Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Έβρου κα. Όλγα Ρενταρή – Τέντε κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την αποκατάσταση του χώρου των εγκαταλελειμμένων Μεταλλείων Κίρκης.
Τα Μεταλλεία αυτά, αφού λειτούργησαν για 13 συνεχή έτη, έχουν εγκαταλειφθεί παντελώς από το 1995 και αποτελούν πλέον μία ανοιχτή πληγή για το περιβάλλον και τη δημοσία υγεία καθώς τα δείγματα που προερχόταν από τους εσωτερικούς χώρους της εγκατάστασης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα στις συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων όπως μόλυβδος, αρσενικό, κάδμιο, ψευδάργυρος κ.λ.π.
Τα συμπεράσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά.
Τα τέλματα αποβλήτων που έχουν μείνει ανοιχτά οδηγούν σε πολλά προβλήματα ως προς την ρύπανση των υδάτων και της περιοχής από τα οποία άλλα συνδέονται με τον υδροφόρο ορίζοντα της Αλεξανδρούπολης ενώ άλλα καταλήγουν μέσω εκβολής ρεμάτων στο Θρακικό Πέλαγος.
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στην περιοχή ασκείται σημαντική κτηνοτροφική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ελεύθερη βόσκηση αμνοεριφίων και πότισμα των, εν λόγω, ζώων στα νερά του Κιρκάλιου ρέματος και του ποταμού Ειρήνης.
Οι επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που εκπόνησαν την μελέτη προτείνουν ως λύση στο περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου και την ευρύτερη αναμόρφωση της περιοχής.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί εύλογη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, η κα. Ρενταρή – Τέντε ρωτά:
1. Αν θα εφαρμοστούν οι προτάσεις της εν λόγω μελέτης;
2. Τι προτίθεται να κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα για την αποκατάσταση του χώρου και το κλείσιμο της ανοιχτής αυτή πληγής;
3. Αν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε σφράγισμα του μεταλλείου και αποκατάσταση της περιοχής σύμφωνα με την πρόταση των επιστημόνων που εκπόνησαν την μελέτη;
4. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικοί μηχανισμοί του Υπουργείου ή της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας Θράκης ώστε να πάψει το εγκαταλειμμένο μεταλλείο να αποτελεί μια τοξική βόμβα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής;
5. Αν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης και ανάπτυξης του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος ανήκει στο δημόσιο;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου