ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ερωτηση τσιαουση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων στήριξης υπέρ των αλιέων του Θρακικού Πελάγους που πλήττονται από το φυτοπλαγκτόν.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Το φαινόμενο (πυκνότατη συγκέντρωση φυτικών μικροοργανισμών στην επιφάνεια της θάλασσας ή μέσα σ’ αυτήν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες) έχει εμφανιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο και διαρκεί ήδη για τέταρτο μήνα –παρότι στα αμέσως προηγούμενα χρόνια η εμφάνισή του γινόταν την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου για μόλις δύο – τρεις εβδομάδες. Η εξάπλωση του φυτοπλαγκτού φέτος, τόσο σε πλάτος όσο και σε βάθος (έως και 100 μέτρων), απαγορεύει ουσιαστικά στους αλιείς να εργαστούν, αφού το φυτοπλαγκτόν παράγει ένα είδος σακχαροποιητών (κολλώδης ουσία), που αχρηστεύει κάθε εργαλείο αλιείας (δίχτυα κ.α.). Έτσι, είτε τα μικρά σκάφη της παράκτιας αλιείας είτε τα μεγαλύτερα (γρι γρι, μηχανότρατες) αδυνατούν να επιδοθούν στη συνήθη αλιεία τους κοντά ή μακριά από τις ακτές.
Οι αλιείς μετρούν καθημερινά τεράστιες ζημίες, που διαχέονται και σε άλλους κλάδους της συγκεκριμένης αλυσίδας δραστηριοτήτων Οι ασχολούμενοι με τη μέση και την παράκτια αλιεία, που έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τις καθημερινές αλιευτικές εργασίες τους από την 1η Μαρτίου, βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, αφού κανένα σκάφος δεν μπορεί να αντιπαλέψει το φετινό φυτοπλαγκτόν, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο σύγκρισης (σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές).
Οι τελευταίες αναλύσεις έδειξαν ότι οι τιμές του τοξικού φυτοπλαγκτόν έχουν πολλαπλασιαστεί με συνέπεια αποτέλεσμα να κλείσουν πλέον όλες οι ζώνες ψαρέματος, αφήνοντας χωρίς δουλειά τους αλιείς της περιοχής του Θρακικού Πελάγους, σε μια εποχή ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τη χώρα μας».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει την κα. Υπουργό τα κάτωθι:
• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά, που έχουν υποστεί οι αλιείς μέχρι και σήμερα;
• Σκοπεύετε να προωθήσετε ειδικό πλαίσιο στήριξης για την χρηματοδότηση των πληγέντων αλιέων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις;
• Σε ποιες ενισχυτικές ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι που διατρέχουν οι καταναλωτές;