ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

οι φοιτητες εντεινουν τις κινητοποιησεις για τη σιτιση


Κατάληψη της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και μικροεπεισόδια

Επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντή Κώστα Καλούδη, διέκοψαν υπηρεσιακή σύσκεψη και ανάρτησαν πανό στο μπαλκόνι του κτιρίου
Οι φοιτητές απεύθυναν πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα της σίτισης, που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της νέας Νομικής σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Αναρτώντας πανό στο μπαλκόνι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φοιτητές του Δ.Π.Θ. απέδειξαν ότι δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα της δωρεάν σίτισης. Οι κινητοποιήσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στην Κομοτηνή, αλλά η χθεσινή πορεία χαρακτηρίστηκε από μικροεπεισόδια, όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κτίριο της Περιφέρειας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην είσοδο της παλιάς Νομικής, όπου και πάρθηκε η απόφαση από τους φοιτητές να επιδοθεί ψήφισμα στην Περιφέρεια. Οι αστυνομικοί επέτρεψαν μικρή ομάδα νεαρών να εισέλθουν στο κτίριο, αλλά βρέθηκαν προ απροόπτου όταν όλοι οι συγκεντρωμένοι περίπου 200 άτομα επιχείρησαν να μπουν μέσα. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους αποτρέψουν κλείνοντας την είσοδο με αποτέλεσμα προς στιγμή να προκληθούν συμπλοκές και να σπάσει μέρος του εισόδου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας. Με την παρέμβαση του διευθυντή της Περιφέρειας Κώστα Καλούδη, ο οποίος έδωσε άδεια να εισέλθουν όλοι φοιτητές στο κτίριο, τα επεισόδια δεν έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Διεκόπη υπηρεσιακή σύσκεψη λόγω της εφόδου
Οι φοιτητές τοιχοκόλλησαν το ψήφισμα σε πόρτες υπηρεσιών της Περιφέρειας και κινήθηκαν προς την αίθουσα εκδηλώσεων, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη υπηρεσιακή σύσκεψη. Φοιτητής τους Νομικής Σχολής ανέγνωσε την απόφαση του συντονιστικού, ενώ κάποιοι άλλοι βγήκαν στο μπαλκόνι, όπου ανάρτησαν το πανό της κατάληψης. Στην απόφαση του συντονιστικού κατάληψης Νομικής, του συλλόγου φοιτητών «Κώστας Βάρναλης», του συντονιστικού κατάληψης πρυτανείας και του συλλόγου οικότροφων φοιτητών Δ.Π.Θ. (Σ.Ο.Φ.Ε.Κ) αναφέροντα τα εξής, «Η λυσσαλέα περικοπή στις κοινωνικές δαπάνες θίγει και τη φοιτητιώσα νεολαία της Κομοτηνής.

Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν) το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και είναι αρμόδιο για τη συντήρηση και τη χρηματοδότηση των εστιών της πανεπιστημιούπολης και της εκεί λέσχης, μέσω του διευθυντή του κ. Μανούρη ανακοίνωσε σε εκπροσώπους των φοιτητών την Παρασκευή 26/11 ότι πλέον το Ίδρυμα θα σιτίζει αποκλειστικά τους οικότροφους φοιτητές με άμεσο αποτέλεσμα οι μη οικότροφοι (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών) να πρέπει να στραφούν για τη σίτισή τους στην ιδιωτική λέσχη του Χούτου στην Παλιά Νομική. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η εν λόγω λέσχη θα αποκτήσει το μονοπώλιο στη σίτιση της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών, οπότε και θα υιοθετηθούν από το Χούτο οι πρακτικές που μετέρχεται και στις υπόλοιπες φοιτητικές λέσχες της βορείου Ελλάδος τις οποίες ελέγχει, δηλαδή να επιβάλλει αντίτιμο. Παράλληλα το Ε.Ι.Ν. ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε νέες προσλήψεις παρόλο που μεγάλο μέρος του προσωπικού συνταξιοδοτείται το Γενάρη, φέρνοντας έτσι προ των πυλών τις υπεργολαβίες στη λέσχη, μια μορφή εργασίας που αποτελεί την έκφραση της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων (κανένα δικαίωμα στην ασφάλιση, καμιά συλλογική κατοχύρωση – χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση Κούνεβα). Φυσικά τα παραπάνω δεν γινόταν να μείνουν αναπάντητα από τη φοιτητική κοινότητα της πόλης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης και ο σύλλογος οικότροφων (Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.) πήραν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια σε κάθε προσπάθεια διαχωρισμού φοιτητών σε οικότροφους και μη, σε προνομιούχους και μη, και σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης - και κατά συνέπεια αναίρεσης κεκτημένων δικαιωμάτων των φοιτητών, δηλαδή δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά».

Τα αιτήματα των αγωνιστικών πλαισίων
“Έξω ο ιδιώτης Χούτος. Κανένας ιδιώτης να μην κερδοσκοπεί εις βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων μας. Καμιά ανοχή στις λογικές επιχειρηματικοποίησης του Ε.Ι.Ν. (business plan) που αρνείται να παράγει τις μερίδες που οφείλει καθημερινά, οξύνοντας τις αντιθέσεις στο φοιτητικό σώμα. Να μην περικοπεί καμιά μερίδα από το Ε.Ι.Ν. Καμία λογική υπεργολαβίας. Στα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν τόσο οι πρυτανικές αρχές, όσο και το ΕΙΝ και ο Χούτος με τα υποκριτικά παζαρέματα-πλειοδοσίες στον Τύπο για την τύχη της σίτισης, το φοιτητικό κίνημα απαντά απαιτώντας δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά, όπως συνταγματικά κατοχυρώνεται (α. 16). Το φοιτητικό κίνημα πιάνει το νήμα του δυναμικού αγώνα του 2005 για να αποτραπεί η είσοδος του ιδιώτη Χούτου στη λέσχη της παν/πολης. Αποτέλεσμα των αγώνων ήταν η παραμονή του ΕΙΝ στη πάνω λέσχη, κάτι που κάλυπτε τις τότε ανάγκες. Οι στρατηγικές κινήσεις από πλευράς ΕΙΝ και υπουργείου Παιδείας μας βρίσκουν τώρα απέναντι. Θέλουμε επομένως δημιουργία μιας δημόσιας λέσχης, που να χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, να καλύπτει τις ανάγκες όλων των φοιτητών και των φοιτητριών της πόλης και θα ελέγχεται από τους εργαζομένους και τους φοιτητές».

Η κατάληψη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διήρκησε μέχρι το μεσημέρι χωρίς να σημειωθούν άλλα επεισόδια, ενώ στη συνέχεια φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο αστυνομικό μέγαρο και τις φυλακές Κομοτηνής. Με τη χθεσινή τους κινητοποίηση οι φοιτητές απεύθυναν πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα της σίτισης, που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της νέας Νομικής σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι. http://www.xronos.gr/detail.php?ID=62939