ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

αποψη

ΟΤΑΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

Ο όρος "γκατζολία" σύμφωνα με την καθομιλουμένη σημαίνει "Η Θράκη εν γένει, αλλά ιδίως ο Ν. Έβρου. Οι κάτοικοι αποκαλούνται «Γκατζόλοι». Ο όρος προέρχεται όχι από το γάιδαρο σε τοπικά ιδιώματα κ.τ.ό., αλλά από την τουρκική φυλή Gacol (προφ. γκατζόλ) που - απ' ότι φαίνεται - είχε εγκατασταθεί στην περιοχή". Άλλη ερμηνεία που βρήκαμε είναι η εξής: " Στο Σουφλί του Έβρου παλαιότερα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια, τα οποία τα έλεγαν αλλιώς και γκάτζους ή γκατζόλια...Έτσι οι φαντάροι έβγαλαν κοροϊδευτικά την περιοχή γκατζολία". Σημείωση Σαμοθρακίτη: Προφανώς οι φαντάροι αυτοί ήταν τα κοινώς ονομαζόμενα βουτυρόπαιδα ή βουτυρομπεμπέδες που το πατριωτικό - εθνικό τους συναίσθημα έφτανε μέχρι τα όρια του νομού Αττικής, Θεσ/νικης, Πελοποννήσου, Κρήτης κτλ.
Γεωγραφικά ο όρος χρησιμοποιείται από τους στρατεύσιμους για την περιοχή του βορείου Έβρου, ήτοι από Σουφλί και πάνω. Τελικώς κυριάρχησε για όλο τον νομό Έβρου. Ιστορικά στο νομό Έβρου γίνονταν
εκτεταμένη χρήση γαϊδάρων από τους Βούλγαρους εισβολείς. Με το τέλος του πολέμου ο Έβρος και γενικά η Θράκη γέμισαν με γαϊδούρια. Κάποια γαϊδούρια μετά από την απελευθέρωση γινήκανε δίποδα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Αυτά ολίγον τι, περί ορολογίας της λέξεως "γκατζόλι".

Και περνάμε στο σήμερα. Διαβάζουμε την είδηση: "Με έντονους ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας που θα πραγματοποιηθεί στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο της πόλης από τις 29 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2010."
Η όλη διοργάνωση μας βρίσκει θετικά διακείμενους, αλλά το λογότυπο του εν λόγω Φεστιβάλ, που διοργανώνεται στην Νέα Ορεστιάδα μου θύμισε το γνωστό μοτίβο "όταν βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας". Περιγραφικά θα αναφέρουμε ότι το εν λόγω λογότυπο του Φεστιβάλ έχει ζωγραφισμένο ένα γαϊδούρι, κοινώς ένα "γκατζόλι". Ευχόμαστε το όλο κόνσεπτ, ο όλος δηλαδή σχεδιασμός να έχει μία διάθεση αυτοσαρκασμού και τίποτε παραπάνω.

Τελειώνοντας, θα αναφέρουμε ότι πλέον υπάρχει κι ένα ενημερωτικό μπλόγκ (ιστοσελίδα ειδήσεων) με την ονομασία "gatzoli" με έγκυρες ειδήσεις και "σάτιρα - ενημέρωση - παρασκήνιο", όπως αναφέρεται στον τίτλο του.

Ευχόμεθα σε όλους τους Εβρίτες καλό καλοκαίρι και παρ' όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζει η ζωή μας (λόγω των οικονομικών κλπ. προβλημάτων) να δείχνουμε όλοι γαϊδουρινή υπομονή.

ΕΝΑ ΓΚΑΤΖΟΛΙ ΕΚ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το λογότυπο με το γαϊδούρι υπάρχει ήδη από πέρυσι...