ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ερωτηση δερμεντζοπουλου

Προς: την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης».


Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης είναι χωρίς υπερβολή φυσικός εθνικός πλούτος. Παρόλα αυτά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα είναι απογοητευτική. Όπως έχει επισημανθεί και από την Οικολογική Εταιρεία Έβρου, η οποία πρόσφατα επισκέφτηκε το Πάρκο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές. Συγκεκριμένα:

1) Το κέντρο ενημέρωσης

2) Η ποιότητα ξενάγησης των επισκεπτών στο παρατηρητήριο των αρπακτικών έχει υποβαθμισθεί.
3) Οι οικοτουρίστες στο Εθνικό πάρκο έχουν μειωθεί σημαντικά.
4) Το μοναδικό άξιο λόγου κίνητρο σήμερα για επίσκεψη στη Δαδιά είναι η παρατήρηση των αρπακτικών από το παρατηρητήριο Αυτό ασφαλώς δεν αρκεί για την επίσκεψη και παραμονή των οικοτουριστών. Οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν τα λίγα αυτοκίνητα των επισκεπτών να αποχωρούν μια ώρα μετά την άφιξη τους.
5) Το κτίριο του φορέα διαχείρισης που κτίσθηκε πριν από δέκα τουλάχιστον χρόνια παρουσιάζει εξωτερικά εικόνα παραμελημένου και εγκαταλειμμένου κτίσματος που δεν συντηρήθηκε ποτέ.
6) Εσωτερικά η κατάσταση είναι πιο απογοητευτική. Τρεις τεράστιες αίθουσες στο ισόγειο (σαλόνι, αμφιθέατρο, αίθουσα για κέντρο πληροφόρησης) δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ούτε τα έπιπλα.
7) Οι υπάλληλοι του φορέα εργάζονταν στα γραφεία του επάνω ορόφου τον χειμώνα που μας πέρασε σε συνθήκες θερμοκρασίας -5 C γιατί δεν υπήρχε πετρέλαιο στο καλοριφέρ.
8) Το τηλέφωνο και το Internet έχουν κοπεί από καιρό από τον ΟΤΕ γιατί δεν πληρώθηκαν οι λογαριασμοί εδώ και αρκετούς μήνες από έλλειψη χρημάτων.
9) Ο φορέας διαχείρισης δεν έχει χρήματα ούτε για την στοιχειώδη υπηρεσία καθαριότητας του κτιρίου.
10) Οι υπάλληλοι του φορέα είναι απλήρωτοι εδώ και 9-10 μήνες και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα πληρωθούν τους μισθούς της προηγούμενης χρονιάς.
11) Ηλεκτρικό ρεύμα λαμβάνει το κτίριο από την Δημοτική Επιχείρηση και μάλλον θα διακοπεί αυτή η παροχή.
12) Το τζιπ του φορέα είναι απαραίτητο για κάποιες περιπολίες το καλοκαίρι στο πευκοδάσος για τις πυρκαγιές. Όμως το αυτοκίνητο αυτό είναι ακινητοποιημένο εδώ και μήνες γιατί δεν έχει ο φορέας χρήματα για το πετρέλαιο κίνησης.
13) Οι υπάλληλοι του φορέα διαχείρισης έχασαν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής αγωγής γιατί δεν έχουν πληρωθεί από την προηγούμενη χρονιά οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ όπως και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.
14) Το πευκοδάσος της Δαδιάς που κινδυνεύει από καταστροφική πυρκαγιά διαθέτει πολύ ικανοποιητικό δίκτυο αντιπυρικών ζωνών και δασοδρόμων για πρόσβαση και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, όμως το Δασαρχείο Σουφλίου δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα από το ΥΠΕΚΑ για να συντηρήσει το έργο αυτό, ενώ ο φορέας μάλλον δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί για το έργο αυτό από το ΥΠΕΚΑ.
Το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς – Λευκίμης αποτελεί φυσικό πλούτο για την περιοχή. Στόχοι της οργανωμένης πολιτείας είναι η προώθηση του βιώσιμου οικοτουρισμού, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η προστασία της φύσης αλλά και η δυνατότητα ανάδειξής της σε πόλο οικονομικής ανάπτυξης.

Ενόψει όλων αυτών

Ερωτάται η κα Υπουργός

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της παρέχει ο Ν. 2742/2999 εποπτείας των αρμοδίων φορέων διαχείρισης προκειμένου να ενισχύσει και να υποστηρίξει την ύπαρξη και τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης.


Ο Ερωτών Βουλευτής


Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου