ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ερωτηση ρενταρη τεντε

Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Έβρου, κα. Όλγα Ρενταρή – Τέντε, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισηςσχετικά με την επέκταση του επιδόματος τετραπληγίας – παραπληγίας σε όλα τα κατάκοιτα άτομα ανεξάρτητα από το είδος της πάθησής τους.
Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χορηγούν μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας – τερταπληγίας σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι κρίνονται από ειδική Επιτροπή ως ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω. Η ρύθμιση αυτή όμως είναι εξαιρετικά περιοριστική και
αποκλείει τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν αδυναμία χρήσης των κάτω άκρων και είναι συνεπώς ανάπηροι αλλά η αναπηρία τους προκαλείται από άλλες παθήσεις όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος Alzheimer κ.α.
Για το θέμα αυτό έχει γνωματεύσει ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος έχει αποφανθεί υπέρ της επέκτασης της χορήγησης του εν λόγω επιδόματος και σε όσους ασφαλισμένους πάσχουν από παθήσεις, οι οποίες επιφέρουν όμοια συμπτώματα με αυτά της παραπληγίας – τετραπληγίας, όπως και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το αιτιολογικό βασίζεται στο άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» ενώ οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις δημιούργησαν ένα νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ίδιας παροχής σε άτομα που αντιμετωπίζουν την ίδια ανάγκη. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Συνήγορος του Πολίτη «η διάταξη αυτή κατοχυρώνει συνταγματικά την αρχή της ισότητας, με βάση την οποία επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται από το νομοθέτη κατά ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο τα πρόσωπα τα οποία τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες και να μη θεσπίζονται εις βάρος ορισμένων κατηγοριών αδικαιολόγητες διακρίσεις (αναλογική ισότητα)». Ωστόσο, το 2008 σε πλήρη αντίθεση με τα ανωτέρω, η κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά ως τότε Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας είχε απαντήσει σε σχετική αναφορά ότι: «Η δυνατότητα διεύρυνσης της υφιστάμενης κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας για τα άτομα με αναπηρία, εξετάζεται στο πλαίσιο τις εκάστοτε ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής σε συνάρτηση, βέβαια, με τις γενικότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και με το κόστος που τα μέτρα αυτά επιφέρουν στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς». Δηλαδή η ισότητα των πολιτών και η υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες είναι θέμα κόστους και μόνο.
Η κα. Ρενταρή – Τέντε τονίζει ότι αρνείται να συνηγορήσει υπέρ μιας τέτοιας λογικής η οποία προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν ότι το θέμα αυτό απασχολεί έντονα πολλούς ασθενείς αλλά και τους συγγενείς τους, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία και να επεκταθεί η χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας – τετραπληγίας σε όλους τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών φορέων του Υπουργείου, οι οποίοι είναι κατά 67% και άνω ανάπηροι ανεξάρτητα από την ασθένεια τους, όπως έχει γνωματεύσει ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας;
2. Αν στα πλαίσια της ισονομίας αποφασισθεί η επέκταση του ανωτέρω επιδόματος, πότε εκτιμάται ότι θα γίνει αυτό;