ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ερωτηση δερμεντζοπουλου

Ο Βουλευτής Ν.Έβρου κ.Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και τον Υπουργό Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων,σχετικά με τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της ΣαμοθράκηςΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ
• την κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.
• τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης».
Το νησί της Σαμοθράκης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές του συνδέσεις και τις λιμενικές του εγκαταστάσεις.
Τη δεκαετία του 1980 στο νησί δραστηριοποιούνταν δύο τοπικές ναυτιλιακές εταιρίες λαϊκής βάσης, οι οποίες με δύο πλοία και δύο υδροπτέρυγα είχαν δώσει τότε και για κάποια χρόνια ώθηση στο νησί, με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επενδύσεων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Σήμερα η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού είναι ελλιπής δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους αλλά και ζητήματα καθημερινότητας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Το περασμένο έτος όλοι οι φορείς του νησιού και συνολικά του νομού Έβρου έθεσαν στο τότε Υπουργείο Ναυτιλίας την αναγκαιότητα επιδότησης της γραμμής Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη με τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα, και στη συνέχεια την προκήρυξη της γραμμής και την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρία στην οποία θα κατακυρωνόταν ο διαγωνισμός με τη συνδρομή και των φορέων του νησιού στην κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων της Σαμοθράκης.
Έκτοτε το θέμα βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία των προσωρινών αναθέσεων (ανά δίμηνο) με συνέπεια να μην υπάρχει ετήσιος προγραμματισμός των δρομολογίων, να βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού και οι υποψήφιοι επισκέπτες του νησιού να μη γνωρίζουν τα δρομολόγια προκειμένου να προγραμματίσουν τις διακοπές τους αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι να νιώθουν διαρκώς μετέωροι.
Ένα άλλο ζήτημα αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού είναι το εξής. Την προηγούμενη δεκαετία ξεκίνησε με πολύ καλά αποτελέσματα η σύνδεση του νησιού με την Καβάλα ως επιδοτούμενη γραμμή αλλά και με το Λαύριο, τη Λήμνο και άλλους προορισμούς. Σε αντίθεση με τα αναμενόμενα, οι συνδέσεις αυτές όχι μόνο δεν αναπτύχθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν πλέον. Το γεγονός ότι το νησί δεν συνδέεται με κανέναν άλλο προορισμό καθιστά πολύ δύσκολη την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια και σε συνδυασμό με την επισφάλεια της σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη, στερεί από τους επαγγελματίες αλλά και τους κατοίκους της Σαμοθράκης από οποιαδήποτε προοπτική για το μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι 7 ναυτιλιακές εταιρίες με επιδοτούμενες, πολλές από αυτές, γραμμές συνδέονται με τη Λήμνο, ενώ θα μπορούσε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές να διέρχονται από Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη, ώστε να υπάρχει σύνδεση του νησιού και του νομού συνολικά με το υπόλοιπο Αιγαίο.
Μεγάλο επίσης ζήτημα είναι και αυτό των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ενώ διατίθενται κονδύλια για την αναμόρφωση λιμανιών μικρών νησιών, στο νησί της Σαμοθράκης δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση στο λιμάνι, με συνέπεια ακόμη και κάποια πλοία που θα μπορούσαν να το προσεγγίσουν να μην το επιχειρούν για λόγους ασφάλειας.
Τα ζητήματα που τίθενται είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νησιού και τη ζωή των κατοίκων της Σαμοθράκης.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Εάν προτίθενται να προκηρύξουν άμεσα την ακτοπλοϊκή γραμμή Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης.
2. Εάν προτίθενται να διερευνήσουν το ενδεχόμενο σύνδεσης της Σαμοθράκης και με άλλα λιμάνια.
3. Εάν προτίθενται να εγκρίνουν κονδύλια για την αναμόρφωση του λιμανιού του νησιού της Σαμοθράκης.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ