ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

επιτηρηση - κηδεμονευση σε μακρος

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ

΄Ισως κάποιοι να νομίζουν πως αφού ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό στήριξης και αφού έγινε η εκταμίευση του πρώτου χρήματος, τελειώσαμε και μπορούμε να συνεχίζουμε την παλιά πρακτική και νοοτροπίας μας. Τώρα πλέον όλοι συνειδητοποίησαν ότι για να καλύψουμε όλες τις δανειακές μας ανάγκες απαιτείται να εισρεύσει ένας πακτωλός δεκάδων δις ευρώ, διότι το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα είναι ποσά αστρονομικά και ιλιγγιώδη. Αφού άλλες χώρες έχουν κηρύξει πτώχευση για μικρότερα ποσά. Τώρα πλέον θα διαπιστώσουμε τη σκληρή πραγματικότητα ότι οι ΄Ελληνες γινόμαστε φτωχότεροι κατά 20% μεσοσταθμικά. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι πότε θα σταματήσει η καταιγίδα των μέτρων λιτότητας.
Αλλά κανείς δεν σε δανείζει τέτοια αστρονομικά ποσά χωρίς να εξασφαλίσει του δικούς του όρους και χωρίς να σου επιβάλει μέτρα σκληρά και αποτελεσματικά. Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι το καθεστώς επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίζεται τουλάχιστον για 4-5 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης. Η "τρόικα" των ελεγκτών θα επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, θα επιθεωρεί και θα ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία για να προλάβει μια νέα αλλοίωση ή απόκρυψη στοιχείων, μια χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι διεθνείς οίκοι κάθε τόσο θα αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και ανάλογα θα καθορίζονται τα "σπρεντ" και τα επιτόκια δανεισμού. ΄Αλλωστε, η διαδικασία αποπληρωμής των τοκοχρεωλυσίων παρελθόντων ετών είναι μια διαδικασία που έχει βάθος και διάρκεια. Απλώς, μετά τα τρία ή τέσσερα χρόνια και εφόσον μειώσουμε το έλλειμμα στο 3%, τότε θα διαθέτουμε και εγχώριες δυνατότητες, μετά από τόσο "ξεζούμισμα". Δεν τελειώσαμε, λοιπόν, με την κρίση. Δεν θα μας δώσουν την ευκαιρία να παρεκκλίνουμε της δύσκολης πορείας που μας χάραξαν. Δεν θα μας επιτρέψουν να παλινδρομήσουμε και υποτροπιάσουμε. Οι επιτηρητές-κηδεμόνες θα είναι παρόντες και άτεγκτοι.
Ωστόσο, δεν πρέπει να χάσουμε το κουράγιο και την αισιοδοξία μας, αφού όλοι μας (κράτος και πολίτες) αναγνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος και αφού είμαστε αποφασισμένοι να υποστούμε τις απαραίτητες θυσίες και τα οδυνηρά μέτρα, προκειμένου δα διασώσουμε της χώρα μας από την εξευτελιστική χρεοκοπία. ΄Εχουμε όμως απαίτηση από τους διοικούντες-κυβερνώντες να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και τομές, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες μας. Να λύσουν τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Να προχωρήσουν στα νομοθετήματα για την ανασυγκρότηση και επανίδρυση του κράτους. ΄Εχουμε απαίτηση να φροντίσουν για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς, για την πάταξη της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Να μεριμνήσουν για την κοινωνική ασφάλιση που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και να στηρίξουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Μακάρι και η προηγούμενη κυβέρνηση των 5,5 ετών να είχε λάβει ένα ελάχιστο μέρος των απαραίτητων μέτρων και πρωτοβουλιών, ώστε σήμερα το έργο διάσωσης να ήταν ευκολότερο και λιγότερο επώδυνο.
Τόσο η προϊστορία του παρελθόντος, όσο και οι σφυγμομετρήσεις του παρόντος, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι οι ΄Ελληνες στα δύσκολα γίνονται μια γροθιά. Η εθνική και κοινωνική συνεννόηση και συνοχή είναι εξασφαλισμένη. Δεν θα περίμενε κανείς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να γίνουν συνήγοροι της κυβέρνησης, διότι θα ήταν έξω από τον θεσμικό τους ρόλο, αλλά είναι σίγουρο ότι επιδεικνύουν και θα επιδείξουν συναίνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. ΄Αλλωστε, πρόβλημα για τη χώρα δεν θα ήταν οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες για την τιμή των όπλων, αλλά οι ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Γι αυτό και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα καταδικάζουν ομόφωνα και απερίφραστα τις εξτρεμιστικές ενέργειες και τους θανάτους αθώων πολιτών. Για να βγει η χώρα από την κηδεμονία και την επιτήρηση πρέπει συστρατευθούν όλοι οι ΄Ελληνες. ΄Ολοι οι ΄Ελληνες (φανερά ή ενδομύχως) επιθυμούν την επιτυχία του εγχειρήματος και όλοι εύχονται να βγει η Ελλάδα από την κρίση ισχυροποιημένη και αναγεννημένη.