ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

αναγνωστης

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ

Δεν πρέπει να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία, πρέπει να διδάσκουμε την αγάπη για το διάβασμα.
B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

Αυτό προσπαθεί και το πρόγραμμα «Προώθηση της Ανάγνωσης- Εκσυγχρονισμός των Βιβλιοθηκών στον Νομό Έβρου» που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη.
Το εν λόγω 10χρονο πιλοτικό πρόγραμμα, που έχει πετύχει να 20απλασιάσει το ποσοστό βιβλιοθηκών του Έβρου αλλά και να εφοδιάζει με βιβλία νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία και φαντάρους στα στρατόπεδα μέσω ειδικών κινητών μονάδων, υποστηρίχτηκε δεόντως από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, από την πρώτη στιγμή με την τότε πολιτική του ιδιότητα, αυτή του Νομάρχη. Έτσι, σήμερα δύναται να δηλώνει ικανοποιημένος πως «το πρόγραμμα Προώθησης της Ανάγνωσης- Εκσυγχρονισμός των Βιβλιοθηκών απέδειξε
πως με απλό τρόπο και λίγα χρήματα μπορούν πράγματι να γίνουν σπουδαία πράγματα. Παράλληλα ανέδειξε τους ανθρώπους της περιφέρειας: φάνηκε πως οι στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας, οι βιβλιοθηκάριοι αλλά και άλλοι, που το πίστεψαν πραγματικά έχουν μεγάλες δυνατότητες. Το αποτέλεσμα; Απλοί άνθρωποι, άνθρωποι με όχι ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο μόρφωσης, απέκτησαν σταδιακά διάθεση για διάβασμα, μυήθηκαν στο βιβλίο επειδή ακριβώς κάποιοι τους φέρανε με έναν μοναδικό τρόπο σε επαφή με αυτό».
Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, το χρόνο και το ίδιο τους το περιεχόμενο.
Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής

Διαβάζουμε στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Στόχος" στις 3-12-2009 και στην σελίδα 13:

"ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΑΣ
Φίλος της στήλης επισκέφθηκε κατά τις πρόσφατες εκλογές (στις 4-10-2009) το χωριό καταγωγής του και πήγε να ψηφίσει στο κλειστό – πλέον – Δημοτικό Σχολείο. Σημειωτέον το Δημοτικό σχολείο έκλεισε γιατί υπάρχει το γνωστό σε όλους μας δημογραφικό πρόβλημα (...). Ο φίλος μας λοιπόν, παρατήρησε – ενώ περίμενε την σειρά του – το παλιό του Δημοτικό Σχολείο, και είδε τις βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία (σχολικά και λογοτεχνικά), ξεχασμένα όργανα γυμναστικής, επιστημονικά όργανα κτλ. Το γεγονός, που ενώ το Σχολείο δεν λειτουργεί εδώ και δεκαετία, και υπάρχουν μέσα του αφημένα στο έλεος του Θεού και … των ποντικιών, καθώς και της υγρασίας μαζί με την πολυκαιρία, σχολικά είδη, του έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί για όλα αυτά ο Ελληνικός λαός τα έχει πληρώσει και είναι πραγματικά κρίμα να «καταστρέφονται» μ’ αυτό τον τρόπο. Επίσης, με την επιστολή του εξέφρασε την απορία, ότι αν σε όλα τα κλειστά Σχολεία του Ελληνικού Κράτους υπάρχουν αφημένα εντός τους βιβλία και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο, φανταστείτε τι περιουσία είναι αυτή για το Ελληνικό Κράτος; Και δεν είναι λίγα τα Σχολεία που έχουν κλείσει λόγω την υπογεννητικότητας και της αστυφιλίας. Πιστεύουμε, η Υπουργός ... , να δώσει εντολή για να μαζευτεί όλος αυτός ο πλούτος του Ελληνικού Κράτους, κι αν θεωρείται ξεπερασμένος, να μοιρασθεί σε βιβλιοθήκες, ή σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται, σε ιδρύματα κ.ό.κ., προκειμένου να σωθεί. Ελπίζουμε στην ευαισθησία του Υπουργείου...".

Υπάρχουν χειρότερα εγκλήματα από το να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μη τα διαβάζεις.
Ray Bradbury, γ. 1920, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. Φαντασίας

Επειδή τυγχάνει να είμαι λάτρης του βιβλίου κι επειδή έχω μάθει από τους γονείς ότι τίποτε δεν είναι άχρηστο και όλα τα πράγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά, γι' αυτό πιστεύω ότι η εν λόγω καταγγελία πρέπει να διερευνηθεί. Η καταγγελία αυτή μας θύμισε για ακόμη μία φορά την αδιαφορία και την επιπολαιότητα του Ελληνικού κράτους. Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν κλείσει, λόγω της αστυφιλίας και της υπογεννητικότητας, πάρα πολλά σχολεία. Δυστυχώς όμως πολλά υλικά - διδακτικά μέσα των σχολείων αυτών σαπίζουν μέσα στα άδεια κουφάρια των σχολικών κτιρίων. Μήπως πρέπει επιτέλους να μπει μία τάξη στο Κράτος αυτό και να νοικοκυρέψει την περιουσία του; Μία περιουσία που είναι τεράστια, αλλά κανείς δεν θέλει να ... βγάλει το φίδι από την τρύπα, ήτοι να βάλει μια τάξη και σ' αυτό το θέμα.

Το να διαβάζεις τα καλά βιβλία είναι σαν να συνδιαλέγεσαι με τους άριστους των περασμένων αιώνων.
Καρτέσιος, 1596-1650, Γάλλος φιλόσοφος

Εξερευνώντας το διαδίκτυο, ανακάλυψα μία ιστοσελίδα με τον τίτλο: «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ» με το λινκ: http://www.book2chance.gr/. Διαβάζουμε στην εν λόγω σελίδα του διαδικτύου:

"Η ομάδα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ξεκίνησε από την αγάπη μας για το βιβλίο, που βλέποντας το πεταμένο στους δρόμους ή ξεχασμένο στις αποθήκες μας, θελήσαμε να του δώσουμε ακόμη ένα κύκλο ζωής.

Παράλληλα, καθώς μας ενδιέφερε γενικότερα η ανακύκλωση, αρχίσαμε από την ανακύκλωση χαρτιού με σκοπό να επεκταθούμε και σε άλλα υλικά.

Θέλοντας να καλύψουμε την ανάγκη μας για ένα καλύτερο περιβάλλον και να διασώσουμε το βιβλίο που αγαπάμε, δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα για να απολαμβάνουμε αφενός τη χαρά της επικοινωνίας μέσω των βιβλίων, αφετέρου συμμετέχοντας στην ανακύκλωση χαρτιού να συμβάλουμε άμεσα στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Ανακυκλώνουμε εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια, χαρτικά γραφείου και βιβλία, που όταν είναι σε καλή κατάσταση τους δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία ανάγνωσης.

Όλα τα βιβλία που παραδίνονται στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ» διατηρούνται στη βιβλιοθήκη των εγκαταστάσεών της μαζί με βιβλία που διασώζουμε από τα εργοστάσια ανακύκλωσης χαρτιού. Τμήμα αυτών των βιβλίων μαζί με επιλεγμένα περιοδικά προσφέρονται στα μέλη μας σε συμβολικές τιμές είτε από την ιστοσελίδα είτε από τη βιβλιοθήκη της Θεσ/νίκης.

Σπάνιες εκδόσεις θα είναι στη διάθεσή σας, αφού πρώτα συντηρούνται από ειδικό.".




Τα βιβλία είναι θησαυρός γνώσεων και είναι κρίμα να πετιούνται ή να παραμένουν μέσα σε άψυχα κουφάρια σχολικών κτιρίων να σαπίζουν ή να τρώγονται από τρωκτικά. Η γνώση από τα βιβλία πρέπει να ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ. Κι αυτό είναι σκοπός της κίνησης "Ανακύκλωση Βιβλίου - 2η ευκαιρία". Τίποτε δεν είναι Άχρηστο.






Ένα βιβλίο είναι σαν καθρέφτης. Αν το κοιτάξει ένας πίθηκος, μην περιμένετε να φανεί ένας απόστολος.
Georg Christoph Lichtenberg, 1742-1799, Γερμανός γνωμικογράφος




Ας κάνει ο καθείς το καθήκον του. Και ας αρχίσουμε να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία. Γιατί η ανάγνωση βιβλίων, μπορεί να μετατρέψει ακόμη κι έναν πίθηκο σε ...απόστολο!...





ΕΝΑΣ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΛΑΤΡΗΣ,


Χ.Σ.Β., ΦΕΡΕΣ - ΕΒΡΟΥ