ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Είναι γεγονός ότι τα σκουπίδια που παράγουμε αποτελούνται πάνω από το 50% από οργανικά υλικά και από αυτά πάνω από το 70% μπορούν να κομποστοποιηθούν. Βέβαια, επειδή εμείς εδώ στη Σαμοθράκη ζούμε σε αγροτική - κτηνιατρική περιοχή, το 100% των οργανικών σκουπιδιών μπορούμε να το ανακυκλώσουμε δίνοντάς το σαν τροφή στα ζωντανά μας.
Κι εξηγούμε: Τα σαρκοφάγα ζωντανά μας, όπως οι σκύλοι, γάτες, μπορούν να τρώνε τα αποφάγια από κρέας. Τα φυτοφάγα ζωντανά μας, όπως τα πρόβατα και οι κατσίκες, μπορούν να τρώνε τα αποφάγια από τα λαχανικά. Και τα γουρούνια, που είναι παμφάγα, μπορούν να τα τρώνε όλα. Οπότε από τα οργανικά μας σκουπίδια, όλα μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε, αν τα δώσουμε σαν τροφή στα οικόσιτα ζώα μας. Και τα ζώα μας μπορούν να παράγουν απ' αυτά οργανικό λίπασμα (κοπριά).
Αλλά μιας κι αναφέραμε παραπάνω για την κομποστοποίηση, ας απαντήσουμε στην ερώτηση:
Τι είναι η κομποστοποίηση;
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία πολλά οργανικά απόβλητα που παράγουμε, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης δημιουργεί το λεγόμενο κόμποστ, δηλαδή φυσικό λίπασμα.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε/κομποστοποιήσουμε είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο τα εξής οργανικά σκουπίδια:
•Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
•Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
•Φυτικά υπολείμματα, όπως ξερά φύλλα, βλαστούς, κομμένο γκαζόν.
•Στάχτη τζακιού.
•Τσόφλια αυγών.
•Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες).
•Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
•Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
•Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα.
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ γίνεται με τον κομποστοποιητή. Πρόκειται για συσκευή- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος- που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πολυκατοικίας ή και
μόνο του δικού μας σπιτιού. Ανάλογα με το μέγεθός του ο κομποστοποιητής μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο ή στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μας.
ΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ διατίθενται στο εμπόριο και οι τιμές τους κυμαίνονται από περίπου 85 ευρώ μέχρι και 160. Οι μεγαλύτεροι κομποστοποιητές είναι και ακριβότεροι αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από περισσότερα από ένα νοικοκυριά ρίχνοντας έτσι το κόστος τους. Επίσης, ο κομποστοποιητής δεν μυρίζει καθώς όλη η διαδικασία που ακολουθείται γίνεται αεροστεγώς.
Ξαναγυρίζοντας στην αρχή, αξίζει να ειπωθεί, ότι τα οργανικά σκουπίδια είναι αυτά που προκαλούν την δυσωδία και τις μυρωδιές στο σύνολο των σκουπιδιών. Αν φροντίσουμε όλοι μας να α αφαιρέσουμε και να τα ανακυκλώσουμε, τότε όχι μόνο μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών μας κατά 50%, αλλά τα λοιπά σκουπίδια δεν αποτελούν πλέον σημαντική εστία μολύνσεως.
Στο νησί μας τώρα, που είναι γεμάτο ζωντανά (είτε τετράποδα, είτε δίποδα - κότες κι όχι μόνο - ). Καλό είναι να υπάρξει μία σχετική ενημέρωση από τον Δήμο, τους Συλλόγους κι όσους αγαπούν κι ενδιαφέρονται για το νησί, ότι τα οργανικά σκουπίδια πρέπει να αφαιρεθούν από τα λοιπά σκουπίδια και να ανακυκλωθούν με ένα από τους δύο παραπάνω τρόπους. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην μολύνεται περισσότερο το Ακρωτήρι της Καμαριώτισσας, όπου γίνεται η προσωρινή εναπόθεση των σκουπιδιών και η μεταφόρτωση στα κοντέηνερ της Περιφέρειας. Επίσης, μειώνεται ο όγκος των εξαγόμενων σκουπιδιών προς την Αλεξανδρούπολη.
Ας κάνουμε πράξη ΟΛΟΙ μας την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ των οργανικών σκουπιδιών. Μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών, βοηθάμε το περιβάλλον, κάνουμε τον τόπο μας καθαρότερο κι ομορφότερο.
Όσο για την ανακύκλωση των λοιπών σκουπιδιών (των ανόργανων), αυτό είναι ένα άλλο επεισόδιο...
ΕΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου