Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αραβoσίτου της περιφέρειας ΑΜΘ, τα οποία που προκύπτουν από την κατάργηση της υποβολής τιμολογίων και καρτελών πιστοποιημένου σπόρου κατά την υποβολή δήλωσης του ΟΣΔΕ.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση ο αραβόσιτος (πολλές φορές και ως μονοκαλλιέργεια) με υψηλές μάλιστα αποδόσεις, -τουλάχιστον το 40% του αραβόσιτου της χώρας μας-, προϊόν για το οποίο μάλιστα δεν είμαστε και αυτάρκεις ως χώρα και αναγκαζόμαστε να προβαίνουμε σε σημαντικές εισαγωγές ξοδεύοντας πολύτιμο συνάλλαγμα.
Τον τελευταίο όμως καιρό έχει προκύψει ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο υπονομεύει το μέλλον της καλλιέργειας αυτής στην περιοχή μας. Το θέμα αυτό προέκυψε από την μη υποχρέωση των παραγωγών να υποβάλλουν για πρώτη φορά πέρσι (και σε αντίθεση με την καθιερωμένη πρακτική όλων των προηγούμενων ετών) μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ της καλλιέργειας τους τα καρτελάκια πιστοποιημένου σπόρου του αραβόσιτου και το σχετικό τιμολόγιο αγοράς, προκειμένου να δικαιολογήσουν έτσι τα στρέμματα καλλιέργειας που δηλώνουν.
Οι επιπτώσεις από τα παραπάνω είναι:
1)μπορεί ο οποιοσδήποτε είτε είναι παραγωγός, είτε όχι, να χρησιμοποιεί ή να εισάγει παράνομα σπόρο αραβόσιτου από τις όμορες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία) με ενδείξεις σε άλλη γλώσσα, αμφιβόλου ποιότητας και πιστοποίησης και κυρίως αμφιβόλου προσαρμοστικότητας και παραγωγικότητας στις δικές μας συνθήκες αφού δεν θα έχει προηγηθεί η πειραματική και αποδεικτική καλλιέργεια αυτού. Πρακτική που εφαρμόζεται τόσο από τις εταιρίες εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού όσο και από κρατικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ).
2)από αυτές τις εισαγωγές θα υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία του γενετικού υλικού και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, γεγονός που θα δυσχεράνει τη βιομηχανική του χρήση και συνεπώς θα έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος πέραν της ποσοτικής μείωσης.
3)το Ελληνικό Κράτος θα έχει απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ, λόγω της μείωσης των πωλήσεων σπόρου αραβόσιτου στην Ελληνική αγορά και το κέρδος αυτό θα το εισπράττουν οι όμορες χώρες. Ενώ παράλληλα θα πληγούν και όλες οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται αυτό το πολλαπλασιαστικό υλικό και απασχολούν πληθώρα εργαζομένων.
4) άμεσος είναι ο κίνδυνος λόγω των ελλειπών ελέγχων (ιδίως με τις χώρες της Ε.Ε.) να γίνει παρανόμως η εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου σπόρου αραβόσιτου. Είναι άλλωστε σταθερή και δηλωμένη η πρόθεση της χώρας μας και από τον εκάστοτε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραμείνουμε ως χώρα απαλλαγμένη από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι γνωστές σε όλους και επιστημονικά αποδεδειγμένες οι δυσμενείς επιπτώσεις της καλλιέργειας αυτών των σπόρων, τόσο για την ασφάλεια των καταναλωτών όσο και για το περιβάλλον.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επανέλθει αυτή η υποχρέωση υποβολής τιμολογίων και καρτελών πιστοποιημένου σπόρου κατά την υποβολή δήλωσης του ΟΣΔΕ στον αραβόσιτο, διότι σε λίγα χρόνια οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της απόφασης θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:
• Για ποιο λόγο καταργήθηκε αυτή η υποχρέωση των παραγωγών χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση αυτή τόσο για τους παραμεθόριους νομούς της χώρας μας όσον αφορά την καλλιέργεια του αραβόσιτου, όσο και για την εθνική οικονομία την ασφάλεια των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε να επανέλθει η υποχρέωση υποβολής τιμολογίων και καρτελών πιστοποιημένου σπόρου κατά την υποβολή δήλωσης του ΟΣΔΕ στον αραβόσιτο;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου