Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τη λειτουργία του πρότυπου Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Η κατασκευή του Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Νομού Έβρου υποκινήθηκε από τις μεγάλες απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω των προσβολών από επικίνδυνες ζωονώσους και ιδιαίτερα από εξωτικά (όπως χαρακτηρίζονται) νοσήματα.
Ο βασικός σκοπός λειτουργίας του Κέντρου είναι η Παρακολούθηση και Μελέτη εμφάνισης και εξάπλωσης των Εξωτικών Νοσημάτων στο Νομό Έβρου, όπως ο Αφθώδης Πυρετός, η Ευλογιά των προβάτων, η Πανώλη των Μηρυκαστικών, ο Καταρροϊκός Πυρετός κλπ. Στο ανεγερθέν κτίριο (σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος Ορεστιάδας), στεγάζονται δραστηριότητες παρακολούθησης και μελέτης των εξωτικών νοσημάτων τόσο στο νομό Έβρου όσο και στην γειτονική περιοχή του Χασκόβου της Βουλγαρίας, με την οποία πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές ζώων (κυρίως αμνοεριφίων αλλά και βοοειδών), προς εκτροφή και κατανάλωση, και τον έλεγχο των συναλλαγών αυτών από κτηνιατρικής πλευράς. Επίσης σκοπός του Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ν. Έβρου είναι να διοργανώνονται διεθνείς και διμερείς συναντήσεις σε επίπεδο επιστημόνων, σεμινάρια και διασκέψεις για την από κοινού μελέτη και αντιμετώπιση επιδημιών εξωτικών νοσημάτων, που τυχόν παρουσιάζουν έξαρση στις δύο χώρες.
Οι χώροι του κτιρίου όπου στεγάζεται το Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ν. Έβρου είναι πλήρως εξοπλισμένοι με τον απαιτούμενο λειτουργικό εξοπλισμό, όπως επίσης και το εργαστήριο που διαθέτει τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό για την διενέργεια των πρώτων εξετάσεων για τον εντοπισμό διαφόρων ζωονόσων. Επίσης υπάρχει και ο απαιτούμενος εξοπλισμός προβολών για τη διενέργεια σεμιναρίων ή/και ενημερώσεων.
Ο μελιταίος πυρετός από τη Βουλγαρία και ο αφθώδης πυρετός από την Τουρκία αποτελούν τους βασικότερους κινδύνους δημόσιας υγείας για το Νομό Έβρου. Αν και σε απόσταση αναπνοής από τις εστίες της νόσου, ο Έβρος καταφέρνει να διατηρεί το ζωικό του κεφάλαιο υγιές σε αντίθεση με άλλους γειτονικούς Νομούς, όπου η νόσος του μελιταίου πυρετού κατά το παρελθόν πέρασε σε ανθρώπους.
Απέναντι στην εγκληματική αδράνεια και την παντελή έλλειψη ελέγχων στο ζωικό κεφάλαιο, η δημιουργία του Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, δίνοντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης ζητημάτων των διαφόρων ζωονόσων, ενώ παράλληλα κατάφερε να αξιοποιήσει τη διασυνοριακή επιστημονική συνεργασία, δημιουργώντας μια τράπεζα πληροφοριών για την διασυνοριακή περιοχή. Δυστυχώς όμως εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αδυνατεί να λειτουργήσει καθώς και να στελεχωθεί άρτια, με αποτέλεσμα μια ακόμη ολοκληρωμένη δομή, να μην μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της παραμεθόριου περιοχής. Η προσφορά του Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων είναι καίριας σημασίας για τους πολύπαθους κτηνοτρόφους του ακριτικού Νομού μας, προστατεύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο το ζωικό κεφάλαιο του Νομού, όσο και την υγεία του καταναλωτικού κοινού, σε μια έντονα ανταγωνιστική εποχή, όπου η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς, που με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μετουσιωθούν σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:
• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ολοκληρωμένα, καθώς και να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό, το πρότυπο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, βρίσκεται στην Ορεστιάδα;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου