ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ενταση στο φυλακιο

Καζάνι που βράζει είναι το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, μετά την απόφαση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ να μην αφήνονται ελεύθεροι όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται, παρά μόνον όσοι είναι μη απελάσιμοι. Μερίδα μεταναστών, που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο, απείλησε με ομαδική εξέγερση το πρωί της Τρίτης, χωρίς όμως να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Οι μετανάστες, που βρίσκονται περίπου ένα μήνα στο κέντρο υποδοχής, άρχισαν να χτυπούν τα κάγκελα των θαλάμων-κελιών του κέντρου κράτησης στο Φυλάκιο και να φωνάζουν συνθήματα, απαιτώντας από την ελληνική πολιτεία να μείνουν ελεύθεροι. Στο κέντρο συγκεντρώνονται καθημερινά περισσότεροι από 500 αλλοδαποί, παρότι προβλέπεται η φιλοξενία μόνον 380. Πολλοί απ’ αυτούς, ειδικά όσοι κατάγονται από την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία, αφήνονται ελεύθεροι μέσα σε διάστημα δύο ημερών, αφού πρώτα καταγράφονται τα στοιχεία τους. Οι υπόλοιποι μπορεί να παραμείνουν μέχρι και τρεις μήνες, επιβιώνοντας στις άθλιες συνθήκες του κέντρου κράτησης, στο οποίο οι ίδιοι οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργεί το μπάνιο, δεν υπάρχει σαπούνι, ότι αναγκάζονται και κοιμούνται τρεις σε ένα κρεβάτι, ενώ και το καθημερινό φαγητό είναι περιορισμένο.
Η τακτική αυτή άλλαξε το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex και τη μείωση, σε ποσοστό 20%, των συλλήψεων μεταναστών, με παράλληλη αύξηση των λαθροδιακινητών. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως τις ημέρες των επισκέψεων ευρωπαίων αξιωματούχων στην περιοχή οι μετανάστες αφήνονταν όλοι ελεύθεροι μετά δύο ημέρες κράτησης και κατευθύνονταν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στην Αθήνα.
Η αστυνομία επισήμως υποβαθμίζει το περιστατικό της περασμένης Τρίτης, παρ’ όλα αυτά αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επιβεβαίωσαν στη “Μ” πως η κατάσταση χειροτερεύει, ειδικά μετά την απόφαση διαφορετικής μεταχείρισης των μεταναστών ανάλογα με την καταγωγή τους. Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή στο κέντρο παραμένουν για περισσότερες ημέρες Αλγερινοί, Μαροκινοί, Σύριοι, όπως και άλλοι, που θεωρούνται απελάσιμοι, και παραμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής τους στις πατρίδες τους. “Καθημερινά προκαλούνται εντάσεις, αφού αρκετοί απ’ αυτούς μένουν μεγάλο διάστημα στο κέντρο”, τόνιζαν.

Κρατούσαν όμηρο Αφγανό
Όμηρος στα χέρια τριών ομοεθνών του, ένας εκ των οποίων συνελήφθη, έμεινε για μία ημέρα στη Θεσσαλονίκη 19χρονος αφγανός μετανάστης. Οι εικόνες τέτοιων “απαγωγών” με θύματα αλλοδαπούς που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά το τελευταίο διάστημα.
Ο νεαρός έφτασε στη Θεσσαλονίκη από τον Έβρο αναζητώντας τρόπο να κατευθυνθεί στην Αθήνα. Το μεσημέρι της Κυριακής τον πλησίασε ένας ομοεθνής του, προσφέροντάς του κατάλυμα στην Άνω Πόλη, όπου νοικιάζει διαμέρισμα. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Αφγανός, μαζί με άλλους δύο ομοεθνείς του τον έδεσαν με μία σιδερένια αλυσίδα και άρπαξαν 135 ευρώ που είχε μαζί του, το κινητό του τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα. Ο 19χρονος κατάφερε να δραπετεύσει το μεσημέρι της Δευτέρας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Την Τρίτη εντοπίστηκε ο 33χρονος ένοικος του σπιτιού, ο οποίος συνελήφθη.
Εφ. "Μακεδονία"