ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

φωτοβολταικα και αγροτες

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ από αγρότες που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στα χωράφια τους κατατέθηκαν στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς άρχισε η περίοδος υποβολής των σχετικών φακέλων. Χάρη στη δυνατότητα που τους δίνει ο νέος νόμος των ΑΠΕ να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε αγροτική γη, από τις 5 Ιουλίου που οι Ενώσεις άρχισαν να δέχονται αιτήματα έχουν υποβληθεί πάνω από 300 φάκελοι και έπεται συνέχεια.
Εδώ και ενάμιση μήνα και έπειτα από αίτημα αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, οι κατ΄ επάγγελμα
αγρότες κατάφεραν στον νόμο για τις ΑΠΕ να εξασφαλίσουν ότι μπορούν κατ΄ εξαίρεση να υποβάλουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους, οι οποίες μάλιστα θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αφενός γιατί μια τέτοια επένδυση για την οποία απαιτείται ελάχιστη έκταση 4 στρεμμάτων ενισχύει σημαντικά το συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα, αφετέρου γιατί οι τράπεζες εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές στη χρηματοδότησή της. Το κόστος για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 100 ΚW υπολογίζεται μεταξύ 280.000 και 305.000 ευρώ (για παράδειγμα, η ΑΤΕ Leasing καλύπτει το 75% της επένδυσης).

Πρακτικά, ο κατ΄ επάγγελμα αγρότης που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον χώρο μπορεί να απευθύνεται στην Ενωση στην οποία ανήκει και να προωθήσει μέσω αυτής την επένδυσή του. Δεδομένου ότι οι Ενώσεις έχουν και τη διαχείριση του ΟΣΔΕ (ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου επιδοτήσεων), δηλαδή του συστήματος ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, έχουν άμεση γνώση για το ποιος είναι επαγγελματίας αγρότης και ποιο αγροτεμάχιο πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και των κατά τόπους Ενώσεων, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή των προμηθευτών του τεχνικού εξοπλισμού με τις οποίες θα υπογραφούν προγραμματικές συμφωνίες για την επίτευξη καλύτερων τιμών.
Επισήμως πάντως μέχρι σήμερα, παρά το τρίμηνο από την ψήφιση του νόμου των ΑΠΕ που έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες για να υποβάλουν αποκλειστικά και κατ΄ εξαίρεση τις αιτήσεις τους, η διαδικασία δεν έχει ανοίξει. Κι αυτό διότι εκκρεμούν ακόμη η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για τις διαδικασίες αδειοδότησης και η δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή για το ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης. Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει ότι το εισόδημα από πώληση ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ δεν προσμετράται στο αγροτικό. Και οι δύο εκκρεμότητες (εγκύκλιος και ΦΕΚ της απόφασης) αναμένεται να διευθετηθούν εντός της εβδομάδας.
www.seleo.gr