ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

καρατζιτς

Κοινή λογική
ΘΡΑΚΗΣ ΣΥΜΠΙΛΗΜΑ
Το κολλάζ με σημείο αναφοράς τη Θράκη έχει τρεις άξονες: τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τη Ρωσία και τον αγωγό και τον χασάπη Κάρατζιτς.
Ο πρώτος άξονας εστιάζεται στην περίφημη πλέον υπόθεση της συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ουκρανίας για το 1020 από τον εκχριστιανισμό της περιοχής. Όσο κι αν φαίνεται αξιοπερίεργο η επιθετική και σκληρή πολιτική της Μόσχας στο συγκεκριμένο θέμα, με αιχμή του δόρατος την αμφισβήτηση της οικουμενικότητας του Φαναριού υπέρ του Πατριαρχείου της Μόσχας (γεγονός τεράστιας σημασίας για την Ορθοδοξία), έχει επιπτώσεις στην υπόθεση του…πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Γιατί ο γνωστός και αναμφισβήτητος κανόνας «όλα είναι πολιτική και κρατικά συμφέροντα» έχει απόλυτη ισχύ.
Έστω και αν οι λάτρεις του έρωτα με τη «ρωσική αρκούδα» στην Ελλάδα, δεν θέλουν να το αντιληφθούν. Ο αγωγός πάντα, ακόμη και όταν λειτουργήσει θα είναι ένα ισχυρότατο όπλο άσκησης διπλωματίας και πιέσεων από το Κρεμλίνο. Ακόμη και ενάντια στην Ελλάδα.
Η Ρωσία στο στόχο της να αναδειχθεί σε αντίπαλο δέος τον Η.Π.Α. και τη Ε.Ε., χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και δεν υπολογίζει τίποτα. Ο μεγαλοιδεαλισμός της παραμένει κυρίαρχες φαινόμενο και η ιμπεριαλιστική της πρακτική έχει πλέον οικονομικές διαστάσεις. Όπως λοιπόν αναφέρουν πληροφορίες από την Αθήνα, η Ρωσία για να «πείσει» τον κ. Βαρθολομαίο να μην παραστεί στις εκδηλώσεις του Κιέβου, χρησιμοποίησε ως «μακρύ χέρι» την Αθήνα, απειλώντας την τελευταία ότι ο αγωγός κινδυνεύει και θα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υλοποίησης αν το Φανάρι δεν συμμορφωνόταν προς τις υποδείξεις. Για τη μεταβίβαση του μηνύματος ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Βιντόβνιν, την περασμένη εβδομάδα πριν τις εκδηλώσεις στην Ουκρανία, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικού αρμόδιο για θέματα εκκλησιών κ. Θ.Κασσίμη. Ακολούθως ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικού μετέφεραν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι στο Κίεβο δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση συλλείτουργο με τους ηγέτες των «απείθαρχων» προς τη Μόσχα Ουκρανικών Πατριαρχείων. Όπως και έγινε. Ο αγωγός έφερε τα επιθυμητά για τη Ρωσία αποτελέσματα. Έτσι λύθηκε, έστω και προσωρινά, ένα θρησκευτικό θρίλερ με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Αν την ίδια πρακτική είχαν εφαρμόσει οι Η.Π.Α. φανταζόμαστε ότι οι «ανυπότακτοι» Έλληνες θα είχαν στήσει ένα ακόμη δικαστήριο καταδίκης τους. Με εισαγγελέα δημοφιλή καλλιτέχνη ως διάδοχό του κ. Καζάκου.
Ο δεύτερος άξονας εστιάζεται στη σύλληψη του διαβόητου πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ρ. Κάρατζιτς, που κατηγορείται για τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα (γενοκτονία, εθνοκάθαρση, σφαγή αμάχων) με θύματα τους Βόσνιους μουσουλμάνους (στο διάστημα 1992-1995). Καταζητούμενος εδώ και δεκατρία (!!!) χρόνια, θα λογοδοτήσει επιτέλους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Να θυμηθούμε ότι στη Θράκη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 1992-93 όλοι – πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, εκκλησία και απλοί πολίτες – υποστήριζαν ολόθερμα τους διαπρεπείς εγκληματίες: Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς, Πλάντιτς. Στην Θράκη μάλιστα διακίνησαν με ευκολία τη θεωρία του «ορθόδοξου τόξου» Ελλάδας-Σερβίας ενάντια στο «μουσουλμανικό». Θεωρούσαν «πατριωτικό καθήκον» την ταύτιση τους με εγκληματίες. Ελάχιστοι διαφοροποιήθηκαν και αντιπαρατέθηκαν στο κυρίαρχο νοσηρό κλίμα. Σήμερα, όλοι οι τότε φωνασκούντες, σιωπούν (εκτός γραφικών εξαιρέσεων).
Η συνωμοσιολογία τους κατέρρευσε. Η θεωρία τους δεν αποδείχθηκε. Και η φρίκη τους αποκαλύφθηκε.
Υ.Γ. Να θυμίσουμε ένα γεγονός όπως το κατέγραψε η Γ. Παπαδοπούλου. Ιούνιος 1993, η Βοσνία έχει ήδη πνιγεί από αίμα της εθνοκάθαρσης και στο Σεράγεβο ο Κάρατζιτς εντείνει τη βάρβαρη πολιορκία. Ιούνιος 1993, στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οργανώθηκε μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του Κάρατζιτς. Οργανωτές, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ και η Εκκλησία της Ελλάδας. Το στάδιο κατάμεστο. Στις πρώτες θέσεις βρισκόταν όλες οι ηγετικές πολιτικές φυσιογνωμίες όλων των κομμάτων. Της Δεξιάς, του ΠΑΣΟΚ, της Αριστεράς. Μόλις εμφανίστηκε ο Κάρατζιτς το στάδιο σείστηκε. Όλοι τον αποθέωσαν. Κάπου θα υπάρχει το βίντεο της λαμπρής εκδήλωσης. Ας το παίξουν τα κανάλια μας, τώρα που ο Κάρατζιτς θα πετάξει για Χάγη. Οι στιγμές εθνικής ομοψυχίας δεν πρέπει να ξεχνιούνται.
Δ. Δούκας
Εφ. Θάρρος

Η άποψη ενός blog

Όταν ο Κάρατζιτς πολεμούσε και είχε δίπλα του την Ελληνική σημαία. Έτσι μια φωτογραφία που στον ίδιο θα φέρει πολλές αναμνήσεις. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι Έλληνες δίπλα του και λίγο μας απασχολεί. Η φωτογραφία είναι σημειολογική επειδή μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να δίνουμε...στεγνά τον Οτσαλάν και να ευχαριστούμε τους Αμερικάνους. Ε, δεν χάρηκαν και όλοι με την δήθεν επιτυχία των Αμερικανών που συνέλαβαν τον εγκληματία πολέμου Κάρατζιτς. Θα χαιρόντουσαν περισσότερο αν είχε συλληφθεί ο Μπους για τα εγκλήματα πολέμου.
troktiko.blogspot.com

Γ.Τ. Στο θέμα θα επανέλθουμε.
tomadak@mail.gr