ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

λαδοξερα

Πάνος Πικραμένος

Την απαγόρευση ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Ζουράφα από το Λιμενικό, καταγγέλλει στη zougla.gr ομάδα πολιτών από τη Βόρεια Ελλάδα, που θέλησε να αποβιβαστεί στη νησίδα.
Όπως καταγγέλλουν οι πολίτες, με ειδικό σήμα, το Λιμενικό απαγόρευσε τη μετάβαση, με τη δικαιολογία ότι η ανάρτηση του ιστού της σημαίας ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιές στο φάρο που υπάρχει στο έδαφος του νησιού.
Η Ζουράφα ή Λαδόξερα βρίσκεται σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και αποτελεί βασικό στοιχείο οριοθέτησης των ελληνικών συνόρων προς τα ανατολικά, στον κρίσιμο χώρο του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Το Λιμενικό έχει απαγορεύσει την αλιεία στον πλούσιο αυτό ψαρότοπο, ενώ οι Έλληνες ψαράδες που περιπλέουν τη Ζουράφα παραπονούνται ότι παρενοχλούνται συχνά από την τουρκική Ακτοφυλακή, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες ψαρεύουν ανενόχλητοι.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα Ίμια, το σημείο όπου βρίσκεται, δεν αποτελεί «γκρίζα ζώνη», δηλαδή η κυριότητα επί της νησίδας δεν έχει επισήμως αμφισβητηθεί από την Άγκυρα.
Η Ζουράφα ονομάζεται και Λαδόξερα, λόγω του πετρελαίου που αναβρύζει στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη νησίδα, γεγονός γνωστό από την αρχαιότητα κατά την οποία φαίνεται ότι ήταν κατοικημένη, αφού πάνω της υπάρχουν υπολείμματα αρχαίου οικισμού.
Όμως, το μέγα πρόβλημα είναι ότι η Ζουράφα, υπόλειμμα αρχαϊκού ηφαιστειογενούς συμπλέγματος τεσσάρων νησιών, βυθίζεται αργά αλλά σταθερά. Σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η νησίδα είχε έκταση 9 στρεμμάτων και μήκος ακτής 465 μέτρων. Σήμερα, όμως, λίγες δεκαετίες αργότερα, η έκτασή της είναι πολύ μικρότερη από 1 στρέμμα και το μήκος της ακτογραμμής της είναι μόλις 32 μέτρα.
Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο για τη ναυσιπλοΐα, αφού, λόγω του χαμηλού ύψους και της μικρής έκτασής της, δεν γίνεται αντιληπτή από διερχόμενα πλοία, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πολλά ναυάγια στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, πάνω στη Ζουράφα έχει κτισθεί και λειτουργεί φάρος, ο οποίος απέχει 22 ναυτικά μίλια από το φάρο της Αλεξανδρούπολης.
zougla.gr