Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αντικείμενο τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων , που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Με αμηχανία αντιμετώπισε-δέχθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα αποτελέσματα του προγράμματος ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Από το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν (οι οποίες ξεπέρασαν τις 43.750 χιλιάδες πανελλαδικά), εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση μόνο 7.400 επενδυτικά σχέδια, από το οποία μόνο τα 420 επενδυτικά σχέδια βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ειδικότερα στην ακριτική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου στο συγκεκριμένο
πρόγραμμα είχε στηριχθεί μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, εγκρίθηκαν μόλις 2 στις 10 προτάσεις (επί του συνόλου που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ). Και αυτό εξαιτίας της απρόσμενης μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, σε όλη την Ελλάδα που αρχικά ήταν 1,05 δις. ευρώ, κατά 50% για να πέσει στα 500 εκατ. ευρώ και τελικά να αυξηθεί πριν από λίγο καιρό στα 660 εκατ. ευρώ περίπου. Αποτέλεσμα των περικοπών αυτών είναι κατά την αξιολόγηση να μείνουν έξω επιχειρηματικά σχέδια με πολύ υψηλή βαθμολογία (σε σχέση τις αξιολογήσεις που πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα), η οποία σε άλλες περιπτώσεις θα οδηγούσε άνετα στην έγκριση της επιχορήγησης. Γεγονός που σημαίνει ότι μια επιχείρηση που έχει υψηλή βαθμολογία στην επενδυτική της πρόταση, έχει κάνει σωστό προγραμματισμό και πρόκειται να υλοποιήσει μια σοβαρή πρόταση. Το να απορρίπτεται από τη χρηματοδότηση του προγράμματος μια επιχειρηματική πρόταση, εξαιτίας της μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος από το Υπουργείο, είναι πολύ φυσιολογικό να διαταράσσει την πολύπαθη και συνεχώς δοκιμαζόμενη ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών.
Ταυτόχρονα πληθώρα επιχειρήσεων, προχώρησαν ήδη σε δαπάνες υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων, γνωρίζοντας την υψηλή βαθμολογία που συγκεντρώνουν (σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος), με την απόρριψή τους όμως έχουν δημιουργηθεί επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα, δυσπιστία και δυσαρέσκεια στους επενδυτές. Είναι τουλάχιστον παράδοξο την ίδια ώρα που απορρίπτονται χιλιάδες άριστες, βιώσιμες και θετικά αξιολογούμενες επιχειρήσεις -με βάση τα κριτήρια του ίδιου του Υπουργείου- να προκηρύσσονται νέα πρόγραμμα ενίσχυσης, οδηγώντας τους ίδιους επιχειρηματίες να ξαναμπαίνουν στη διαδικασία υποβολής φακέλου υποψηφιότητας από την αρχή, επιβαρύνοντας τους επιπλέον και χωρίς να γνωρίζουν αν και πάλι θα απορριφθούν εξαιτίας μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.
Η ήδη επικρατούσα αρνητική ψυχολογία στην αγορά εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τα κατώτερα των προσδοκιών (ακόμη και από μελετητές που δραστηριοποιούνται και υλοποιούν χρόνια συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα) αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης, περιγράφουν την αδιέξοδη και ασφυκτική κατάσταση, που έχει περιέλθει η επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας μας. Διαμορφώνοντας τις βάσεις αξιολόγησης, εκ των υστέρων, σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω του μειωμένου συνολικού προϋπολογισμού, σφραγίζεται ερμητικά η πόρτα της χρηματοδότησης σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ακριτικής Περιφέρειάς μας, οι οποίες δοκιμάζονται την τελευταία χρονική περίοδο».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει την κα. Υπουργό τα κάτωθι:
• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε σχετικά με την αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων επιχειρηματικών σχεδίων για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που τόσο ανάγκη έχουν οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου