ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

σαμοθρακη

Ο λαός μας λέει "κάλλιο αργά παρά ποτέ" κι αυτό ίσχυσε με το παρόν ρεπορτάζ: Την αναβίωση του εθίμου του κουρμπανίου στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στα Αλώνια Σαμοθράκης. Η αναβίωση τέτοιων εθίμων και μάλιστα θρησκευτικών, δεν αναπτερώνει μόνο την πίστη των ανθρώπων, αλλά δίνει ψυχικά εφόδια στη ζωή μας, που ειδικά στις μέρες μας χρειάζονται αν σκεφτεί κανείς πόσες φουρτούνες (βλέπε οικονομική κρίση) έχουμε να περάσουμε στη ζωή μας. Επιπλέον ζωντανεύουν οι παραδόσεις του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα της Σαμοθράκης με τα 999 ξωκλήσια - σύμφωνα με την παράδοση.
Στο προκείμενο τώρα: Ο πατήρ Αθανάσιος Σουλτάτος, μετά από πολύ κόπο και κούραση κατάφερε όχι μόνο να αναβιώσει το έθιμο του κουρμπανίου του Αγίου Γεωργίου, αλλά κατάφερε να φέρει και να ενώσει όλο το νησί της Σαμοθράκης, κάτω από την σκιά του πλάτανου, δίπλα ακριβώς στο ξωκλήσι του Αγίου. Όλοι νιώσαμε την χάρη του Αγίου να μας πλημμυρίζει, καθώς τον τιμούσαμε στην Θεία Λειτουργία και μετά γιορτάζοντας, τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας, όπως ακριβώς κάνανε οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας.
Από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πέρασαν - ειλικρινά - όλοι οι Σαμοθρακίτες. Όλοι κεράστηκαν, ήπιανε στην χάρη του Αγίου, χορέψανε παραδοσιακά τραγούδια μαζί με τον Χορευτικό Σύλλογο και διασκεδάσανε μέσα στη φύση, σε μία εποχή που η Σαμοθράκη γίνεται πολύχρωμη και πανέμορφη. Στους παρισταμένους διακρίναμε τον πατήρ Ιωάννη Καμπούρη, εφημέριο στο χωριό Λάκκωμα της Σαμοθράκης, τον πρώην δήμαρχο Σαμοθράκης και νυν υποψήφιο κ. Χανό Γεώργιο, τον ιδιοκτήτη του Ράδιο "Σαμοθράκη" κ. Τσίπο κ.ά.
Όλη η προσπάθεια, όλη η αναβίωση του εθίμου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ακάματο αγωνιστή - ιερέα του Θεού πατήρ Αθανάσιου Σουλτάτο. Στο τέλος, δόθηκε η υπόσχεση να ξανασυναντηθούν όλοι οι Σαμοθρακίτες και την επόμενη χρονιά στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου με την ίδια πίστη και την ίδια χαρά...ψυχής!
Εμείς από την πλευρά μας ελπίζουμε στην αναβίωση κι άλλων εθίμων στο νησί μας (θρησκευτικών, λαογραφικών, πολιτιστικών) προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη ζωή κι επίσης για να συναντιόμαστε όλοι οι Σαμοθρακίτες πιο συχνά και να χαιρόμαστε τις ομορφιές του νησιού και τις χαρές της ζωής.

ΕΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ