ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

μηνυμα ρενταρη για την παγκοσμια ημερα περιβαλλοντος

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα για το Περιβάλλον. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η μέρα αυτή είναι ημέρα προβληματισμού και δράσης για την υπεράσπιση μεγάλων και μικρών περιβαλλοντικών προβλημάτων σε τοπική και διεθνή κλίμακα. Γιατί τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έχουν σύνορα. Δεν είναι μέρα γιορτής γιατί η ανθρωπότητα δεν έχει τίποτα αξιόλογο να γιορτάσει. Αντίθετα έχει σε πολλά να προβληματισθεί. Να αναρωτηθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τι παρέλαβε και τι παραδίδει στα παιδιά της.
Σήμερα:
• Ο πλανήτης εκπέμπει SOS. Μας προειδοποιεί ότι δεν αντέχει άλλο την υπερεκμετάλλευσή του από τον άνθρωπο
• Η κλιματική αλλαγή, το «φαινόμενο του Θερμοκηπίου» επιταχύνει τη διαδικασία της καταστροφής.
• Η συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης απέτυχε να καταλήξει σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών.
• Τα δάση μειώνονται επικίνδυνα.
• Οι πλημμύρες και η ξηρασία απειλούν με καταστροφές το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη,
• Η διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται παρά τα υψηλών προδιαγραφών τεχνικά μέσα που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πολιτικές που βασίζονταν στην εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών έχουν πλέον χρεοκοπήσει. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης χρειαζόμαστε. Μια νέα πορεία που θα βασίζεται στην αλλαγή του παραγωγικής και καταναλωτικής μας συμπεριφοράς. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με σεβασμό στη φύση και τις δυνατότητές της. Μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται τη δράση όλων μας ως σύνολο, αλλά και τον καθένα μας ξεχωριστά.

Στα νέα αυτά μηνύματα η χώρα μας στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση η βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον τριπλό στόχο 20-20-20.
Αυτό πρακτικά σημαίνει:
Μέχρι το 2020 να πετύχουμε
• 20% αντικατάσταση συμβατικής ενέργειας με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές.
• 20% εξοικονόμηση ενέργειας
• 20% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Μέσα στον τριπλό αυτό στόχο οραματίζομαι και το μέλλον της περιοχής μας. Να ξαναφτιάξουμε το καλούπι μέσα στο οποίο παίζεται η οικονομική μας ιστορία, με τρόπο ώστε η ανθρώπινη ευφυΐα να μπορεί να μετατρέπει τα στοιχεία του περιβάλλοντος σε πόρους, να δημιουργεί οικολογικές νησίδες, ικανές να τον προσφέρουν μια ανώτερη υλική άνεση. Με περισσότερους ποιοτικούς δείκτες και λιγότερους ποσοτικούς. Με περισσότερους ευτυχισμένους ανθρώπους .
Παράγω πολιτική σε τοπικό επίπεδο σημαίνει παράγω και αναπαράγω την τοπική και περιφερειακή μας ταυτότητα, εμπλουτίζοντάς την κάθε φορά με νέα δεδομένα που προκύπτουν από το ευρύτερο περιβάλλον.
• Ο νομός μας και η Θράκη γενικότερα είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα οικολογικά θεμέλια του ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.
• Είναι καιρός πλέον να αναλάβουμε δράση για ένα πρότυπο οικοανάπτυξης Να μετατρέψουμε την κρίση σε πλεονέκτημα. Την απόγνωση σε ελπίδα.
• Στο νέο αυτό θρακιώτικο μοντέλο ανάπτυξης είναι ευκαιρία πλέον να συνδυάσουμε την νέα πολιτική με τα δικά μας ιστορικά, πολιτιστικά οικολογικά στοιχεία
• Για μια παραγωγική, συμβολαιακού χαρακτήρα, γεωργία προσαρμοσμένη στα τοπικά της στοιχεία, με νέο καταναλωτικό και διατροφικό μοντέλο προσαρμοσμένο στην ποιότητα.
• Με αξιοποίηση της βιομάζας των γεωργικών, ζωικών, οικιακών και δασικών της υπολειμμάτων για παραγωγή ενέργειας.
• Με επωνυμία στο αγροτικό της προϊόν και τουριστικό προϊόν
• Με μικρές αλλά πολλές μεταποιητικές μονάδες στηριγμένες στο θρακιώτικο αγροτικό προϊόν και όχι στις επιδοτήσεις.
• Μια Θράκη που θα παράγει 3πλάσια ποσότητα ενέργειας από δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές ( αγροτικά υπολείμματα), χωρίς να περιμένει τον ρυπογόνο αγωγό ρωσομεταφορικό πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης ή τους χρυσοθήρες της.
• Με εκμετάλλευση της γεωθερμίας, η οποία μπορεί να παράξει καθαρή ενέργεια.
• Ένα εκπαιδευτικό τόπο προορισμού ικανό να προσελκύει τα σχολεία και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές από ολόκληρη την Ευρώπη, ως άριστο παράδειγμα οιοκοανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.
Τώρα μεσούσης της κρίσης είναι καιρός πλέον να αλλάξουμε τα πάντα, αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, γιατί η επιλογή του status quo, της βολικής αδράνειας, «θα αφήσει. τα πράγματα να μείνουν όπως είναι, ενώ όλα γύρω μας θα έχουν αλλάξει,»5.
Λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα ακόμα υπάρχουν Αρκεί όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην καθημερινότητα μας, εφαρμόζοντάς τες.
Ας δείξουμε τη μέρα αυτή ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά μπορούμε να κάνουμε πολλά και σπουδαία Κλείστε τα φώτα. Μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ανακυκλώστε. Φυτέψτε ένα δένδρο. Ο πλανήτης και ο τόπος μας χρειάζεται όλους ως ενεργούς πολίτες και όχι σε βολική αδράνεια.
Όλγα Ρενταρή – Τέντε
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Έβρου