ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ερωτηση τσιαουση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας & Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής & τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα τη συνεχή και επικίνδυνη υποβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Πολλαπλά είναι τα προβλήματα στο γεωστρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι

ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια εθνικής σημασίας της χώρας, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης και με μεγάλες απαιτήσεις σε αναπτυξιακά έργα, που θα το καταστήσουν πλήρως λειτουργικό για την εξυπηρέτηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του ευρύτερου ελλαδικού χώρου αλλά και των γειτονικών χωρών. Η υποβάθμιση του συγκεκριμένου λιμανιού από τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθώς και η συνεχής εγκατάλειψής του, είχε σαν αποτέλεσμα να μετατραπεί στην κυριολεξία σε ένα ``νεκροταφείο`` πλοίων, με τις απαραίτητες εργασίες να καθυστερούν και τα αναπτυξιακά προγράμματα μελετών διαχείρισης του λιμανιού, να μην μπορούν να προχωρήσουν στους ρυθμούς, που επιτάσσουν οι σύγχρονες ανταγωνιστικές συνθήκες.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς και η προνομιακή του θέση, προσέλκυσαν κατά το παρελθόν το ενδιαφέρον μεγάλων πελατών, πλην όμως οι σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και στρατηγική ανάπτυξης σταμάτησαν τα όποια σχέδια βιώσιμης ανάπτυξής του. Δυστυχώς όμως έργα που περιλαμβάνονται στο MASTER PLAN του λιμανιού και έχουν δρομολογηθεί, είτε έχουν σταματήσει (ή δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου), είτε πραγματοποιούνται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς.
Το λιμάνι της πόλης βρίσκεται σε στρατηγική θέση τομής δύο κύριων συγκοινωνιακών ευρωπαϊκών αξόνων, οδικών και σιδηροδρομικών. Επιπλέον, έχει απεριόριστη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης και αποτελεί λιμένα ο οποίος μπορεί να παίξει ρόλο στη ναυτιλία μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης και στις αστικές της λειτουργίες, με οδικές πολλαπλές προσπελάσεις σε άμεση γειτνίαση με τον εμπορευματικό και επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό και με τα κέντρα αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας.
Παράλληλα το λιμάνι δεν μπορεί να δεχτεί μεγάλα πλοία, επειδή δεν έχει το απαιτούμενο βάθος, δεν έχει γερανούς για φορτοεκφορτώσεις κοντέινερ και επιπλέον είναι “τυφλό”, αφού δεν συνδέεται απευθείας ούτε με το σιδηροδρομικό δίκτυο ούτε με την Εγνατία οδό. Η απόσταση από το μέσον της Βουλγαρίας για το Αιγαίο είναι μόλις 300 χιλιόμετρα. Εμπορεύματα από το Μπουργκάς ή και τη Βάρνα αντί να φορτώνονται σε πλοία και να καθυστερούν στα στενά του Βοσπόρου θα μπορούσαν να μεταφέρονται οδικώς στην Αλεξανδρούπολη και εδώ να φορτώνονται σε μεγάλα πλοία αρκεί να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες και μεταφορικές διασυνδέσεις.
Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος άσκοπα με σημαντική επιβάρυνση της αναπτυξιακής πορείας του λιμανιού. Αναλογιζόμαστε λοιπόν πως ένα τόσο σημαντικό και ιδιαίτερης σημασίας για την χώρα μας λιμάνι, έχει μείνει υποβαθμισμένο στον τομέα των υποδομών και ουσιαστικά ανενεργό, με τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες στην αναπτυξιακή του πορεία. Σε μια εποχή μάλιστα, που απαιτούνται συνετή διαχείριση και αποτελεσματικές αποφάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και ειδικότερα σε έναν τομέα, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής μας οικονομίας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα. Η ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων σε εύλογο χρόνο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, ακόμα περισσότερο όμως θα καταστήσει το Νομό Έβρου σε ζώνη ευρύτερων οικονομικών και αναπτυξιακών συνεργασιών».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τις κυρίες Υπουργούς:
• Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε και σε ποιες δράσεις θα προβείτε, προκειμένου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να μπορέσει να λειτουργήσει ολοκληρωμένα και ανταγωνιστικά, με την υλοποίηση των απαιτούμενων υποδομών και την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών;