβρου και ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα όλου του Ν, Έβρου. Οι ειδικά προστατευόμενες περιοχές καλύπτουν σημαντικό μέρος της ενασχόλησης μας , παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν μας έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η εκπροσώπηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο κάποιου από τους δυο φορείς διαχείρισης που υπάρχουν στον νομό μας.
κ. Υπουργέ.
Μέλη της συντονιστικής γραμματείας μας επισκέφτηκαν πρόσφατα το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς –Λευκίμης- Σουφλίου και η εικόνα που αντίκρισαν είναι απογοητευτική γιατί:

1) Το κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών λειτουργεί μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας , είναι κλειστό το Σάββατο και την Κυριακή επειδή οι τρεις από τους τέσσερεις υπαλλήλους του Φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου κάνουν επίσχεση εργασίας από τον προηγούμενο μήνα.
2) Η ποιότητα ξενάγησης των επισκεπτών στο παρατηρητήριο των αρπακτικών έχει υποβαθμισθεί.
3) Οι οικοτουρίστες στο Εθνικό πάρκο έχουν μειωθεί σημαντικά.
4) Το μοναδικό άξιο λόγου κίνητρο σήμερα για επίσκεψη στη Δαδιά είναι η παρατήρηση των αρπακτικών από το παρατηρητήριο Αυτό ασφαλώς δεν αρκεί για την επίσκεψη και παραμονή των οικοτουριστών. Οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν τα λίγα αυτοκίνητα των επισκεπτών να αποχωρούν μια ώρα μετά την άφιξη τους
5) Το κτίριο του φορέα διαχείρισης που κτίσθηκε πριν από δέκα τουλάχιστον χρόνια παρουσιάζει εξωτερικά εικόνα παραμελημένου και εγκαταλειμμένου κτίσματος που δεν συντηρήθηκε ποτέ.
6) Εσωτερικά η κατάσταση είναι πιο απογοητευτική. Τρεις τεράστιες αίθουσες στο ισόγειο (σαλόνι, αμφιθέατρο, αίθουσα για κέντρο πληροφόρησης) δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ , δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ούτε τα έπιπλα.
7) Ακούσαμε ότι οι υπάλληλοι του φορέα εργάζονταν στα γραφεία του επάνω ορόφου τον χειμώνα που μας πέρασε σε συνθήκες θερμοκρασίας -5 C γιατί δεν υπήρχε πετρέλαιο στο καλοριφέρ.
8) Το τηλέφωνο και το Internet έχουν κοπεί από καιρό από τον ΟΤΕ γιατί δεν πληρώθηκαν οι λογαριασμοί εδώ και αρκετούς μήνες από έλλειψη χρημάτων.
9) Ο φορέας διαχείρισης δεν έχει χρήματα ούτε για την στοιχειώδη υπηρεσία καθαριότητας του κτιρίου.
10) Οι υπάλληλοι του φορέα είναι απλήρωτοι εδώ και 9-10 μήνες και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα πληρωθούν τους μισθούς της προηγούμενης χρονιάς.
11) Ηλεκτρικό ρεύμα λαμβάνει το κτίριο από την Δημοτική Επιχείρηση και μάλλον θα διακοπεί αυτή η παροχή
12) Το τζιπ του φορέα είναι απαραίτητο για κάποιες περιπολίες το καλοκαίρι στο πευκοδάσος για τις πυρκαγιές. Όμως το αυτοκίνητο αυτό είναι ακινητοποιημένο εδώ και μήνες γιατί δεν έχει ο φορέας χρήματα για το πετρέλαιο κίνησης.
13) Οι υπάλληλοι του φορέα διαχείρισης έχασαν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής αγωγής γιατί δεν έχουν πληρωθεί από την προηγούμενη χρονιά οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ όπως και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.
14) Το πευκοδάσος της Δαδιάς που κινδυνεύει από καταστροφική πυρκαγιά διαθέτει πολύ ικανοποιητικό δίκτυο αντιπυρικών ζωνών και δασοδρόμων για πρόσβαση και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όμως το Δασαρχείο Σουφλίου δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα από το ΥΠΕΚΑ για να συντηρήσει το έργο αυτό, ενώο φορέας μάλλον δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί για το έργο αυτό από το ΥΠΕΚΑ.

κ. Υπουργέ.
Η τελματώδης αυτή κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου δεν επιτρέπει καμιά αισιόδοξη προοπτική για αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του εθνικού φυσικού πλούτου της περιοχής
Ο βιώσιμος οικοτουρισμός η περιβαλλοντική εκπαίδευση η αναψυχή του κοινού θα παραμείνουν απραγματοποίητοι στόχοι
Τα φυσικά πρόσωπα που επιλέχθηκαν για να στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο στον φορέα αυτόν υποθέτουμε ότι θα αναρωτιούνται για ποιο λόγο έχουν τοποθετηθεί.
Η τοπική κοινωνία θα βλέπει ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες και οι διαβεβαιώσεις για ένα θεσμό- πόλο οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας της φύσης. Έτσι η κοινωνία αυτή στο κέντρο του νομού θα συνεχίσει να γηράσκει ηλικιακά γιατί οι νέοι δεν έχουν λόγο να μείνουν στον τόπο τους.
Η βιώσιμη ανάπτυξη που είναι στόχος του θεσμού και αίτημα των οικολογικών οργανώσεων θα παραμείνει μόνο στα χαρτιά.

Η Οικολογικά Εταιρεία Έβρου δεν γνωρίζει και δεν ερευνά αν η διαφαινόμενη κατάρρευση του θεσμού στη Δαδιά οφείλεται στην ανεπαρκή εποπτεία του φορέα από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, η στο αναποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, η στην γραφειοκρατική λειτουργία, η σε ατασθαλίες, η σε προσχεδιασμένη διάλυση του φορέα διαχείρισης Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, η σε οποιοδήποτε άλλο λόγο. Γνωρίζει όμως ότι με τον Ν. 2742/1999 έχει ανατεθεί η εποπτεία των φορέων διαχείρισης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να εκπληρώσει τους στόχους για προστασία του φυσικού εθνικού πλούτου και συνέπεια αυτού θα προκύψουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την περιοχή.
Χρέος σας είναι να λάβετε σήμερα όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται.
Αύριο μάλλον θα είναι πολύ αργά.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Η Συντονιστική Γραμματεία.



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Α) Υφυπουργός κ Ντόλιος. Γιώργος
Β) Βουλευτές Έβρου
κ. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος
κ. Ρενταρή Όλγα.
κ, Τσιαούση Ελένη.
Γ) ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Δ) Φορέας Διαχείρισης Δαδιάς Ν.Εβρου
Ε) ΜΜΕ
ΣΤ) Κόμματα