ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ηχοι απο ανατολικοθρακιωτικες λυρες

Στον νέο αυτό ψηφιακό δίσκο του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. με λύρες από το Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης, πρώτο μεταξύ μίας σειράς έργων που πρόκειται να εκδοθούν, παρουσιάζονται 23 από τα τραγούδια και τους σκοπούς που ηχογράφησε ο Σίμων Καράς από τον Χαράλαμπο Μενίδη και τον Γιώργη Γκόρε, λύρατζηδες του Σαμμακοβιού. Σκοποί και τραγούδια, εκφωνήσεις, αφηγήσεις και απαγγελίες συνθέτουν ένα πολυποίκιλο σύνολο, το οποίο υπό τον υποβλητικό και αρχέγονο ήχο της λύρας, παρουσιάζει με διαύγεια και σαφήνεια την ταυτότητα, το ήθος και τον πολιτισμό ενός κεφαλοχωρίου της Ανατολικής Θράκης, οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου της περιοχής ανατολικά των Σαράντα Εκκλησιών.
Το πολυσέλιδο αφιέρωμα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ιστορικά στοιχεία για την Θράκη και το Σαμμακόβι, πληροφορίες για το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, εκτενή σχόλια για τα ήθη και έθιμα, την μουσική και την λύρα των Σαμμακοβιανών, καθώς και ανέκδοτες καταγραφές για τον χορό και την φορεσιά του Σαμμακοβιού.
Τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους κατέθεσαν με τακείμενά τους ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος και η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η Αγγελική Γιαννακίδου, διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, οι Άγγελος Νικολαΐδης, Γεώργιος Καλαβρινός και Αλέξιος Παρτινούδης, ερευνητές της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Θράκης, καθώς και ο δήμαρχος του Νέου Σιδηροχωρίου Κωνσταντίνος Βαρβάτος.
Την έκδοση πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κ.Ε.Π.Ε.Μ., καθώς επίσης και δύο ανέκδοτες γλαφυρές διηγήσεις της Αγγελικής Καρά, πολύτιμες εμπειρίες της από τις καταγραφές αυτές.
Μία παράδοση άγνωστη. Ένα ηχητικό υλικό σπάνιο. Ένας νέος ψηφιακός δίσκος του Κ.Ε.Π.Ε.Μ., η έκδοση του οποίου οφείλεται πρώτα απ’ όλα στην θυσία του δασκάλου Σίμωνος
Καρά, για τον οποίον έγραφε ο Νέστορας Μάτσας:
«Ο ασκητής του Καστρόπυργου του Στρέφη… Απλός, σοφός και απόλυτος… είναι ένας από τους μετρημένους πια δάσκαλους της Ρωμιοσύνης».
ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά
τηλ. 210 88.11.930 - 6970948771 karaskepem.blogspot.com • karaskepem@gmail.com