ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ερωτηση τσιαουση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών με θέμα την κατάργηση Βίζας για μονοήμερες επισκέψεις-εκδρομές Τούρκων υπηκόων με προορισμό την Ελλάδα και ειδικότερα το Νομό Έβρου.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος επιδιώκοντας το άνοιγμα των εμπορικών και τουριστικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, παρουσιάζει νέες επιχειρηματικές συνεργασίες, ζητώντας ταυτόχρονα την κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως η βίζα. Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν, από πλευράς κανόνων της ΕΕ, να προβεί σε ενέργειες που παραβιάζουν

τους κανόνες Σένγκεν. Έτσι σημαντικό πρόβλημα για τους Τούρκους υπηκόους, που επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα μας είτε για τουρισμό, είτε για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να παραμένει η βίζα, η οποία κοστίζει περίπου όσο μια απλή μετάβαση στη Ρώμη και απαιτεί πολλές ημέρες για να βγει. Να σημειωθεί πως το 1988, χρονιά κατά την οποία καταργήθηκε η βίζα για τους Έλληνες υπηκόους που ταξίδευαν στην Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να αναδειχθεί σε υπ' αριθμόν ένα ταξιδιωτικό προορισμό των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν επίσης τα στοιχεία του 1992 όπου οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές άγγιζαν μόλις τα 200 εκατ. Δολάρια, ενώ το 2010 έχουν φθάσει πλέον τα 4 δισ. δολάρια και η δυναμικότητά τους αγγίζει –σύμφωνα με υπολογισμούς– τα 10 δισ.
Σήμερα, ταξιδεύουμε προς την Τουρκία με την επίδειξη της νέας μας ταυτότητας ή του διαβατηρίου. Ωστόσο, για τη μετακίνηση των Τούρκων υπηκόων τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στις παραμεθόριες περιοχές, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Αντιθέτως, καθώς τα ελληνικά σύνορα μετατράπηκαν συν τω χρόνω σε σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η είσοδος στη χώρα έχει γίνει αρκετά πολύπλοκη υπόθεση, ακόμα και όταν πρόκειται για μια μονοήμερη εκδρομή. Τον Αύγουστο του 2001 ίσχυσε πιλοτικά ένα πιο ευέλικτο καθεστώς για τη βίζα και πραγματοποιήθηκαν πολλές κρουαζιέρες-εκδρομές μεταξύ των δύο χωρών, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνης της χρονιάς, παραπάνω από 35.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας, ενώ συνήθως την επισκέπτονται 2.500. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι τουρίστες είναι στη λίστα των 10 πιο απλόχερων επισκεπτών και παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι κατά μέσον όρο ξοδεύουν περί τα 100 ευρώ την ημέρα.
Άλλωστε στο πλαίσιο της επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα (την 14η και 15η Μαΐου 2010), ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Α.Ε. κ. Recep Tayyip Erdoğan, προσκεκλημένος της Α.Ε. του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Παπανδρέου, τέθηκε το θέμα της βίζας, για την οποία υπάρχουν πολλά αιτήματα από την τουρκική πλευρά επικεντρωμένα στην πολύπλευρη και πολυδιάστατη συμβολή της για την ελληνική οικονομική ανάπτυξη. Αναλογιζόμενος ο Πρωθυπουργός μας τη σημασία της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων μεταξύ των δύο χωρών και της προώθησης της διακρατικής και διασυνοριακής συνεργασίας, τόνισε πώς θα υπάρξει πρωτοβουλία στην Ε.Ε. από την πλευρά της Ελλάδας για τη βίζα Σέγκεν, καθώς επίσης και ότι η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές-επισκέψεις από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, είτε από Τούρκους ή πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία χωρίς βίζα.
Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και στην πανεθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ειδικά για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας, η τουριστική καθώς και η επιχειρηματική ανάπτυξη αποτελεί σημαντική παράμετρο της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας, που καταβάλλεται από επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς. Ο Νομός Έβρου συνορεύοντας με Τουρκία αποτελεί νευραλγική πύλη της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση της ροής επισκεπτών από τη γειτονική Τουρκία προς την παραμεθόριο περιοχή του Νομού Έβρου, αποκτά ουσιαστική σημασία. Η υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες λειτουργεί αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση οργανωμένων επισκέψεων, στερώντας τελικά από τη χώρα μας έναν πολύτιμο πόρο τουριστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι ακριτικές περιοχές της χώρας μας να επωμίζονται όλα τα μειονεκτήματα της παραμεθορίου και κανένα πλεονέκτημα ουσιαστικής διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τους κυρίους Υπουργούς:
• Ποια μέτρα και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που έχουν ως προορισμό την παραμεθόριο περιοχή του Νομού Έβρου, αίροντας ένα συντριπτικό άχθος που παραλύει κάθε προσπάθεια ουσιαστικής συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών;