ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

η σαμοθρακη πρεπει να . . . ξαναπρασινισει


Γράφαμε στις 14-6-2010: "ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΤΡΩΝΕ ... ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ". Αφορμή για το κείμενο αυτό ήταν δημοσίευμα του περιοδικού "ΟΙΚΟ" της "Καθημερινής" της 08-10-2008 και της τοπικής εφημερίδος "Ελεύθερη Θράκη".
Τον κίνδυνο της ερημοποίησης και της μείωσης της βιοποικιλότητας αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης από την υπερβόσκηση που γίνεται εδώ και χρόνια από το μεγάλο πληθυσμό αιγοπροβάτων που ζούνε και τρέφονται ανεξέλεγκτα στο νησί. Το θέμα, εθέσε ο δήμαρχος της Σαμοθράκης κ. Γιάννης Πετρούδας στην υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, η οποία επισκέφτηκε το νησί με αφορμή το 12ο Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο που διεξάγεται με θέμα η «Γεωργία στο Μεταίχμιο».
«Το πρόβλημα της υπερβόσκησης είναι το μεγαλύτερο, χρονίζει και είναι το πλέον δυσεπίλυτο που αντιμετωπίζουμε» τονίζει ο δήμαρχος κ. Γιάννης Πετρούδας. Μάλιστα, προ της ελεύσεως της Υπουργού, υπήρξαν σοβαρές αντεγκλήσεις μεταξύ οικολόγων - οικολογούντων και κεχαγιάδων (κατσικοβοσκών) του νησιού.
Η υπερβόσκηση, όπως είπαμε και στο από 14-6-2010 άρθρο μας, απασχολεί πολλά νησιά της Ελλάδος. Το όλο θέμα έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Ο κ. Τρεμόπουλος κάνει ειδική αναφορά στο πρόβλημα της Ικαρίας και τονίζει μεταξύ άλλων «Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό “ανεπιτήρητων” αιγοπροβάτων που βόσκουν ανεξέλεγκτα

όλο το χρόνο, συχνά χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να διέρχονται περιόδους υποσιτισμού που επηρεάζουν τη γονιμότητα και την παραγωγικότητά τους. “Η υπερβόσκηση δεν αφορά μόνο την Ικαρία αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, νησιωτικές και μη” δήλωσε με αφορμή την κίνηση αυτή ο κ. Τρεμόπουλος. “Η κτηνοτροφία αποτελεί παραδοσιακή αγροτική δραστηριότητα και βασικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας που χρειάζεται στήριξη, εφόσον όμως ασκείται με όρους βιωσιμότητας. Κεντρική σημασία έχει η συμφιλίωσή της με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη φέρουσα ικανότητα των βοσκοτόπων, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων» τονίζει.
Μήπως πρέπει να γίνει κάτι, πριν το πράσινο νησί μας, η Σαμοθράκ μας, καταντήσει μία απέραντη έρημος; Ας σκεφτούμε όλοι ότι η έρημος ΣΑΧΑΡΑ πριν γίνει πραγματικά έρημος, ήταν μία καταπράσινη περιοχή που ερημοποιήθηκε λόγω της ανεξέλεγκτης κτηνοτροφίας. Το πράσινο εξαφανίστηκε, ήρθαν οι βροχές, στο έδαφος δεν υπήρχαν ρίζες για να συγκρατήσουν το νερό και το χώμα και σιγά- σιγά έγινε ... ΕΡΗΜΟΣ!
Χαιρόμαστε ειλικρινά που το όλο δημοσίευμα ίσως στάθηκε η αρχή για να υπάρξουν εξελίξεις προ το καλό του νησιού. Από την άλλη, λυπούμεθα, που για άλλη μία φορά το Ελληνικό κράτος έπρεπε να φτάσει στον πάτο ή "ο κόμπος στο χτένι" - όπως λέμε - για να αντιδράσει. Τα αντανακλαστικά της κρατικής μηχανής είναι σαν του υπερήλικα που βρίσκεται με το .... ένα πόδι στον τάφο. Ας την λαδώσουμε λοιπόν - ΟΛΟΙ ΜΑΣ - αυτήν την κρατική μηχανή, μπας και αρχίσει να λειτουργεί σωστά. Κι όταν εννοώ λαδώσουμε, δεν εννοώ με μίζες, αλλά με ιδρώτα, δάκρυα κι αίμα.
Και αρχίζοντας από την Σαμοθράκη, ας την βοηθήσουμε να ... ξαναπρασινίσει!!! (Σ.Σ. το παρόν δεν αποτελεί κομματικό υπαινιγμό, αλλά οικολογική ευαισθησία).

ΕΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ