Τα υλικά που χρησιμοποιούνται εκεί είναι απαγορευμένα στην Ελλάδα θα πει ο έπαρχος βορείου Έβρου Πολυχρόνης Αντωνιάδης
Επίσης πολλοί θα βρεθούν στην Βουλγαρία για να γεμίσουν το αυτοκίνητό τους αφού η βενζίνη είναι μόλις 1 ευρώ(!) με αποτέλεσμα να είναι σε απόγνωση οι δικοί μας πρατηριούχοι
Ρεπορτάζ Σταύρος Φανφάνης
Οι φθηνές οδοντιατρικές υπηρεσίες στην Βουλγαρία έχουν το δικό τους απρόβλεπτο τίμημα
αφού όπως γίνεται γνωστό πληθαίνουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν μεν φθηνά σφραγίσματα, απονευρώσεις, οδοντοστοιχίες κι άλλες οδοντιατρικές εργασίες αλλά επέστρεψαν με προβλήματα μολύνσεων που παρουσιάστηκαν μετά, για τα οποία χρειάστηκε να καταβάλλουν υπερπολλαπλάσια χρήματα για να βρουν την υγειά τους. Αυτή είναι η αθέατη όψη αυτού του κύματος εξαγωγής ασθενών σε γειτονικές συνοριακές πόλεις του Έβρου όπου έχουν εγκατασταθεί οδοντίατροι για να καλύψουν την ζήτηση έχοντας μονίμως κλεισμένα ραντεβού με Έλληνες πελάτες κυρίως ώριμων ηλικιών.
Είναι κάτι που διαδίδεται από στόμα σε στόμα και στης ακρίβειας τον καιρό βλέποντας ότι τα τιμολόγια των Βούλγαρων οδοντιάτρων απέχουν πολύ από των Ελλήνων επιστημόνων πολλοί το σκέφθηκαν κι έκαναν την επιλογή τους. Αποτέλεσμα να ξεκινούν παρέες ανθρώπων για να φτιάξουν τα δόντια τους στη Βουλγαρία. Κι ενώ γινόταν γνωστό μόνο το «θετικό» της υπόθεσης, δηλαδή το φθηνό κόστος, τώρα άρχισαν να γνωστοποιούνται τα προβλήματα αφού ο κόσμος εξωτερικεύει και τις παρενέργειες που γνώρισε.
Μιλώντας για το θέμα ο έπαρχος του Βορείου Έβρου στο ράδιο Χρόνος 87,5fm Πολυχρόνης Αντωνιάδης άνθρωπος που ασχολήθηκε με τα δημόσια πράγματα σπούδασε κι έζησε στην Γερμανία αλλά προσφέρει στον τόπο του γιατί τον αγαπά και δεν τον αλλάζει με τίποτα, αναφέρθηκε στα ελκυστικά πακέτα των οδοντιατρικών εργασιών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών όπου βέβαια αυτός που αποφασίζει το παραμικρό αναλαμβάνει και το σχετικό ρίσκο. «Είναι ένα σημείο το οποίο ο οδοντίατρος ή ο γιατρός ή διατροφή, τα προϊόντα ή αγαθά που καταναλώνονται στην διατροφή μας, αυτά εμπεριέχουν και ένα μεγάλο ρίσκο υγείας και μιας και με ρωτάτε συγκεκριμένα για τους οδοντιάτρους, θα σας πω ότι τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται σε αυτές τις αγορές, του πρώην Ανατολικού μπλοκ και στην Βουλγαρία συγκεκριμένα, είναι πολλές φορές υλικά που η χρήση τους είναι απαγορευμένη στην Ελλάδα. Πέρα από εκεί όμως ξέρουμε ότι μια θεραπεία δεν έχει την εγγύηση του γιατρού, γιατί γίνονται όλα σε άτυπη μορφή και από εκεί και πέρα πολλές φορές υπάρχουν περιστατικά τα οποία έδειξαν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος απ΄ όσο μπορεί να τον υπολογίσει κανείς.
Προσωπικά μπορώ να σας πω περιστατικό συγγενούς μου ο οποίος αφού πήγε και έκανε την θεραπεία του στην γείτονα χώρα, άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα αδυναμίας, ζάλης και αστάθειας. Αυτό τον οδήγησε σε γιατρούς ανά την Ελλάδα χωρίς να βρει λύση και επειδή είναι μετανάστης από Γερμανία και τα παιδιά του είναι εκεί, τον πήραν στην Γερμανία για θεραπεία. Αποδείχτηκε τότε ότι αυτό οφειλόταν στο υλικό των σφραγισμάτων που έκανε στα δόντια του, σε συνδυασμό γιατί δεν έχει ο κάθε οργανισμός την αντοχή απέναντι σε αυτά τα υλικά. Αν είναι ένας υγιής άνθρωπος, πιθανόν να τα ξεπεράσει, άνθρωποι όμως όπως ο συγκεκριμένος που έχει καρδιακές παθήσεις, τον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Πιθανόν να είχε και πιο βαριές επιπλοκές.
Πέρα από εκεί από ότι συζητιέται και από ότι μπορώ να σας πω επιβεβαιωμένα από γιατρούς, η ποιότητα των εργασιών που γίνονται εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ελληνική. Είναι λίγο πρόχειρη, πέρα από το υλικό που χρησιμοποιείται.
Είναι πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που πήγαν να κάνουν τις εργασίες τους στην Βουλγαρία για να τους βγει πιο οικονομικά, τους βγήκε στο τέλος πιο ακριβά αφού χρειάστηκε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ακολουθήσουν νέα θεραπεία για να γίνουν καλά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν εκεί;
-Υπάρχει πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων, άνθρωποι που πήγαν κι έκαναν στην Βουλγαρία μεγάλες εργασίες απέτυχαν παντελώς και μετά χρειάστηκε εξάμηνη θεραπεία για να επανέλθει ο στοματικός χώρος σε μια κατάσταση που να μπορεί να δουλευτεί, γιατί υπήρχαν μολύνσεις και διάφορα άλλα.
Είναι και οικονομικό το θέμα, καθώς φεύγει ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο και επενδύεται σε τρίτες χώρες .
-Οτιδήποτε εξάγουμε είναι απώλεια στην εθνική οικονομία, αλλά από εκεί και πέρα και οτιδήποτε εισάγουμε σε αγαθά καταναλωτικά, είναι και αυτό ένα πρόβλημα. Η περιοχή μας αυτή την στιγμή μαστίζεται από αυτό το φαινόμενο, ειδικά η περιοχή της Ορεστιάδας, από τα βενζινάδικα που θα κλείσουν όλα, όταν επισήμως προχθές είδα πινακίδα στην Εθνική οδό για τιμή 1 ευρώ το λίτρο βενζίνη στην Βουλγαρία, από επώνυμη εταιρία. Αυτός που βλέπει την πινακίδα αυτή, προφανώς θα πάει να γεμίσει εκεί, όταν η βενζίνη εδώ έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 1,5 ευρώ το λίτρο…
Οι ντόπιοι επιχειρηματίες τι μπορούν να κάνουν;
-Οι ντόπιοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, η τιμή είναι καθορισμένη κεντρικά, η παρέμβαση του επαγγελματία εδώ είναι της τάξης του 1 ή 2 λεπτών του ευρώ, πράγμα που δεν παίζει κανένα ρόλο στα 50 λεπτά που επισήμως είναι η διαφορά. Ως εκ τούτου είναι καταδικασμένη η περιοχή εδώ σε αυτή την μάστιγα που έρχεται από την Βουλγαρία. Οι τιμές είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν κανέναν λογικό άνθρωπο να σκεφτεί ούτε τους λόγους εθνικής οικονομίας, ούτε τους λόγους του γείτονα στον οποίο έχει υποχρέωση, ούτε του συνεργάτη ή του αδελφού, είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές.
Από εκεί και πέρα όμως θα έλεγα ότι στην βενζίνη είναι κάτι το διαφορετικό, πέρα από το εθνικό κόστος, εκεί που θα ήθελα να σταθώ ως προϊστάμενος και της υπηρεσίας του τμήματος υγείας, που αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο, η δημόσια υγεία. Θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα ότι αφορά την υγεία και αυτό μπορεί να έχει σχέση με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών αλλά πρέπει να έχει σχέση με τα προϊόντα της διατροφικής αλυσίδας.
Υπάρχουν σε πολλά είδη φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται που δεν είναι εγκεκριμένα εδώ ή δεν υπάρχει και ο έλεγχος στο σύστημα που να μπορεί να εγγυηθεί. Όλα αυτά σε προσοχή με διάφορα είδη που απαγορεύεται να εισαχθούν, θα πρέπει κανείς λίγο-πολύ να είναι προσεκτικός.
Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά με γαστρεντερίτιδα από φαγητά ή κρέατα Βουλγαρίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος σε προϊόντα στα οποία εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι να τρώμε και όχι στην κατηγορία που αυτοί τα προσφέρουν, στην ποιότητα τους. Ως εκ τούτου η διατροφή και η υγεία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, από εκεί και πέρα θέλουν και την εγγύηση για τα ασφαλιστικά ταμεία».
Το θέμα όμως είναι υπαρκτό και οι διασυνοριακές περιοχές μέχρι να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους από τα οδοντιατρικά ανοίγματα με την γείτονα θα ταλαιπωρηθούν κάποιες εκατοντάδες συμπολιτών μας που ψάχνοντας το φθηνό θα το πληρώσουν πολύ ακριβά με την περιπέτειας της ίδιας τους της υγείας και της ζωής.
Εφ. "Ο Χρόνος"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου