ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ.
Η δομική κρίση που σπαράσσει την Τουρκία με κορυφή του παγόβουνου την σύγκρουση νεοισλαμιστών – κεμαλιστών, αγάδων και κυβέρνησης Ερντογάν είχε ως παράπλευρη αποκάλυψη «τα έργα και τις ημέρες» της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν.
Οι αποκαλύψεις για τις δράσεις της οργάνωσης ήταν δραματικές, πτυχές των οποίων έχουν ως σημείο αναφοράς την Ελληνική Θράκη και τις μουσουλμανικές μειονότητες που ζούνε σε αυτή. Παράλληλα πρόσφατες στάσεις και συμπεριφορές της Άγκυρας ανέδειξαν την πάγια τακτική της όταν περνάει κρίση στο εσωτερικό της: εξαγωγή επιθετικής στρατηγικής στις γειτονικές χώρες και λαούς. Αυτή τη μέθοδο ακολουθεί και σήμερα με απόπειρες ανακινήσεις μειονοτικού προβλήματος και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελληνική Θράκη, με πρακτικές που επιζητούν να αποκτήσει η Τουρκία ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, όπου εσχάτως συρρέουν όλο και περισσότεροι Τούρκοι εθνικιστές, ενώ το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής δραστηριοποιείται έντονα.
Αποδεικτικά στοιχεία αυτών των τακτικών και στρατηγικών κινήσεων της Άγκυρας φιλοξενήθηκαν πρόσφατα στις Αθηναϊκές εφημερίδες σε άρθρα των Σ.Λυγερού, Ε.Κωνσταντινουδάκη και Α.Αθανασοπούλου – Ν.Χασαπόπουλου.
Από τις ολοκληρωμένες αναλύσεις και τις πολλαπλές πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν αποσπούμε και δημοσιεύουμε τα κάτωθι:
Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιούλ δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης με επικεφαλής τον πρόεδρο Ερόλ Κιασίφογλου. Ο Ερόλ Κιασίφογλου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι εξέχον στέλεχος του βαθέος κράτους και ως τέτοιο είναι μάλλον εχθρικά διακείμενο έναντι του νεοισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο σύλλογος αυτός έχει περίπου 40 παραρτήματα σε όλη την Τουρκία και τα τελευταία 30-40 χρόνια αποτελεί τον βασικό μηχανισμό της ανεπίσημης παρέμβασης του τουρκικού κράτους στον χώρο της μειονότητας. Σημαία του είναι η σημαία του βραχύβιου τουρκικού κρατιδίου της Δυτικής Θράκης στις αρχές του 20ου αιώνα και στόχος του η απόσπαση της περιοχής από την Ελλάδα. Εκτός από την έκδοση του προπαγανδιστικού περιοδικού «Γενί Μπετού Τράκια» διοργανώνει κατασκηνώσεις για παιδιά από την μειονότητα, χρηματοδοτεί εκδηλώσεις και επιμορφώνει δασκάλους. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως προκάλλυμα και για άλλου είδους δραστηριότητες.
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης συναντήθηκε την ίδια ημέρα και με τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κιοκσάλ Τοπτάν, που είναι ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Τόσο ο Αμπντουλάχ Γκιούλ όσο και ο Κιοκσάλ Τοπτάν, έσπευσαν να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία του συλλόγου για να δώσουν διαβεβαιώσεις ότι στηρίζουν την δράση του κι ότι δεν πρόκειται να θιγεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η δράση του. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, μάλιστα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι στρέφεται εναντίον της μειονότητας και ότι εφαρμόζει πολιτική αφομοίωσης.
Πριν από λίγες μέρες, μέλη του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο θεωρείται «πολιτική βιτρίνα» της παρακρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, εμφανίστηκαν ξαφνικά στον νομό Ροδόπης. Κάλεσαν σε συζητήσεις τοπικούς άρχοντες της μειονότητας, τους ενθάρρυναν να είναι αφενός καλοί πολίτες στη χώρα όπου διαμένουν και αφετέρου να προσφεύγουν μαζικά σε διεθνή δικαστήρια για την αναγνώριση της «τουρκικής»ταυτότητάς τους, όπως έγινε πρόσφατα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία «απελευθερώνεται» η ίδρυση «τουρκικών» μειονοτικών συλλόγων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάντως εφεσιβάλλει την απόφαση στην ολομέλεια του ΕΔΑΔ, αν και έμπειροι διπλωμάτες εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο η χώρα μας θα δικαιωθεί. Αφού έκαναν ένα πέρασμα προσκύνημα (όπως το χαρακτήρισαν) στο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, επέστρεψαν στην Ροδόπη και ζήτησαν να δούνε, ωσάν να ευρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, και τις τοπικές αρχές - τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Δ.Σταμάτη και τον νομάρχη κ. Α.Γιαννακίδη - συνοδευόμενοι από τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ.Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ.
Η Άγκυρα αλλά και μεμονωμένα τουρκικά κόμματα χρηματοδοτούν γενναίως τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, σε τέτοια έκταση που πολλές ελληνικές περιουσίες έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των μουσουλμάνων, κάτι που προβληματίζει τόσο την Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ αφού οι αναφορές των στελεχών τους από την περιοχή είναι ανησυχητικές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζική αγορά ελληνικής γης από μουσουλμάνους, με αναλογία που κυμαίνεται από 5/1 ως 10/1 (μουσουλμάνοι σε σχέση με χριστιανούς)
« Η Άγκυρα θεωρεί τους μουσουλμάνους ‘στρατηγική μειονότητα’», αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Και για τον λόγο αυτόν δαπανά πολλά χρήματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του τουρκικού προξενείου ( το οποίου πλέον αριθμεί πέντε άτομα έναντι τριών πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ των οποίων μονίμως και δύο πράκτορες της ΜΙΤ) ανέρχεται ετησίως σε 15.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς. Κατ’ αρχήν, για την πληρωμή των δασκάλων στα περίπου 150 κορανικά σχολεία, καθώς και των περίπου 100 ιμάμηδων με ποσά που κυμαίνονται γύρω στα 800 ευρώ μηνιαίως. Από τον ίδιο κορβανά χρηματοδοτείται και το μόνιμο προσωπικό οργανώσεων όπως η γνωστή Τουρκική Ένωση Ξάνθης, το Πολιτιστικό Κέντρο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης και ο Σύλλογος Επιστημόνων.
Τα μειονοτικά σωματεία ξεφυτρώνουν παράλληλα ως μανιτάρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο αριθμός τους αγγίζει τα 180, πολλά εκ των οποίων είναι αθλητικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σωματείου Εχίνος Σπόρ, το οποίο χάρη στην γενναία χρηματοδότηση του τουρκικού προξενείου ανέβηκε φέτος στην Δ’ κατηγορία.
Δ. Δούκας