ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ερωτηση τσιαουση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στις Αστυνομικές Διευθύνσεις ολόκληρου του Νομού Έβρου.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Η Αστυνομική

Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με το υπάρχον οργανόγραμμα το οποίο έχει δημιουργηθεί πριν από 20 χρόνια περίπου και έχει αναδιαρθρωθεί το 1998 με την ίδρυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης. Αυτή τη στιγμή υπολείπεται σε ποσοστά μεταξύ οργανικής και υπάρχουσας 10% στις θέσεις Αξιωματικών, 20% στις θέσεις Βαθμοφόρων και περίπου 18% στις θέσεις Αστυφυλάκων. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι από τις υπάρχουσες θέσεις Αστυφυλάκων το 51% της δύναμης ασχολείται με τη γενική αστυνόμευση (ασφάλεια-τάξη-τροχαία-περιφερειακά τμήματα) και το 49% με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, στην ουσία δηλαδή η δύναμη των Αστυφυλάκων, που είναι και το κυρίως ζητούμενο κατανέμεται στη μέση. Βεβαίως κανείς δεν αγνοεί το γεγονός ότι κυρίαρχο ζήτημα στην περιοχή μας είναι και η λαθρομετανάστευση, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα η γενική αστυνόμευση, η οποία έχει την ίδια και μεγαλύτερη σημασία για την τοπική κοινωνία. Στα ποσοστά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί αυτοί που με απόφαση της ανώτατης υγειονομικής επιτροπής, για λόγους υγείας εργάζονται σε υπηρεσίες γραφείου, καθώς και οι αποσπασμένοι σε βουλευτές και ΕΥΠ.
Επιπλέον πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι ένας ικανός αριθμός αστυνομικών έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί τα προηγούμενα έτη και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί και αυξάνεται, καθώς έχουν υποβληθεί ή εκκρεμούν για να υποβληθούν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 147 αστυνομικοί και έχουν αναπληρώσει τις θέσεις τους 70 αστυνομικοί με μετάθεση ή από τις Σχολές της ΕΛ.ΛΑΣ ως εξερχόμενοι, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός μέχρι το τέλος του έτους θα μεγαλώσει δραματικά χωρίς να υπάρχει ανάλογη αναπλήρωση.
Το υπάρχον οργανόγραμμα για την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, η οποία δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια και αναδιαρθρώθηκε το 1998 με την ίδρυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης υπολείπεται σε ποσοστά μεταξύ οργανικής και υπάρχουσας 7% στους Αξιωματικούς, 11% στους Βαθμοφόρους και 20% στους Αστυφύλακες. Και εδώ θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι από τις υπάρχουσες θέσεις Αστυφυλάκων το 40% της δύναμης ασχολείται με γενική αστυνόμευση (ασφάλεια-τάξη-τροχαία-περιφερειακά τμήματα) και το 60% με θέμα της λαθρομετανάστευσης. Παράλληλα και στη συγκεκριμένη Διεύθυνση έχουν συνταξιοδοτηθεί αρκετοί αστυνομικοί χωρίς να υπάρχει και η ανάλογη αναπλήρωση.
Τα παραπάνω στοιχεία σημαίνουν δυσλειτουργία των υπηρεσιών σε μια νευραλγική περιοχή, αλλά και προβλήματα στην απόδοση του προσωπικού ως προς την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση από πλευράς δύναμης στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, όπου προσφάτως αποστρατεύθηκαν 10 αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα και να παρατηρείται έλλειψη σε θέσεις ειδικότητας εκπαιδευτών, το οποίου η δύναμη πολλές φορές ενισχύεται από τη Α.Δ. Ορεστιάδας, με συνέπεια να αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες της.
Λαμβάνοντας υπόψη την πληθυσμιακή και γεωγραφική κατάσταση του Νομού, η υπάρχουσα δύναμη των υπηρεσιών αυτών δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις περιοχές του Νομού, με αποτέλεσμα η αστυνόμευση πλέον να περιορίζεται σε τυπικές διαδικασίες. Διότι για παράδειγμα με το ένα περιπολικό βάρδιας με δυσκολία καλύπτεται η πόλη της Αλεξανδρούπολης (η οποία αυτή τη στιγμή έχει πληθυσμό 70.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής περιόδου αυξάνεται περισσότερο), ενώ στα περιφερειακά τμήματα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εκτελούν υπηρεσία με ένα όχημα δύο αστυνομικοί διαφορετικών τμημάτων.
Επίσης το τμήμα της Εγνατία Οδού από τον κόμβο της Μέστης έως το Συνοριακό σημείο των Κήπων μήκους 75 χλμ , μαζί με το υπόλοιπο τμήμα του Ε.Ο. Δίκτυο από το κόμβο Αρδανίου της Εγνατίας μέχρι τα όρια της Μάνδρας (30 χλμ), αλλά και το παλαιό Ε.Ο. Δίκτυο από τον κόμβο Μάκρης-Αλεξανδρούπολης έως Αρδάνιο μήκους 50 χλμ (συνολικό μήκος αστυνομευόμενου δικτύου αυτοκινητόδρομου και εθνικής οδού 155 χλμ), σε συνδυασμό με το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης (μήκους 200 χλμ) αστυνομεύεται με τρομερές ελλείψεις από το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης και από την Ο.Ε.Π.Τ.Α. (Ομάδα Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης. Καθώς το προσωπικό που είναι αποσπασμένο σε αυτή την ομάδα στο σύνολό του σχεδόν προέρχεται από το Τ.Τ. Αλεξανδρούπολης, αποδυναμώνοντας το ακόμη περισσότερο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τις δυσκολίες και τους κινδύνους που προκύπτουν, τόσο για τους ίδιους τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες, ιδίως στην περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν τη νύχτα και με άσχημες καιρικές συνθήκες.
Σήμερα ο Δήμος της Ορεστιάδας έχει 30.000 και πλέον πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Α.Δ. Ορεστιάδας με τις υπηρεσίες της καλύπτει τρεις εισόδους-εξόδους της χώρας από και προς Τουρκία και Βουλγαρία, αλλά και η συνεχής μετακίνηση νόμιμων και παράνομων αλλοδαπών για εύρεση εργασίας στην περιοχή έχουν εντείνει το πρόβλημα της αστυνόμευσης. Από την αρχή του 2007 εισέρχονται από τη Βουλγαρία ειδικά στην περιοχή του Βορείου Έβρου μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών καθώς και αλλοδαπών, οι οποίοι επιδίδονται σε κλοπές και σε παράνομο εμπόριο, με συνέπεια να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, για πλημμελή αστυνόμευση. Όλο το βάρος λοιπόν για την τάξη, την ασφάλεια και την φύλαξη στην ουσία το επωμίζονται οι υπηρεσίες της έδρας της Α.Δ. Ορεστιάδας, ως και το Α.Τ. Διδυμοτείχου και το Τ.Α. Διδυμοτείχου τα οποία χρειάζονται άμεση στελεχιακή ενίσχυση. Ταυτόχρονα το τμήμα Τροχαίας Ορεστιάδας αστυνομεύει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού από το Ορμένιο έως τα όρια της Μάνδρας, τμήμα της Ε.Ο. Αρδανίου – Διδυμοτείχου – Καστανεών, ως και το επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής. Έτσι από τα στοιχεία προκύπτει πως τα δύο Τμήματα Τροχαίας του Νομού αστυνομεύουν εθνικό οδικό δίκτυο μήκους άνω των 200 χλμ, με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:
• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου και καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν διαπιστωθεί στις αστυνομικές διευθύνσεις του Νομού Έβρου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα οι υπηρεσίες τους;
• Ποια κίνητρα προτίθεστε να δώσετε προκειμένου νέο έμψυχο προσωπικό να στελεχώσει πλήρως τις αστυνομικές αρχές των παραμεθορίων περιοχών;