ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ενημερωση για τον καλλικρατη - ομιλια ντολιου

Ημερίδα διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 18/ 12 η οποία αφορούσε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους Έβρου και Ροδόπης, τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και διευθυντικά στελέχη των δύο σημερινών Νομαρχιών και των Δήμων.
Την διοργάνωση ανέλαβε για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η ΕΕΤΑ, η οποία είχε και την ευθύνη της θεματολογίας.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο υφυπουργός κ. Ντόλιος ο οποίος στην ομιλία του:
- Επεσήμανε ότι η Ημερίδα δεν έχει χαρακτηριστικά πολιτικής εκδήλωσης αλλά πραγματικής ημερίδας εργασίας.
- Περιέγραψε τον μεγάλο όγκο δουλειάς που περιμένει τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές κατά την μεταβατική περίοδο και ιδιαίτερα αυτή της πρώτης περιόδου
- Στάθηκε στην πολύ καλή προετοιμασία που έγινε από το Υπουργείο γι’ αυτήν την μεταβατική περίοδο η οποία βασίζεται στο «Σχέδιο Εφαρμογής του Καλλικράτη» το οποίο περιλαμβάνει 17 έργα και δράσεις.
Ο κ. Ντόλιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον «Οδικό Χάρτη» που δόθηκε στους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Δήμαρχους, ο οποίος αφορά την πρώτη περίοδο μέχρι τις 15 Μαρτίου περίπου και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες των νέων Αρχών, οι οποίες πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες με αναφορά στο νομικό πλαίσιο που τις επιβάλλει. Ο «Οδικός Χάρτης» περιλαμβάνει επίσης και τις απαραίτητες ενέργειες που το Υπουργείο πρέπει να κάνει.




Πολιτικές επισημάνσεις από την Ομιλία του Υφυπουργού

Η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη υλοποίησης του «Καλλικράτη», ανταποκρινόμενη σε ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά τις ενστάσεις και τους ενδοιασμούς που διατυπώθηκαν από το άλλα κόμματα τα οποία επικαλέσθηκαν το περιορισμένο του χρόνου και την οικονομική κρίση προχωρήσαμε με τόλμη στην μεγάλη αυτή διοικητική μεταρρύθμιση γιατί γνωρίζαμε πως οποιοσδήποτε δισταγμός και αναβολή του εγχειρήματος θα το ματαίωνε επ’ αόριστον.

Ζήτησε από τις νέες Αιρετές Αρχές να αναλάβουν με την σειρά τους την πολιτική ευθύνη εφαρμογής ου «Καλλικράτη». Έκανε έκκληση για καθημερινή συνεργασία με το Υπουργείο, έτσι ώστε να κερδηθεί το στοίχημα.
Χαρακτήρισε ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την δυνατότητα που της δίνεται μέσα από την επιτυχημένη μετάβαση να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία. Μια σχέση η οποία έχει διαταραχτεί, όπως πολύ καλά αποτυπώθηκε από το μεγάλο ποσοστό της αποχής στις τελευταίες εκλογές.

Τόνισε, δε, ότι αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο και αναγκαίο βήμα για την αποκατάσταση αυτή της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Σε σχέση με την προετοιμασία που έγινε από το Υπουργείο με στόχο να λειτουργήσουν όλα από την 1η Γενάρη αναφέρθηκε με παραδείγματα στις πολιτικές παραμέτρους αυτής της προετοιμασίας.

Μέσω των προεδρικών διαταγμάτων για τους οργανισμούς των Περιφερειών κατοχυρώνεται ο ενιαίος προγραμματισμός σε όλη την Περιφέρεια και η ενιαία πολιτική σε κάθε τομέα χωριστά. Αναφέρθηκε στο οργανωτικό σχήμα με τις έξι Γενικές Διευθύνσεις και την κατανομή των οργανικών μονάδων σε όλη την έκταση τη Περιφέρειας επισημαίνοντας ότι ενώ εμφανίζεται ως πολυτελές το όλο οργανόγραμμα, μειώνονται στην πραγματικότητα οι οργανικές μονάδες και κατ’ επέκταση και ο αριθμός των προϊσταμένων από τις 5.500 στις 2.500 περίπου. Μείωση δηλαδή κατά 51,7%.

Στάθηκε σε ένα ακόμα παράδειγμα για να καταδείξει την κατοχύρωση της αποκέντρωσης μέσα στους Καλλικρατικούς Δήμους, αφού με υπουργική απόφαση κατοχυρώνεται υποχρεωτικά ένα υψηλό ποσοστό από τις δημόσιες επενδύσεις του Δήμου να αφορά την κάθε δημοτική ενότητα.

Έκανε αναφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την διάρκεια του 2011, αφού αυτό κατοχυρώνεται από τον Νόμο του Καλλικράτη που προβλέπει την προέλευση των πόρων της Τ.Α. από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού αλλά και από τον ίδιο τον προϋπολογισμό στον οποίο αναφέρεται ο συγκριμένος απόλυτος αριθμός που προκύπτει από τις προβλέψεις του.

Βεβαίως στάθηκε στα θέματα της διαχείρισης. Εξήγησε τον νέο τρόπο έλεγχου των δαπανών αλλά και των εισπράξεων της Τ.Α. και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστούν φαινόμενα υπερχρέωσης μέσω αδιαφανών και ανεξέλεγκτων λειτουργιών.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι μέχρι τι 31 Δεκεμβρίου θα έχουν εκδοθεί όλα τα προεδρικά διατάγματα, όλες οι προβλεπόμενες υπουργικέ αποφάσεις και σειρά εγκυκλίων.

Στις 1 Ιανουαρίου του 2011 οι υπάλληλοι θα είναι στις θέσεις τους, οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται σε πρώτο χρόνο θα ασκηθούν, οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν από την πρώτη μέρα και θα βιώσουν την μετάβαση ως μια ευχάριστη έκπληξη.