ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ερχεται

Αύριο όλες οι πληροφορίες για το ροζ του Διδυμοτείχου. Διαβάστε περισσότερα...

τι θα γινει με την αγια παρασκευη;

Νέα κλοπή στην Αγία Παρασκευή στη Βύσσα του Έβρου. Άγνωστοι για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 μέρες έσπασαν ένα από τα παγκάρια για να πάρουν όσα χρήματα υπήρχαν. Λόγω της κλοπής που προηγήθηκε δεν υπήρχαν πολλά χρήματα όμως αυτό δεν πτόησε τους δράστες. Η κλοπή αλλά και οι μεγάλες ζημιές στο παγκάρι προβληματίζουν τους ιερείς. Διαβάστε περισσότερα...

διδυμοτειχο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου,
σας προσκαλέι να παρευρεθείτε στη συνάντηση των μελών του ,
που θα γίνει στο Καφέ "ΑΒΑΤΟΝ" (οδός 25ης Μαΐου και Νίκης),
την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 11:00 π.μ.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Τιμή εισόδου: 4 ευρώ Διαβάστε περισσότερα...

νεα γριπη

Περιστατικά της νέας γρίπης εμφανίσθηκαν σε σχολεία της Αλεξανδρούπολης, με συνέπεια να ανασταλεί η λειτουργία ακόμη τριών τμημάτων.
Στο 4ο δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης αποφασίστηκε να κλείσουν τα τμήματα Β2 και Γ2 από σήμερα και μέχρι την επόμενη Πέμπτη, καθώς διαπιστώθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μαθητή, ενώ και άλλοι μαθητές εμφάνισαν γριπώδη συνδρομή. Όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό είναι ήπιας μορφής και ο μαθητής βρίσκεται σπίτι του.
Επιβεβαιωμένο κρούσμα εμφανίστηκε και στο 3ο δημοτικό Αλεξανδρούπολης, όπου όμως δεν χρειάστηκε να κλείσει το τμήμα αφού δεν νόσησαν τα υπόλοιπα παιδιά.
Παράλληλα, από χθες διακόπτει τη λειτουργία του για μια εβδομάδα και το τμήμα Γ4 του 4ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μαθητή και εμφάνιση γριπώδους συνδρομής σε άλλους μαθητές.
Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω εμφάνισης ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος της νέας γρίπης και κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, ανεστάλη για επτά ημέρες η λειτουργία τεσσάρων τμημάτων στο Γ’ Γυμνάσιο της Αλεξανδρούπολης.
Όλα τα περιστατικά είναι ήπιας μορφής και δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα στη Ροδόπη νόσησε ένας μαθητής από τον ιό της νέας γρίπης, αλλά και αυτό το περιστατικό χαρακτηρίζεται ήπιας μορφής και το παιδί βρίσκεται στο σπίτι του.
nooz Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

απολυσεις στον εβρο




Όσο καίει η φωτιά η απεργία δεν θα σβήσει.
Διαβάστε περισσότερα...

ακομα ενα ψοφιο δελφινι

Στο Μαϊστρο της Αλεξανδρούπολης κάτοικος βρήκε στην παραλία ένα ψόφιο δελφίνι.

ΤΟ θηλαστικό εκτιμάται ότι ξεβράστηκε πριν λίγες μέρες και είναι άγνωστα τα αίτια του θανάτου του. Διαβάστε περισσότερα...

ειδικο σχολειο στο διδυμοτειχο η στην ορεστιαδα;

Συνεδρίασε χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου με δώδεκα θέματα ημερήσιας διάταξης και ένα θέμα εκτός ημερησίας. Ομόφωνα πέρασαν όλα τα θέματα που συζητήθηκαν εκτός από αυτά που αφορούσαν στην 4η τροποποίηση του Προγράμματος Επενδύσεων, έτους 2009, που χρηματοδοτείται από έσοδα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, και στην κατασκευή του Ειδικού Σχολείου στον Βόρειο Έβρο, το οποίο αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης δήλωσε για το θέμα του Ειδικού Σχολείου «Γνωρίζετε όλοι ότι είχαν διατεθεί 5.000.000 ευρώ για την κατασκευή του Ειδικού Σχολείου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο Βόρειο Έβρο. Για να υπάρξει χρηματοδότηση έπρεπε να υπάρξει οικόπεδο κι έτσι πήραμε απόφαση να γίνει το σχολείο στο Σοφικό, στο χώρο του Γυμνασίου Σοφικού διατηρώντας τις υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις, μετά τις απαραίτητες αναπροσαρμογές και προσθήκες, ώστε να στεγαστεί το Ειδικό Νηπιαγωγείο, δυναμικότητας 18 μαθητών, το Ειδικό Σχολείο, δυναμικότητας 25 μαθητών, και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., δυναμικότητας 50 μαθητών. Οι υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι το ένα από τα δύο συγκροτήματα δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί και πρέπει να γκρεμισθεί, να κάνουμε ουσιαστικά καινούργιο συγκρότημα. Εφόσον είχαν έτσι τα πράγματα δώσαμε μια προθεσμία 15 ημερών στον Δήμο Ορεστιάδας να επανεξετάσει την δυνατότητα εύρεσης ενός οικοπέδου. Παραχωρήθηκαν 15 στρέμματα στο Θούριο, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο, πάνω στον οδικό άξονα Διδυμοτείχου Ορεστιάδας. Το οικόπεδο είναι λειτουργικό, εξυπηρετεί τους πάντες και υπό άσχημες καιρικές συνθήκες. Όμως ένα καινούργιο κτίσμα δεν είναι δυνατόν να γίνει με 5 εκατ. ευρώ. Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε, την επόμενη εβδομάδα, να επισκεφτούμε την Υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου, να ζητήσουμε άλλα 3 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπει η προμελέτη, για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ένα καινούργιο, σύγχρονο και λειτουργικό ειδικό σχολείο. Αμέσως μετά τη συνάντηση με την Υπουργό θα συζητηθεί το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Εκεί θα πάρουμε την οριστική απόφαση που εξαρτάται από το εάν θα δοθεί η επιπλέον χρηματοδότηση.» Διαβάστε περισσότερα...

πινουμε ελληνικο γαλα;

Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δόθηκε για την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης περί της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη θα έπρεπε να εφαρμοστεί από αύριο, 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η δίμηνη παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφηση συσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων επί της συσκευασίας των οποίων εξ' αντικειμένου δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος.
zougla Διαβάστε περισσότερα...

παραλιγο

Ηλεκτροπληξία υπέστη χειριστής γεωργικού μηχανήματος στην Τραϊανούπολη Έβρου όταν το όχημα από άγνωστη αιτία προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Στο όχημα -το οποίο έκανε συλλογή βαμβακιού- επέβαινε κι ένας ακόμη άνδρας ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε το περιστατικό, πήδηξε έξω και διεσώθη.
Ο χειριστής που έπαθε ηλεκτροπληξία έχασε τις αισθήσεις του και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου και νοσηλεύεται. Λόγω του περιστατικού υπήρξαν ολιγόωρες διακοπές ρεύματος στις περιοχές Δωρικού, Νίψας και Αετοχωρίου.
απε Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ο μ.....ς για δημαρχος ορεστιαδας

Αποφασίσαμε να μη δημοσιεύσουμε το πλήρες όνομα του Μ..... .

Δυστυχώς οι τελείες ισαριθμούν με τη γνωστότερη Ελληνική λέξη κι αν τώρα δώσουμε συνέχεια θα τον κάψουμε.

Μετά από καιρό όμως, τα τηλέφωνα κτύπησαν από παλιόφιλους και φίλους "εν φαντασία υποψηφίων" για να δώσουμε εξηγήσεις.

Μας ρωτούσαν οι περισσότεροι: "ποιος είναι ο μ@@...ς";

Τι να απαντήσεις τώρα;


Διαβάστε:http://tomadakis.blogspot.com/2009/10/blog-post_5248.html

Διαβάστε περισσότερα...

ελληνας απο κουνια


Διαβάστε περισσότερα...

αστυνομια και τρομοκρατια

Απόφοιτοι της σχολής αστυφυλάκων Διδυμοτείχου ήταν οι τρεις από τους 6 αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα . Οι εκπαιδευτές τους και οι συνάδελφοί τους εκφράζουν τη συμπαράσταση και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση. Διαβάστε περισσότερα...

εκδηλωσεις

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας - Θράκης, διοργανώνει Σεμινάριο Ερμηνείας και Διδασκαλίας της Μουσικής με τον Συνθέτη, Μουσικοπαιδαγωγό και πρώην Δ/ντη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Γιάννη Ιωαννίδη. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 στην αίθουσα συναυλιών της Μουσικής Εταιρείας Αλεξ/πολης.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές μέσης και ανωτέρας σχολής και Καθηγητές Μουσικής και θα συζητηθούν θέματα τεχνικής, ανάλυσης, μορφής και περιεχομένου. Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια πολυσύνθετη προσωπικότητα στην κορυφή της καριέρας του, αφού το όνομα του συνδέθηκε με την Δ/νση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με την Δ/νση Χορωδίας Αθηνών, με την Δ/νση μερικών εκ των μεγαλυτέρων Αθηναϊκών Ωδείων και με την διδασκαλία στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μεγάλο ποσοστό της σημερινής γενιάς των Μουσικολόγων, των καθηγητών μουσικής και των διακεκριμένων ερμηνευτών υπήρξαν μαθητές του. Σήμερα, στην ηλικία των 79 ετών, συνεχίζει το συγγραφικό και συνθετικό του έργο αδιαλείπτως, αποτυπώνοντας στο χαρτί το απαύγασμα της ωριμότητας του μέσω της ελληνικής και της ιδιαίτερα προσωπικής μουσικής του γλώσσας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρωτοπόρες προτάσεις του για την διδασκαλία της μουσικής, οι οποίες βρίσκουν ευρεία εφαρμογή στα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με Ρεσιτάλ Πιάνου ενός διακεκριμένου μαθητή του Γιάννη Ιωαννίδη, του 17χρονου πιανίστα Γιάννη Πουλάκη, ο οποίος θα ερμηνεύσει έργα των Bach, Beethoven, Chopin & Ravel στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξ/πολης το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 8:30 μ.μ.
Η είσοδος για το Ρεσιτάλ Πιάνου είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ πληροφορίες για το διήμερο σεμινάριο του Γιάννη Ιωαννίδη παρέχονται στο τηλ: 2551028757 και ώρες 10:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. και 6:00 μ.μ. έως 10:00 μ.μ. Διαβάστε περισσότερα...

εκδηλωσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
« ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑΣ »
ΠΑΡΑΜΥΘΙ και ...ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ!

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 - Σπίτι της Αντουανέττας, ώρα 10.00-14.00
Επιμόρφωση καθηγητών γαλλικής γλώσσας (στη γαλλική γλώσσα)
Σε συνεργασία με το Γραφείο Συμβούλων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη Σύμβουλο Γαλλικής Γλώσσας κ. Έφη Μαυρομάτη, και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, οργανώνεται επιμόρφωση για καθηγητές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης γαλλικής γλώσσας, με θέμα «Motiver les enfants à travers le conte».
Εισηγήτριες :
Μαριάνθη Πάσχου - Eπιμορφώτρια / Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Αικατερίνη Μαυρομαρά - ΕΕΔΙΠ γαλλικής γλώσσας / ΔΠΘ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009, Σπίτι της Αντουανέττας, ώρα 18.30
Προβολή DVD δραστηριοτήτων των Σαββάτων στο Σπίτι της Αντουανέττας. (στην ελληνική γλώσσα)
Θα προβληθεί στο Σπίτι της Αντουανέττας DVD με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν τα Σάββατα του Σχολ. Ετους 2008-2009, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφύπνιση στη γαλλική γλώσσα και στον γαλλικό πολιτισμό μέσα από τραγούδι, κατασκευές, παραμύθι, κουκλοθέατρο κα.» Τα εργαστήρια υποστηρίχθηκαν από φοιτητές της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. Διαβάστε περισσότερα...

και το τριγωνο ηταν χωρις τρενα. . .

Με επιβάτες που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια τα τρένα του Προαστιακού της Θράκης. Τα δρομολόγιά του, που εγκαινιάστηκαν από τον πρώην υπουργό μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, κοστίζουν 4 χιλιάδες ευρώ την ημέρα στον ΟΣΕ, αποδίδοντας, ουσιαστικά, μηδενικά έσοδα.
Όπως φαίνεται, το εγχείρημα, που πολλοί χαρακτήρισαν ως ένα «προεκλογικό πυροτέχνημα», απέτυχε. Ο Προαστιακός που συνδέει τις τρεις πόλεις της Θράκης, ακόμη και σε προχωρημένες ώρες, δεν έχει προσελκύσει ούτε τις δύο βασικές κατηγορίες πολιτών, στις οποίες στόχευε περισσότερο: φοιτητές κι εμπόρους.
Έτσι, οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ ζητούν την κατάργησή του, ενώ το θέμα αποτελεί μία «καυτή πατάτα», τόσο στα χέρια των κυβερνητικών παραγόντων, όσο και της νέας Διοίκησης του ΟΣΕ.
Τότε…
Στις 11 Σεπτεμβρίου που έγιναν τα εγκαίνια του Προαστιακού, παρών ήταν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Προκόπης Καλογιάννης, ο οποίος είχε εκφράσει τη βεβαιότητα πως «ο Προαστιακός της Θράκης θα εξυπηρετήσει σημαντικά την μετακίνηση των φοιτητών από πόλη σε πόλη, των εμπόρων και γενικά των κατοίκων της περιοχής και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την τόνωση του ιστορικού και εξωτερικού τουρισμού».
Από την πλευρά του, ο τότε υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε υπογραμμίσει πως «ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Θράκης ουσιαστικά υλοποιεί τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και ενώνει τα τρία μεγάλα αστικά και τα μικρότερα ημιαστικά ή αγροτικά κέντρα στα οποία σταματά. Η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή και η Ξάνθη γίνονται ένα τις πρωινές ώρες, τονώνοντας την εμπορική κίνηση και την οικονομία της κάθε τοπικής κοινωνίας και βεβαίως τις βραδινές ώρες ενοποιώντας τη φοιτητική ζωή, για την οποία φημίζεται η Θράκη, μια και το τρένο αυτό μέχρι τα ξημερώματα θα πηγαινοέρχεται και θα συνδέει τις τρεις πόλεις».
… και τώρα
Περίπου 1,5 μήνα μετά, τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία του Προαστιακού είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο 20ήμερο της λειτουργίας του, με ένα από τα τρένα, μεταφέρθηκαν συνολικά 22 άτομα, δηλαδή, περίπου 1 άτομο την ημέρα! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλά δρομολόγια, εκτός από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, δεν υπάρχει ούτε ένας επιβάτης στο τρένο.
Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, ο Προαστιακός κοστίζει καθημερινά 4 χιλιάδες ευρώ στον ΟΣΕ. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως με την τόσο περιορισμένη επιβατική κίνηση που παρατηρείται, η λειτουργία του είναι ασύμφορη για τον Οργανισμό. Οι εργαζόμενοι μιλούν ανοιχτά για ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, το οποίο, από την στιγμή που δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει, είναι ανάγκη να καταργηθεί, ώστε στις ήδη τεράστιες ζημίες του ΟΣΕ να μην προστίθενται καθημερινά κι άλλες.

Τι ζητούν οι συνδικαλιστές
Μιλώντας στη «Γ», ο συνδικαλιστής κ. Τηλέμαχος Αγιασμένος, επεσήμανε πως ο Προαστιακός δεν είναι βιώσιμος και θα πρέπει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και η διοίκηση του ΟΣΕ, να εξετάσουν σοβαρά την κατάργησή του.
«Αποδεικνύεται αυτό που λέγαμε από την αρχή: ένας Προαστιακός δεν μπορεί να στηθεί στην περιφέρεια, αλλά μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δυστυχώς, φαίνεται πως είχαμε δίκαιο, μια και οι επιβάτες είναι κάθε μέρα και λιγότεροι».
Σημείωσε ακόμη πως το επόμενο διάστημα θα αναλάβουν οι εργαζόμενοι πρωτοβουλίες, προκειμένου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και υποβάλλονται κοινό αίτημα προς υπουργείο και ΟΣΕ, να γίνει ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός των δρομολογίων στον Έβρο.
«Έχουμε μία συνεχή απαξίωση του σιδηροδρόμου στην περιοχή μας. Τα σημερινά δρομολόγια δεν εξυπηρετούν τον κόσμο έτσι όπως θα έπρεπε. Πρέπει να δούμε άμεσα τον επανασχεδιασμό των δρομολόγιων και βέβαια να ανοίξει και πάλι το δίκτυο προς Τουρκία και Βουλγαρία. Να έχουμε περισσότερα δρομολόγια και περισσότερα τρένα για να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το επιβατικό κοινό», υπογράμμισε ο κ. Αγιασμένος.

Συντάκτης: Kική Hπειρώτου
Εφ. "Η Γνώμη" Διαβάστε περισσότερα...

δπθ

Υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της Διοίκησης του ΔΠΘ από το Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών από τη Δευτέρα (26/10). Η κατάληψη θα λήξει την Παρασκευή (30/10) ενώ οι φοιτητές του Συλλόγου θα προχωρήσουν την επόμενη Δευτέρα (2/11) σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα αιτήματα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είναι:
1. Καμία εξίσωση των πτυχίων των ΚΕΣ με αυτά των πανεπιστημίων
2. Απόσυρση της κάρτας σίτισης
3. Να παραμείνουν οι οικότροφοι στο κτίριο Νικολαΐδη και σε περίπτωση κωλύματος να μισθωθεί νέος χώρος στέγασης οικότροφων φοιτητών εγκαίρως
4. Διατήρηση των ν+2 χρόνων παραμονής οικοτρόφων φοιτητών
5. Δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά για όλους και όλες
6. Δωρεάν internet
7. Φροντίδα και διατήρηση των κτιρίων (καθαριότητα, βάψιμο)
8. Αύξηση του σιτηρεσίου
9. Αύξηση του προσωπικού της πανεπιστημιούπολης (φύλακες, επόπτες, μάγειρες, καθαριστές)
10. Δημιουργία ιατρείου πρώτων βοηθειών
11. Δωρεά βιβλίων από το πανεπιστήμιο στο ΣΟΦΕΚ για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης στο Σ1
12. Άμεση και έγκαιρη παράδοση δωματίων στους δικαιούχους φοιτητές
13. Δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο την Τρίτη (27/10) κάνει λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα» και καλεί, μέσω αυτής τους φοιτητές να σταματήσουν άμεσα την κατάληψη και να προσέλθουν σε διάλογο με την Σύγκλητο του Ιδρύματος.
www.seleo.gr Διαβάστε περισσότερα...

απεργια σε θρακων και ytong




Διαβάστε περισσότερα...

πολιτικη προστασια στον εβρο

Την πρόοδο των εργασιών της μεγάλης άσκησης πολιτικής προστασίας ευρωπαϊκής εμβέλειας με την επωνυμία «EVROS 2010», που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου από 26 έως 31 Μαΐου 2010, παρουσίασε αντιπροσωπεία της ελληνικής πλευράς στους εταίρους του προγράμματος και σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (D.G. Environment) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης πλημμυρών "EVROS 2010" είναι ένα πρόγραμμα που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Νομαρχία Έβρου, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και εγκρίθηκε ανάμεσα σε 15 άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν από ισάριθμες χώρες.
Η πανευρωπαϊκή αυτή άσκηση Πολιτικής Προστασίας, που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Θα διεξαχθεί με πραγματικά συμβάντα, όπως πλημμύρες, πληθυσμιακές εκκενώσεις, διαρροή επικίνδυνων φορτίων, διασώσεις εγκλωβισμένων από αέρος και με πλωτά μέσα.
Εκτός της Ελλάδας συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Αγγλία, παρατηρητές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά στην άσκηση θα πάρουν μέρος 450 άτομα.
Το επιχειρησιακό κέντρο της άσκησης θα στηθεί στην Ορεστιάδα, στο κτίριο του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας και η άσκηση θα διεξαχθεί από τις Καστανιές μέχρι το Τυχερό και το Δέλτα του ποταμού Έβρου. Παράλληλα, θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις και τα δύο κινητά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες από πλευράς Νομαρχίας πήραν μέρος ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Έβρου κ. Μιχάλης Κογιομτζής, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Ν.Δ. Έβρου κ. Ευθ. Ουλιανούδης, και ο Project manager του προγράμματος κ. Στ. Κιορογλανίδης. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Φοίβος Σταμπολιάδης, ο Διοικητής της 4ης ΕΜΑΚ, κ. Λεων. Καραγκούνης, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο εκπρόσωπος των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων κ. Ιωάννης Πιστόλας, εκπρόσωποι της βουλγαρικής πλευράς, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Northumberland της Μεγ. Βρετανίας, του γερμανικού εθελοντικού οργανισμού THW και της Πολιτικής Προστασίας της Marche, Ιταλίας. Διαβάστε περισσότερα...

απολυσεις στον εβρο

Η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ορεστιάδας, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων YTONG και THRAKON, στο δίκαιο και δύσκολο αγώνα τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αυτονόητο δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβών.
Σε μία εποχή όπου η βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα και παραγωγή από την ευρύτερη περιοχή του Ν. Έβρου αποψιλώνεται και απαξιώνεται συστηματικά, οι αγώνες του κάθε εργαζόμενου που συνειδητά επέλεξε να μείνει στις πατρογονικές εστίες και να καταθέσει των ιδρώτα του προς όφελος της περιοχής, θα μας βρίσκουν συμπαραστάτες όχι μόνο στα λόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά και στα έργα.
Ζητάμε – και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας προς αυτήν την κατεύθυνση – την άμεση λύση του προβλήματος, την επιστροφή χωρίς όρους των εργαζομένων στην εργασία τους και τη διασφάλιση των θέσεών τους.


Για την Τ.Ο. Ορεστιάδας
Ο Γραμματέας
Καζαλτζής Χρήστος Διαβάστε περισσότερα...

το καλαθι με το μυστικο

Διήγημα του Παναγιώτη Κουσίδη Μέρος Ε΄ (5)

Η παρουσία και η διαμονή των Βουλγάρων στο σπίτι μας στη Νέα Χιλή μπορεί να ήταν μια ωμή καταπάτηση της ιδιοκτησίας και του οικογενειακού ασύλου, είχε όμως και κάποια θετικά. Το κυριότερο και σημαντικότερο για εμάς ήταν η γνωριμία και φιλία μας με τον υπασπιστή του λοχαγού. Αυτός ο μορφωμένος και ευαίσθητος υπασπιστής-άνθρωπος ήταν που μας προειδοποίησε έγκαιρα για το κρυμμένο μυστικό και έτσι σώθηκε η ζωή του πατέρα μας. Εάν είχανε σκοτώσει τότε τον πατέρα μου, θα ήμασταν πρόωρα ορφανά τα δύο αδέλφια και επιπλέον δεν θα έρχονταν στον κόσμο και δεν θα γνωρίζαμε το τρίτο μας αδερφάκι, τον Γιώργο, που γεννήθηκε ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση. Η θεία μας Ειρήνη που προτίμησε τότε να μείνει μαζί μας, παρά με τον μεγαλύτερο αδελφό του πατέρα μας, τον θείο Γιώργο, ήταν πολύ τυχερή από την επιλογή της και από την παρουσία των Βουλγάρων στο σπίτι μας. Η θεία μας Ειρήνη κούτσαινε και χώλαινε γιατί είχε στο πόδι της μια αγιάτρευτη πληγή που ποτέ δεν έκλεινε και συνέχεια πυορροούσε. Για καλή της τύχη επισκέφθηκε μια μέρα τις οικογένειες των συναδέλφων του αξιωματικών ένας στρατιωτικός γιατρός που είχε έρθει από τη Βουλγαρία και διέμενε σε γειτονικό επιταγμένο σπίτι. Αυτός ο άγιος άνθρωπος πρόσεξε το πρόβλημα της θείας Ειρήνης και έδειξε πολύ φιλικό και ανθρώπινο ιατρικό ενδιαφέρον και φρόντισε να της δώσει, σε μια δεύτερη επίσκεψη, ένα ειδικό και αποτελεσματικό φάρμακο που θεράπευσε για πάντα το πόδι της θείας Ειρήνης. Ο στρατιωτικός αυτός γιατρός, που έμενε προσωρινά στο σπίτι του Καρβουνίδη, προσέφερε αδιακρίτως τις ιατρικές του υπηρεσίες. ¨Ενα γειτονόπαιδό μας, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο γιος του κουμπάρου μπαρμπα-Στάθη, είχε μαλώσει με έναν συμμαθητή του, ο οποίος του έσχισε το κεφάλι κατά τον πετροπόλεμο. Ο ίδιος Βούλγαρος στρατιωτικός γιατρός περιποιήθηκε το τραύμα του Κυριάκου και του άλλαζε τακτικά τις γάζες για να μην μολυνθεί. Το μόνο αντάλλαγμα που ζήτησε ήταν να διατηρηθεί μυστική η περιποίηση και θεραπεία του τραύματος, για να μην το πληροφορηθούν οι Βούλγαροι και πέσει σε δυσμένεια. Για αρκετές ημέρες ο Κυριάκος είχε γίνει περίγελος και τον κορόϊδευαν όλα τα παιδιά, επειδή κυκλοφορούσε με ένα καπέλο μέχρι τα αυτιά, για να μην φαίνονται οι γάζες του τραύματος και τον ρωτήσουν ποιός τον περιποιήθηκε.
Εγώ όμως ποτέ δεν ξέχασα το χυδαίο βρίσιμο και τη βάρβαρη κλωτσιά που έφαγα από έναν Βούλγαρο υπαξιωματικό. Συνέβη τότε που ο πατέρας μου και αρκετοί νέοι άνδρες από το χωριό μας δούλευαν αγγαρεία, υπό την επίβλεψη Βούλγαρων στρατιωτικών του μηχανικού, για να ευθυγραμμίσουν και να χαλικοστρώσουν τον δημόσιο δρόμο μεταξύ Χιλής και Αλεξανδρούπολης. Εκείνη τη μέρα ο ήλιος τσουρούφλιζε κυριολεκτικά. Οι άνδρες ιδρωμένοι, εξουθενωμένοι, νηστικοί και διψασμένοι. Κάθε οικογένεια έπρεπε φροντίσει τον δικό της. Έτσι και η μάνα μας έκανε την ετοιμασία της. Έβαλε φασολάδα σ ένα ειδικό δοχείο με στεγανό καπάκι και μια φέτα ψωμί, γέμισε ένα πήλινο σταμνί με δροσερό νερό από το πηγάδι μας και με έστειλε να τα πάω στον πατέρα. Περπάτησα ως εκεί που δούλευαν αγγαρεία και έτρεξα βιαστικά και απρόσεκτα πάνω από έναν σωρό χαλικιών για να προσεγγίσω τον πατέρα μου. Τότε ο σωρός που πάτησα υποχώρησε, κατέρρευσε και τα χαλίκια σκόρπισαν στη ρεματιά. Πριν προλάβω να καταλάβω τί είχε συμβεί, άκουσα μια βρισιά στα βουλγαρικά, σαν την αντίστοιχη ελληνική βρισιά για τη μάνα... των άλλων, ένιωσα μια δυνατή κλωτσιά στα πισινά μου και έπεσα μπρούμυτα στο χαντάκι. Δεν είπε κανείς τίποτε, γιατί έτσι έπρεπε να κάνουν. Ούτε κι εγώ αντιμίλησα. Σηκώθηκα, πήγα κάτω από ένα δένδρο για να σκουπίσω το ματωμένο μου πρόσωπο και περίμενα σαν δαρμένο σκυλί να τελειώσει το φαγητό ο πατέρας μου, για να πάρω το άδειο καλάθι και το άδειο σταμνί και να φύγω. ΄Ημουν δεν ήμουν πέντε χρονών τότε. ΄Οταν το 1952 άρχισα να πηγαίνω στο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, ο δρόμος αυτός ήταν ακόμα χαλικοστρωμένος. Κάθε φορά που έκανα τη διαδρομή και περνούσα από το σημείο εκείνο της "κλωτσιάς" είτε με το ποδήλατο είτε πεζοπορώντας, ένιωθα περηφάνια για εκείνον το δρόμο που έγινε με προσωπική εργασία-αγγαρεία του πατέρα μου και των συγχωριανών μου. Μερικά χρόνια αργότερα αυτός ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε, γιατί ήταν εθνική οδός, αλλά για μένα ήταν πλέον άδιάφορος, γιατί ήδη είχαμε μετεγκατασταθεί στην οδό Παπαφλέσσα της Αλεξανδρούπολης, σε δικό μας νεόκτιστο σπίτι, που τελείωσε σε τέσσερα χρόνια από την πώληση ακίνητης περιουσίας μας στη Νέα Χιλή. σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι . . . Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

απολυσεις

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 10 το πρωί, πρώτη μέρα της απεργίας των εργαζομένων στα εργοστάσια ΘΡΑΚΩΝ και ΥΤΟΝΓΚ , αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ θα βρεθεί έξω από την πύλη των εργοστασίων για να συναντηθεί με τους απεργούς και να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους . Διαβάστε περισσότερα...

σε λιγο

Νέες αναρτήσεις.

Σε εκρεμότητα ο μ. . . . .ς για δήμαρχος Ορεστιάδας και το Ροζ του Διδυμοτείχου. Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης

Διαβάστε περισσότερα...

δπθ

Συνεχίζεται η κατάληψη φοιτητών στο κτίριο της Πρυτανείας του ΔΠΘ, στην Κομοτηνή. Ο σύλλογος οικότροφων φοιτητικών εστιών Κομοτηνής που προέβη στην κίνηση είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο σημείο έως και την Παρασκευή αντιδρώντας στη δημιουργία κάρτας σίτισης. Από την άλλη οι πρυτανικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους φοιτητές να λήξουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας τους να έρθουν σε διάλογο με τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Διαβάστε περισσότερα...

ερωτηση στη βουλη για τις απολυσεις απο το συριζα

27/10/2009
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
• Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: Απολύσεις εργαζομένων στις εταιρείες “ΘΡΑΚΩΝ” και “YTONG” του νομού Έβρου

Ο νομός Έβρου κάθε μέρα που περνά χάνει θέσεις εργασίας από τη συρρίκνωση ή το κλείσιμο εργοστασίων. Μετά την ΑΝΚΕΡ, την Αλλαντοβιομηχανία ΘΡΑΚΗ, τα κλωστήρια του πρώην ομίλου ΛΑΝΑΡΑ, άλλα δύο εργοστάσια στην περιοχή της Ορεστιάδας η “ΘΡΑΚΩΝ” και η “YTONG”, που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, προχώρησαν σε περαιτέρω απολύσεις 8 εργαζομένων την εβδομάδα που μας πέρασε.
Δυστυχώς η πολιτική που ακολουθεί ο εν λόγω όμιλος, και ειδικά στο εργοστάσιο YTONG που την Παρασκευή απολύθηκαν 4 εργαζόμενοι, ενώ τον περασμένο Μάιο προηγήθηκαν άλλες 13 απολύσεις, είναι να ελαχιστοποιήσει το κόστος τη στιγμή που είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις έχουν επεκτείνει τις επενδύσεις τους και έχουν αυξήσει την παραγωγικότητά τους, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Επίσης η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα μειώσει έως 50% τα ωράρια εργασίας αυτών που δεν θα απολυθούν και βέβαια ανάλογα θα μειωθούν και οι αποδοχές τους.
Τα σωματεία των εργαζομένων της “ΘΡΑΚΩΝ” και “YTONG” αλλά και το Εργατικό Κέντρο της Ορεστιάδας, καταγγέλλουν την αντεργατική πολιτική που προσπαθεί η διοίκηση να επιβάλλει.
Από την Πέμπτη 29 Οκτώβρη τα σωματεία των εργαζομένων με τη στήριξη φορέων του νομού, προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να γίνει ανάκληση όλων των απολύσεων.
Έχουν επίσης ενημερώσει την Επιθεώρηση Εργασίας για το νέο εργασιακό καθεστώς που τους επιβάλλεται με βάρδιες και τραβηγμένα ωράρια περιμένοντας την παρέμβασή του.
Επειδή από την πλευρά της διοίκησης του ομίλου η επίσημη αιτιολογία για τις απολύσεις και τις μειώσεις ωρών εργασίας και αποδοχών, είναι η οικονομική κρίση και η πτώση που έχει σημειωθεί στις πωλήσεις, κάτι που αμφισβητείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους
Επειδή ο επιχειρηματικός όμιλος έκανε χρήση των αναπτυξιακών νόμων και χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα πολλές φορές για την βελτίωση του εξοπλισμού του, ενώ έτυχε και πολλαπλών διευκολύνσεων από τοπικούς φορείς (Νομαρχία, Δήμος κ.α.) και δεν μπορεί να συνεχίζεται η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος ενώ χάνονται θέσεις εργασίας
Επειδή οι εργαζόμενοι δουλεύουν 10 χρόνια στον όμιλο ως απλοί εργάτες χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Επειδή ο νομός Έβρου μπαίνει ολοταχώς και με γρήγορους ρυθμούς στο τούνελ της αποβιομηχάνισης και της αυξανόμενης ανεργίας και ειδικότερα η περιοχή της Ορεστιάδας
Επειδή η νέα κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και την ανάπτυξη της ευαίσθητης αυτής περιοχής



Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-θα πάρουν άμεσα μέτρα ώστε οι 8 απολυμένοι εργαζόμενοι της “ΘΡΑΚΩΝ” και “YTONG” να επανέλθουν στην εργασίας τους χωρίς περικοπές και να μην επιτραπεί καμία άλλη απόλυση;

-θα ενημερωθούν από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων και το νέο εργασιακό καθεστώς που τους επιβάλλεται και τι άμεσα μέτρα θα λάβουν;

-θα επιβάλλουν στον όμιλο που χρηματοδοτήθηκε αδρά από τους αναπτυξιακούς νόμους, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους;

-θα υπάρξει πολιτική που αντί να χάνονται θέσεις εργασίας να διασφαλισθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες ώστε να σταματήσει η ερήμωση του ακριτικού νομού του Έβρου;



Οι ερωτώντες βουλευτές


Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Μουλόπουλος Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

αγορα

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια του Σουπερ Μάρκετ ΑΡΙΣΤΑ του ομίλου ΑΤΛΑΝΤΙΚ

στην Πατρ. Γρηγορίου 199 στην Ορεστιάδα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 11.00 π. μ.



Με εκτίμηση

Λάλου Ανδρονίκη Διαβάστε περισσότερα...

Εξιτηριο για τους δυο με τη νεα γριπη

Εξιτήριο από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πήραν ο 14χρονος μαθητής και η 19χρονη φοιτήτρια, οι οποίοι είχαν προσβληθεί την περασμένη εβδομάδα από τη νέα γρίπη.

Η κατάσταση της υγείας τους εξελίχθηκε ομαλά και πλέον συνεχίζουν τη φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι τους.

Από τη Δευτέρα πάντως και για μία εβδομάδα, έχει διακοπεί προσωρινά η λειτουργία τριών τμημάτων στο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, λόγω εντοπισμού κρούσματος της νέας γρίπης στον 14χρονο και εμφάνιση κρουσμάτων της εποχικής γρίπης σε άλλους μαθητές.

Εξάλλου, από σήμερα και για επτά ημέρες, για προληπτικούς λόγους, αποφασίσθηκε η διακοπή των μαθημάτων στο δεύτερο τμήμα της Α΄ τάξης του ιδίου Γυμνασίου, όπου και εμφανίσθηκε συρροή κρουσμάτων εποχικής γρίπης.

www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

το καλαθι με το μυστικο

Διήγημα του Παναγιώτη Κουσίδη Μέρος Δ΄ (4)

Την άλλη μέρα πρωί-πρωί με το φως του ήλιου κατέφθασε η ομάδα των Βούλγαρων στρατιωτών και άρχισε εξονυχιστική έρευνα στα δικά μας δωμάτια, στην αποθήκη, στον αχυρώνα, στο στάβλο και στο κοτέτσι. Ψάξανε ακόμα και στον κήπο μας, στο αμπέλι μας και πάνω στα δένδρα μας. Το μόνο που ανακαλύψανε ήταν η πρύπτη-πιθάρι όπου κρύβαμε το κλεμμένο σιτάρι από τη σοδειά μας. ΄Ηταν όμως άδεια η κρύπτη και φυσικά βεβαιώθηκαν ότι δεν υπήρχε πειστήριο και άρα ο πατέρας μας ήταν αθώος και έπρεπε να ελευθερωθεί. Αυτή η μυθηστοριματική περιπέτεια, στην οποία είχε ανάμειξη ολόκληρη η οικογένεια, σημάδεψε τη μετέπειτα ζωή μας, αλλά δεν ήταν η μοναδική λαχτάρα που περάσαμε.
΄Ολοι ξέρανε στο χωριό ότι ο πατέρας μου ήταν ένας γοητευτικός άνδρας, γυναικάς και τσαχπίνης, ακόμη και μέσα στη μαύρη περίοδο της κατοχής. ΄Αλλωστε, είχε μέσα στο αίμα του την τσαχπινιά, ασκούσε ιδιαίτερη έλξη στις γυναίκες και εύκολα στοχοποιούνταν ερωτικά. Μια βραδιά που λαγοκοιμούμουν έγινα μάρτυρας μιας έντονης σκηνής ζηλοτυπίας μεταξύ της μητέρας και του πατέρα μου. Εμείς τα παιδιά κοιμόμασταν σε στρώμα στο πάτωμα, γιατί μόνο ένα κρεβάτι διαθέταμε στο υπνοδωμάτιό μας. Αυτό το κρεβάτι πολλές φορές έτριζε... τις νύχτες, αλλά τότε εμείς τα ανυποψίαστα παιδιά νομίζαμε πως ήταν χαλασμένες οι σούστες. Η μάνα μας ήταν πολύ ανήσυχη και ταραγμένη και ύπνος δεν την έπιανε. ΄Ητανε πολλές οι έγνοιες και οι σκοτούρες της για όλη την οικογένεια. Και γι αυτό το λόγο ήταν πολύ πικρό το φαρμάκι της απιστίας. Εκείνη την ξάγρυπνη νύχτα, που κρυφάκουγα και κρυφοκοίταζα μισοκοιμισμένος, δεν έτριζαν οι σούστες του κρεβατιού από ερωτικό παροξυσμό αλλά από την πεισματική άρνηση της μητέρας μου, από την οργή και το θυμό της. Σε κάποια στιγμή της πάλης την άκουσα να λέει οργισμένη στον πατέρα μου: "Δεν φτάνει που σαλιαρίζεις και τσιλημπουρδίζεις με τις Ελληνίδες, τόλμησες να τα φτιάξεις και με τη γυναίκα του λοχαγού! Αν το μάθει ο άνδρας της, αλίμονό σου καημένε μου!" Δεν κατάλαβα αν αυτή η φράση συνιστούσε απειλή, εκβιασμό ή προειδοποίηση. Από τότε είχα πάντα την υποψία, το φόβο και την ανασφάλεια μήπως και αν η μητέρα μου μιλούσε για τις κρυφές ερωτικές συναντήσεις του πατέρα μου με τη γυναίκα του λοχαγού. Στις δύσκολες μέρες που περνούσαμε ήμουν αμφίβολος και προβληματισμένος αν η μητέρα μου θα έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του πατέρα μου και την ενότητα της οικογένειας. Αν θα έπνιγε τον δικαιολογημένο πόνο της, τον πληγωμένο εγωϊσμό της, την πίκρα και την απογοήτεση και δεν θα ξαναμιλούσε για το γεγονός. Αν θα έβαζε άλλες προτεραιότητες και δεν θα παρασυρόταν από τα αρνητικά συναισθήματα μιας απατημένης συζύγου. Ευχόμουν στο βάθος τη ψυχής και της ψύχραιμης σκέψης της να έβλεπε κι εκείνη αυτή την απιστία σαν μια πράξη αντίδρασης και αντίστασης ενός παράτολμου ΄Ελληνα άνδρα που έπαιρνε με αυτό τον τρόπο την εκδίκησή του. Ευχόμουν να έδειχνε συγκαταβατικότητα σε ένα από τα πανάρχαια ανθρώπινα παραπτώματα-σκάνδαλα, που δεν έπρεπε όμως να αποκαλυφθεί, για να μην έρθει η απρόβλεπτη και καταστροφική τιμωρία για ολόκληρη την οικογένεια.
σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι . . . Διαβάστε περισσότερα...

κωστας θρακιωτης

Πρόσκληση
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση – αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ΚΩΣΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΗ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Σουφλίου, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης - Έβρου και το περιοδικό «ΒΟΡΕΑΣ», και θα πραγματοποιηθεί
την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου.
Με τιμή
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΚΑΛΗ

Κώστας Θρακιώτης
Φιλολογικό ψευδώνυμο του κριτικού και λογοτέχνη Θαλή Προδρόμου. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1909. Απεβίωσε το 1994. Ήταν γιος του Θεοδοσίου Προδρόμου, σχολάρχη της Αλεξανδρούπολης και της Αδριανουπολίτισσας δασκάλας Πηνελόπης Χατζή Κωστή Κυριαζοπούλου. Από μικρός γνώρισε την προσφυγιά. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στα σχολεία του Αϊδινίου και της Φιλαδέλφειας, όπου δίδασκαν οι γονείς του, ενώ τις γυμνασιακές του σπουδές τις περάτωσε στο Σουφλί, όπου μαζί με συμμαθητές του εξέδιδε το περιοδικό Έβρος.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σταδιοδρόμησε ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και
στο Γυμνάσιο Σουφλίου, ενώ δίδαξε και σε διάφορες δραματικές σχολές. Έγραψε ποιήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια, κριτικές, κ.ά. Στα ελληνικά γράμματα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1932 με την ποιητική συλλογή Στον Ελεύθερο δρόμο.
Άλλα έργα του: Εμείς δεν θα βαδίσουμε (1933, ποιητική συλλογή), Άλμπατρος (1933,
θεατρικό), Ανοικτή θάλασσα (1935, θεατρικό), Μοναξιά με φως και δίχως παράθυρα
(1939, ποιητική συλλογή), Φωνή της ευφορίας (1948, ποιητική συλλογή), Οιδίπους
Τύραννος του Σοφοκλή (1948, μετάφραση), Ανεμίζουμε σημαία μας την άνοιξη (1955,
ποιητική συλλογή), Συμφωνία του Ορφικού Ρόδου (1957, ποιητική συλλογή), Το τρα-
γούδι της νέας ζωής (1959, ποιητική συλλογή), Ο γυρισμός του Οδυσσέα στην Ιθάκη
(1960, ποιητική συλλογή), Περιθώριο στο κενό (1961, ποιητική συλλογή), Η θάλασσας
κι εγώ (1962, ποιητική συλλογή), Ο άνθρωπος του έρωτα και της στάχτης (1963, ποιη-
τική συλλογή), Πορεία και σταθμοί (1964, ποιητική συλλογή), Σύντομη ιστορία της νε-
οελληνικής λογοτεχνίας (1000-1965) (1965, μελέτη), Ερμηνεία νεοελληνικών κειμένων
(1966, μελέτη), Ο μύθος και τ’ αηδόνι (1971, ποιητική συλλογή), Φωτοσκιές (1972, ποι-
ητική συλλογή), Διαμαρτυρίες και σατιρικά γυμνάσματα (1975), Η τέχνη στη ζωή και στην
εποχή μας (1976), Από τη φυλακή του χρόνου (1981), Ένα παιδί στην καταχνιά (1984), Η
κραυγή της σιωπής μου (1985), Χαρταετοί (1987), Θρακικές ιστορίες (1988), Η οργή των
αγαλμάτων (1989), Λαϊκή πίστη και λαϊκή λατρεία στη Θράκη (1991), κ.ά.
Απασχολήθηκε επίσης με μεταφράσεις: Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο του
Έριχ Μαρία Ρέμαρκ (1955,) αρχαία δράματα των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη,
Αριστοφάνη, κ.ά. Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Κρατι-
κό Βραβείο Ποίησης (1963), δύο βραβεία του Καλοκαιρίνειου Θεατρικού Διαγω-
νισμού (1933, 1935), κ.ά. Διαβάστε περισσότερα...

ο μ.....ς για δημαρχος ορεστιαδας;

"Είναι νέος, έμπειρος, χαμηλών τόνων και αγωνιστής", αναφέρει στενός του φίλος.

Είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά διατηρεί επαφές με δυνατά ονόματα άλλων χώρων.

Ετοιμάζεται για Δήμαρχος Ορεστιάδας.

Θα αποκαλύψουμε και τα στοιχεία του, σε ανάρτηση που θα ακολουθήσει.

Αν βιάζεστε, βάλτε γράμματα στις τελείες:
Μ.....ς Διαβάστε περισσότερα...

ερχεται

Και πολύ ΡΟΖ.

Αρχές Σεπτεμβρίου στην πόλη των κάστρων.


Έρχεται μόνο εδώ. Διαβάστε περισσότερα...

απολυσεις στον εβρο

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
« Η ΕΝΟΤΗΤΑ »

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΘΡΑΚΩΝ &ΥΤΟΓΚ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «η Ενότητα» στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων των εργοστασίων ΘΡΑΚΩΝ και ΥΤΟΓΚ που περνάνε πραγματικά δύσκολες μέρες.
Θεωρούμε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της εργοδοσίας, να στείλει στην ανεργία εργάτες και εργάτριες , που εργάστηκαν σκληρά για να στηθούν, να λειτουργήσουν τα παραπάνω εργοστάσια και να συγκεντρώσει τεράστια κέρδη η εταιρεία.
Σήμερα που οι εμποροβιομήχανοι , οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές οι μεγαλοξενοδόχοι συντονίζονται για να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους , στους αγρότες , στους αυτοαπασχολούμενους, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ΜΑΖΙ, εργάτες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσαν τεράστια κέρδη.
Η Ο.Α.Σ.Ε καλεί τους αγρότες να βρεθούν από την πρώτη μέρα κοντά στους απεργούς έξω από την πύλη των εργοστασίων.

27/10/2009
Για την Ομοσπονδία
Μαργαριτίδης Γιάννης Διαβάστε περισσότερα...

αστυνομικο δελτιο

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α
Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Α Σ Τ Υ Ν Ο Μ Ι Α
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Ορεστιάδα, 27 Οκτωβρίου 2009
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Α. Σύλληψη δραστών για κλοπή οικίας
- Χθες (26-10-2009) τις μεσημβρινές ώρες, Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ορεστιάδας και του Αστυνομικού Τμήματος Ορμενίου, συνέλαβαν τρεις (3) αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας, ( ένα (1) άνδρα και δύο (2) γυναίκες), για κλοπή χρηματικού ποσού 400 € από οικία στο Δ.Δ. Βάλτου Ορεστιάδας.
- Το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό βρέθηκε στην κατοχή τους και αποδόθηκε στον παθόντα.
- Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.
- Την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας.
Β.Μαστρωπεία
- Χθες (26-10-2009) τις νυχτερινές ώρες , Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ορεστιάδας και της Ομάδας Πρόληψης - Καταστολής Εγκλήματος ( Ο.Π.Κ.Ε ) της Α.Δ Ορεστιάδας, συνέλαβαν στην Ν. Βύσσα - Έβρου δύο (2) αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας, έναν 20χρονο άνδρα και μία 19χρονη γυναίκα, διότι, ο πρώτος, εκμεταλλευόμενος την ένδεια και την έλλειψη οικονομικών πόρων της δεύτερης, την προήγαγε στη πορνεία, εκδίδοντας της σε «πελάτες», κλείνοντας ερωτικά ραντεβού μέσω κινητού τηλεφώνου.
- Οι συλληφθέντες με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα παραπεμφθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.
- Την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ορεστιάδας. Διαβάστε περισσότερα...

τι πιστευουν για μας

Σε γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα αναφέρεται η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την υποβολή της στο Κογκρέσο βάσει σχετικού αμερικανικού νόμου.
Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται σε προβλήματα που παρουσιάζονται σχετικά με αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας. Γίνεται επίσης αναφορά σε συνέχιση φαινόμενων διακρίσεων, αλλά και σε αύξηση κρουσμάτων αντι-σημιτισμού μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Όπως και πέρυσι επεξηγείται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας καθιερώνει την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ως την επικρατούσα θρησκεία, αλλά συγχρόνως προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τη θρησκεία του, ότι η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα αυτό, αλλά μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες μερικές φορές αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας τους, ότι απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και ότι από το 2006 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας.
Επαναλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται εν γένει τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με την περυσινή έκθεση. Υπογραμμίζεται ότι εξακολουθεί η διάκριση μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, που εμπίπτει στο ειδικό καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης με ειδικά προνόμια, και στους μουσουλμάνους μετανάστες που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα (200.000), ενώ επαναλαμβάνονται αναφορές σε επιμέρους προβλήματα γύρω από τους τρόπους αναγνώρισης θρησκειών και θρησκευτικών ομάδων (διαμαρτυρίες Σαϊεντολόγων και Πολυθεϊστών), φορολογικές και άλλες διακρίσεις, ερωτήματα ισχύος του ισλαμικού νόμου (σαρία) στη Θράκη, αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας, επί των οποίων το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υιοθέτησε το Μάρτιο 2008 νέες προϋποθέσεις και πιστοποιητικά.
Υπενθυμίζονται θετικά μέτρα που έχει λάβει το ελληνικό κράτος όπως η πρόσληψη 240 ιμάμηδων και νομοθετήματα για την εφαρμογή συστήματος πλήρωσης του 0,5% των δημοσιοϋπαλληλικών θέσεων από μουσουλμάνους και για τη διαχείριση των Βακουφίων στη Θράκη, αλλά και κυβερνητικές ολιγωρίες στην εφαρμογή των αποφάσεων για υλοποίηση της εκκρεμούσας κατασκευής στην Αθήνα επίσημου ισλαμικού τεμένους και κοιμητηρίου.
Για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα κρίνεται θετικά και εφέτος η επίσημη υποστήριξη εκδηλώσεων και εκδόσεων για την μνήμη του Ολοκαυτώματος, ωστόσο επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού και βανδαλισμών μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και συνέχιση κοινωνικών εκφάνσεων αντισημιτισμού (δικαστική δίωξη και αθώωση του συγγραφέα Κ. Πλεύρη για το βιβλίο του, αντισημιτικές απόψεις ηγέτη του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, και γελοιογραφίες στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Ριζοσπάστης.-
nooz.gr Διαβάστε περισσότερα...

δ εθνικη

Νέα εκτός έδρας νίκη πανηγύρισε ο Έβρος Σουφλίου που συνεχίζει την πολύ καλή του πορεία στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Οι Εβρίτες μετά την επιτυχία τους στο Καλαμπάκι της Δράμας επιστρέφουν με τους τρεις βαθμούς της νίκης και από την Καβάλα αφού επικράτησαν του Κεραυνού Κρηνίδων με 2-1. Το Σουφλί με πολύ καλή αγωνιστική παρουσία κατάφερε να κλειδώσει τα ατού των γηπεδούχων και «χτύπησε» δυο φορές με τον Μιχάλη Φλώρο. Μάλιστα, έχασε πολύ καλές ευκαιρίες με τον Αρβανιτοζήση (65’-70’) αλλά και με τον Παγωνίδη νωρίτερα, για να αυξήσει τον δείκτη του σκορ. Στο τέλος δέχθηκε τη πίεση από τις Κρηνίδες, ωστόσο είχε την ψυχραιμία να κρατήσει το υπέρ του σκορ που ήταν και το πιο δίκαιο αποτέλεσμα αφού στην γενική εικόνα της αναμέτρησης οι φιλοξενούμενοι ήταν ανώτεροι σε όλους τους τομείς. Το σκορ άνοιξε στο 17’ ο Φλώρος, όταν μετά από ενέργεια του Παγωνίδη, σε κενή εστία έκανε το 0-1. Τρία λεπτά αργότερα ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Καραγιάννη. Ο Φεστερλής εκτέλεσε εύστοχα τη εσχάτη των ποινών και ο Κεραυνός ισοφάρισε. Ωστόσο, στην επόμενη κιόλας φάση, ο Έβρος πήρε ξανά τα ηνία στο σκορ. Μετά από ασίστ του Αραμπατζή ο Φλώρος με διαγώνιο σουτ διαμόρφωσε το τελικό 1-2 Η σύνθεση του Έβρου Σουφλίου: Μπακιρτζίδης, Μπάμνιος, Καραγιάνης, (67’ Δουμπουλάκης), Μπουραζέρης, Γκαρακλίδης, Τσαπάνης, Χατζιλούδης, Φλώρος, Παγωνίδης, (65΄Αρβανιτοζήσης),Παπαναστασίου, (80’ Ρουσσίδης), Αραμπατζής


Στο ντέρμπι της Θράκης η Ελπίδα Σαπών είχε εύκολο έργο απέναντι στην Ένωση Θράκης κερδίζοντας με 3-0. Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης δεν ήταν σε θέση να προβάλλει αντίσταση σε ένα ακόμη εκτός έδρας παιχνίδι. Την κορυφή μοιράζονται Ηράκλεια και Προσοτσάνη με 12 βαθμούς και από κοντά ακολουθεί και η ομάδα της Ροδόπης. Εξάσφαιρα κρατούσαν ο Εχίνος Σπορ και ο Γάζωρος διαλύοντας Καλαμάκι και Γεφυρούδι αντίστοιχα. Ο Ίασμος δεν τα κατάφερε στην Ελευθερούπολη και γνώρισε την ήττα από τον Ορφέα.

εφ. "Η Γνώμη"
Διαβάστε περισσότερα...

κατα του καπνισματος

«ΕΜΕΙΣ ΖΟΥΜΕ … ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ»
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) – Τοπική Επιτροπή Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία µε την Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου, πραγµατοποίησε ενηµερωτικές συναντήσεις µε τους διευθυντές των Σχολείων Α/Βάθµιας Εκπαίδευσης των Νοµών Έβρου και Ροδόπης, σε Κοµοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Διδυµότειχο.
Στις συναντήσεις αυτές, έγινε παρουσίαση της Αντικαπνιστικής Εκστρατείας της HelMSIC «Εµείς Ζούµε … Δεν Καπνίζουµε» και προώθηση καινοτόµου προτάσεως για τη διοργάνωση σεµιναρίου –ηµερίδας που αφορά τους εκπαιδευτικούς. Η διοργάνωση της ηµερίδας, έχει ως στόχο την ενηµέρωση των εκπαιδευτικών γύρω από το θέµα, καθώς και την εκµάθηση επικοινωνιακών πολιτικών για την ορθή προσέγγιση των µαθητών στην προσπάθεια πρόληψης της έναρξης του καπνίσµατος.
Η HelMSIC θα ήθελε να ευχαριστήσει θερµά τη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου
και, προσωπικά, τον Πρόεδρο της Ν.Α.Ρ.Ε. κ. Μηνόπουλο Γεώργιο, για τον συντονισµό των
συναντήσεων αυτών και το ρόλο του ενδιάµεσου φορέα που ανέλαβε µεταξύ της HelMSIC και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης, επιθυµεί να ευχαριστήσει όλους τους διευθυντές που
παραβρέθηκαν και έδειξαν ενδιαφέρον για την προσπάθεια αυτή. Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ουσιώδης για µία συντονισµένη αντικαπνιστική προσπάθεια στους Νοµούς Έβρου και Ροδόπης.
Τι είναι η HelMSIC;
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (Hellenic Medical
Students' International Committee - HelMSIC) είναι ένα ανεξάρτητο σωµατείο µη κυβερνητικού, µη κερδοσκοπικού, µη πολιτικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές ιατρικής και σήµερα αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, µία σε κάθε πόλη όπου εδράζεται Ιατρική Σχολή. Κύριος σκοπός της είναι οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές φοιτητών ιατρικής και η προώθηση της υγείας.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσηµο site www.helmsic.gr. Διαβάστε περισσότερα...

φερες

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Φερών και τα Dyslexia Centers, διοργανώνουν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα Θεάτρου Δήμου Φερών, (Ελευθερίας 1), διάλεξη, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα: «Δυσλεξία-Μαθησιακές Δυσκολίες-Διάσπαση Προσοχής», με ομιλητή τον Γεώργιο Παυλίδη, Καθηγητή Μαθησιακών Δυσκολιών Π. Μακεδονίας.
Η διάλεξη πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Φερών, με σκοπό την πρώτη γνωριμία και με στόχο την διαρκή επικοινωνία με την τοπική κοινωνία του Δήμου Φερών αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης
Πληροφορίες στο τηλ.: 2555350082 , και 6978374100


-------------------------------------------------------------------
Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Φερών
-------------------------------------------------------------------
Tηλ.. 2555350082 Κιν. 6978374100 Email: http://gr.mc275.mail.yahoo.com/mc/compose?to=info@alp-feres.gr Website: http://www.alp-feres.gr/ Διαβάστε περισσότερα...

κκε για απολυσεις

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΥΤΟΓΚ ΚΑΙ ΘΡΑΚΩΝ

Με αφορμή τις αδικαιολόγητες απολύσεις στις βιομηχανίες ΘΡΑΚΩΝ και YTONG και την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, η Αχτιδική Επιτροπή Β. Έβρου του ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω:
Eκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων τους. Το αίτημά τους είναι πέρα για πέρα δίκιο.
Καταγγέλλει σαν απαράδεκτη και ανάλγητη τη συμπεριφορά της εταιρείας, η οποία, πρώτα αξιοποίησε τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ και πραγματοποίησε την επένδυση με τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Στη συνέχεια είχε την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους (για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού ) αλλά και της Νομαρχίας και των τοπικών Δήμων και αφού για πολλά χρόνια με τον ιδρώτα των εργαζομένων εξασφάλισε υψηλή κερδοφορία , σήμερα με το πρόσχημα της κρίσης, αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και πετάει πάνω από 20 εργαζόμενους στον εφιάλτη της ανεργίας.
Για τις εξελίξεις αυτές μεγάλες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, γιατί αυτές ψήφισαν τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους, που εξασφαλίζουν στην εργοδοσία «τζάμπα» χρήμα, προνόμια και υψηλή κερδοφορία από τη μια και από την άλλη τους διευκολύνουν με μια δέσμη αντεργατικών νόμων για να χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να απολύουν, να επιβάλλουν τη μερική απασχόληση κλπ…
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η Αχτιδική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται «μύθος» το ιδεολόγημα των αστικών κομμάτων « Χρηματοδοτώ τους επιχειρηματίες , να κάνουν επενδύσεις για να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι ».
Μια είναι η απάντηση στην τρομοκρατία της εργοδοσίας Ο ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ για:
>>>Την επαναπρόσληψη των απολυμένων .
>>>Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.
>>>Νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου με πλήρη ένσημα.
>>>Την απαγόρευση με νόμο όλων των μορφών μερικής απασχόλησης
>>>Ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων με κατώτερο μισθό >>>1400 ευρώ, και κατώτερη σύνταξη 1120 ευρώ
>>>Μέτρα για την προστασία των ανέργων ,των συνταξιοδοτικών και
ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
>>> Άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στο
κοινωνικό σύνολο και θα υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων.
Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που το προηγούμενο διάστημα συσσώρευσαν τεράστια κέρδη
και όχι οι εργαζόμενοι. Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης

Διαβάστε περισσότερα...

απολογισμος δημου διδυμοτειχου

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006 , ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης καλεί τους κατοίκους και τους φορείς του Δήμου Διδυμοτείχου να προσέλθουν στην αίθουσα Αμφιθεάτρου του Δημοτικού Καταστήματος, που βρίσκεται στο Δημαρχείο της πόλης, την 4η Νοεμβρίου 2009 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7μμ, προκειμένου να γίνει ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά την Οικονομική και Διοικητική κατάσταση του Δήμου καθώς και στην εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής Δράσης του περασμένου έτους. Διαβάστε περισσότερα...

28η οκτωβριου

ΘΕΜΑ : Εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940
Για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ορίζουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα γίνουν στην πόλη της Αλεξ/πολης και έδρα του Νομ/κού Διαμ/τος ως εξής :
ΓΕΝΙΚΑ
1. Γενικός και τριήμερος σημαιοστολισμός του Δημοτικού Καταστήματος και των καταστημάτων των Δημοσίων Υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και Ι.Δ. , των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων, καθώς και των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2009.
2. Φωταγώγηση του Δημοτικού Καταστήματος, όλων των Δημοσίων
Υπηρεσιών , των ΝΠΔΔ, Οργανισμών και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της
27ης και 28ης Οκτωβρίου 2009 ( Αριθμ. Πρωτ. 57383/10.09.2009 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.)
ΤΡΙΤΗ 27-10-2009
1. Εορτασμός και ομιλίες σε όλα τα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα του νομού
2. Ώρα 11.30 : Κατάθεση στεφάνων από μαθητές – σπουδαστές , προσκόπους και οδηγούς στο μνημείο των Βιζβύζηδων, συνοδευόμενοι από καθηγητές και βαθμοφόρους, καθώς και από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο, παρουσία των Αρχών.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28-10-2009
Ωρα 07:30 : Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου – Εμβατήρια και θούριοι από τα μεγάφωνα της Δημαρχίας έως την έναρξη της παρέλασης
Ωρα 08:00 : Έπαρση σημαίας μπροστά στο χώρο της Μεραρχίας με τη στρατιωτική μουσική και τη συμμετοχή τμημάτων στρατού.
Ωρα 10:15 : Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξ/πολης, κ.κ. Άνθιμου. Ο κος Μπόγλου Δημήτριος, Διευθυντής της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της μέρας, στον ναό μετά την δοξολογία.
Ωρα 11:15 : Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη από τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΜΘ, τον Νομάρχη, τους Βουλευτές, τον Στρατηγό Δ/τή XII Μ.Π., τον Πρόεδρο της Ν.Α.Ρ.Ε., τον Δήμαρχο, από τον εκπρόσωπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δ/ντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξ/πολης, τον Λιμενάρχη Αλεξ/πολης, τον Δ/ντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξ/πολης, από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών, τις Εφεδροπολεμιστικές Οργανώσεις και από τον Ερυθρό Σταυρό.
Στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.
Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων με τη φροντίδα καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
Ωρα 12:00 : Κοινή παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, της σχολής Νοσοκόμων, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, των αναπήρων πολέμου με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξ/πολης και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής στην κεντρική λεωφόρο της πόλης παρουσία των Αρχών (μπροστά στη στρατιωτική λέσχη).
Οι παρακάτω αρχές παρακαλούνται να φροντίσουν :
α) Η Ιερά Μητρόπολη για τις ιεροτελεστίες
β) Η XII ΜΠ για τις αποδόσεις τιμών, την παρέλαση, τη διάθεση στρατιωτικής μουσικής ( ιερό ναό - μνημείο - παρέλαση )
γ) Ο Δήμος Αλεξ/πολης για την προετοιμασία των μεγαφώνων μπροστά στους
χώρους του μνημείου και τη διάθεση της Φιλαρμονικής
δ) Η Αστυνομική Δ/νση για την τάξη Διαβάστε περισσότερα...

συνασπισμος για απολυσεις

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ THRAKON - YTONG


Ο Νομός Έβρου συνεχίζει να μπαίνει ολοταχώς και με γρήγορους ρυθμούς στο τούνελ της αποβιομηχάνισης και της αυξανόμενης ανεργίας. Μετά την ΑΝΚΕΡ, την Αλλαντοβιομηχανία Θράκη, τα Κλωστήρια Λαναρά και σε άλλους παραγωγικούς χώρους, ήρθαν και οι απολύσεις σε Thrakon και YTONG. Η περιοχή της Ορεστιάδας δέχεται ένα ακόμη πλήγμα.
Η Νομαρχιακή Πολιτική Επιτροπή Έβρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη της και την στήριξή της στους εργαζόμενους των δυο αυτών εργοστασίων, συμπαραστέκεται στο απεργιακό τους αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στα δυο αυτά εργοστάσια.
Η ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας δεν μπορεί να βυθισθεί ακόμη περισσότερο στην ανεργία και την υπανάπτυξη.
Η νέα κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και την ανάπτυξη της περιοχής. Ζητάμε από την κυβέρνηση, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασία και ταυτόχρονα να δημιουργήσει και νέες ώστε να σταματήσει ο κατήφορος και η ερήμωση του Έβρου. Αυτή πρέπει να είναι η προοπτική για το νομό. Φτάνει πλέον η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, χωρίς κανένα αποτέλεσμα σε κανέναν τομέα.

Η Νομαρχιακή Πολιτική
Επιτροπή Έβρου του ΣΥΝ Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

απολυσεις στον εβρο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
« ΘΡΑΚΩΝ » YTONG


Δελτίο Τύπου
Ορεστιάδα 25/10/2009


Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων των εργαζομένων στα εργοστάσια « ΘΡΑΚΩΝ » και « ΥΤΟΝG» με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν την Πέμπτη 29 Οκτώβρη 2009 με κύριο αίτημα την ανάκληση των απολύσεων που ανακοίνωσε η Διοίκηση της εταιρείας

Θα δώσουν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια
Κιτσικούδης Γιάννης
Γιαντσίδης Γεώργιος Διαβάστε περισσότερα...

πασοκ αλεξανδρουπολης

Ως Συντονιστική Επιτροπή της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑ.ΣΟ.Κ του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους συνδημότες μας, παρουσιάζουμε τα προβλήματα του τοπικού διαμερίσματος του Άβαντα έτσι όπως μας τα παρέδωσε ο εκπρόσωπός του ,προκειμένου να εξευρεθεί λύση.
Να στρωθεί ξανά (να ασφαλτοστρωθεί) ο κεντρικός δρόμος .
Η βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης που συνορεύει με τον οικισμό λειτουργεί χωρίς βασικές υποδομές πχ βιολογικός καθαρισμός ,και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος από πλευράς υπηρεσιών.
Άναρχη δόμηση. Επιβάλλεται να μπει τάξη στο πλαίσιο ενός οργανωμένου οικισμού, να προστατευθεί η περιοχή πριν υποστεί οριστική και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση.
Η πρόθεση από πλευράς στρατού για εγκατάσταση πεδίου βολής στην περιοχή , βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους του Άβαντα και άλλων οικισμών.
Η χωματερή, τα τρία λατομεία που «χάσκουν», η πρόθεση να κατασκευαστούν δεξαμενές πετρελαίου με την έλευση του αγωγού, προκαλούν σύγχυση και ανησυχία στους πολίτες οι οποίοι σκέφτονται- κατ’ ανάγκη- να μετοικήσουν πράγμα δύσκολο, αλλά πρωτίστως ανεπίτρεπτο.
Επιβάλλεται να ανακατασκευαστεί η πλατεία προκειμένου να συντελέσει στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Για τη Συντονισική Επιτροπή
Η Γραμματέας Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά Διαβάστε περισσότερα...

απολυσεις στον εβρο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
« ΘΡΑΚΩΝ » YTONG

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους της περιοχής μας την απόφαση της Διοίκησης της Εταιρείας των εργοστασίων «YTONG» και «ΘΡΑΚΩΝ», να προχωρήσει , με πρόσχημα τη κρίση , σε άλλες 8 απολύσεις συναδέλφων μας, αξιοποιώντας φυσικά την αντεργατική νομοθεσία που υπάρχει και αφού πρώτα δεν κατάφερε να μας πείσει να εργαζόμαστε με μερική απασχόληση και μισό μισθό.

Και βέβαια κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι την επένδυση της Εταιρείας αυτής την πλήρωσαν οι έλληνες εργαζόμενοι γιατί η Εταιρεία χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα κάνοντας χρήση των αναπτυξιακών νόμων. Χρηματοδοτήθηκε ακόμα πολλές φορές για την βελτίωση του εξοπλισμού της και ακόμα έτυχε πολλαπλών διευκολύνσεων από τοπικούς φορείς (Νομαρχία , Δήμους κλπ ) . Η κερδοφορία της όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μεγάλη και τώρα χωρίς κανένα δισταγμό έρχεται και στέλνει στην αγχόνη της ανεργίας εργαζόμενους με πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις , εργαζόμενους που με τον ιδρώτα τους έστησαν και λειτούργησαν αυτά τα εργοστάσια , δουλεύοντας σκληρά νύχτα και μέρα.

Μπροστά σ’ αυτές τις δραματικές εξελίξεις, ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ , να αντιδράσουμε, και εξαγγείλαμε απεργιακές κινητοποιήσεις ( επαναλαμβανόμενες 48ωρες ) που θα αρχίσουν
την Πέμπτη 29/10/2009 το πρωί
και με κύριο αίτημα
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ζητούμε τη συμπαράσταση όλων των φορέων και όλων των εργαζομένων της περιοχής μας. Τους καλούμε να σταθούν στο πλευρό μας , να κάνουν δική τους υπόθεση των αγώνα μας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων
Οκτώβριος 2009 Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης

Ουάσιγκτον. Σταθμός του μετρό. Ενα κρύο πρωϊνό τον Γενάρη του 2007. Επαιξε έξι κομμάτια του Μπαχ για περίπου 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, περίπου 2 χιλιάδες άτομα πέρασαν από το σταθμό, οι περισσότεροι καθ'οδόν για τη δουλειά τους. Μετά από 3 λεπτά ένας μεσήλικας πρόσεξε οτι κάποιος έπαιζε μουσική. Βράδυνε το βήμα του, σταμάτησε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά προχώρησε βιαστικός για τον προορισμό του.

4 λεπτά αργότερα ο βιολιστής εισέπραξε το πρώτο του δολλάριο: μια γυναίκα έριξε τα χρήματα στο κουτί του και χωρίς να σταματήσει συνέχισε το δρόμο της.
6 λεπτά, ένας νεαρός έγειρε στον τοίχο για να τον ακούσει, μετά κοίταξε το ρολόι του και συνέχισε να περπατά.

10 λεπτά, ένα αγοράκι 3 ετών σταμάτησε, αλλά η μητέρα του το έσυρε βιαστικά να συνεχίσει, καθώς το παιδί σταμάτησε για να δει τον βιολιστή. Τελικά η μητέρα έσπρωξε δυνατά το παιδί και το παιδί ξανάρχισε να περπατά γυρνώντας ολοένα το κεφάλι προς τα πίσω. Την ίδια αντίδραση είχαν και πολλά άλλα παιδιά. Όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι γονείς τα πίεζαν να προχωρήσουν.

45 λεπτά: ο μουσικός συνέχισε να παίζει. Μόνον 6 άνθρωποι είχαν για λίγο σταματήσει. Περίπου 20 άτομα του άφησαν χρήματα χωρίς να διακόψουν το ρυθμό τους. Συγκέντρωσε συνολικά 32 δολλάρια.

1 ώρα: τελείωσε το παίξιμο και μια σιγή απλώθηκε παντού. Κανείς δεν το πρόσεξε. Κανείς δε χειροκρότησε ούτε υπήρξε έστω κάποιο ίχνος αναγνώρισης.
Κανείς δεν το 'ξερε, αλλά ο βιολιστής ήταν ο Τζόσουα Μπελλ, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου. Επαιξε ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια που έχουν ποτέ γραφτεί, με ένα βιολί αξίας 3.5 εκατομμυρίων δολλαρίων. Δύο μερες νωρίτερα, ο Τζόσουα Μπελλ γέμισε ασφυκτικά ένα θέατρο στη Βοστώνη, σε συναυλία που η μέση τιμή του εισιτηρίου άγγιξε τα 100 δολλάρια.
Πρόκειται για πραγματικό γεγονός. Ο Τζόσουα Μπελλ έπαιξε ινκόγκνιτο στο σταθμό του μετρό στα πλαίσια ενός κοινωνιολογικού πειράματος που οργάνωσε η Ουάσιγκτον Ποστ για την αντίληψη, το γούστο και τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Το ερώτημα που προέκυψε: σε ένα ουδέτερο περιβάλλον και σε ακατάλληλη ώρα, μπορούμε να αντιληφθούμε την ομορφιά; Σταματούμε για να την απολαύσουμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο όταν εκδηλώνεται σε ασυνήθιστα χωροχρονικά πλαίσια;

Ενα συμπέρασμα που πιθανώς μπορεί να εξαχθεί από το συγκεκριμένο πείραμα είναι:
Αν δεν έχουμε ένα λεπτό για να σταματήσουμε και ν'ακούσουμε έναν από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου να παίζει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ, με ένα από τα ομορφότερα μουσικά όργανα .... πόσα άλλα πράγματα χάνουμε άραγε;

Για ιστορίες, κείμενα και απόψεις: tomadak2@yahoo.gr Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης


Στις προκλήσεις των Τούρκων στη βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα της Σαμοθράκης, απαντάμε... ρομαντικά με την επισυναπτόμενη εικόνα.
Ένας Σαμοθρακίτης
Διαβάστε περισσότερα...

προστιμα σε φορτηγα

Από την Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλεξ/πολης ανακοινώνεται
ότι κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2009 διενεργήθηκαν από 13 μικτά κλιμάκια Υπαλλήλων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου, στο νότιο τμήμα του Νομού, 224 έλεγχοι σε ισάριθμα διερχόμενα Φορτηγά αυτοκίνητα (158 με Ελληνικές και 66 με ξένες πινακίδες ).
Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 5 φορτηγά παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικής αξίας 3.610 ευρώ.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΟΜΑΡΧΗ
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΒΟΥΖΑΒΑΛΗΣ Ι. Διαβάστε περισσότερα...

ευχες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία δύναμη και ευημερία στις εορτάζουσες και εορτάζοντες σήμερα. Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

εργασια

Θα θέλαμε να βλέπαμε στις πόλεις του Έβρου μικροπωλητές Κουλουράδες, καστανάδες, κτλ.

Θα θέλαμε να βλέπαμε ανθρώπους ανέργους να πιάνουν δουλειά και να ομορφαίνουν με τα προϊόντα τους τις γωνίες των δρόμων.


Κατά την άποψή μας, ένας καστανάς δεν θα βλάψει κανένα μαγαζί, ενώ ένας κουλουράς, από αρτοποιείο θα ψωνίσει.
Διαβάστε περισσότερα...

εθνικος κοροιβος 0-3

Η ομάδα βόλλεϋ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης εκπέμπει SOS. Το καράβι του ιστορικού συλλόγου μπάζει νερά, ο καπετάνιος χάνει τον έλεγχο και το πλήρωμα πελαγοδρομεί. Η ομάδα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι και αν δεν γίνει κάτι δραστικό, το μέλλον φαντάζει σκοτεινό και ομιχλώδες.
Η πρώτη εντός έδρας εμφάνιση για την Α2 μπροστά στο κοινό της, ήταν εφιαλτική. Δεν ήταν η ήττα από τον Κόροιβο Αμαλιάδας με 3-0 σετ σε σχεδόν μιας ώρας παιχνίδι, αλλά η εικόνα που έβγαλε προς τα έξω και σκόρπισε πίκρα και απογοήτευση στον κόσμο που προσήλθε σε ικανοποιητικό βαθμό στο κλειστό γυμναστήριο αλλά και στους ανθρώπους που βοηθούν και στέκονται δίπλα στον σύλλογο.
Άνευρη η ομάδα του Εθνικού ήταν σα να μην μπήκε ποτέ στο γήπεδο. Οι παίκτες ήταν αλλού. Διάθεση για βόλλεϋ, καμία. Ούτε καν προσπάθεια. Με κεφάλια κατεβασμένα, χωρίς ίχνος αθλητικού εγωισμού και προσπάθεια αγωνιστικότητας. Με τον Ανδρεάδη να παραφράζει το γνωστό ρητό και να εφαρμόζει το "ομάδα που χάνει, δεν αλλάζει" διατηρώντας το ίδιο αναποτελεσματικό σχήμα από την αρχή μέχρι το τέλος και στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα να κάνει λόγο για «ομάδα και παίκτες φοβισμένους και με άσχημη ψυχολογία μετά την ήττα της πρεμιέρας στα Μουδανιά»!
Τα σετ: 22-25, 20-25, 19-25
Γιώργος Πανταζίδης Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης

Ρώτησαν τον Αριστοτέλη:
"Τι κερδίζουν όσοι λένε ψέματα;".
Ο φιλόσοφος απάντησε:
"Να μην τους πιστεύει κανείς, ακόμα κι όταν λένε την αλήθεια". Διαβάστε περισσότερα...

κι αλλοι λαθρομεταναστες

Σκηνές από αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν στην Εγνατία οδό, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών άρχισαν να καταδιώκουν δύο ύποπτα αυτοκίνητα που οι οδηγοί τους δεν συμμορφώθηκαν σε σήμα για έλεγχο και προσπάθησαν να διαφύγουν αναπτύσσοντας ταχύτητα.
Τα περιπολικά καταδίωξαν στο ρεύμα από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή τα δύο οχήματα που, όπως αποδείχθηκε, μετέφεραν λαθρομετανάστες… Το ένα αυτοκίνητο βγήκε από την Εγνατία και μπήκε στην Κομοτηνή τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς με τα περιπολικά να τον ακολουθούν! Αφού πέρασε αρκετές διασταυρώσεις παραβιάζοντας φανάρια και προτεραιότητα, τελικά συγκρούστηκε με ένα φορτηγό με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί…
Ο 28χρονος οδηγός του το εγκατέλειψε και τράπηκε σε φυγή, αλλά συνελήφθη από τους αστυνομικούς που τον ακολουθούσαν πεζοί. Στο αυτοκίνητό του συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος από την ελληνοτουρκική μεθόριο.
Ο δεύτερος οδηγός, μόλις 22 χρόνων, ακινητοποίησε το αυτοκίνητο και αποβίβασε τέσσερις αλλοδαπούς οι οποίοι διέφυγαν αλλά μετά από έρευνες συνελήφθησαν. Ο ίδιος κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου συνελήφθη σε βενζινάδικο της περιοχής έχοντας μάλιστα πάνω του 5 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.
Διακινητές και λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης. Ωστόσο, οι αστυνομικοί αναζητούν και έναν 24χρονο που προπορευόταν με άλλο αυτοκίνητο λειτουργώντας ως προπομπός, ο οποίος διέφυγε πριν ξεκινήσει η καταδίωξη.
protothema Διαβάστε περισσότερα...

εντονο παθος στο διδυμοτειχο

Έρχεται μία άγνωστη ιστορία, που έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου. . . Διαβάστε περισσότερα...

28η οκτωβριου στην αλεξανδρουπολη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΘΕΜΑ : Εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940
Για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ορίζουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα γίνουν στην πόλη της Αλεξ/πολης και έδρα του Νομ/κού Διαμ/τος ως εξής :
ΓΕΝΙΚΑ
1. Γενικός και τριήμερος σημαιοστολισμός του Δημοτικού Καταστήματος και των καταστημάτων των Δημοσίων Υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και Ι.Δ. , των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων, καθώς και των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2009.
2. Φωταγώγηση του Δημοτικού Καταστήματος, όλων των Δημοσίων
Υπηρεσιών , των ΝΠΔΔ, Οργανισμών και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της
27ης και 28ης Οκτωβρίου 2009 ( Αριθμ. Πρωτ. 57383/10.09.2009 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.)
ΤΡΙΤΗ 27-10-2009
1. Εορτασμός και ομιλίες σε όλα τα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα του νομού
2. Ώρα 11.30 : Κατάθεση στεφάνων από μαθητές – σπουδαστές , προσκόπους και οδηγούς στο μνημείο των Βιζβύζηδων, συνοδευόμενοι από καθηγητές και βαθμοφόρους, καθώς και από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο, παρουσία των Αρχών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28-10-2009
Ωρα 07:30 : Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου – Εμβατήρια και θούριοι από τα μεγάφωνα της Δημαρχίας έως την έναρξη της παρέλασης

Ωρα 08:00 : Έπαρση σημαίας μπροστά στο χώρο της Μεραρχίας με τη στρατιωτική μουσική και τη συμμετοχή τμημάτων στρατού.
Ωρα 10:15 : Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξ/πολης, κ.κ. Άνθιμου. Ο κος Μπόγλου Δημήτριος, Διευθυντής της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της μέρας, στον ναό μετά την δοξολογία.
Ωρα 11:15 : Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τους Βουλευτές, τον Νομάρχη, τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΜΘ, τον Στρατηγό Δ/τη XII Μ.Π., τον Πρόεδρο της Ν.Α.Ρ.Ε., τον Δήμαρχο, από τον εκπρόσωπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών, τις Εφεδροπολεμιστικές Οργανώσεις και από τον Ερυθρό Σταυρό.
Στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.
Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων με τη φροντίδα καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
Ωρα 12:00 : Κοινή παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, της σχολής Νοσοκόμων, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, των αναπήρων πολέμου με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξ/πολης και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής στην κεντρική λεωφόρο της πόλης παρουσία των Αρχών (μπροστά στη στρατιωτική λέσχη).
Οι παρακάτω αρχές παρακαλούνται να φροντίσουν :
α) Η Ιερά Μητρόπολη για τις ιεροτελεστίες
β) Η XII ΜΠ για τις αποδόσεις τιμών, την παρέλαση, τη διάθεση στρατιωτικής μουσικής ( ιερό ναό - μνημείο - παρέλαση )
γ) Ο Δήμος Αλεξ/πολης για την προετοιμασία των μεγαφώνων μπροστά στους
χώρους του μνημείου και τη διάθεση της Φιλαρμονικής
δ) Η Αστυνομική Δ/νση για την τάξη

Σημείωση : Παρακαλούνται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα εκπαιδευτήρια που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι στις 27.10.2009, να ενημερώσουν στο τηλ. 25510 32714 & 25513 50402. Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης

Διαβάστε περισσότερα...

αποψη

Δ.Σ. Ορεστιάδας 23-10-2009
Στις 30/9/2009 έληξαν τα προγράμματα "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ" και "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ". Επειδή τα προγράμματα αυτά, στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης είναι ανταγωνιστικά, υλοποιούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, έγινε η νέα προκήρυξη για την χρηματοδότησή τους μέχρι το 2013.
Στη συγκεκριμένη διαδικασία συμμετείχαν από την πλευρά του δήμου η Αναπτυξιακή Εταιρία κι η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Ο., καθώς κι ένας ιδιωτικός φορέας ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ευρύτερη περιοχή.
Η δημοτική αρχή κατάφερε για άλλη μια φορά να πραγματοποιήσει το αδιανόητο. Λειτουργώντας με προχειρότητα, επιπολαιότητα κατέθεσαν κι οι δύο προαναφερόμενοι φορείς 2 ελλιπείς φακέλους με λανθασμένα δικαιολογητικά οικονομικής φύσεως (εγγυητική επιστολή, ονομαστικοποίηση μετοχών) που επέφεραν ποινή αποκλεισμού από τη διαδικασία.
Χάνουμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία για δύο πολύ σημαντικές δομές με πραγματική προσφορά. Προστίθενται κι αυτές στις πολυάριθμες πια επιπόλαιες ενέργειες οι οποίες ζημιώνουν το δήμο στερώντας πολύτιμες χρηματοδοτήσεις για συνέχιση επιτυχημένων προγραμμάτων, έργων, υπηρεσιών, με σαφές αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας, κτλ.
Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι ούτε κινδυνολογία, ούτε καταστροφολογία. Είναι η θλιβερή πραγματικότητα.
Η παρούσα δημοτική αρχή θα καταγραφεί ως "διαλύτης" και "καταστροφέας" πολυετών δομών.
Όσον αφορά στη συμμετοχή του δήμου Ορεστιάδας στο διασυνοριακό πρόγραμμα "ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013", κρίνεται ιδιαίτερα ανεπαρκής.
Ίσως το βασικότερο πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι η γεωστρατηγική της θέση. Η Νέα Ορεστιάδα μπορεί να παίξει το ρόλο του "Διασυνοριακού Στρατηγείου". Έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως ένας χώρος αφετηρίας όλων των διασυνοριακών δράσεων της ευρύτερης περιοχής με φορείς από την Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία. Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Κι αυτό ενισχύεται με σχεδιασμό, προγραμματισμό και διεκδίκηση.
Είναι κρίμα, σ' ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για το δήμο μας, αν υιοθετούμε βέβαια τον στρατηγικό στόχο να γίνει η Νέα Ορεστιάδα "η πόλη της διασυνοριακότητας", να έχουμε ισχνή παρουσία.
Η καταγραφή δείχνει για άλλη μια φορά, ότι πρόκειται για μια δημοτική αρχή χαμηλών προσδοκιών.
Λευτέρης Χαμαλίδης Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης

Στα πλαίσια ενός κοινωνικού πειράματος, σε μια ομάδα 50 ανθρώπων που ήτανε μισοί-μισοί , άνδρες και γυναίκες δώθηκε ένα κείμενο και την επιλογή να βάλουνε σ' αυτό το κείμενο ένα κόμμα.
Το κείμενο ήταν:

" Αν ο άνδρας ήξερε πραγματικά την αξία που έχει η γυναίκα θα πήγαινε στα τέσσερα."


Όλες οι γυναίκες βάλανε το κόμμα μετά από τη λέξη "γυναίκα" , όλοι οι άνδρες βάλανε το κόμμα μετά τη λέξη "έχει". Διαβάστε περισσότερα...

αναγνωστης

Διαβάστε περισσότερα...

πετοσφαιριση, β εθνικη

Ορεστιάδα - Γιάννενα 3-1.
Τα σετ (23-25, 25-15, 25-19, 25-16) Διαβάστε περισσότερα...

οργιο στο διδυμοτειχο

Έρχεται Διαβάστε περισσότερα...

κυριακατικες

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

αναγνωστης

Molis akoustike ki allo mpam 24/10 8:25 to apogebma stin perioxi tou pefkona. (logika apo krotida) Διαβάστε περισσότερα...

εβαλαν στο ματι το Playstation

Ανάγκη για παιχνίδι φαίνεται ότι είχαν οι άγνωστοι δράστες, οι οποίοι μπήκαν στο παντοπωλείο που βρίσκεται στο Δορίσκο Έβρου.

Οι δράστες, οι οποίοι μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο τα ξημερώματα της Πέμπτης, αφαίρεσαν, σύμφωνα με την δήλωση της ιδιοκτήτριας, μια παιχνιδομηχανή Playstation 2 με δυο τηλεχειριστήρια και τρία παιχνίδια, διάφορα άλλα προϊόντα αλλά και 40 ευρώ σε κέρματα.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Φερών.

www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

και παλι συνθηματα

Μα γιατί;

Έρχεται. Διαβάστε περισσότερα...

μπαμ

Μας διαβεβαίωσαν ότι χθες το απόγευμα δεν έπεσαν πυροβολισμοί στην Ορεστιάδα.

Τα μπαμ στην ήσυχη πόλη, ήταν από κροτίδες.


Αν κάναμε λάθος απολογούμαστε.

Εμείς έχουμε το θάρρος, την ευθιξία, να ζητήσουμε και συγνώμη αν χρειαστεί.

Δεχόμαστε και κριτική, ακούμε να μας βρίζουν, αλλά δεν κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία.

Επώνυμα τα γράφουμε, επώνυμα τα λέμε.

Συκοφαντίες, απειλές, μπαρμπούτσαλα και τέτοια δεν γουστάρουμε.

Μπορεί να είμαστε εγωιστές, σύμφωνα με κάποιους, αλλά δεν είμαστε άνθρωποι με προμετωπίδες

Βλέπουμε τι γίνεται μπροστά μας.

Τουλάχιστον προσπαθούμε.

Επόμενη ανανέωση ιστολογίου, σε λίγη ώρα,

γιατί εμείς, ούτε θα το κλείσουμε, ούτε αναρτήσεις θα σβήσουμε.

Καλή όρεξη, σε όσους έφτασαν νωρίς στα σπίτια τους.
Διαβάστε περισσότερα...

η κατσικα, η κατινα και ο ταραμας

Έρχεται. Διαβάστε περισσότερα...

αποψε το βραδυ, η έξοδος είναι . . .


. . . στο EXODOS.
Αγίων Θεοδώρων 74
Νέα Ορεστιάδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

το καλαθι με το μυστικο

Διήγημα του Παναγιώτη Κουσίδη Μέρος Β΄ (2)

Η θάλασσα δεν ήταν μακρύτερα από πεντακόσια μέτρα από το σπίτι μας, από το οποίο είχαμε αμφιθεατρική θέα. Αλλά στους μεγάλους νοτιάδες έφθανε ο αφρός και η μυρωδιά της μέχρι εμάς. Στις μπουνάτσες οι λιγοστοί Χιλήτες ψαράδες έπιαναν λιγοστά ψάρια. Στις μεγάλες ψαριές όμως περίσσευε καμιά σαρδέλα ή κανένας σπάρος και για εμάς, για να δοκιμάσουμε τη γεύση του ψαριού. Είχα μεγάλη λαχτάρα να δοκιμάσω ψάρι κι ένα μεγάλο παράπονό μου ήταν όταν δίπλα μας οι Βούλγαροι τηγάνιζαν τα ψάρια που άρπαζαν από τους ψαράδες μας και σε εμάς τα μικρά τρέχανε τα σάλια. Μίλησα για Χιλήτες και όχι για Χιλιώτες ψαράδες, γιατί στο χωριό μας εγκαταστάθηκαν από το 1922, από τη Μικρασιατική καταστροφή και μετά, πρόσφυγες από τη Χιλή της Μαύρης Θάλασσας, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι Χιλήτες, που είχαν γενικά την κουλτούρα της Λωξάντρας και της Πόλης, ήξεραν από βάρκες και ψάρεμα. Λίγο αργότερα προστέθηκαν και πρόσφυγες από τον Πόντο που δεν ασχολούνταν με τη θάλασσα αλλά την αγαπούσαν, γιατί οι ρίζες τους βρέχονταν επίσης από τον Εύξεινο Πόντο. Ήταν κι αυτοί Μαυροθαλασσίτες. Όταν μερικά χρόνια αργότερα πέθαναν και οι τελευταίοι Χιλήτες ψαράδες, δεν απόμεινε σχεδόν κανένας επαγγελματίας ψαράς στο χωριό μας. Εξάλλου δεν μπορέσαμε να αποκτήσουμε κάποιο λιμανάκι όπως η Μάκρη, για να υπάρχει συνέχεια στο επάγγελμα. Εμείς όμως τα παιδιά δεν χορταίναμε το μπάνιο σε όλες τις όμορφες παραλίες της Χιλής και τις βουτιές στα «Κόκκινα Βράχια». Παρόλο που αυτοί οι προσφυγικοί πληθυσμοί αντιμάχονταν μεταξύ τους, στην αρχή τουλάχιστον, λόγω διαφορετικής κουλτούρας και ιδιοσυγκρασίας, ωστόσο οι νέοι της εποχής έσπαγαν τα ταμπού και τις προκαταλήψεις. Άλλωστε, ο έρωτας είναι δυνατότερος από τις ράτσες και τις καταγωγές. Γι αυτό τό λόγο εξάλλου ο Πόντιος πατέρας μου και η Χιλήτισσα μάνα μου κλέφτηκαν, αφού οι γονείς τους διαφωνούσαν. Μετά την εκούσια απαγωγή έγινε και ο γάμος τους. Από μια τέτοια ένωση και επιμειξία προήλθαμε εμείς τα παιδιά τους, οι γόνοι τους.
Όταν ήρθαν οι Βούλγαροι στη Νέα Χιλή, ήμουν πολύ μικρός και δεν το κατάλαβα. Δεν έχω μνήμες από την άφιξή τους. Όταν άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο γύρω μου, εκτός από τον αδερφό μου τον Τάσο, εκτός από τη μάνα μου την Ολυμπία, τον πατέρα μου τον Κώστα και τη θεία Ειρήνη, έβλεπα καθημερινά στο σπίτι μας Βουλγάρους, άνδρες και γυναίκες και αναρρωτιόμουν από πού ξεφύτρωσαν αυτοί, Το σπίτι μας ήταν αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής. Το ένα από τα τέσσερα δωμάτια ήταν αρκετό για να στριμωχτούμε εκεί ολόκληρη η οικογένεια και σε ένα μικρότερο δωματιάκι η θεία Ειρήνη. Τα υπόλοιπα δωμάτια τα επιτάξανε οι κατακτητές για να μένουν Βούλγαροι αξιωματικοί με τις γυναίκες τους.
Εμείς στη Νέα Χιλή ζήσαμε τη βουλγαρική κατοχή. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας έζησαν τη γερμανική ή την ιταλική κατοχή. Αργότερα. που ανακαλούσα στη μνήμη μου αυτή την περίοδο της κατοχής, δεν μπορούσα να εξηγήσω εάν ήμασταν πιο τυχεροί ή πιο άτυχοι, παρ’ όλη τη λαχτάρα, τον τρόμο και τον κίνδυνο που πέρασε η οικογένειά μου. Όχι πως στη βουλγαροκρατούμενη περιοχή δεν είχαν γίνει καθόλου φυλακίσεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις. Ο μπαρμπα-Στάθης, ο Χαραλαμπλίδης, ο κουμπάρος των γονέων μου και νονός του αδελφού μου του Τάσου, κόντεψε να πεθάνει από τον άγριο ξυλοδαρμό των Βουλγάρων. Τον χτύπησαν τόσο βάναυσα που το σώμα του ήταν γεμάτο τραύματα και μελανιές. Μόλις το έμαθε ο πατέρας μου έτρεξε στα σφαγεία της Αλεξανδρούπολης, εκεί που σήμερα είναι το ξενοδοχείο Εγνατία-Γκρεκοτέλ, πήρε ένα ζεστό γιδοτόμαρο και με αυτό τύλιξε το μωλωπισμένο κορμί του κουμπάρου του για να απορροφήσει τις μελανιές και να θεραπεύσει τις πληγές. Το γειτονόπαιδό μας, ο Μήτσος ο Καρβουνίδης, σε παιδικό καυγά είχε χτυπήσει ένα βουλγαράκι από αυτά που μένανε σε γειτονικό σπίτι. Την πρώτη μέρα κρύφτηκε στο αμπέλι τους και τις επόμενες ημέρες τον κρύβανε από σπίτι σε σπίτι για να μην τον βρούνε οι Βούλγαροι και τον σακατέψουνε στο ξύλο. Τελικά όμως τη γλίτωσε ο Μήτσος, γιατί ο πατέρας του ζήτησε συγγνώμη και παρακάλεσε τον Βούλγαρο αξιωματικό να τον συγχωρήσει για κάτι που συνέβει σε παιδικό καυγά και την άλλη μέρα ξεχάστηκε.

σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι . . . Διαβάστε περισσότερα...

η δικη μας πηγη

Το όνομα της σπουδαίας αθλήτριας από την Αλεξανδρούπολη Χρυσοπηγής Δεβετζή, πήρε το πανεπιστημιακό γήπεδο στη Δραγάνα της Αλεξανδρούπολης δίπλα στην Ιατρική Σχολή. Την πρωτοβουλία και την απόφαση αυτή είχε η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υλοποιήθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, παρουσία της Ολυμπιονίκης μας, της Κατερίνας Θάνου, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων τοπικών αρχών καθώς και νεαρών παιδιών που χάρηκαν ιδιαίτερα την παρουσία τους δίπλα στην Δεβετζή.
Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κ. Σιμόπουλο και την τιμώμενη, ενώ έγινε και η καθιερωμένη κοπή της κορδέλας στην είσοδο του γυμναστηρίου. «Το να δώσουμε στο πανεπιστημιακό γήπεδο το όνομα της Πηγής ήταν για εμάς κάτι το αυτονόητο. Χαιρόμαστε που μπορέσαμε και ολοκληρώσαμε το στάδιο, αν και μένουν ακόμη κάποια πραγματάκια όπως η τοποθέτηση κερκίδων και φωτισμού. Ελπίζω όλα αυτά να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες και να παραδώσουμε έναν χώρο άθλησης στην κοινωνία της περιοχής. Η Δεβετζή ξεκίνησε από τη γειτονιά της και κατάφερε πολλά χάρη στην πίστη και αφοσίωσή της σ’ αυτό που αγαπά, πάντα με την στήριξη της οικογένειάς της. Αυτό το παράδειγμα θέλαμε να τιμήσουμε» ήταν τα λόγια του πρύτανη του ΔΠΘ Κωνσταντίνου Σιμόπουλου.
Από την πλευρά της η Πηγή Δεβετζή εξέφρασε την χαρά και τη συγκίνησή της για την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να δίνεται το όνομά μου σ’ αυτό το όμορφο στάδιο. Είναι κίνητρο για παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Θα προσπαθήσω να κάνω ότι μπορώ για να ολοκληρωθεί το στάδιο το οποίο είναι ανοιχτό για όλα τα παιδιά και τους αθλητές και τον κόσμο» σημείωσε και υποστήριξε ότι πλέον για την ίδια, πριν τερματίσει την καριέρα της, υπάρχει μπροστά ο στόχος του μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Συντάκτης: Γιώργος Πανταζίδης
Εφ. "Η Γνώμη" Διαβάστε περισσότερα...

ορεστιαδα τωρα

Δεύτερο μπαμ στην ήσυχη πόλη.

Αντέχουμε. Διαβάστε περισσότερα...

διδυμοτειχο τωρα

Τροχαίο με υλικές ζημιές, με εμπλεκόμενα οχήματα τζιπ και πλατφόρμα μεταφοράς τεύτλων. Διαβάστε περισσότερα...

ορεστιαδα τωρα

Μόλις στην ήσυχη πόλη ακούστηκε ένας πυροβολισμός;

Τι να είναι άραγε; Διαβάστε περισσότερα...

σαμοθρακη

Στη θάλασσα έχουν φτάσει οι σακούλες με τα σκουπίδια από το Δήμο της Σαμοθράκης, καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από τη διακοπή λειτουργίας του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στις Θέρμες, μετά από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής στη Δικαιοσύνη.
Ο Δήμος, από την πλευρά του, έχει προσφύγει κατά της απόφασης για την παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ, ζητώντας παράταση, ώστε να μπορέσει να δέχεται σκουπίδια μέχρι να κατασκευαστεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου υπολογίζεται σε δύο με τρεις μήνες, ενώ από εκεί τα σκουπίδια θα μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη.
Τελική επιδίωξη του Δήμου Σαμοθράκης είναι η επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων με την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή Στυβερού.
zougla
Διαβάστε περισσότερα...

απολυσεις

8 απολύσεις σήμερα το μεσημέρι σε δύο εργοστάσια της Ορεστιάδας.

Απολύσεις και στο ΟΤΤΟ.

Ο Έβρος είναι φτωχός.

Ποιος θα αντιδράσει; Διαβάστε περισσότερα...

διδυμοτειχο

Μάθαμε ότι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι Διδυμοτείχου καταψήφισαν το πλαίσιο της υποδοχής του νέου Μητροπολίτη. Διαβάστε περισσότερα...

κρουσματα νεας γριπης στην αλεξανδρουπολη

Σταματούν από αύριο και για επτά ημέρες τα μαθήματα στα τμήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος της νέας γρίπης και συρροή κρουσμάτων γρίπης.
Την παύση των μαθημάτων εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βάσει του Επιχειρησιακού πρωτοκόλλου.
Παράλληλα το ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε για σχετικά το Νομάρχη Έβρου στο πλαίσιο συνεργασίας τους.

www.seleo.gr Διαβάστε περισσότερα...

δεν σταματαμε

Πατήστε tomadakis.blogspot.com στο alexa.com

Δείτε τα στατιστικά στοιχεία του ιστολογίου.


Αυτή είναι η απάντησή μας, σ' όσους στενοχωριούνται από την κριτική μας.

Δεν πειράζει

Ασπιρίνες, ξυδάκι και κουτόρχο.


Εμείς απλά διαχειριζόμαστε, (τρεις άνθρωποι είμαστε όλοι κι όλοι) ένα ιστολόγιο που έχει έδρα μία μικρή ήσυχη επαρχιακή πόλη. Διαβάστε περισσότερα...

αποσυρση

Από την Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλεξ/πολης ανακοινώνεται ότι η
παράδοση για την απόσυρση των Αυτοκινήτων γίνεται μόνο σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής, που είναι μέλη του δικτύου του εγκεκριμένου Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).
Το Εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης εκδίδει Πιστοποιητικό Κατα-
στροφής του Οχήματος , το οποίο χορηγείται από το Σύστημα ή το Σημείο Συλλογής
στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, μέσα σε 8 ημέρες από την χορήγηση της Βεβαίωσης Παραλαβής του Οχήματος.
Η Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών στην οποία διαβιβάζεται το Πιστοποιητικό
Καταστροφής μαζί με τα στοιχεία Κυκλοφορίας του Οχήματος διενεργεί την Οριστική Διαγραφή και εκδίδει την Μηχανογραφημένη Πράξη Οριστικής Διαγραφής μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή των δικαιολογητικών.
Τυχόν καθυστερήσεις στην υποβολή των δικαιολογητικών δεν οφείλονται στην Υπηρεσία, αλλά αποκλειστικά και μόνο στα Σημεία Συλλογής.

Αναλυτικές πληροφορίες για την απόσυρση και για εάν έχουν σταλεί τα δικαιολογητικά από τα Σημεία Συλλογής, δίνονται στα τηλεφ. 2551085165 - 67- 69 - 77 -78-79 και από ώρα 13.00 μέχρι και 14.30.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΒΟΥΖΑΒΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Διαβάστε περισσότερα...