ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

αστυνομικο δελτιο

ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΜΕΔΑΠΗΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΗΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Συνελήφθη την 13.05΄ ώρα της 29/06/2010 στην Αλεξ/πολη από άνδρες της Υ.Α.Αλεξ/πολης 51χρονη ημεδαπή, η οποία διώκεται από τις Αυστριακές Αρχές για διακεκριμένη απάτη και απόπειρα διακεκριμένης απάτης.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση Αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, μετέβη αυθόρμητα στην Υποδ/νση Ασφαλείας Αλεξ/πολης, όπου συνελήφθη κατόπιν εντολής προσωρινής σύλληψης και κράτησης του κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης.
Η συλληφθείσα παραπέμφθηκε στον κ.Εισαγγελέα Εφετών Θράκης.

ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ 66ΧΡΟΝΟΥ ΗΜΕΔΑΠΟΥ
Την 09.15΄ ώρα της 29/06/2010, γεωργικός ελκυστήρας που οδηγούσε 66χρονος, κατά τη διάρκεια γεωργικών εργασιών
και ελιγμών, κατέπεσε σε ρεματιά, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα ο οδηγός.
Ο θανών μεταφέρθηκε στο Π.Γ.Ν. Αλεξ/πολης για νεκροψία – νεκροτομή.
Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φερών.
Διαβάστε περισσότερα...

επιστολη ρενταρη σε καρυπιδη

Αξιότιμε κ. Καρυπίδη,

Σας συγχαίρω θερμά για τις επιδόσεις σας στο Aiki-Jujutsu στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness. Η επιτυχία σας μας συγκίνησε ιδιαίτερα όλους γιατί καταφέρατε να αποδείξετε ότι ο τόπος μας έχει σπουδαίους και μεγάλους αθλητές. Σας εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσετε με το ίδιο σθένος, επιμονή και υπομονή στο δύσκολο δρόμο που έχετε χαράξει και να συνεχίσετε να αποτελείτε πρότυπο για τους νέους αθλητές. Θα βρίσκομαι πάντα κοντά σας

για οτιδήποτε και αν με χρειαστείτε.

Με εκτίμηση

Όλγα Ρενταρή-Τέντε


Διαβάστε περισσότερα...

αστυνομικο δελτιο

Νεκροί λαθρομετανάστες εντός του ποταμού Έβρου

Χθες (29-06-2010) και κατά τις πρωινές ώρες, εντοπίσθηκαν εντός του ποταμού Έβρου, μεταξύ των οικισμών Διλόφου και Μαρασίων, εννέα (9) νεκροί λαθρομετανάστες (6 άνδρες και 3 γυναίκες), ηλικίας 30 ετών περίπου και ανασύρθηκαν από Αστυνομικούς. Οι δύο εξ’ αυτών είναι ασιατικής καταγωγής και οι υπόλοιποι αφρικανικής καταγωγής.

Ταυτόχρονα εντοπίσθηκαν σε διάφορα σημεία της Τουρκικής κοίτης του ποταμού Έβρου, έναντι των οικισμών Διλόφου – Μαρασίων και άλλοι πέντε (5) νεκροί. Οι Τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν για την περισυλλογή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας πρόκειται για λαθρομετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στην Χώρα μας παράνομα και αγνοούνταν από την 25-06-2010. Τις πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας, είχαν συλληφθεί στον οικισμό Διλόφου, είκοσι έξι (26) λαθρομετανάστες, οι οποίοι προερχόμενοι από την Τουρκία εισήλθαν παράνομα στην Χώρα μας και σύμφωνα με τις αναφορές τους, Τούρκοι διακινητές τους μετέφεραν στην Τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, έναντι του οικισμού Διλόφου και με πλαστική βάρκα μετέφεραν στην Ελληνική όχθη του ποταμού μόνον τα παιδιά των λαθρομεταναστών. Στους μεγαλύτερους άνδρες και γυναίκες είπαν να περάσουν τον ποταμό Έβρο κολυμπώντας, με αποτέλεσμα
αποτέλεσμα κάποιοι να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά του ποταμού και να πνιγούν.

Τότε είχαν βρεθεί εντός του ποταμού Έβρου δύο (2) νεκρές γυναίκες, αφρικανικής καταγωγής και είχαν ανασυρθεί.

Όλοι οι νεκροί μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για νεκροψία – νεκροτομή.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δικαίων.


Διαβάστε περισσότερα...

αγια κυριακη στα κομαρα

Αναβιώνει στα Κόμαρα το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής στις 6 και 7 Ιουλίου 2010. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Τοπικό Συμβούλιο Κομάρων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κομάρων και όλων των φορέων του χωριού (Αθλητικός Όμιλος, Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, Κ.Α.Π.Η.), με τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Τριγώνου και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Τριγώνου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως ακολούθως:

• ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και ιεράς παρακλήσεως εις την Αγίαν, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων (Παρεκκλήσι Αγ. Κυριακής)
21:00 Παράθεση δεξίωσης (αίθουσα εκδηλώσεων π. Κοινότητας)

• ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
07:00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας (Παρεκκλήσι Αγ. Κυριακής).
21:00 Παραδοσιακούς τοπικούς χορούς & τραγούδια, παρουσιάζουν: το παιδικό χορευτικό σχήμα Κομάρων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Πτελέας και ο Σύλλογος


Γυναικών Μεταξάδων (χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων παραπλεύρως δημοτικού σχολείου)
Ακολουθεί Υπαίθριο Παραδοσιακό Γλέντι για όλο τον κόσμο ως αργά το βράδυ!


Διαβάστε περισσότερα...

εβρος τωρα

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και
αποθήκες από μπουρίνι που έπληξε τον


Άρζο του Δήμου Τριγώνου.
Διαβάστε περισσότερα...

ανακοινωση το πασοκ διδυμοτειχου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΘΡΑΚΗ PRESS" ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΔ/ΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
"ΖΗΜΩΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ"
Η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΒΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΣ.
ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.
ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΔ/ΧΟΥ.ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΙΔ/ΧΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΜΕ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΘΟΣ.


Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΙΔ/ΧΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

λαικο πανεπιστημιο φερων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2010,η τελετή αποφοίτησης και η απονομή βεβαιώσεων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Φερών. Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο ξεκίνησε την λειτουργία του στις Φέρες με στόχο την πρόσβαση στη γνώση όσων το επιθυμούν ανεξαρτήτως ηλικίας & σπουδών. Πεποίθηση της δημοτικής αρχής είναι πως οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι, να κατέχουν ένα ευρύ πεδίο γνώσεων και να συμβάλλουν στα κοινά με άποψη και κριτική σκέψη .Η συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη αυτή διδακτική περίοδο 2009-2010 επιβεβαίωσε την δημοτική αρχή για την επιλογή της να λειτουργήσει το Α.Λ.Π στο Δήμο Φερών. Πάνω από 250 άτομα άνδρες & γυναίκες παρακολούθησαν τις διαλέξεις που πραγματοποίησαν 22 καθηγητές ,επιστήμονες στον τομέα τους στις δύο θεματικές ενότητες που επιλέχθηκαν. Προσωπικότητες όπως η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ ,ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Πάνος Λιγομενίδης ,ο καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών Γεώργιος Παυλίδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος και πολλοί άλλοι εξαίρετοι επιστήμονες ανέλυσαν θέματα ειδικού ενδιαφέροντος .
Στην τελετή αποφοίτησης εκφράστηκε ενδιαφέρον για
έναν επόμενο κύκλο διαλέξεων για τον οποίο μάλιστα δόθηκαν ερωτηματολόγια που θα αφορούν τις θεματικές ενότητες με άξονες κοινωνικά ή ιατρικά θέματα ,τέχνη ,πολιτισμό ,ιστορία κ.α.
«Θα επιδιώξουμε όχι μόνο την συνέχεια του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στις Φέρες αλλά και την αναβάθμισή του » δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Φερών Γιώργος Ούστογλου. « Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο ήταν για εμάς ένα στοίχημα που το κερδίσαμε ,αλλά περισσότερο κερδισμένοι είναι σήμερα όσοι παρακολούθησαν αυτές τις προσωπικότητες να αναλύουν θέματα που μας αφορούν όλους, τον καθένα μας για διαφορετικό λόγο .Θέλουμε να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα σε όσους το επιζητούν» κατέληξε ο κ. Ούστογλου.


Διαβάστε περισσότερα...

φεστιβαλ νεολαιας δημου τυχερου

Η οργανωτική επιτροπή του 8ου Φεστιβάλ Νεολαίας του Δήμου Τυχερού σας ενημερώνει για τις τιμές των εισιτηρίων του Φεστιβάλ, όπως επίσης πως ξεκινά η προπώληση αυτών στο ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Δήμου Τυχερού και στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης τα πρωινά από 10.30 έως 13.30 και το απόγευμα από τις 19.00 έως τις 21.00.
Επίσης λεωφορεία του ΚΤΕΛ ΕΒΡΟΥ θα εξυπηρετήσουν το Σάββατο 10 Ιουλίου 2010 τη συναυλία της Έλενας Παπαρίζου – ΟΝΙRΑΜΑ με EXTRA δρομολόγια προς Τυχερό από Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Τιμές Εισιτηρίων

Α. ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 3ΗΜΕΡΟΥ ΤΙΜΗ 40,00€

Β.1Η ΜΕΡΑ , 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
• ΚΑΝΟΝΙΚΟ , ΤΙΜΗ 13,00€,
• ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΤΙΜΗ 10,00€
• ΠΑΙΔΙΚΟ , ΤΙΜΗ 7,00€ , ΗΛΙΚΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Γ. 2Η ΜΕΡΑ , 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
• ΚΑΝΟΝΙΚΟ , ΤΙΜΗ 15,00€
• ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΤΙΜΗ 12,00€
• ΠΑΙΔΙΚΟ , ΤΙΜΗ 8,00€ , ΗΛΙΚΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Δ.3Η ΜΕΡΑ , 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
• ΚΑΝΟΝΙΚΟ , ΤΙΜΗ 20,00€
• ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΤΙΜΗ 17,00€
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ
πληροφορίες: Διαμαντή Δέσποινα δ/νση: Τυχερό 68003 Ν.Έβρου τηλ/φαξ: 25540-42057 e-mail: info@tichero.gr
• ΠΑΙΔΙΚΟ , ΤΙΜΗ 12,00€ , ΗΛΙΚΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ


Δρομολόγια ΚΤΕΛ ΕΒΡΟΥ Σάββατο 10-7-2010


Αναχώρηση Από Αλεξανδρούπολη ώρα 19.00
Από Φέρρες ώρα 19.20
Αναχώρηση Από Ορεστιάδα ώρα 19.00
Από Διδυμότειχο ώρα 19.20
Από Σουφλί ώρα 19.45

Μετά το πέρας της συναυλίας επιστροφή των λεωφορείων σε όλους τους αναφερθέντες προορισμούς.

Διαβάστε περισσότερα...

ερωτηση βουλευτων κκε

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.
Στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές καλούνται πολλοί αγρότες του Έβρου με την κατηγορία ότι στους πρόσφατους αγώνες προκάλεσαν παρακώλυση συγκοινωνιών.
Είναι γνωστή η τακτική της κυβέρνησης. Με τις διώξεις και τις συκοφαντίες προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον εργαζόμενο λαό να μην εναντιώνεται στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της. Πολιτική που συμφωνούν και η ΝΔ και το ΛΑΟΣ.
Στην προκειμένη περίπτωση τους μικρομεσαίους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωση τους ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων της Κ.Α.Π.
Πολιτική που τους ξεκληρίζει μαζικά προς όφελος των καρτέλ που αρπάζουν τζάμπα την παραγωγή τους. Τους δρόμους λοιπόν τους κλείνει η πολιτική της κυβέρνησης και όχι ο δίκαιος αγώνας των αγροτών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:


• Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των αγροτών του Έβρου και η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων των αγροτών.
• Να εξασφαλίζουν τιμές των αγροτικών προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής.

Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου

Διαβάστε περισσότερα...

αστυνομικο δελτιο

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Συνελήφθη την 22.30΄ ώρα της 28/06/2010, στη Ν. Χιλή Αλεξ/πολης, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκ/κών Αλεξ/πολης, ένας 28χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, Αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας διενήργησαν νομότυπη έρευνα στην εξοχική κατοικία του και βρήκαν: τρεις (3) νάιλον και τρεις (3) χάρτινες συσκευασίες περιέχουσες ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 157,6 γραμμαρίων και έναν (1) ηλεκτρονικό ζυγό.
Κατασχέθηκαν η ανευρεθείσα κάνναβη και ο ηλεκτρονικός ζυγός.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξ/πολης.
Την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκ/κών Αλεξ/πολης.
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ
Συνελήφθη την 23.00΄ ώρα της 28/06/2010, στην
Αλεξ/πολη, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκ/κών Αλεξ/πολης, ένας 33χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, Αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας και της Υ.Α. Αλεξ/πολης διενήργησαν έρευνα στο Ι.Χ.Ε. αυτ/το του, που οδηγούσε ο ίδιος και βρήκαν μία (1) αυτοσχέδια συσκευασία περιέχουσα ακατέργαστη κάνναβη βάρους 3,8 γραμμαρίων, ένα (1) αμφίστομο μαχαίρι σε δερμάτινη θήκη με μήκος λεπίδας 12 cm και ένα (1) μαχαίρι σε πλαστική θήκη, με μήκος λεπίδας 6 cm.
Κατασχέθηκαν 3,8 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και τα δύο μαχαίρια.
Οι συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξ/πολης.
Την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκ/κών Αλεξ/πολης.


Διαβάστε περισσότερα...

νεκρος οδηγος εκλεισε ο καθετος αξονας

Λίγο πριν τις 8 το πρωί ένα ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με βυτίο που


μετέφερε οινόπνευμα. Τα οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ο οδηγός του ΙΧ εγκλωβίστηκε, ενώ πέντε πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούσαν να σβήσουν

τη φωτιά.



Το δυστύχημα έγινε στον κάθετο άξονα στο ύψος της διασταύρωσης
Ριζίων και χαρακτηρίζεται από τα πλέον σοβαρά που έχουν


καταγραφεί ποτέ στην περιοχή της Ορεστιάδας.
Διαβάστε περισσότερα...

νεα γραφεια το νδ ορεστιαδας

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 125
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 682 00


ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ


ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ 19.00 ΕΩΣ 23.00 ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 125 ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΝΑΝΤΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΚΤΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα...

για τις εξελιξεις στα μμε

Γράφω αυτήν την επιστολή, γνωρίζοντας καλά το τι γίνεται στον χώρο των καναλιών και ειδικά στην περιφέρεια και θέλοντας να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για το τι θα ακολουθήσει, ειδικά για τις «μαύρες» μέρες που έρχονται στα εργασιακά.
Όπως πολλοί μπορεί ήδη να γνωρίζουν, ορισμένα κανάλια βρίσκονται εδώ και καιρό σε προχωρημένες συζητήσεις με κάποια άλλα, προκειμένου να προχωρήσουν σε «συγχωνεύσεις» ή συστεγάσεις, μειώνοντας στο ελάχιστο τα λειτουργικά έξοδα και απολύοντας το «πλεονάζον» προσωπικό των δημοσιογράφων και τεχνικών.
Ειδικά στην περιφέρεια, η καταστροφική αυτή προοπτική, όταν θα υλοποιηθεί θα κοστίσει μεγάλο ποσοστό θέσεων απασχόλησης και το χειρότερο, θα περιορίσει στο ελάχιστο ή και θα εκμηδενίσει την υποχρέωση των καναλιών για αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση.
Θα λειτουργήσει ως ένα ιδιότυπο «καρτέλ» τηλεοπτικών


σταθμών , από το οποίο θα ελέγχονται ειδήσεις και …φανταστείτε τι επίπεδο ενημέρωσης θα έχει το τηλεοπτικό κοινό, με παντελή απουσία της λεγόμενης πολυφωνίας, που ήδη έχει δεχτεί πολλά πλήγματα. Και φυσικά μια τέτοια κίνηση, θα γίνει με μοναδικό σκοπό να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται τα έξοδα, εφαρμόζοντας Ελαστικές μορφές απασχόλησης και εξαθλιώνοντας οικονομικά και επαγγελματικά, οικογενειάρχες δημοσιογράφους και τεχνικούς.
Άλλωστε και στο παρελθόν είχαν υπάρξει εταιρείες «αλεξιπτωτιστές», κάποιες από αυτές μάλιστα και με πολιτικό «δάκτυλο» (βλέπε οικονομική ενίσχυση), ενώ είχαν προωθηθεί και λύσεις free-lancer .

Το δεδομένο πάντως, είναι ότι η πολιτεία αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων, απουσιάζουν πλήρως από τις εξελίξεις και πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν, καθώς πλησιάζει (επιτέλους) η στιγμή για την οριστική αδειοδότηση των καναλιών .
Τι είδους άδεια καναλιού εθνικής εμβέλειας μπορεί να εξασφαλίσει για παράδειγμα το STAR, την στιγμή που δεν έχει ούτε ένα γραφείο στην περιφέρεια;;;;
Ποια είναι επιτέλους τα κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να έχει ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί μέσα από ένα δημόσιο αγαθό όπως είναι οι συχνότητες;;;
Εάν τελικά τα κανάλια προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή συστεγάσεις, δεν θα παραβιάζουν όρους και κανόνες περί «αθέμιτου ανταγωνισμού»;

Με αυτά τα απλά ερωτήματα και τις επισημάνσεις, πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους, είτε πρόκειται για καναλάρχες, είτε για δημοσιογράφους και τεχνικούς, είτε για συνδικαλιστικά σωματεία και να λειτουργήσουν επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προκειμένου να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά αυτό που σήμερα προσπαθούμε να αποκαλέσουμε «υπεύθυνη και έγκυρη» ενημέρωση.
Είναι ευθύνη και των πολιτών, να απαιτήσουν από τα κανάλια να λειτουργούν με σωστό και έντιμο τρόπο απέναντι στην κοινωνία.

Καλούς αγώνες στους εργαζόμενους στα κανάλια……..

Ένας ….Αναγνώστης.
www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

αγουρα χρονια

Νουβέλα του Παναγιώτη Κουσίδη Μέρος 7ο

Ο πατέρας συμπαθούσε την αριστερά και τους αριστερούς, όπως συνέβαινε με τους περισσότερους ΄Ελληνες, λόγω της αντιστασιακής τους δράσης κατά τη διάρκεια της κατοχής. Μετά την απελευθέρωση και με κριτήριο την μέχρι τότε προσφορά των αντιστασιακών οργανώσεων, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είχε γίνει θρύλος. Ο πατέρας, όμως, δεν βγήκε μεταπολεμικά στο βουνό να γίνει αντάρτης, γιατί πίστευε ότι ήταν διαφορετικό πράγμα η αντίσταση κατά του κατακτητή και διαφορετικό πράγμα η αδελφοκτόνα ανταρσία. Είχε μάλιστα υπόνοιες ότι η ένοπλη ανταρσία κατά του κράτους και του καθεστώτος υποκινούνταν από ξένα κέντρα και συμφέροντα. Δεν αγαπούσε το βόλεμα και την καλοπέρασή του αλλά αγαπούσε την πατρίδα του, την γαλήνη και την πρόοδο της χώρας στη σωστή βάση και κατεύθυνση. ΄Αλλωστε, ντύθηκε τρεις φορές στο χακί. Την πρώτη φορά όταν υπηρέτησε ολόκληρη τη θητεία του στο στρατό. Τη δεύτερη, όταν δήλωσε παρών στη μεγάλη επιστράτευση και στο έπος του ΄40. Την τρίτη φορά στο φούντωμα του εμφυλίου επιστρατεύτηκε και πάλι ως εθνοφρουρός για να υπηρετήσει την πατρίδα, όπως πολλοί άλλοι συγχωριανοί του, μεταξύ των οποίων ο θείος Γιώργος, ο αδερφός του και ο μπαρμπα-Στάθης, ο κουμπάρος του. Στον πατέρα μου έδωσαν μάλιστα την ειδικότητα του ασυρματιστή λόγω καλύτερης μόρφωσης.
΄Οπως είναι γνωστό σε όλους, από το 1947 και μετά ανάλαβαν πρωτεύοντα ρόλο στην Ελλάδα οι ΗΠΑ και έρριξαν το βάρος τους υπέρ του εθνικού στρατού σε εξοπλισμό, σε οικονομική και διπλωματική στήριξη. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση-ουδετεροποίηση του Τίτο της Γιουγκοσλαβίας από την γραμμή της ΕΣΣΔ, αλλά σε κάποιο βαθμό και η διαφοροποίηση της Αλβανίας, άλλαξαν τα δεδομένα και
τους συσχετισμούς του εμφυλίου πολέμου υπέρ του εθνικού κράτους και σε βάρος της κομμουνιστικής ανταρσίας και ηγεσίας. ΄Ολα αυτά συντόμευσαν τη διάρκεια των εμφύλιων πολεμικών συγκρούσεων και αναπότρεπτα μείωσαν τον αριθμό των θυμάτων και το μέγεθος των καταστροφών. Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια άρχισε η αναδίπλωση και η υποχώρηση των ανταρτικών δυνάμεων, ενώ αντίστροφα άρχισε η επέλαση του εθνικού στρατού. Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και στο μέτωπο του ΄Εβρου.
Μερικούς μήνες πριν τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, η στρατιωτική μονάδα εθνοφρουρών του πατέρα μου πραγματοποίησε πολεμικές επιχειρήσεις επί των ανταρτών στην περιοχή της Λευκίμης και της Δαδιάς. Σ΄αυτές τις μάχες απώθησαν τους αντάρτες στα ορεινά και ανακατέλαβαν εδάφη και λάφυρα από κάρα και ζώα. Επέστρεφαν στην έδρα τους πεζοπορώντας, εκτός από 4-5 ασυρματιστές που έπρεπε να εξαιρεθούν λόγω μεγάλου βάρους του ασυρμάτου. Ωστόσο, έπρεπε να προσέχουν τον ύπουλο εχθρό των ναρκών. Γι αυτό το λόγο ο διοικητής του τάγματος Ψηλογιάννης διέταξε για λόγους ασφάλειας να προπορεύονται τα μεγάλα ζώα, να ακολουθούν τα κάρα και πίσω στην ουρά οι πεζοί στρατιώτες και αξιωματικοί. Σε περίπτωση που ο δρόμος ήταν ναρκοθετημένος, θα το διαπίστωναν από τα προπορεύομενα ζώα. Πάντοτε, όμως, υπάρχει μια σατανική σύμπτωση για να προκαλέσει ένα μοιραίο ή ένα σωτήριο γεγονός.
Σ΄αυτό το κάρο του πατέρα ήταν και κάποιος άλλος στρατιώτης που οι υπόλοιποι του κάνανε πλάκα-καλαμπούρι και του πετάξανε στο δρόμο τον στρατιωτικό του μπερέ. Κατέβηκε ο ταλαίπωρος από το κάρο και όταν έσκυψε για να σηκώσει τον μπερέ του ακούστηκε ο εκκωφαντικός κρότος της αντιαρματικής νάρκης. Κατά διαβολική σύμπτωση κανένα ζώο που προηγούνταν δεν την πάτησε ή δεν είχε το ανάλογο βάρος για την πυροδότηση και έκρηξη της νάρκης. Ο φαντάρος με το μπερέ, σε ασφαλή απόσταση από το κάρο, έμεινε με το μετέωρο βήμα ζωντανός. Η λάμψη ήταν εκτυφλωτική, η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και ο κρατήρας που άνοιξε στο δρόμο τεράστιος. Το κάρο έγινε κομμάτια και διασκορπίστηκε σε αρκετή απόσταση. Η έκρηξη και το ωστικό κύμα εκσφενδόνισαν μακριά τα κορμιά των ασυρματιστών. ΄Ολα τα κορμιά ήταν σχεδόν ακαριαία άψυχα. Ο πατέρας ζούσε και ανέπνεε ακόμη, ΄Οταν επιτέλους έφθασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό των Λαϊνών ο μπαρμπα-Στάθης ο κουμπάρος ήταν στο πλευρό του πατέρα μου και προσπαθούσε να του δώσει κουράγιο και ελπίδα για ζωή. Το μόνο που πρόλαβε ήταν να του κλείσει τα μάτια, όταν ο πατέρας ξεψυχώντας σιγοψιθύρισε "τα παιδιά μου, κουμπάρε..." σ υ ν ε χ ι ζ ε τ α ι...


Διαβάστε περισσότερα...

και νεα τραγωδια στον εβρο

Ο κατάλογος των νεκρών στον Έβρο δεν κλείνει
Νέα τραγωδία στο νομό



Αναλυτικά σε λίγο.
Διαβάστε περισσότερα...

πνιγμος λαθρομεταναστων

Τραγωδία χθες στα Μαράσια του Δήμου Τριγώνου.Κατοικοι της περιοχής αστυνομικοίκαι πυροσβέστες εντόπιζαν συνεχώς πνιγμένους λαθρομετανάστες. Εικόνες τραγικές που δυστυχώς φαίνεται πως αποτελούν τη συνέχεια του δράμματος που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στο Θούριο του Δήμου Ορεστιάδας. Συνολικά εντοπίστηκαν οκτώ πτώματα λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν να διασχίσουν πεζή τον Έβρο.

Το ρεπορτάζ λόγω και της χθεσινής απεργίας των Δημοσιογράφων βρίσκεται σε εξέλιξη. Περισσότερα σε λίγο.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

απεργουν οι δημοσιογραφοι

Απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, την αποδόμηση ασφαλιστικών κατακτήσεων, την υπονόμευση των ΣΣΕ με την εισαγωγή ελαστικών μορφών εργασίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) αποφάσισε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της Τρίτης, 29 Ιουνίου.

Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. υπογραμμίζει ιδιαίτερα τον κίνδυνο των απολύσεων –που η κυβέρνηση υποδαυλίζει συζητώντας απαράδεκτα μέτρα όπως η μείωση των αποζημιώσεων- και δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων στον Τύπο.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

αστυνομικο δελτιο

ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ (1) ΔΙΑΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑ (10) ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Συνελήφθησαν την 02.30΄ ώρα σήμερα (28/06/2010), σε παρέβρια περιοχή του κάμπου Σουφλίου, από Αστυνομικούς ένας (1) αλλοδαπός διακινητής, καθώς και δέκα (10) λαθρομετανάστες.
Ειδικότερα, Αστυνομικοί της ειδικής ομάδας δίωξης λαθρομετανάστευσης με τη χρήση τεχνικών μέσων ενετόπισαν τον διακινητή να μεταφέρει με πλαστική βάρκα στην Ελληνική όχθη, αρχικά πέντε λαθρομετανάστες και στη συνέχεια, άλλους πέντε. Μετά την αποβίβασή τους, άπαντες συνελήφθησαν.
Οι λαθρομετανάστες κατέβαλαν για τη μεταφορά τους το ποσό των 3.000 δολ. Η.Π.Α., έκαστος.
Κατασχέθηκαν η πλαστική βάρκα και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξ/πολης.
Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.
ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΕΛΑΦΡΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ
Την 14.20΄ ώρα της 27-06-2010, δίκυκλο μοτοποδήλατο
που οδηγούσε 59χρονος, συγκρούσθηκε με Ι.Χ.Ε. αυτ/το, που οδηγούσε 29χρονος, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά ο οδηγός του μοτοποδηλάτου.
Ο ελαφρά τραυματισθείς μεταφέρθηκε στο Π.Γ. Νοσοκομείο Αλεξ/πολης, για νοσηλεία.
Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αλεξ/πολης.

Διαβάστε περισσότερα...

μετρησεις για ρυπανση στον εβρο

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για μόλυνση των νερών του ποταμού Έβρου.
Η Διεύθυνση Χημικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κοινοποίησε σήμερα στον Αντινομάρχη Αγροτικού Τομέα – Ανάπτυξης & Υποδομών κ. Μιχάλη Κογιομτζή, τα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων νερού που πάρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις τοποθεσίες Καστανιές και Πέταλο.
Οι τιμές σε ό,τι αφορά τα βαρέα μέταλλα, σίδηρο, χαλκό, είναι
κάτω από τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυανιούχες ουσίες, είναι χωρίς καμία επίπτωση για τα νερά του ποταμού και κατά μείζονα λόγο για τα νερά της θάλασσας.
Διαβάστε περισσότερα...

τα γράψαμε πρωτοι

Νεκροί οι αγνοούμενοι


Πυροβολισμός σε χωριό.


Παραίτηση στο ΠΑΣΟΚ


Έκλεψαν το ΤΟΕΒ




Κάντε κλικ:

http://tomadakis.blogspot.com/2010/06/blog-post_8830.html


http://tomadakis.blogspot.com/2010/06/blog-post_3085.html

http://tomadakis.blogspot.com/2010/06/blog-post_7192.html

http://tomadakis.blogspot.com/2010/06/blog-post_110.html

Διαβάστε περισσότερα...

τωρα και σε φετες. . .

Που πουλάνε το καρπούζι σε φέτες;

Πολύ κοντά μας. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δείτε που.





Μα φυσικά στη Βουλγαρία. Τόσο μακριά μας (στη σκέψη), τόσο κοντά μας (στην πράξη).

Διαβάστε περισσότερα...

να και κατι καλο


Τα Ορέστεια δεν πρέπει να είναι μόνο χοροί. Η έκθεσηαυτοκινήτου επαναλήφθηκε και είχε κατά την άποψή μας επιτυχία. Και πολλοί επισκέπτες και τόνωση τη τοπικής αγοράς τα συμπεράσματά μας. . . Διαβάστε περισσότερα...

1ο μαθητικο φεστιβαλ

Το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ στο Σουφλί από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου στα πλαίσια του " Τρένο του Πολιτισμού " της Νομαρχίας Έβρου .

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης Σουφλίου μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους/ καθηγητές , μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους ,ένωσαν τη φαντασία τους , την όρεξη για δημιουργία , την ανάγκη για έκφραση και για πρώτη χρονιά φέτος υλοποιούν και παρουσιάζουν το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ .
Τις προτάσεις των Συλλόγων αγκάλιασε η Νομαρχία Έβρου στα πλαίσια του "Τρένο του Πολιτισμού " .
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Σουφλίου και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σουφλίου , όπου και θα σταθμεύσουν τα βαγόνια του "Τρένου του Πολιτισμού "


Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ :

Δευτέρα 28 Ιουνίου : Στις 6 το απόγευμα στο χώρο του Σιδ. Σταθμού θα πραγματοποιηθούν : Εικαστικές δημιουργίες , κατασκευή μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά ( ντέφια - ξυλόφωνα κτλ )


Στις 7 το απόγευμα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν : Μαθήματα κατασκευής φιγούρων Καραγκιόζη και θα ακολουθήσει Παράσταση Καραγκιόζη .









Τρίτη 29 Ιουνίου : Στις 7 το απόγευμα στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού θα πραγματοποιηθεί η Παρουσίαση του Νέου Βιβλίου του Πασχάλη Τσαρούχα " Ο Μπίλης Καντίλης τρέχει στο Paris Dakar "
Μια εκδήλωση με τη συμμετοχή της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Σουφλίου .

Στις 9 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Σουφλίου θα πραγματοποιηθεί Μαθητική Θεατρική Παράσταση " Στου Χρόνου τα Γυρίσματα και σε Ανθρώπων Έργα " .

Τετάρτη 30 Ιουνίου : Στις 6-7 το απόγευμα στο Σιδ. Σταθμό θα πραγματοποιηθεί : Αφήγηση - Δραματοποίηση Παραμυθιών και Ζωγραφική με θέμα τα Παραμύθια .
Στις 7-8 μ.μ : Εικαστικές Δημιουργίες με διάφορα Υλικα ( τέμπερες - λαδοπαστέλ - στένσιλ -ακρυλικό κ.α ) .


Στις 9 το βράδυ , στον αύλειο χωρο του Γυμνασίου Σουφλίου : Μουσική Βραδιά με τους : HALF TIME τους Ταξιδιώτες Ψυχής και τους Black Sheeps .

Πέμπτη 1 Ιουλίου : Στις 7 - 8:30 το απόγευμα , στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Σουφλίου θα πραγματοποιηθούν - Παιδαγωγικά , Παραδοσιακά Παιχνίδια για παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου .

Στις 9 το βράδυ στον ίδιο χώρο : Μουσικοχορευτική Μαθητική Βραδιά " Όλη η Λόξα , Όλη η Χάρη " και στη συνέχεια θα ακολουθήσει Συναυλία με τους CODE .

Σάββατο 3 Ιουλίου : Στις 7:30 το απόγευμα και με αφετηρία το Γυμνάσιο Σουφλίου θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοδρομία " Ο Γύρος της Πόλης " Αφιερωμένος στα Παιδικά Χωριά S.O.S Συμμετέχει ο ποδηλατικός Σύλλογος Ορεστιάδας " Ρήσος " .

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Ιουλίου :Από τις 10 το πρωί στο χώρο του Σιδ. Σταθμού θα πραγματοποιηθεί Μαθητικό Τουρνουά Σκάκι το οποίο Διοργανώνει ο Σκακιστικός Όμιλος Σουφλίου .

Από τις 28/6 έως τις 03/ 7 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου θα λειτουργούν περίπτερα :


•Δανειστικής Βιβλιοθήκης
•Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
•Αγωγής Υγείας
•w.w.f
•ΛΕ. ΜΟ. Ε .Σουφλίου
•Φωτογραφικό Υλικό από τις Σχολικές Δραστηριότητες των Μαθητών
•Εθελοντισμός - Ερυθρός Σταυρός - Παιδικά Χωριά S.O.S


Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων,στην αυλή του Γυμνασίου-Λυκείουθα λειτουργεί περίπτερο αφιερωμένοστα Παιδικά Χωριά S.O.S. και τον Ερυθρό Σταυρό.Εκεί μπορούμε όλοι οι δημότες να προσφέρουμετυποποιημένα τρόφιμα, μεταχειρισμένα παιχνίδια και ρούχατα οποία θα μοιραστούν στα Παιδικά Χωριά S.O.S.

http://souflievros.blogspot.com/2010/06/1-28-4-2010_27.html

Διαβάστε περισσότερα...

αγουρα χρονια

Νουβέλα του Παναγιώτη Κουσίδη Μέρος 6ο

Κι ενώ λοιπόν πιστέψαμε πως τόσο ο πόλεμος όσο και τα δεινά μας τέλειωσαν οριστικά και πως η πατρίδα μας θα προχωρήσει ειρηνικά στην ανοικοδόμηση, την ανασυγκρότηση και την πρόοδό της, ωστόσο αυτό αποτελούσε μόνο έναν ευσεβή πόθο των Ελλήνων. Από τα "Δεκεμβριανά" του ΄44 φάνηκε ότι η χώρα θα περάσει κι άλλες περιπέτειες. Γιατί, παρά τη συμφωνία της Γιάλτας, κάποιες δυνάμεις ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας ως πιόνι στη σκακιέρα των επιρροών, των συσχετισμών και των επεκτατισμών. Αλλά και κάποιες ηγεσίες στην Ελλάδα επέλεξαν τη λύση ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου, που πολλοί αποκαλούσαν ανταρσία και προδοσία. Παρότι κύλησαν από τότε πάνω από έξι δεκαετίες, οι πληγές και τα τραύματα του αδελφοκτόνου σπαραγμού δεν επουλώθηκαν εντελώς και το κεφάλαιο αυτής της ιστορίας ακόμα δεν έκλεισε.
Από τον Αντάρ-τεπέ, κορυφή βουνού βόρεια της Χιλής, άρχισαν να κατεβαίνουν και να κάνουν επιδρομές στη γύρω περιοχή οι αντάρτες, οι επονομαζόμενοι "κατσαπλιάδες". Τις νύχτες τα πέντε τσιμεντένια πολυβολεία γύρω από τη Χιλή αποτελούσαν μια αποτρεπτική οχείρωση, αλλά όχι πάντοτε επαρκή για να εμποδίσει το πέρασμά τους. Την ημέρα, εγώ με τον αδερφό μου πηγαίναμε στο κοντινό πολυβολείο και μαζεύαμε τους άδειους κάλυκες και ο,τιδήποτε άλλο βρίσκαμε. Μια μέρα, για κακή μας τύχη, βρήκαμε πεσμένα ολόγυρα αρκετά φυσίγγια, αχρησιμοποίητες σφαίρες. Με οδηγό την τόλμη και φαντασία του αδερφού μου αρχίσαμε να βγάζουμε από την κορυφή κάθε σφαίρας τη μολυβένια αιχμή της και να συγκεντρώνουμε το μπαρούτι σε λακκουβίτσες της αυλής μας. Με ένα αναμμένο κερί ανάβαμε το μπαρούτι, ενώ κάποιος πηδούσε με τη σειρά πάνω από τη φωτιά και τον καπνό. Νομίζαμε αφελώς πως ήταν ένα ανώδυνο και ακίνδυνο παιχνίδι. Αλλά σύντομα διαψευσθήκαμε. Σε κάποια φάση βάλαμε μεγαλύτερη δόση από μπαρούτι και πλησίασε αρκετά ο Τάσος για να το μπουρλοτιάσει. Αστραπιαία τον τύλιξε μια μεγάλη φλόγα,του έκαψε το πρόσωπο και του τσουρούφλισε τα φρύδια, τα ματοτσίνορα και τα μαλλιά. ΄Αρχισε να σφαδάζει από τους πόνους κα τον τρόμο. Τα ουρλιαχτά του έφεραν τη μάνα μας από την κουζίνα. Τον άρπαξε από το χέρι και τον οδήγησε στη θεία Κατίνα για να του βάνει πρακτικό φάρμακο για τα εγκαύματα. Η θεία Κατίνα παρασκεύασε στα βιαστικά μια αλοιφή με βασικό συστατικό το γιαούρτι και πασάλειψε το καμένο

πρόσωπο του Τάσου. Μας έδωσε την υπόλοιπη αλοιφή για να βάζει κάθε μέρα στις πληγές του και σε μερικές μέρες έγειανε εντελώς. Του έμειναν όμως κάποια ανεξίτηλα σημάδια-ουλές από το παράτολμο παιχνίδι μας με το μπαρούτι και τη φωτιά.
Μπορεί ο Τάσος να ήταν ζωηρός και παράτολμος και να έβαζε τον εαυτό του σε περιπέτειες και κινδύνους, αλλά ήταν ένας προστατευτικός αδερφός. Μια μέρα που έγινε καυγάς και παρεξήγηση στο παιχνίδι, ένα μεγαλόσωμο παιδί μου επιτέθηκε και άρχισε να με γρονθοκοπάει. Το άγρυπνο μάτι του Τάσου αντιλήφθηκε το συμβάν και από απόσταση 50 μέτρων πήρε φόρα και όρμησε πάνω του σαν πάνθηρας. ΄Επεσαν κάτω και κυλίστηκαν στο γρασίδι. Σηκώθηκαν από το έδαφος και όλα είχαν τελειώσει εκεί, αφού τους χώρισαν και τους συγκράτησαν τα άλλα παιδιά της παρέας. Από τότε δεν τόλμησε κανείς να σηκώσει χέρι επάνω μου. Ο Τάσος δεν ήταν σίγουρα κανένας χειροδύναμος νταγκλαράς, αλλά τους εντυπωσίασε το σβέλτο και αποφασιστικό σάλτο του, η ακροβατική βουτιά του πάνω στον αντίπαλο.
΄Οταν φούντωσε ο εμφύλιος, έφεραν και εγκατέστησαν στο χωριό μας μερικές οικογένειες ανταρτόπληκτων από Την Πυλαία, τη Μελία και τα Κοίλα. Λόγω του ανταρτοπολέμου διακόπηκαν βίαια οι ειρηνικές και παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της ευρύτερης περιχής. Αυτός ο εμφύλιος δεν εκτόπισε μόνο πολλούς ανθρώπους, αλλά βύθισε στο πένθος πολλές οικογένειες και ορφάνεψε πολλά παιδιά. ΄Οταν το κράτος άρχισε να επιστρατεύει εθνοφρουρούς, είχαμε ένα κακό προαίσθημα ότι αυτός ο εμφύλιος μπορεί να πλήξει και τη δική μας οικογένεια.
σ υ χ ε χ ί ζ ε τ α ι ...

Διαβάστε περισσότερα...

περιφερειακες εκλογες

Θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες για αιρετό περιφερειάρχη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, ενώ μόνο το ΚΚΕ έσπευσε να ανακοινώσει το όνομα του 54χρονου γεωπόνου και υποψήφιου βουλευτή Εβρου, Χρ. Τρέλλη.Στο ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος φερόταν εδώ και καιρό ο νομάρχης Εβρου Ν. Ζαμπουνίδης, με καλές σχέσεις με το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου. Ομως εντελώς ξαφνικά ο ίδιος απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από δύο εβδομάδες, με μια αινιγματική δήλωση: «Δεν επιθυμώ να συμμετέχω αυτήν την περίοδο σε αυτό που λέγεται δημόσιος βίος» ανέφερε.
Πάντως σε αυτό το θολό τοπίο, και σε περίπτωση που επιλεγούν στελέχη πρώτης γραμμής, αρκετοί βλέπουν την υποψηφιότητα ακόμα και του υφυπουργού Γ. Πεταλωτή, κάτι βεβαίως που ο ίδιος προσωπικά δεν θα το ήθελε
Ακόμη ένα όνομα είναι αυτό του βουλευτή Δράμας Χρ. Αηδόνη. Το ίδιο θολό συνεχίζει να είναι το τοπίο και στη ΝΔ και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς θα επιλέξει στελέχη


πρώτης γραμμής γι’ αυτήν την αναμέτρηση ή με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Η υποψηφιότητα που είναι αρκετά προβεβλημένη μέχρι τώρα είναι αυτή του νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη. Ο 75χρονος νομάρχης Δράμας Κ. Ευμοιρίδης και ο νομάρχης Καβάλας Θ. Καλιοντζής είναι δύο πρόσωπα που έχουν εκφράσει ήδη άλλες βλέψεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στα ονόματα που ακούστηκαν, αλλά μάλλον δεν έχουν τύχη, περιλαμβάνεται αυτό του Γ. Καλαντζή. Επίσης ακούστηκαν τα ονόματα των Δ. Σταμάτη και Α. Γεροντόπουλου, κυρίως λόγω της στενής σχέσης τους με τον Αντ. Σαμαρά, και του πρώην περιφερειάρχη Μ. Αγγελόπουλου. Σε ό,τι αφορά τώρα τη μειονότητα, ακούγεται το όνομα του Γκαλίπ Γκαλίπ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποτελείται από τους Νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου.
Εχει συνολική έκταση 14.157 στρέμματα και καλύπτει το 10,7% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Διασχίζεται από τους μεγάλους ποταμούς Στρυμόνα, Εβρο και Νέστο, ο οποίος αποτελεί το όριο ανάμεσα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=17586949

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

γεφυρα. . . σωτηριας


Γράφαμε στις 24-12-2009: "Η ζωή συνεχίζεται στην Σαμοθράκη μετά την θεομηνία στις 15-12-2009, πριν 10 μέρες δηλαδή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, την ημέρα της θεομηνίας έριξε τόσο νερό όσο ρίχνει μέσα σε έναν μήνα. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλές υλικές ζημιές, την πτώση μίας γέφυρας και τον κίνδυνο μίας ανθρώπινης ζωής, όταν κατέπεσε με το αγροτικό του αυτοκίνητο ένας άνθρωπος στο γκρεμισμένο κομμάτι της γέφυρας και κινδύνεψε να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου".

Σήμερα, 27-6-2010, το κενό του επαρχιακού δρόμου Καμαριώτισσας - Θέρμων, έχει πλέον αποκατασταθεί. Οι πληγές του οδικού δικτύου σε πολλά σημεία έχουν επουλωθεί. Αλλά δυστυχώς, η
κίνηση πάνω στους δρόμους της Σαμοθράκης είναι ελάχιστη. Ο τουρισμός - όπως και σ' όλη την Ελληνική επικράτεια - παραπαίει. Η γέφυρα - που τόσο γκρινιάζαμε και φωνάζαμε - φτιάχτηκε. Και γεφυρώθηκε το χάσμα και η συγκοινωνία μεταξύ λιμανιού με τα Θέρμα. Αλλά το χάσμα στον τουρισμό και στην τουριστική κίνηση παραμένει. Δυστυχώς...

Μου έλεγε ένας φίλος από τα Λάβαρα: -Οι τοπικοί, υπερ-τοπικοί, εθνικοί "σωτήρες" και "κομματάρχες" το μόνο που δεν μας υποσχέθηκαν είναι θάλασσα. Αλλά η θάλασσα ήρθε μόνη της... (Σ.Σ. εννοώντας τις πλημμύρες που κάνανε κυριολεκτικά τον κεντρικό Έβρο παραθαλάσσιο). Σ' εσάς εκεί δεν τάξανε καμία γέφυρα που να συνδέει το νησί με την στερεά Ελλάδα;;;
Του απάντησα: -Εδώ μία γέφυρα τριών μέτρων στο οδικό δίκτυο δεν μπορούν να κάνουν, θα μας τάξουν και γέφυρα σύνδεσης με τον λοιπό τον Έβρο!!! (Σ.Σ. η συζήτηση προ της κατασκευής της εν λόγω γέφυρας). Και συνέχισα: -Κι αν μας φτιάξουν γέφυρα τι έχουμε να περιμένουμε;;; Τουρίστες ή το τρενάκι του πολιτισμού;

Γέφυρα μας φτιάξανε... Αλλά όλοι μας περιμένουμε μία άλλη γέφυρα... Μία γέφυρα... σωτηρίας!!! (και κυριολεκτικά και μεταφορικά).

ΕΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

δυστυχως

Σε λίγες ημέρες. . . . . . φτωχαίνει κι άλλο ο Έβρος. Διαβάστε περισσότερα...

πυργος αλεξανδρουπολη

ΟΜΙΛΙΑ
του Βουλευτή Έβρου κ. Δερμεντζόπουλου Αλεξάνδρου
για τον Αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη



«Ζητάμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την ανάληψη πρωτοβουλιών, την ουσιαστική δραστηριοποίηση»

Όταν το Σεπτέμβριο του 2009 ήρθε στην Αλεξανδρούπολη, προεκλογικά, ο νυν Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και μίλησε για τον αγωγό και για τις επιφυλάξεις του, τότε όλοι καταλάβαμε ότι η συνέχεια, η πορεία και η μοίρα του αγωγού ήταν προδιαγεγραμμένη.
Τι είπε εκεί; Μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση με δυο δικαιολογίες.
Η πρώτη αφορούσε στο ότι «η διακρατική Συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα της μία μόνο πλευράς». Η δεύτερη επιφύλαξη αφορούσε στους περιβαλλοντικούς λόγους.
Υπενθυμίζω, όμως, ότι η Συμφωνία είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή με θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και του κυρίου Παπανδρέου. Δεύτερον, ότι η περιβαλλοντική αρτιότητα του αγωγού, ήταν «εκ των ουκ άνευ» και βασική προϋπόθεση, αποδεκτή από όλες τις πλευρές που υπέγραψαν τη διακρατική Συμφωνία. Εξάλλου, αποτελούσε και βασικό στοιχείο της Συμφωνίας.
Ένα έργο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που ήταν σε ύπνωση δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, με μία εντατική προσπάθεια της προηγούμενης Κυβέρνησης ξαναμπήκε σε πρώτη προτεραιότητα. Προχώρησε σε τελικό στάδιο,

μετά από διαρκείς επαφές και διαρκείς προσπάθειες. Πρόκειται για ένα έργο που καθιστούσε τη χώρα μας βασικό παίκτη στον ενεργειακό χάρτη, όχι μόνο των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Από παρατηρητής η χώρα μας γινόταν πρωταγωνιστής στο ενεργειακό παιχνίδι. Ήταν ένα έργο που ενδυνάμωνε τη χώρα, ενδυνάμωνε τη Θράκη και αποτέλεσε ελπίδα για την περιοχή. Ελπίδα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και εθνικά.
Όλο αυτό το διάστημα σε πλήρη συνεργασία και σε απόλυτη αρμονία με την τοπική κοινωνία, η θεσμοθετημένη από την πολιτεία «Τοπική Επιτροπή του αγωγού», ενισχυμένη και πάλι από την πολιτεία οικονομικά, δούλεψε σκληρά στην αποστολή που της είχε ανατεθεί.
Από τον Οκτώβριο και μετά, όμως, αυτό που παρατηρεί κανείς είναι μια οπισθοχώρηση των ελληνικών προτεραιοτήτων και θέσεων.
Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι μια χαρακτηριστική αδράνεια.
Καμία δραστηριότητα πάνω σε αυτό το θέμα.
Στο «ψυγείο» το νομοσχέδιο που αφορούσε τη διέλευση του αγωγού! Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ήταν έτοιμο από την προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν υφίστατο καμία αλλαγή κατά την ψήφισή του από τη σημερινή Κυβέρνηση.
Μηδαμινή διπλωματική δραστηριότητα και αντίδραση στις συνεχώς αυξανόμενες φήμες για τη μη κατασκευή του αγωγού.
Επειδή δε τελευταία ακούγονται κάτι ανάλογα και για τον αγωγό του φυσικού αερίου South Stream, κάτι για ακύρωση αυτού του έργου, κάτι για εξυπηρέτηση αμερικανικών συμφερόντων, που οδηγούν στο τέλος τις συμφωνίες με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κυβερνητική αδράνεια, γεννιέται σε όλους μας το εύλογο ερώτημα «μήπως τελικά έχουμε ενταφιάσει πια αυτή τη διπλωματία των αγωγών».
Γι’ αυτό, κύριε Υφυπουργέ, ζητήσαμε σήμερα και την παρουσία εδώ του Υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά και η απουσία του επιβεβαιώνει τους φόβους μας: την πλήρη υποβάθμιση αυτού του θέματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζητάμε με την επερώτηση μας την ανάληψη πρωτοβουλιών, την ουσιαστική δραστηριοποίηση ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, εάν πιστεύετε σε αυτό το έργο, για το οποίο, σε δική μου ερώτηση απάντησε η Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ότι το θεωρεί έργο εθνικής προτεραιότητας.
Αν πιστεύετε, θα πρέπει να δραστηριοποιηθείτε.
Γιατί αυτό που μετράει τελικά στην πολιτική δεν είναι το τι λέει ο καθένας, αλλά το τι αποτέλεσμα φέρνουν οι ενέργειες που κάνει.

Διαβάστε περισσότερα...

γεφυρα βρυσικων

Ένα σημαντικό έργο δημοπρατείται εντός Ιουλίου στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου στη θέση Βρυσικά με την κατασκευή γέφυρας μήκους 140 μ., με τις προσβάσεις 1 χιλιόμετρο, και πλάτους 10,50 μ.
Η γέφυρα που αντικαθιστά την ιρλανδική διάβαση (κασίς) θα επιτρέπει και τους χειμερινούς μήνες την επικοινωνία των οικισμών των δύο επαρχιακών αξόνων Διδυμότειχο – Κουφόβουνο – Μεταξάδες και Διδυμότειχο – Ευγενικό – Λάδη.
Όπως τόνισε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης ικανοποιεί
ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου που διευκολύνει την καθημερινότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.
Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Το κόστος ανέρχεται στα 3.281.218 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα...

αδειες οδηγησης

Από την Δ/νση Μεταφορών και Επικ/νιων γίνεται γνωστό στους ενδιαφερομένους πολίτες ότι οι άδειες Οδήγησης Αυτοκινήτων, Λεωφορείων, Φορτηγών, καθώς και Μοτοποδηλάτων & Μοτοσικλετών, εκτυπώνονται από την Διεύθυνση Διαβατηρίων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Yπ. Δημόσιας Τάξης), στην οποία αποστέλλει η Υπηρεσία μας τα δικαιολογητικά που κατατίθενται.
Τους τελευταίους 2 μήνες παρατηρείται καθυστέρηση στην αποστολή των Αδειών Οδήγησης από την Δ/νση Διαβατηρίων για χρονικό διάστημα που ξεπερνά και τις 40 ημέρες.
Κατόπιν αυτού, για την αποφυγή πρόσθετης ταλαιπωρίας, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μην προσέρχονται στην Υπηρεσία μας για την παραλαβή των Αδειών Οδήγησης, πριν την παρέλευση χρονικού διαστήματος τουλάχιστον 30 ημερών, και αφού προηγουμένως έχουν ενημερωθεί σχετικά από τους Υπαλλήλους της Υπηρεσίας στα τηλέφωνα
2551085163 και 2551085168, αναφέροντας την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών τους.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΒΟΥΖΑΒΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

αγουρα χρονια

Νουβέλα του Παναγιώτη Κουσίδη Μέρος 5ο
Η εκκλησία του χωριού μας, εκεί ακριβώς που σήμερα είναι το πρατήριο του αγροτικού συνεταιρισμού, ήταν ένα πρόχειρο κτίσμα χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές. ΄Ηταν αρκετά μικρή και χαμηλοτάβανη εκκλησία που, όταν γέμιζε κόσμο και άναβαν πολλά κεριά, ίδρωνε το ταβάνι της, όπως ίδρωναν και τα πρόσωπα του εκκλησιάσματος. Μερικοί μάλιστα λιγοθυμούσαν από έλλειψη οξυγόνου. Είχε, όμως, μια τεράστια αλάνα, όπου παίζαμε τα παιδιά και όπου την Πασχαλιά και τη Λαμπρή κάναμε αυγομαχίες. Εκεί στην τεράστια αλάνα, που δεν ανήκε στην εκκλησία αλλά ήταν ιδιωτικά αδόμητα οικόπεδα, γίνονταν και το έθιμο για το κάψιμο του Ιούδα, ένα πρωτόγονο έθιμο που το μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις πατρογονικές τους εστίες. Σ΄αυτήν επίσης την αλάνα, πίσω από το καφενείο και το μπακάλικο του Παναγιώτη Αγγελίδη, γίνονταν τα γλέντια και οι χαρές, άλλοτε με μουσικό όργανο τη λατέρνα, άλλοτε το γραμμόφωνο με το μεγάλο χωνί και άλλοτε με ποντιακή λύρα.
Σ΄αυτή τη μικρή, λιτή και απέριττη εκκλησία, που ανέδυε λιβάνι, θυμίαμα και χριστιανική αγάπη, οι άνθρωποι ήταν κοντά ο ένας στον άλλο. Σ΄αυτή την εκκλησία αριστερός ψάλτης ο πολυτάλαντος πατέρας μου. Και δεν ήταν μόνο ψάλτης αλλά ήταν και στη Σχολική και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ανέγερση μιας άνετης και σύγχρονης εκκλησίας για τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων. Κάθε χρόνο στα αλώνια, κάθε οικογένεια πρόσφερε μερικά σακιά σιτάρι που μετατρέπονταν σε χρήμα, ώστε σε λίγα χρόνια και με την προσωπική εργασία τους να αρχίσει και να τελειώσει η κατασκευή του ναού. Μια λιθόκτιστη εκκλησιά ευρύχωρη, ψηλοτάβανη και με γερά θεμέλια Γιατί ό,τι θεμελιώνεται πάνω στην πίστη του απλού λαού, δεν γκρεμίζεται εύκολα... Μόνο που όταν τελείωσε και εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Δέσποτα, ο πατέρας δεν μπορούσε να είναι παρών... αλλά χαίρονταν η ψυχή του από μακριά. Μόνο
που σε μερικά χρόνια αργότερα δεν μπορούσε η εκκλησιά να χωρέσει όλους τους Χιλιώτες, που αυξάνονταν και αυγάτιζαν από την εγκατάσταση και τον εποικισμό νέων κατοίκων και πληθυσμών.
Στο μέρος που χτίστηκε η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Ν. Χιλής και όπου στήθηκε μεταγενέστερα το ηρώο, βρίσκονταν εκείνη την εποχή το σπίτι και το ξυλουργείο του Θεμιστοκλή Γκουργκούνη, του οποίου ο γιος ήταν συμμαθητής μου. Ο Παναγιώτης ήταν ένα πολύ καλό παιδί αλλά λίγο αφελής. Μια μέρα έβαλε την τρόμπα ποδηλάτου στο αφτί του και άρχισε να τρομπάρει μέχρι που έσπασε το τύμπανό του και είχε πρόβλημα ακοής. Μια άλλη μέρα απουσίαζε από το παιχνίδι μας και τον αναζητούσαμε για να συμπληρώσει την ομάδα. Πληροφορηθήκαμε ότι ο πατέρας του τον έκλεισε στο κοτέτσι για να τον τιμωρήσει για τις αταξίες του. Ωστόσο, όταν ενηλικιώθηκε δούλεψε σκληρά στη ζωή του, δημιούργησε και πρόκοψε σαν καλός οικογενειάρχης της κοινωνίας. Πολλοί συντοπίτες και συγχωριανοί μου ήταν ιδιαίτεροι και αξιόλογοι, αλλά δεν μπορώ να τους χωρέσω όλους σε ένα διήγημα. Ας με συγχωρήσουν οι επίγονοί τους.
Ο πατέρας του Παναγιώτη, ο κύριος Θεμιστοκλής, ήταν ο εφευρέτης που ανακάλυψε από τότε την πατέντα-ευρεσιτεχνία και εφάρμοσε την τεχνική του λυόμενου και μεταφερόμενου σπιτιού. Για την εποχή του και τις δυνατότητές του ήταν πρωτοπόρος. Κατασκεύασε ένα ξύλινο οίκημα, το οποίο με τη βοήθεια αλόγων μεταφέρθηκε πάνω σε κυλιόμενους κορμούς δένδρων στο οικόπεδό του δίπλα στη θάλασσα. Αυτό το οίκημα αποτέλεσε τον πρωτογενή πυρήνα του κέντρου διασκέδασης "Καλαμάκι" της Χιλής. Ακόμα και σήμερα φυτρώνουν καλάμια σ΄εκείνο τον υγρό τόπο των μπαξέδων. Στην πορεία του χρόνου συμπληρώθηκε το "Καλαμάκι" και με άλλα σταθερά κτίσματα και συνεχίζει ν΄αποτελεί το σημείο αναφοράς ως πλαζ για θαλάσσια μπάνια, ως αναψυκτήριο, ως ρεστωράν-ψαροταβέρνα και ως κέντρο διασκέδασης.

Διαβάστε περισσότερα...

αγροτικα

Η Ένωση Αγροτικών Συν/σμων Διδυμοτείχου
Α ν α κ ο ι ν ώ ν ε ι ό τ ι

Ενεργεί συγκέντρωση Σίτου Μαλακού, Σίτου Σκληρού, Κριθαριού και Τριτικάλ για λογαριασμό παραγωγών και Σίτου Σποροπαραγωγής εσοδείας 2010 και όρισε τα παρακάτω κέντρα συγκέντρωσης:

•Συνεργείο Μάνης, τηλ. 225530 95333 (Σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι, τριτικάλ, σίτος σποροπαραγωγής)
•Συνεργείο Πολιάς, τηλ. 225530 61280 (Σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι)
•Συνεργείο Ρηγίου, τηλ. 225530 41320 (Σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι)
•Συνεργείο Κυανής, τηλ. 225530 93250 (Σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι)
•Συνεργείο Δόξας, τηλ. 225530 96390 (Σίτος σκληρός)
•Συνεργείο Α/Κ Διδ/χου, τηλ. 225530 22105 (Σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι)
Οι ώρες λειτουργίας όλων των παραπάνω κέντρων είναι 7:30 το πρωΐ έως 10:30 το βράδυ

Υγρασία μέχρι 13%
www.metaxades.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ο ποδηλατης

Είναι μάγκας. Μετακινείται με το ποδήλατό του. Μας αρέσει ο συγκεκριμένος τύπος.

Δείτε ποιος είναι.




Διαβάστε περισσότερα...

φτωχαινει ο εβρος δυστυχως. . .

. . . σε λίγες ημέρες. Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

το εσπασε

Τα κατάφερε ο Κώστας Καρρυπίδης και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ γκίνες στις ρίψεις με μία ειδική τεχνική των πολεμικών τεχνών. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 29 ρίψεις και ο Κώστας Καρρυπίδης σε μία ειδική εκδήλωση που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης κατάφερε να κάνει 51. Την επιβεβαίωση της κατοχύρωσης του νέου πλέον ρεκόρ έκανε η ειδική κριτής που έστειλαν από τα Γκίνες,
Τακίρα Βάρα
www.deltatv.gr
Διαβάστε περισσότερα...

μας το ειπε ψυχιατρος

(Τον συναντήσαμε τυχαία για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις)


Ο ψυχίατρος λοιπόν μας είπε ότι:"Ακόμα δεν είδαμε τα χειρότερα". Διαβάστε περισσότερα...

αστυνομικο δελτιο

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ 22ΧΡΟΝΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΣΤΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
Μεσημεριανές ώρες της 25-06-2010, στην Αλεξ/πολη, 22χρονη ημεδαπή γυναίκα, ευρισκόμενη σε ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ – ΤΑΒΕΡΝΑ, τραυματίσθηκε ελαφρά στο αριστερό της χέρι, όταν, από άγνωστη αιτία, αποκολλήθηκε τμήμα εξώστη 5ου ορόφου παρακείμενης οικοδομής.
Η ανωτέρω τραυματισθείσα μεταφέρθηκε στο Π.Γ.Ν. Αλεξ/πολης για νοσηλεία.
Την προανάκριση ενεργεί το Α.Τ. Αλεξ/πολης.


ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ (1) ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΓΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΝΕΥ ΑΔΕΙΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ
Συνελήφθη την 25-06-2010 και ώρα 19.45΄, στο 1ο χλμ Αλεξ/πολης - Φερών, από Αστυνομικούς του Τ.Τ. Αλεξ/πολης,

33χρονος αλλοδαπός άντρας, ο οποίος οδηγούσε το Ι.Χ.Ε. αυτ/τό του, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης και ισχύοντος ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Ο ανωτέρω με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αλεξ/πολης.
Την προανάκριση ενήργησε το Τ.Τ. Αλεξ/πολης

Διαβάστε περισσότερα...

αγουρα χρονια

Νουβέλα του Παναγιώτη Κουσίδη Μέρος 4ο

΄Οταν τελείωσε η κατοχή, ξανάρχισε να λειτουργεί το σχολείο του χωριού μας. Σε δύο χρόνια από τότε πήγε ο πατέρας και με έγραψε στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. Την προηγούμενη σχολική χρονιά είχε εγγράψει τον αδερφό μου, αλλά επειδή το σχολείο ήταν διθέσιο. φοιτούσαμε μαζί οι τρεις τάξεις.Τα πρώτα τρία χρόνια είχαμε μια πολύ καλή δασκάλα που αγαπούσε τα παιδιά. Τότε το σχολείο μας στεγάζονταν σ΄ένα παλαιό κτήριο, στο σημείο ακριβώς που βρίσκεται το σημερινό Νηπιαγωγείο. Για τη μικρή μου ηλικία και για τα δεδομένα της εποχής, το σχολείο μας μου φάνταζε τεράστιο, με τις δύο αίθουσες διδασκαλίας, με το γραφείο των δασκάλων και με το υπόγειο, όπου ήταν αποθήκη για τα θρανία και για τα καυσόξυλα.
Ο πατέρας ήταν πολύ περήφανος για μένα, επειδή αγαπούσα το σχολείο και τα γράμματα και επειδή ήμουν πειθαρχικός και επιμελής στα μαθήματά μου. Δεν ήμουν άριστος, βέβαια, γιατί ήμουν αδύνατος στην αριθμητική. Ωστόσο, η αναγνώριση και η ενθάρρυνση του πατέρα αποτελούσε για μένα το ισχυρότερο κίνητρο για να προσπαθώ περισσότερο για να τον δικαιώσω. ΄Οταν μάλιστα σε κάποια σχολική γιορτή απάγγειλα ένα ποίημα και σε μια άλλη εθνική επέτειο έπαιξα έναν μικρό ρόλο σε κάποιο θεατρικό σκετς, ο πατέρας ήταν ασυγκράτητος στα χειροκροτήματα.
Στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού δάσκαλός μου ήταν ο κύριος Φωκάς, πρόσφυγας από τον Πόντο, που ήταν αρκετά αυστηρός, γιατί ήθελε τη μόρφωση, την αγωγή και την προκοπή μας. Πολλά από τα αγόρια της εποχής εκείνης ήταν ατίθασα αγρίμια, που έβλεπαν το σχολείο σαν φυλακή που βασάνιζε τα παιδιά να μάθουν περιττά και άχρηστα για τα παιχνίδια τους πράγματα. Αφού το σχολείο και τα γράμματα απαιτούν ανάγνωση, γραφή, διάβασμα, προετοιμασία, σπαζοκεφαλιά, πειθαρχία και καταναγκασμό. Γι αυτό διαχρονικά θα υπάρχουν πάντοτε μαθητές και παιδιά που θα μισούν τα σχολεία και τα γράμματα.
Κάθε πρωί όλοι οι μαθητές κουβαλούσαν από ένα ξύλο για τις ξυλόσομπες του σχολείου μας. Αλίμονο σε όποιον το λησμονούσε
, γιατί ο δάσκαλός μας, ο κύριος Φωκάς, ήταν άτεγκτος και τον έστελνε πίσω στο σπίτι μέχρι να φέρει τό ξύλο. Μια μέρα ο δάσκαλός μας κλείδωσε για τιμωρία στο υπόγειο του σχολείου έναν συμμαθητή μας, επειδή έκανε πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, δηλαδή κοπάνες και σκασιαρχείο. Το μεσημέρι που σχολάσαμε όλα τα παιδιά, ξέχασε ο δάσκαλος να ξεκλειδώσει το υπόγειο και έτσι ο μαθητής έμεινε φυλακισμένος όλη την υπόλοιπη μέρα και τη νύχτα. Η μητέρα του δεν τον αναζήτησε, επειδή νόμιζε ότι θα έμενε τη νύχτα στο σπίτι της γιαγιάς του. Μόνο την άλλη μέρα το πρωί, όταν ακούσαμε κραυγές και κλάματα από το υπόγειο, κατάλαβε ο δάσκαλος το λάθος του και ξεκλείδωσε για να ελευθερωθεί ο μαθητής. Βγήκε από τη φυλακή και το κρατητήριο νηστικός, διψασμένος και ξεπαγιασμένος, ΄Ηταν φορτωμένος ψύλους και έτρεμε από το κρύο και το φόβο. Από τότε, βέβαια, λιγόστεψαν πολύ οι απουσίες, οι κοπάνες και το σκασιαρχείο. ΄Ηταν κι αυτή μια παιδαγωγική μέθοδος... μιας άλλης εποχής.
Η Σχολική Επιτροπή, της οποίας πρόεδρος ήταν ο Στάθης Χαραλαμπίδης, διαπίστωσε κάποιες διαβρώσεις στο σχολείο μας. Οι τοίχοι είχαν ραγίσματα και η ξύλινη επένδυση σάπιζε. Βρήκαν ένα διαθέσιμο οικόπεδο στο δρόμο προς τους μπαχτσέδες και προς το "Καλαμάκι" και άρχισαν οι διαδικασίες για την ανέγερση ενός καινούριου σχολείου. Σε ένα χρόνο ήταν ετοιμοπαράδοτο και έγιναν με επισημότητα τα εγκαίνια του νέου λιθόκτιστου σχολείου μας, με τις δύο αίθουσες διδασκαλίας και το γραφείο του. Δεν μπορούσαν τότε να προβλέψουν τις αυριανές ανάγκες, γι αυτό σήμερα δεν είναι παρά ένα μικρό παράρτημα του νεότερου μεγάλου σχολείου.
Σ΄εκείνο το λιθόκτιστο σχολείο συνέχισε ως εθελοντής, ένα χρόνο επιπλέον, ο αδερφός μου ο Τάσος. Η μητέρα παρακάλεσε τον δάσκαλό μας να παρακολουθεί ο Τάσος ως φροντιστήριο, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τη Σχολή Ναυτοπαίδων του Πόρου. Μας ειδοποίησαν ότι θα τον έπαιρναν εκεί την επόμενη χρονιά, για να σπουδάσει πέντε χρόνια και να γίνει υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή η φροντιστηριακή φοίτηση του αδελφού μου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί ο ζωηρός και άτακτος Τάσος πετσόκοψε και ξεφλούδισε με τον σουγιά του το ολοκαίνουριο θρανίο, όπου κάθονταν ολομόναχος στην άκρη της τάξης. Κι όπως ήταν επόμενο, ο δάσκαλος τον εκδίωξε πρόωρα και κακήν-κακώς από το σχολείο. σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ...


Διαβάστε περισσότερα...

απεργια δημοσιογραφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) την Τρίτη 29 Ιουνίου.
Η απεργιακή κινητοποίηση θα αρχίσει στις 6 π.μ. της Τρίτης 29 Ιουνίου και θα λήξει στις 6 π.μ. της Τετάρτης 30 Ιουνίου.

Μαζί με τους συναδέλφους μας και το σύνολο των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα αντιδρούμε:
- Στην κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
- Στην υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αποδόμηση του θεσμού της Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και την προσπάθεια να εδραιωθούν ελαστικές μορφές απασχόλησης.
- Στην υφαρπαγή πόρων από τα αποθεματικά των ταμείων μας, τα οποία δεν επιβαρύνουν ούτε μ’ ένα ευρώ το κράτος.
- Στην παράλογη και ισοπεδωτική αντίληψη των άδικων φορολογικών μέτρων.

Διαβάστε περισσότερα...

κοψανε το πευκο

΄Ηταν... κάποτε ένας πεύκος στην Ακαδημία

Μέσα στον προαύλιο χώρο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης ένας υγιέστατος, αιωνόβιος πεύκος συντρόφευε για πολλές δεκαετίες το ιστορικό κτήριο και πολλές γενιές μαθητών και σπουδαστών. Από την περασμένη Πέμπτη κάποιο αλυσοπρίονο τον κούρσεψε, τον κομμάτιασε και τον σώριασε δολοφονημένο στο έδαφος. ΄Ενα ζωντανό μνημείο της φύσης και της ιστορίας κείτεται νεκρό δίπλα στις βρύσες του σχολείου, μέχρι που κάποιος γερανός να φορτώσει το τεμαχισμένο σώμα-κορμό του σε ένα φορτηγό, για να το μεταφέρει στην πριονοκορδέλα για τα περαιτέρω. Πώς να χαρακτηρίσει κανείς τους εμπνευστές και τους εκτελεστές αυτής της αποπρόπαιας πράξης; ΄Ηταν...
κάποτε ένας αιωνόβιος πεύκος στην αυλή της Ακαδημίας μας. Π.Κ.


Διαβάστε περισσότερα...

αγροτικα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ
Η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι τιμές στα σιτηρά πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής
Για τρίτη συνεχή χρονιά η κατάσταση στην αγορά των σιτηρών χειροτερεύει σε βάρος των αγροτών. Ενώ τ’ αλώνια τελειώνουν, οι σιτέμποροι και οι αλευροβιομήχανοι κυριολεκτικά είναι αυτοί που «αλωνίζουν» στις τιμές αγοράζοντας όσο – όσο από τους παραγωγούς.
Έτσι με διάφορα τερτίπια, όπως αυτό της ποιότητας, αλλού αγοράζουν με εξευτελιστικές τιμές , 10 με 12 λεπτά το κιλό, στην πλειοψηφία όμως αγοράζουν με ανοιχτές τιμές παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών.
Με τις πλάτες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων η εκμετάλλευση των αγροτών και των εργαζόμενων καταναλωτών είναι πρωτοφανής Για να γίνει ένα κιλό ψωμί χρειάζεται λιγότερο από ένα κιλό σιτάρι και το οποίο πουλιέται 1,60 ευρώ μέσο όρο, δηλαδή 16 φορές ακριβότερα . Να σημειώσουμε ακόμα ότι από τα υποπροϊόντα που αφαιρούν από το σιτάρι βγάζουν όλο το κόστος παραγωγής του ψωμιού.
Πολύ περισσότερο δε μεγαλώνει η αναλογία κέρδους στα άλλα προϊόντα μεταποίησης του σιταριού όπως διάφορα είδη, μακαρόνια, κουλούρια γλυκίσματα κ.λ.π
Και ενώ η κυβέρνηση από τη μια μεριά κλείνει τα μάτια της μπροστά σ’ αυτήν τη ληστεία, από
την άλλη προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους αγρότες να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα αυτήν την πολιτική, στήνοντας αγροτοδικεία με την κατηγορία « της παρακώλησης συγκοινωνιών »

Είναι πια καθαρό και στον τελευταίο αγρότη ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που πιστά και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν τα κόμματα του δικομματισμού προσφέρει τεράστια κέρδη στους εμποροαλευροβιομήχανους και τη φτώχεια και την εξαθλίωση στους αγρότες.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση το δίλημμα στο οποίο μπαίνουν οι αγρότες είναι ή να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν μοιρολατρικά την καταστροφή τους ή να βγουν στους δρόμους του αγώνα για να την ανατρέψουν και να διεκδικήσουν άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα μας και την αγροτική οικονομία της.
Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΑΣΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη αγώνων ώστε να δοθούν καλύτερες τιμές σε όσα σιτηρά δεν πουλήθηκαν, αλλά και εισοδηματική ενίσχυση σε όλους τους σιτοπαραγωγούς με βάση την κατώτερη εγγυημένη τιμή που έχουμε ως αίτημα 40 λεπτά το κιλό.
25/6/2010
Διαβάστε περισσότερα...

απολογισμος δημοτικης αρχης ορεστιαδας

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 217 του Ν.3463 /2006,ο Δήμαρχος Ορεστιάδας καλεί όλους τους κατοίκους και όλους τους φορείς του Δήμου Ορεστιάδας να προσέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στις 05/07/2010,ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00,προκειμένου να γίνει ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση,τη διοίκηση του Δήμου
και την εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής Δράσης του περασμένου έτους .
Διαβάστε περισσότερα...

ψεκασμοι για την καταπολεμιση των κουνουπιων

Σας γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμηση κουνουπιών για το έτος 2010 θα πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί με ελικόπτερο χαμηλής πτήσης κατά μήκος του ποταμού Έβρου και στην ευρύτερη περιοχή του Ν .Δ Έβρου κατά το διάστημα από 27-06-2010 μέχρι 30-09-2010. Οι πρώτοι αεροψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω ημερομηνίες, ώρες και περιοχές :


Κυριακή 27/06/10 06:00-14:00 Ερυθροπόταμος - Άρδας - Αμόριο - Λυκόφη- Φυλακτό -Τυχερό - Προβατώνας

Δευτέρα 28/06/10 06:00 -14:00 Αλεξανδρούπολη - Δέλτα του Έβρου
Τρίτη 29/06/10 06:00-14:00 Στην περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας καιρικών φαινομένων

Τα στοιχεία του ελικοπτέρου είναι SX-HJD και ο τύπος του HILLER 12 Ε. Ο πιλότος του ελικοπτέρου ονομάζεται Χασκόπουλος Ευθύμιος και ο μηχανικός του είναι ο κος Παρτάλης Βασίλειος. Στους αεροψεκασμούς θα συνδράμουν και επίγεια μέσα και συγκεκριμένα το NHY 2315 φορτηγό.
Σας υπενθυμίζουμε ότι κατά τον αεροψακασμό θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά βιολογικά σκευάσματα, τα οποία δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν προκαλούν παρενέργειες στη Δημόσια Υγεία

Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ

ΚΟΓΙΟΜΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

το τρενο του πολιτισμου στο σουφλι

Συνεχίζοντας το καλοκαιρινό ταξίδι του στο χώρο της τέχνης το «Τρένο του Πολιτισμού» με «μηχανοδηγούς» τη Νομαρχία Έβρου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου και ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη, θα μεταφέρει από τη Δευτέρα 28Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουλίου 2010, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στον Δήμο Σουφλίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Μαθητικό Φεστιβάλ με καλλιτεχνικές δραστηριότητες 2010
Από 28/06/2010 έως 03/07/2010 στον Αύλειο Χώρο του Γυμνασίου Σουφλίου θα λειτουργούν εκθέσεις και περίπτερα:
1. Έκθεση βιβλίου- Δανειστική Βιβλιοθήκη
2. Έκθεση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
3. Έκθεση με θέμα «Αγωγή Υγείας»
4. Έκθεση με θέμα «World Wide Fund for Nature»(W.W.F.)
5. Ευαισθητοποίηση και Εθελοντισμός με θέμα «Παιδικά Χωριά S.O.S» και Ερυθρός Σταυρός»
6. Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Σχολικές Δραστηριότητες»
7. Έκθεση με θέμα «Λέσχη Μοτοσικλετιστών Σουφλίου»
Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων
Οι εκθέσεις θα λειτουργήσουν

καθημερινά από τις 18.00 έως 22.00

Μαθητικό Φεστιβάλ με καλλιτεχνικές δραστηριότητες 2010
Εικαστικές Δημιουργίες
Κατασκευή Μουσικών Οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά
3ο βαγόνι Τρένου- Σιδηροδρομικός Σταθμός Σουφλίου-ώρα 18.00

Εργαστήριο Κατασκευής Φιγούρας Καραγκιόζη
3ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού
Ώρες;19.00-20.00
Παράσταση Θεάτρου Σκιών
με τίτλο : «Ο Ορφέας παραδίδει τα Κλειδιά της Αρμονίας στον Καραγκιόζη»
Ο Καραγκιόζης κάνει κατάβαση στον Άδη για να συναντήσει τον Ορφέα, ο οποίος είναι ο θεός της Μουσικής, να του παραδώσει τα Κλειδιά της Αρμονίας για να κουρδίσει το «μπάχαλο» του Κάτω Κόσμου. Η συνάντηση επιτελείται, αλλά τι του παραδίδει ο Ορφέας να φέρει Πάνω; Η απορία θα σας λυθεί στο 2ο βαγόνι του τρένου…..
Επιμέλεια :Θρακικό Θέατρο Σκιών Γιάννης Βουλτσίδης
2ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού- Σιδηροδρομικός Σταθμός Σουφλίου
Ώρες: 20.00-21.00

ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου του Πασχάλη Τσαρούχα
με τίτλο «Μπίλη Καντίλη »
Παρουσίαση: Πασχάλης Τσαρούχας-Συγγραφέας-Ηθοποιός
Ο Μπίλης Καντίλης, ο 7χρονος νέος ήρωας του Σουφλιώτη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πασχάλη Τσαρούχα, θα τρέξει στο ράλλυ Paris Dakar με την συμπαράσταση του πατέρα του στο ρόλο του μηχανικού. Εκεί θα γνωρίσει την ομορφιά της Λατινικής Αμερικής, τη γοητεία του συναγωνισμού, τη μαγεία της εξερεύνησης των ορίων σώματος και ψυχής, την αγωνία της επιβίωσης στις αχανείς εκτάσεις ερήμου, τη χαρά του τερματισμού. Όλα αυτά σ' ένα υπέροχο όνειρό του. Αλλά, ποιός γνωρίζει ποτέ; Ίσως το όνειρο, μεγαλώνοντας ο Μπίλης, το μετατρέψει σε πραγματικότητα. Προλογίζει ο Έλληνας νικητής του Paris Dakar Βασίλης Ορφανός
Σιδηροδρομικός Σταθμός Σουφλίου,ώρα 19.00

Μαθητική Θεατρική Παράσταση
με τίτλο: «Στου χρόνου τα γυρίσματα και σε Ανθρώπων Έργα»
Αύλειος Χώρος -Γυμνασίου Σουφλίου, ώρα 21.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
Αφήγηση Δραματοποίηση Παραμυθιών
Πρόγραμμα Ζωγραφικής με θέμα τα Παραμύθια
2ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού-Σιδηροδρομικός Σταθμός Σουφλίου
Ώρες:18.00-19.00
Εικαστικές Δημιουργίες
με χρήση διαφόρων υλικών, όπως ακρυλικού, τέμπερας, λαδοπαστέλ, στένσιπ
τυπώματος κλπ
3ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού-Σιδηροδρομικός Σταθμός Σουφλίου
Ώρες:19.00-20.00
Συναυλία Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής
Συμμετέχουν : Ταξιδιώτες Ψυχής, Half Time, Black Sheeps
Αύλειος Χώρος-Γυμνασίου Σουφλίου, ώρα 21.00

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
με θέμα : « Παραδοσιακά Παιχνίδια»
Για παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου
Αύλειος Χώρος-Γυμνασίου Σουφλίου, ώρες 19.00-20.30
Μουσικοχορευτική Μαθητική Βραδιά
με τίτλο: «Όλη η Λόξα όλη η Χάρη»
Συναυλία Σύγχρονης Μουσικής με τους «CODE»
Αύλειος Χώρος-Γυμνασίου Σουφλίου, ώρα 21.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Διήμερο Μαθητικό Τουρνουά Σκάκι
με συμμετοχή Σκακιστικών Ομίλων του Νομού Έβρου
Διοργάνωση: Σκακιστικός Όμιλος Σουφλίου
Σιδηροδρομικός Σταθμός Σουφλίου-Τρένο του Πολιτισμού, ώρες 10.00-13.00
Ποδηλατική διαδρομή
«Ο γύρος της πόλης του Σουφλίου» αφιερωμένη στα Παιδικά Χωριά S.O.S.
Σημείο Έναρξης :Αύλειος Χώρος-Γυμνασίου Σουφλίου, ,ώρα 19.30
Παραδοσιακή Βραδιά με χορευτικά Συγκροτήματα
Συμμετέχουν :
• Χορευτικό Συγκρότημα Νέων Πολύκεντρου Δήμου Τυχερού
• Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών ‘Η Αγία Σοφία’
• Λαογραφικός Όμιλος Παραδοσιακών Χορών-Χορευτικό Ασβεστάδων
Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου-«Αρχοντικό Μπρίκα», ώρα 21.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
Διήμερο Μαθητικό Τουρνουά Σκάκι
με συμμετοχή Σκακιστικών Ομίλων του Νομού Έβρου
Συνεεργασία: Σκακιστικός Όμιλος Σουφλίου
Σιδηροδρομικός Σταθμός Σουφλίου-Τρένο του Πολιτισμού, ώρες 10.00-13.00

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στα βαγόνια του Τρένου του Πολιτισμού, που θα έχει σταθμεύσει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Σουφλίου, θα λειτουργήσουν από 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου οι ακόλουθες εκθέσεις
Έκθεση Βιβλίου
Θέμα: Η Θράκη μέσα από το βιβλίο
1ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού
Έκθεση Φωτογραφίας
Θέμα: Παραδοσιακές στολές της Θράκης
Επιμέλεια: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης-Αγγελική Γιαννακίδου
Έκθεση Φιγούρας Καραγκιόζη
Επιμέλεια :Θρακικό Θέατρο Σκιών Γιάννης Βουλτσίδης
2ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού
Έκθεση Κούκλας Κουκλοθέατρου
Επιμέλεια: Γενοβέφα Κτενίδου
2ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού
Αφιέρωμα στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011
3ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα...

πυροβολισμος στο θουριο

Ένας 45χρονος τραυματίστηκε στο πόδι, όταν το πυροβόλησε ο ηλικιωμένος γείτονάς του. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο ο ηλικιωμένος στράφηκε εναντίον του θύματος λίγο πριν τις 6 το απόγευμα σε' να από τα πιο ζωντανά χωριά του Έβρου. Το θύμα τηλεφώνησε στην άμεσο δράση και είπε ότι δέχτηκε επίθεση.

Αστυνομικοί έφτασαν επί τόπου και συνέλαβαν το δράστη. Το περίεργο της υπόθεσης δεν τελειώνει εδώ ο ηλικιωμένος παραδόθηκε αμέσως. Νωρίτερα έσπασε το όπλο και το άφησε στο πεζοδρόμιο.

Ήμαρτον θεέ μου. Τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα.
Διαβάστε περισσότερα...

τραυματισμος στην αλεξανδρουπολη

Δύο κοπέλες τραυματίστηκαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη.
Οι κοπέλες ήταν άτυχες γιατί καθόντουσαν κάτω από μπαλκόνι στο οποίο εκτελούνταν εργασίες. Τμήμα από το μπαλκόνι αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη για την αποστολή της φωτογραφίας.



Οι πληροφορίες σας γίνονται είδηση στο thrakinea.

email: tomadak2@yahoo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

απολυσεις σε μμε

ΠΑΜΕ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Θεσσαλονίκη 25.6.2010

Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ


Το τηλεοπτικό κανάλι του Βαρδινογιάννη STAR CHANNEL, απέλυσε από το τμήμα Θεσσαλονίκης 4 εργαζόμενους. Προετοιμάζει την απόλυση όλων των υπόλοιπων αφού σχεδιάζει το κλείσιμο τους τμήματος Θεσσαλονίκης.
Πληροφορούμαστε ότι και άλλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια σχεδιάζουν κλείσιμο των τμημάτων τους στη Θεσσαλονίκη με τις ίδιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους.
Οι ατελείωτες ώρες δουλειάς και άγχους, οι απολύσεις και ο φόβος, είναι καθημερινότητα για τους εργαζόμενους (κάθε ειδικότητας) στα τηλεοπτικά κανάλια.
Αυτή η βαρβαρότητα κρύβεται πίσω από τις τη λαμπερή βιτρίνα των καναλιών, με την άθλια κυβερνητική – εργοδοτική προπαγάνδα και το πλασάρισμα του life – style, για αποβλάκωση του κόσμου, για να μη σκεφτεί το μαύρο μέλλον που του ετοιμάζει η κυβέρνηση μαζί με τους εργολάβους, εφοπλιστές μεγαλοεπιχειρηματίες – καναλάρχες.
Μόνο οικονομική στενότητα δεν μπορούν να επικαλεστούν οι καναλάρχες αφού κερδίζουν και από τα κανάλια τους (διαφήμιση) αλλά πολύ περισσότερο από τις άλλες δουλειές που τους εξασφαλίζουν (συμβάσεις, εργολαβίες κ.λ.π.).

οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έναντι της υποστήριξης των καναλιών στην εξουσία τους.
Αυτή η βαρβαρότητα βρίσκεται πίσω από την Γκαιμπελίστικη - άθλια – κατευθυνόμενη δημοσιογραφία των καναλαρχών και των μεγαλοδημοσιογράφων. Η επίθεση τους ενάντια στο κίνημα των εργαζόμενων με αιχμή το ΠΑΜΕ έχει σκοπό να συγκαλύψει τις δικές τους «ανομίες» και εγκλήματα κατά του λαού και των εργαζόμενων.
Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης ξέρουν τι συμβαίνει με την ενημέρωση. Η θέση τους είναι αντικειμενικά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Απειλούνται από την ίδια πολιτική που τους πετάει «στημένες λεμονόκουπες» όταν δεν τους χρειάζεται ή όταν τολμήσουν να πούνε μια αλήθεια αφού οι επιτροπές λογοκρισίας της χούντας αντικαταστάθηκαν από τους χρυσοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους και τους εργολάβους -αφεντικά τους.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.
Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και το Π.Α.ΜΕ.
Να κατέβουν στην απεργία της 29 Ιούνη, να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΚΕΙ που φοβάται η κυβέρνηση και οι εργοδότες, εκεί που χτυπάει η καρδιά όλων των εργαζόμενων.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – Γραμματεία Θεσσαλονίκ

Διαβάστε περισσότερα...

συμβαινει τωρα

Πυροβολισμοί σε χωριό του
Έβρου με τραυματισμό.
Περισσότερα σε λίγο.
Διαβάστε περισσότερα...

αντικαπνιστικη εκστρατεια

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) – Τοπική Επιτροπή Αλεξανδρούπολης ανακοινώνει την ολοκλήρωση των δράσεων της, στα πλαίσια της Αντικαπνιστικής Εκστρατείας για τη χρονική περίοδο 2009 – 2010. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου (Ν.Α.Ρ.Ε.) και τα Γραφεία Αγωγής Υγείας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Νομών Έβρου και Ροδόπης, ενώ τελούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της εκστρατείας «HELP – Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο».
Στα πλαίσια της εκστρατείας, διεξήχθησαν προπαρασκευαστικές ενημερωτικές συναντήσεις με τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας και τους Διευθυντές των Σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης των Νομών Έβρου και Ροδόπης, σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. Στις συναντήσεις αυτές, έγινε παρουσίαση της Αντικαπνιστικής Εκστρατείας της HelMSIC και προώθηση της πρότασης για τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για εκπαιδευτικούς.
Επίσης, έλαβαν χώρα οι τρεις πρώτες πανελλαδικά ενημερωτικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Αντικαπνιστική παρέμβαση σε μαθητές» σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών γύρω από το θέμα του καπνίσματος και την εκμάθηση επικοινωνιακών πολιτικών για την ορθή προσέγγιση καπνιστών και μαθητών. Επιπλέον, περιελάμβαναν και παρουσίαση τεχνικών παρέμβασης σε μαθητές. Στην προσπάθεια συμμετείχαν 77 εκπαιδευτικοί των δύο Νομών.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν
πραγματοποιήθηκαν 16 σχολικές παρεμβάσεις σε τμήματα Ε’ και ΣΤ’ τάξης σχολείων των Νομών Έβρου και Ροδόπης, σε Ορεστιάδα, Ν. Βύσσα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή από ειδικά εκπαιδευμένους φοιτητές Ιατρικής του Δ.Π.Θ. Στα πλαίσια των παρεμβάσεων, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θέμα του καπνίσματος και τα οφέλη του μη καπνίζειν μέσα από την εφαρμογή διαδραστικών διαδικασιών εκμάθησης και τη χρήση ειδικά σχεδιασμένου έντυπου υλικού. Στις παρεμβάσεις έλαβαν μέρος συνολικά 304 μαθητές των Νομών Έβρου και Ροδόπης.
Τέλος, με αφορμή τη λήξη του προγράμματος, στις 8 Ιουνίου, έλαβε χώρα εκδήλωση στο Δημοτικό Πάρκο Εγνατίας, στην οποία φοιτητές Ιατρικής ενημέρωσαν μαθητές και ενήλικες για το κάπνισμα, ενώ μοιράστηκε υλικό της Αντικαπνιστικής Εκστρατείας της HelMSIC και της Εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «HELP – Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο». Το χώρο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 300 μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, η Ν.Α.Ρ.Ε. βράβευσε την Τοπική Επιτροπή Αλεξανδρούπολης για τη γόνιμη συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος.
Διαβάστε περισσότερα...

ορθοδοξια και σαμοθρακη

Από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως γίνεται γνωστό πως και φέτος θα πραγματοποιηθούν λαμπρές θρησκευτικές ακολουθίες και εκδηλώσεις στο νησί της Σαμοθράκης, την παραμονή (Δευτέρα 28 Ιουνίου) του εορτασμού των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η μνήμη του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου θα γιορταστεί στο Στασίδι που έχει κατασκευαστεί στο σημείο όπου αγκυροβόλησε το πλοίο που τον μετέφερε και όπου «στάθηκε» και δίδαξε στους τότε κατοίκους του νησιού, πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς τους Φιλίππους.
Στον φετινό εορτασμό θα πάρει μέρος ως επίσημος προσκεκλημένος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστοφόρος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος θα φτάσει στη Σαμοθράκη τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2010 στη 1.00 μετά το μεσημέρι. Εκεί θα τον υποδεχθούν ο

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Ιερείς, ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου. Αμέσως μετά θα αναπέμψει Δοξολογία στην Παναγία την Καμαριώτισσα, ενώ το απόγευμα, στις 7.00 θα επισκεφθεί την Χώρα, όπου και θα προσκυνήσει στα λείψανα των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων.
Στη συνέχεια, στο Στασίδι του Αποστόλου Παύλου, στις 9 το βράδυ μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλεἰτουργο και Αγρυπνία με τις Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανακοίνωσε πως «κάθε χρόνο θα προσκαλούνται ορθόδοξοι ιεράρχες από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου, προκείμενου ο τόπος μας να εμπεδωθεί στην χριστιανική συνείδηση ως το πρώτο βήμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην Ευρώπη». Ο κ. Άνθιμος απηύθυνε κάλεσμα στους πιστούς του νησιού και γενικότερα της Μητροπόλεως να παραστούν στις εκδηλώσεις «για να δοξάσουμε τον Θεό που και φέτος μας αξιώνει να γιορτάσουμε τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος πέρασε από το νησί της Σαμοθράκης και ευλόγησε με την παρουσία του, λυτρώνοντας τον ελλαδικό χώρο από την πλάνη και την σχιζοφρένεια των ειδώλων», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ο εορτασμός αποτελεί μία καλή ευκαιρία ώστε «ο Αρχιεπίσκοπος της Πράγας και οι συνοδοί του να καταλάβουν της ευσέβεια όλων και να διαπιστώσουν την προσήλωση στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας».
.

Διαβάστε περισσότερα...

αγουρα χρονια

Νουβέλα του Παναγιώτη Κουσίδη Μέρος 3ο

΄Ενα χρόνο μετά τη λήξη του μεγάλου πολέμου και της κατοχής, άρχισε να ομαλοποιείται η κοινωνική ζωή στη Χιλή. ΄Ενα μαγευτικό δειλινό διέκοψε τα παιχνίδια μας η γειτόνισσά μας η Ανάστω, του Θόδωρου του Αγροφύλακα. "Η μάνα σας κοιλοπονάει, πηγαίνετε να καλέσετε τη μαμή!" μας φώναξε από το πλατύσκαλο του σπιτιού μας. Η φωνή της ήταν αυστηρή και διατακτική. Εμείς βάλαμε φτερά στα πόδια μας και τρέξαμε να εκτελέσουμε την διαταγή. Κι ενώ η πρακτική μαμή του χωριού πλησίαζε στο σπίτι μας, η Ανάστω φώναζε δυνατά και επαναλάμβανε: "΄Εσπασαν τα νερά...". Στη μάχη του τοκετού και η θεία Ειρήνη. ΄Εβαλε το τσαϊρό στο τζάκι για να ζεστάνει νερό και ετοίμαζε τις πετσέτες και τις μωρουδιακές πάνες, που είχε έτοιμες από καιρό η μάνα μας σ΄ένα ντουλαπάκι. Ο αδερφός μου ο Τάσος κι εγώ περιμέναμε κοντά στο πηγάδι κάτω από τη μουριά και μόνο όταν ακούσαμε το δυνατό κλάμα του μωρού καταλάβαμε ότι αποκτήσαμε ένα αδερφάκι. "Είναι αγόρι !" φώναξε η μαμή. Όταν γύρισε στο σπίτι ο πατέρας, έκανε μεγάλες χαρές και ήταν περήφανος για το τρίτο αγόρι του. ΄Οταν πήγε στο καφενείο κερνούσε όλο τον κόσμο.
΄Οταν βαφτίστηκε ο Γιωργάκης και πριν αρχίσει να μιλάει και να περπατάει, εμείς τα μεγαλύτερα αδέρφια του σκεφτήκαμε να του κάνουμε δώρο ένα παιδικό καρότσι. για να τον πηγαίνουμε βόλτα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ούτε λεφτά ούτε παιδικά καρότσια στην αγορά. Με δυσκολία βρίσκαμε ελιές. λάδι, ρέγγες, χαλβά και φωτιστικό πετρέλαιο. Το καροτσάκι, λοιπόν, που φτιάξαμε ήταν μια αυτοσχεδια κατασκευή. Στις άκρες δυο ξύλινων αξόνων τοποθετήσαμε τέσσερις μεταλλικές ρόδες από καπάκια ναρκών. Πάνω στους άξονες καρφώσαμε σανίδες και συμπληρώσαμε τα πλαϊνά τοιχώματα, ώστε να σχηματιστεί ένα κουβούκλιο.Τοποθετήσαμε μια μαλακιά κουβερτούλα και δέσαμε στο καρότσι μια τριχιά για να το τραβάμε και να βολτάρουμε τον μικρό. ΄Οσο μεγάλωνε σε ύψος και σε βάρος ο Γιωργάκης, τόσο δυσκολότερα ήταν για μας και για το καρότσι, που δεν άντεχε άλλες επισκευές. "Μεγάλωσε το γαϊδούρι, μίκραινε το σαμάρι" λέει μια λαϊκή παροιμία. Σιγά-σιγά άρχισε να
να αυτονομείται στα παιχνίδια του ο μικρός. Αλλά πάντα ήθελε να μας ακολουθεί και να μας μιμείται. Πείσμωνε πολύ και δυσαρεστούνταν όταν του αρνούμασταν και τον απορρίπταμε.
Μια μέρα ξεκινήσαμε με τον Τάσο για κυνήγι και εξερεύνηση προς την περιοχή του λατομείου. Ο Γιωργάκης το αντιλήφθηκε και άρχισε να τρέχει προς το μέρος μας και να παρακαλάει κλαψιάρικα για να τον πάρουμε μαζί μας. Εμείς του φωνάζαμε να γυρίσει σπίτι και να μας περιμένει. Κι εκεί που βρίσκονταν στη μέση του δρόμου Αγέλης, μπροστά από το σπίτι του γείτονα Γιάννη Καραμανίδη, συνέβη το αναπάντεχο και απρόσμενο. ΄Ενα αφηνιασμένο άλογο, όπως έτρεχε δίπλα από τους φράχτες, μάζεψε στο σχοινί του συρματοπλέγματα και παλούκια και στον τρελό καλπασμό του αγκύλωσε και παρέσυρε τον Γιωργάκη μας. Εμείς, αλλόφρονες και τρομαγμένοι, αρχίσαμε να τρέχουμε πίσω από το αφηνιασμένο άλογο, αλλά εκείνο επιτάχυνε την κατηφορική του πορεία. Πέρασε το σπίτι του Κεβόπουλου και του Αγγελίδη , διέσχισε τον δημόσιο δρόμο και έφτασε στη μεγάλη βρύση του χωριού, κοντά στο σπίτι του Ανεμίδη. Εκεί το καλμάρησαν δυο χωριανοί μας και εκεί που έπινε νερό στη γούρνα έκοψαν το σχοινί και ξέμπλεξαν το αδερφάκι μας ζωντανό. Ευτυχώς δεν έπαθε τίποτε σοβαρό, εκτός από γδαρσίματα, πληγές και μώλωπες. Διαφορετικά, οι ενοχές μας θα ήταν μεγάλες και η λαχτάρα της μάνας μας μεγαλύτερη. Το κυνήγι φυσικά αναβλήθηκε και η εξερεύνηση ματαιώθηκε. Κάναμε όμως οι δυο μεγάλοι μια συμφωνία, ότι στο εξής θα φεύγαμε κρυφά, χωρίς να μας παίρνει χαμπάρι ο μικρός. ΄Οταν θα μεγαλώσει λίγο ακόμα θα τον παίρναμε μαζί μας στο κυνήγι και στις εξερευνήσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

η γιορτη του πατερα στο διδυμοτειχο

Την παγκόσμια ημέρα του πατέρα, τίμησαν με εκδήλωση που διοργάνωσαν για πρώτη φορά στην περιοχή, τα μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Νέων Γυναικών του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας, Δήμου Διδυμοτείχου.
Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, φορείς, σύλλογοι και πλήθος κόσμου, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο, την συμβολή των πατεράδων στην κοινωνία.
Στήθηκαν περίπτερα γύρω από τα ενδιαφέροντα τους, όπως το κυνήγι, το ποδόσφαιρο, το σκάκι, οι μοτοσικλέτες, η ιππασία, η ποδηλασία, διοργανώθηκαν μουσικές εμφανίσεις από νεανικά σχήματα των ωδείων που σπουδάζουν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος προσφέρθηκαν σε όλους εδέσματα(κρέατα και ψάρια) και ποτά προσφορά των κρεοπωλών, του Συλλόγου Ψαράδων Διδυμοτείχου οι περισσότεροι των οποίων είναι και πατεράδες.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο ρόλο του σύγχρονου πατέρα, που δεν είναι πια ο πατέρας αφέντης, αλλά ο συνοδοιπόρος και ο συμμέτοχος στις υποχρεώσεις της οικογένειας του.
Στον χαιρετισμό του ο
Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Χρήστος Τοκαμάνης αναφέρθηκε στις ευεργετικές επιδράσεις του εθελοντισμού, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα στην συγκεκριμένη εκδήλωση, αφού όλα προήλθαν από τις προσφορές των επαγγελματιών, φορέων και απλού κόσμου δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας ότι η επιτυχία πολλές φορές είναι ανέξοδη!
Τόσο ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Τοκαμάνης όσο και ο Πρόεδρος του ΚΕΦΟ κ. Χρήστος Λεπίδης, έδωσαν τιμητικές πλακέτες σε όλους τους Φορείς, Συλλόγους, Ομίλους και Ωδεία που συμμετείχαν στην διοργάνωση ήτοι :Ιππικός Όμιλος Δήμου Διδυμοτείχου, Κυνηγετικός Σύλλογος, Λέσχη Μοτοσικλετιστών, Λέσχη Φίλων ΠΑΟΚ, Οriginal 21 Club, Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος «Ρήσος», Σκακιστικό τμήμα ΓΑΣ Σπάρτακος, Ωδείο «Βορείου Έβρου» και Ωδείο «Θρακία Μούσα».
Οι δράσεις της Ομάδας Νέων Γυναικών ΚΕΦΟ Δήμου Διδυμοτείχου πρόκειται να έχουν συνέχεια αφού οι σκοποί τους όπως αναφέρθηκε είναι πολύπλευροι, βασιζόμενοι στην εθελοντική προσφορά στην συνεργασία με φορείς και δήμους άλλων περιοχών, στην διενέργεια ομιλιών και εκδηλώσεων που αφορούν κοινωνικές ομάδες της περιοχής κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

στηριζω τον τοπο μου

Ο Εμπορικός Συλλογος Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια του στρατηγικού
προγράμματος ΄΄Στηρίζω τον τόπο μου΄΄ & σε συνέχεια της προσπάθειας
ενίσχυσης της τοπικής αγοράς που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2009, συμμετέχει
στο διήμερο εκδηλώσεων αναβίωσης του εθίμου του Αϊ Γιάννη του Κλείδωνα
συναντώντας το Τρένο του Πολιτισμού, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και το
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Η συμμετοχή του Συλλόγου σε δράσεις που προωθούν την πολιτιστική και
οικονομική ανάπτυξη της πόλης, στόχο έχει, μέσα από την αναβίωση εθίμων που
προάγουν τον πολιτισμό και προσεγγίζουν εκ νέου τις ρίζες του τόπου, την
θεσμοθέτηση εκδηλώσεων που θα προσελκύσουν τουριστικό ενδιαφέρον και
επισκέπτες εκτός πόλης(εν δυνάμη καταναλωτές) και θα συμβάλλουν στην τόνωση
της ζήτησης και της κατανάλωσης στην αγορά της Αλεξανδρούπολης,


Link για αφίσσα και πρόγραμμα εκδηλώσεων :

http://www.sendspace.com/file/1cjuuj


ΜΑΚΡΙΔΗΣ Ι. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ
Διαβάστε περισσότερα...

η μαστιγα των ναρκωτικων

26 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Έβρου του ΚΚΕ , επισημαίνει τα παρακάτω:
Η διακίνηση και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών, έχει πάρει στη χώρα μας και την περιοχή μας, ανησυχητικές διαστάσεις και κανείς πια δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος, μπροστά στο δράμα που ζούνε πολλές οικογένειες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όλους τους νέους.
Τα τελευταία χρόνια:
• Παρατηρείται ραγδαία αύξηση της χρήσης διαλυτών και αλκοόλ.
• Παρατηρείται αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στα σχολεία.
• Πάνω από το 80% δηλώνει χρήση πολλών ναρκωτικών ουσιών ταυτόχρονα.
• Ουσία έναρξης αποτελεί η κάνναβη (χασίς)
• Οι λεγόμενες « ψυχαγωγικές ουσίες» ( έκσταση κτλ ) κατακλύζουν τους χώρους διασκέδασης.
• Πάνω από το 70% των χρηστών είναι άνεργοι και πάνω από 10% έχει περιστασιακή εργασία.
• Πάνω από 60% των χρηστών δεν έχει τελειώσει το Λύκειο και η μέση ηλικία που διακόπτουν το σχολείο τα παιδιά χρήστες, είναι τα 14,5 έτη.
Τα ναρκωτικά είναι πρώτα και κύρια
κοινωνικο - πολιτικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας, που αυξάνεται η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια , η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων, η αλλοτρίωση, η φθορά αξιών και ιδανικών κυρίως της νεολαίας, που αναγορεύεται το κέρδος και ο ατομικισμός σε υπέρτατη αξία, που προωθείται η ναρκω-κουλτούρα και γενικά η κουλτούρα της σήψης και της παρακμής.
Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε ο ΟΗΕ δείχνουν ολοκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που προωθούν και εμπορεύονται τα ναρκωτικά στον πλανήτη. Το 2001 , έτος εισβολής των Αμερικανών, στο Αφγανιστάν, καλλιεργήθηκαν 80.000 στρέμματα με «παπαρούνα», σήμερα μετά την «απελευθέρωση» της χώρας αυτής από τα Αμερικανο – Νατοϊκά στρατεύματα καλλιεργούνται 1.300.000 στρέμματα και η παραγωγή του Οπίου από 185 τόνους που ήταν το 2001, έφτασε σήμερα στους 4.500 τόνους.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ έχουν μεγάλες ευθύνες για τον τρόπο που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ελάχιστα είναι τα κονδύλια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία. Έφτασαν στο σημείο στελέχη τους να υποστηρίζουν και να προπαγανδίζουν την ελεύθερη καλλιέργεια και διακίνηση των «μαλακών» ναρκωτικών.
Σοβαρές όμως ευθύνες φέρνουν και οι Νομαρχιακές και Δημοτικές αρχές της περιοχής μας, που απλά παρακολουθούν από μακριά το πρόβλημα. Η προσφορά υπηρεσιών στο επίπεδο της ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας στην περιοχή του Β. Έβρου είναι ανύπαρκτη. Καμιά διεκδίκηση από τους Δήμους της περιοχής μας για να δημιουργηθεί ένα Κέντρο πρόληψης και να λειτουργήσει έστω και ένας Συμβουλευτικός Σταθμός. Καμιά πρωτοβουλία – δραστηριότητα – εκδήλωση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Ακόμα και η σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη ενάντια στα ναρκωτικά θα περάσει απαρατήρητη. Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι όλοι είναι συνένοχοι στο πρόβλημα.
Η Αχτιδική Επιτροπή Β. Έβρου του ΚΚΕ, πιστεύει ότι σήμερα είναι ανάγκη η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου, που θα δυναμώσει τις παρεμβάσεις, θα περάσει στην αντεπίθεση και θα αντιπαλέψει τις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά.
Διεκδικούμε
 Τη δημιουργία ενός κεντρικού σχεδιασμού, με ευθύνη του κράτους, για την πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, που θα φτάνει μέχρι τα στέκια των χρηστών.
 Γενναία αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και τη δημιουργία τόσων θεραπευτικών προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα.
 Ειδικά προγράμματα πρόληψης προσαρμοσμένα στους ανέργους, στην παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη δημιουργική ενασχόληση.
 Την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου με ιδιαίτερη έμφαση στην παραδειγματική τιμωρία των εμπόρων.
 Το σταμάτημα κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των παρεχομένων υπηρεσιών από την πρόληψη έως και την επανένταξη.
Διεκδικούμε ακόμα:
• Να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στο Β. Έβρο, Συμβουλευτικός Σταθμός και Κέντρο Πρόληψης.
• Να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει θεραπευτική κοινότητα και στη Θράκη
Η Αχτιδική Επιτροπή, καλεί όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες να δώσουν τη δική τους απάντηση στις κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα . Να γυρίσουν την πλάτη τους στις διάφορες θεωρίες της ναρκω-κουλτούρας περί διαχωρισμού των ουσιών, αποποινηκοποίησης των «μαλακών» κλπ και…
Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους , για να ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα η αντεπίθεση ενάντια σε ΟΛΕΣ τις ναρκωτικές ουσίες, για την κατάργηση των συνθηκών και προϋποθέσεων που σπρώχνουν τους νέους στον κόσμο των ψευδαισθήσεων, στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το θάνατο.

Διαβάστε περισσότερα...

αποφοιτηση απο το αλπ φερων

Η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Φερών, της πρώτης διδακτικής περιόδου 2009-2010, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Θεάτρου του Δήμου Φερών. Όπως είναι γνωστό, το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος στον Δήμο Φερών, προκειμένου ο Δήμος να δώσει την ευκαιρία στους Δημότες του, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, για πρόσβαση στην γνώση την οποία ο καθένας και διαφορετικούς λόγους επιζητεί, αλλά και γιατί πιστεύει ότι οι ενημερωμένοι πολίτες είναι ενεργοί και χρήσιμοι, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
Η απόφαση του Δήμου Φερών για τη λειτουργία του Α.Λ.Π. δικαίωσε και με το παραπάνω τις παραπάνω προσδοκίες αφού οι Δημότες του αλλά και Δημότες των περιαστκών Δήμων, ανταποκρίθηκαν θετικά, υπερκαλύπτοντας τον προβλεπόμενο αριθμό Σπουδαστών.
Στην διάρκεια της πρώτης διδακτικής περιόδου και της λειτουργίας των δύο θεματικών κύκλων, «Περιβάλλον-Άνθρωπος-Πολιτισμός» και «Σύγχρονα Κοινωνικά Προβλήματα», οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους εισηγητές οι οποίοι κατέθεσαν με μεγάλη προθυμία και ανιδιοτελώς τις έγκυρες επιστημονικές τους γνώσεις. Αξιοσημείωτη η παρουσία της Βυζαντινολόγου, κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Πάνου Λιγομενίδη κ.α.
Η επιτυχία του εγχειρήματος δημιουργεί την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση, στην
όποια Νέα Δημοτική Αρχή προκύψει μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες του «Καλλικράτη», όχι μόνο να συνεχίσει την λειτουργία αυτού τόσο σημαντικού θεσμού αλλά και να φροντίζει για την συνεχή αναβάθμιση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Ο Δήμος Φερών ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία του Α.Λ.Π. και πάνω από όλους τους σπουδαστές που με τόση θέρμη το αγκάλιασαν και βέβαια τα τοπικά και όχι μόνο Μ.Μ.Ε. για την στήριξη τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ανακυκλωση στη σαμοθρακη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Είναι γεγονός ότι τα σκουπίδια που παράγουμε αποτελούνται πάνω από το 50% από οργανικά υλικά και από αυτά πάνω από το 70% μπορούν να κομποστοποιηθούν. Βέβαια, επειδή εμείς εδώ στη Σαμοθράκη ζούμε σε αγροτική - κτηνιατρική περιοχή, το 100% των οργανικών σκουπιδιών μπορούμε να το ανακυκλώσουμε δίνοντάς το σαν τροφή στα ζωντανά μας.

Κι εξηγούμε: Τα σαρκοφάγα ζωντανά μας, όπως οι σκύλοι, γάτες, μπορούν να τρώνε τα αποφάγια από κρέας. Τα φυτοφάγα ζωντανά μας, όπως τα πρόβατα και οι κατσίκες, μπορούν να τρώνε τα αποφάγια από τα λαχανικά. Και τα γουρούνια, που είναι παμφάγα, μπορούν να τα τρώνε όλα. Οπότε από τα οργανικά μας σκουπίδια, όλα μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε, αν τα δώσουμε σαν τροφή στα οικόσιτα ζώα μας. Και τα ζώα μας μπορούν να παράγουν απ' αυτά οργανικό λίπασμα (κοπριά).

Αλλά μιας κι αναφέραμε παραπάνω για την κομποστοποίηση, ας απαντήσουμε στην ερώτηση:
Τι είναι η κομποστοποίηση;
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία πολλά οργανικά απόβλητα που παράγουμε, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης δημιουργεί το λεγόμενο κόμποστ, δηλαδή φυσικό λίπασμα.


Μπορούμε να ανακυκλώσουμε/κομποστοποιήσουμε είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο τα εξής οργανικά σκουπίδια:

•Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
•Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
•Φυτικά υπολείμματα, όπως ξερά φύλλα, βλαστούς, κομμένο γκαζόν.
•Στάχτη τζακιού.
•Τσόφλια αυγών.
•Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες).
•Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
•Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
•Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα.
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ γίνεται με τον κομποστοποιητή. Πρόκειται για συσκευή- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος- που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πολυκατοικίας ή και


μόνο του δικού μας σπιτιού. Ανάλογα με το μέγεθός του ο κομποστοποιητής μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο ή στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μας.
ΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ διατίθενται στο εμπόριο και οι τιμές τους κυμαίνονται από περίπου 85 ευρώ μέχρι και 160. Οι μεγαλύτεροι κομποστοποιητές είναι και ακριβότεροι αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από περισσότερα από ένα νοικοκυριά ρίχνοντας έτσι το κόστος τους. Επίσης, ο κομποστοποιητής δεν μυρίζει καθώς όλη η διαδικασία που ακολουθείται γίνεται αεροστεγώς.

Ξαναγυρίζοντας στην αρχή, αξίζει να ειπωθεί, ότι τα οργανικά σκουπίδια είναι αυτά που προκαλούν την δυσωδία και τις μυρωδιές στο σύνολο των σκουπιδιών. Αν φροντίσουμε όλοι μας να α αφαιρέσουμε και να τα ανακυκλώσουμε, τότε όχι μόνο μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών μας κατά 50%, αλλά τα λοιπά σκουπίδια δεν αποτελούν πλέον σημαντική εστία μολύνσεως.

Στο νησί μας τώρα, που είναι γεμάτο ζωντανά (είτε τετράποδα, είτε δίποδα - κότες κι όχι μόνο - ). Καλό είναι να υπάρξει μία σχετική ενημέρωση από τον Δήμο, τους Συλλόγους κι όσους αγαπούν κι ενδιαφέρονται για το νησί, ότι τα οργανικά σκουπίδια πρέπει να αφαιρεθούν από τα λοιπά σκουπίδια και να ανακυκλωθούν με ένα από τους δύο παραπάνω τρόπους. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην μολύνεται περισσότερο το Ακρωτήρι της Καμαριώτισσας, όπου γίνεται η προσωρινή εναπόθεση των σκουπιδιών και η μεταφόρτωση στα κοντέηνερ της Περιφέρειας. Επίσης, μειώνεται ο όγκος των εξαγόμενων σκουπιδιών προς την Αλεξανδρούπολη.

Ας κάνουμε πράξη ΟΛΟΙ μας την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ των οργανικών σκουπιδιών. Μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών, βοηθάμε το περιβάλλον, κάνουμε τον τόπο μας καθαρότερο κι ομορφότερο.

Όσο για την ανακύκλωση των λοιπών σκουπιδιών (των ανόργανων), αυτό είναι ένα άλλο επεισόδιο...




ΕΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

δελτιο τυπου αστυνομικης διευθυνσης αλεξανδρουπολης

ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ (2) ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ
Συνελήφθησαν την 02.25΄ ώρα της (23/06/2010), στην Ταύρη Έβρου, από Αστυνομικούς της Υποδ/νσης Ασφαλείας Αλεξ/πολης που εκτελούσαν από κοινού ελέγχους με Αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, δύο (2) αλλοδαποί.
Ειδικότερα, Αστυνομικοί των ανωτέρω Υπηρεσιών, διενήργησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε.αυτ/το, κατά τον οποίο διαπίστωσαν ότι, ο οδηγός του στερείτο αδείας ικανότητας οδήγησης. Επίσης, στο ίδιο όχημα, επέβαινε ως συνοδηγός, 22χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατά τον έλεγχο επέδειξε Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού και μάλιστα για να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του εγγράφου, επέδειξε αντίγραφο βεβαίωσης απόδοσης Α.Φ.Μ., με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας. Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ανωτέρω Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού, ανήκει σε διαφορετικό άτομο.
Κατασχέθηκαν το πλαστό Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού και η βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ, που βρέθηκαν στην κατοχή του 22χρονου αλλοδαπού.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξ/πολης.
Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φερών.


ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ (1) ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ
Συνελήφθη την 05.30΄ ώρα της (23/06/2010), στο Δορίσκο Έβρου, από Αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, ένας (1) 30χρονος αλλοδαπός.
Ειδικότερα, Αστυνομικοί της ανωτέρω υπηρεσίας, που εκτελούσαν υπηρεσία εντοπισμού λαθρομεταναστών, εντόπισαν δύο (2) Ι.Χ.Ε.αυτ/τα, ύποπτα να χρησιμοποιηθούν σε διακίνηση λαθρομεταναστών. Σε δοθέν σήμα στάσης, για να ελεγχθούν, οι οδηγοί αυτών, ανέπτυξαν ταχύτητα με σκοπό να αποφύγουν τον έλεγχο. Το ένα εκ των δύο οχημάτων διέφυγε τον έλεγχο και ο οδηγός του αναζητείται. Ο οδηγός του δεύτερου οχήματος, συνελήφθη, όταν στην προσπάθειά του να διαφύγει, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και εξετράπη του οδοστρώματος.
Σε έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι, το Ι.Χ.Ε. αυτ/το, ήταν κλεμμένο και έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου αυτοκινήτου.
Κατασχέθηκαν, το ανωτέρω όχημα και οι πινακίδες κυκλοφορίας .
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξ/πολης.
Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φερών.
Διαβάστε περισσότερα...

το καστρο του διδυμοτειχου - ενα βυζαντινο οχυρο


Ο Σύλλογος γειτονιάς Ταμπακιάς Διδυμοτείχου "Οι Καλιόπορτες"
σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου
και με την υποστήριξη του Δήμου Διδυμοτείχου
διοργανώνει υπαίθρια εκδήλωση
με θέμα "Το κάστρο του Διδυμοτείχου. Ένα βυζαντινό οχυρό."
την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
Πλατεία Αριστοτέλους, Ταμπακιά Διδυμοτείχου
(κάτω από τον Κουλά της Βασιλοπούλας)
Πρόγραμμα εκδήλωσης:

.7:00 μμ Περιήγηση στην οχύρωση του Διδυμοτείχου με τον αν. καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Τσουρή.
Ξεκινάμε από το τουριστικό περίπτερο του Δήμου Διδυμοτείχου
8:00 μμ Ομιλία από τον αν. καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Ελληνικής
Φιλολογίας ) κ. Κωνσταντίνο Τσουρή, με θέμα "Αναστηλωτικές εργασίες στην οχύρωση του Διδυμοτείχου.
9:00 μμ Μουσική βραδιά με τον Στέλιο Βραχιόλογλου
Διαβάστε περισσότερα...