ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

αναφορα τσιαουση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με θέμα την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την εκκαθάριση δαπανών, που δεν έχουν κοστολογηθεί με το κρατικό τιμολόγιο και διενεργούνται μετά την 4η Αυγούστου .
Στην αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Έχει διαπιστωθεί η αδυναμία του Ο.Π.Α.Δ. να να προβεί στην καταβολή των εξόδων αγοράς των θεραπευτικών, διαγνωστικών και ορθοπεδικών μέσων στους ασφαλισμένους του οι οποίοι ακολουθούν χρόνια θεραπευτική - φαρμακευτική αγωγή ή χρησιμοποιούν ορθοπεδικά και βοηθητικά μέσα για την αύξηση της λειτουργικότητάς τους και της αυτονομίας τους. Μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων αναμένει από το καλοκαίρι του έτους 2009 να λάβει, βάσει των αποδείξεων αγοράς που καταθέτει, τα χρήματά του από τον Ο.Π.Α.Δ. Το ανωτέρω ζήτημα το οποίο έχει γίνει επικίνδυνο και εκρηκτικό για τους ασφαλισμένους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εμφανίστηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα της 26ης Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να εξορθολογίσει τις δαπάνες του Ο.Π.Α.Δ.
Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά ο εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων έγινε με τρόπο αποσπασματικό, άναρχο, και χωρίς κανένα σχεδιασμό. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι για άλλη μια φορά η οικονομική αποδυνάμωση της πιο ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας του πληθυσμού και κατ’ επέκταση η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Αυτό το πρόβλημα ήρθε να λύσει, και πάλι με ανορθόδοξο τρόπο, η διάταξη του άρθρου 24 του ν. 3867/ΦΕΚ 128/3-8-2010. Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη: οι δαπάνες για ορθοπεδικά είδη, προθέματα και λοιπά βοηθητικά μέσα που δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό παροχών του Ο.Π.Α.Δ. θεωρούνται νόμιμες ή εκκαθαρίζονται με βάσει τις κοστολογήσεις που διενεργήθηκαν μέχρι 30 Απριλίου 2009 με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Δ. Η διάταξη αφορά τις δαπάνες που έχουν πληρωθεί ή εκκρεμεί η πληρωμή τους μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 4 Αυγούστου 2010. Από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή από τις 4 Αυγούστου και μετά τα ορθοπεδικά είδη, προθέματα και λοιπά βοηθητικά μέσα δεν εκκαθαρίζονται αν δεν κοστολογούνται με τροποποίηση του Κανονισμού Παροχών του Ο.Π.Α.Δ. Το ζήτημα όμως της εκκαθάρισης των δαπανών που αφορούν σε ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις που δεν έχουν κοστολογηθεί με το κρατικό τιμολόγιο και διενεργούνται μετά τις 4 Αυγούστου γίνεται πιο περίπλοκο, αφού απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 29 του α.ν. 1565/1969.
Η συγκεκριμένη διάταξη δεν ορίζει τον ακριβή χρόνο εξόφλησης των χρεών του Ο.Π.Α.Δ. -χρέη που εκκρεμούν από το προηγούμενο καλοκαίρι- προς τους ασφαλισμένους του. Οι δαπάνες των ασφαλισμένων αφορούν είδη και ιατρικές/παρακλινικές εξετάσεις καθοριστικές για την καλή πορεία της υγείας και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασφαλισμένων όπως:
• υλικά αποσιδήρωσης θαλασσαιμικών,
• ταινίες μέτρησης σακχάρου,
• σκαρφιστήρες για τους ινσολινοεξαρτώμενους/ινσουλινοθεραπευόμενους διαβητικούς,
• αναπνευστικές συσκευές κ.λπ,
• λογοθεραπείες ατόμων με βαριές αναπηρίες κ.λπ.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο οι ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις του Ο.Π.Α.Δ. αδυνατούν να καλύψουν με ίδια χρηματικά μέσα το κόστος αγοράς των θεραπευτικών ειδών που έχουν ανάγκη. Αν και ο ΟΠΑΔ έχει αρχίσει τη εξόφληση των χρεών του που αφορά το διάστημα από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2010, τμηματικά, ωστόσο οι ασφαλισμένοι με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη έχουν λάβει από τον Ο.Π.Α.Δ. το κόστος αγοράς (2 κουτιά ταινίες μέτρησης επί 40€ το κουτί) του Σεπτεμβρίου 2009, ενώ από τότε έως και σήμερα έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 1000€. Οι ασφαλισμένοι με θαλασσαιμία για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν δαπανήσει περίπου το ποσό των 1800€ και έπεται συνέχεια.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για κάποιες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις ο χρόνος αναμονής είναι ελάχιστος. Τώρα πλέον το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο για την υγεία τους. Οι ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν με ίδια χρηματικά μέσα το κόστος της θεραπευτικής τους αγωγής. Επί ένα χρόνο είναι ασφαλισμένοι αλλά σε χειρότερη μοίρα ακόμη και από τους ανασφάλιστους».
Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τους κυρίους Υπουργούς, για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Ο.Π.Α.Δ. και να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να εκκαθαριστούν άμεσα όλες οι δαπάνες που εκκρεμούν έως την κρίσιμη ημερομηνία της 4ης Αυγούστου, καθώς επίσης και των δαπανών για ορθοπεδικά και βοηθητικά μέσα και των ιατρικών/παρακλινικών εξετάσεων, που διενεργούνται μετά τις 4 Αυγούστου.