ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ερωτηση δερμεντζοπουλου

Ο Βουλευτής Ν.Έβρου κ.Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος,Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την ύπαρξη τοξικών ουσιών στα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία στην Κίρκη νομού Έβρου.ΠΡΟΣ
την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.



ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την ύπαρξη τοξικών ουσιών στα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία στην Κίρκη νομού Έβρου».


Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κίρκη της Αλεξανδρούπολης στο νομό Έβρου υπάρχει ένα από τα 107 εγκαταλελειμμένα δημόσια μεταλλεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Ειδικοί το έχουν χαρακτηρίσει «τοξική βόμβα» για το περιβάλλον με επιπτώσεις στο έδαφος, τα ζώα και τον άνθρωπο.
Πρόσφατη έκθεση του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κατέδειξε ότι βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες έχουν εμποτίσει το έδαφος και τα νερά της περιοχής και ζητεί άμεσα το σφράγισμα του μεταλλείου και την ανάπλασή του.
Ο χώρος των μεταλλείων έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο τοξικών ουσιών. Το εργοστάσιο και οι λεκάνες εναπόθεσης των αποβλήτων (τέλματα) έχουν καταστραφεί, ενώ παντού υπάρχουν υπολείμματα μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων, σωροί από ακατέργαστα μεταλλεύματα και πολλά αποσαθρωμένα βαρέλια χημικών που περιέχουν μεταξύ άλλων και το εξαιρετικά τοξικό κυανιούχο νάτριο. Τα υλικά αυτά, εκτός από ορισμένα επικίνδυνα βαρέλια που απομακρύνθηκαν, παραμένουν εκτεθειμένα και διαχέουν επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον. Επιπλέον, ο χώρος όχι μόνο δεν έχει σφραγιστεί, αλλά είναι ανοιχτός και επισκέψιμος, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να κινδυνεύουν από το «κοκτέιλ» τοξικών και από ατυχήματα.
Περαιτέρω, έχουν δημιουργηθεί αποθήκες τοξικών όπου τα ζώα πάνε για να βοσκήσουν. Οι επικίνδυνες, επίσης, ουσίες καταλήγουν σε παρακείμενα ρυάκια και από εκεί πέφτουν σε ρέμα που περνά δίπλα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων εντοπίστηκαν στο έδαφος, το υπέδαφος, στα επιφανειακά νερά και τα ιζήματα του παρακείμενου ποταμού Ειρήνη. Το νερό του ποταμού βρέθηκε ιδιαίτερα όξινο, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τις λεκάνες απορροής, ενώ υψηλές ήταν και οι τιμές των θειικών ιόντων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη ρύπανση του ποταμού. Η χρόνια μεταφορά των τοξικών στο ποτάμι διαφαίνεται και από τις αναλύσεις στα ιζήματα του ποταμού, όπου οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων είναι ακόμη μεγαλύτερες από το νερό.
Στο υπέδαφος κάτω από τα τέλματα και τις ζώνες όξινης απορροής, ο δείκτης ρύπανσης ήταν έως και 357 φορές μεγαλύτερος του φυσιολογικού για τον μόλυβδο, 41,4 για το αρσενικό, 61,6 φορές για το κάδμιο και 47,7 φορές για τον ψευδάργυρο. Σε ορισμένα δείγματα, μάλιστα, ο δείκτης ρύπανσης ήταν αρκετές χιλιάδες φορές μεγαλύτερος του φυσιολογικού.
Μολυσμένα ρέματα και ποτάμι στην περιοχή μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την υγεία των πολιτών. Παρόλο που οι αναλύσεις που έγιναν στο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού της Κίρκης δεν έδειξαν υπερβάσεις, ωστόσο – όπως επισημαίνουν ειδικοί - δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για την ποιότητα του πόσιμου νερού στην περιοχή, οπότε δεν μπορεί να εκτιμηθεί η έκθεση του πληθυσμού στα επικίνδυνα στοιχεία. Κάδμιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος και αρσενικό εντοπίστηκαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις παρακείμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε ακτίνα τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων από την εστία του μεταλλείου. Οι δε συγκεντρώσεις του καδμίου ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια κατά 2,7 φορές, ακόμη και σε απόσταση έξι χιλιομέτρων μακριά, καθώς η ρύπανση μεταφέρεται εύκολα μέσω του αέρα, της σκόνης και του δικτύου άρδευσης σε όλη την περιοχή.

Ενόψει της σοβαρότητας του θέματος για το περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

- Εάν προτίθεται να προβεί σε εξειδικευμένες αναλύσεις προκειμένου να αποτυπωθούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος στην περιοχή.
- Εάν προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες για τη σφράγιση του μεταλλείου της Κίρκης και την ανάπλασή του.


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ