ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

νεα επενδυση απο την εβροφαρμα

Επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ ολοκληρώνει μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας Εβροφάρμα, ο οποίος ταυτόχρονα ετοιμάζεται να «ρίξει» στην αγορά ένα νέο προϊόν, στον τομέα του φρέσκου γάλακτος, με υψηλή διατροφική αλλά και προστιθέμενη αξία.

Όσον αφορά, ειδικότερα, στις εξελίξεις στο επενδυτικό «μέτωπο», η εισηγμένη επιχείρηση έθεσε στην τελική ευθεία το 4ετές πρόγραμμά της, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, για την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων κατά 2.000 τ. μ., την αναβάθμιση γραμμών παραγωγής και συσκευασίας, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά τους περίπου 30%-50%, αλλά και για την απόκτηση πρόσθετων μηχανοκίνητων μέσων.

Ήδη, το πρόγραμμα έχει
προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 80% ως προς την υλοποίησή του και ο στόχος της διοίκησης είναι να παραδοθεί προς χρήση στο τετράμηνο που απομένει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η επένδυση, μάλιστα, είναι ενταγμένη στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου και μέχρι στιγμής έχει πιστοποιηθεί (και επιχορηγηθεί) για το 50% των έργων που έχουν εκτελεστεί.

Τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ του επενδυτικού αφορούν στη θυγατρική Campus και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις για την επέκταση των εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκαν και απομένει να ληφθεί η επιχορήγηση των 600 χιλ. ευρώ για να κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Γάλα ανώτερης ποιότητας

Θέμα χρόνου, όμως, φαίνεται ότι αποτελεί πλέον για την Εβροφάρμα και το «λανσάρισμα» στην αγορά του νέου γάλακτος υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας που έχει αρχίσει να παράγει σε ιδιόκτητη πρότυπη φάρμα 600 αγελάδων στη Μέστη Αλεξανδρούπολης κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες.

Το νέο προϊόν, όπως τονίζεται, μπορεί να χαρακτηριστεί τεκμηριωμένα και μετρήσιμα, ως ανώτερης ποιότητας με βάση ισχύουσα ντιρεκτίβα της Ε. Ε. σε σχέση με τα χαρακτηριστικά (πρωτεϊνες, λιποπεριεκτικότητα, μικροβιακή σύνθεση κλπ) του γάλακτος, καθώς υπερέχει σημαντικά έναντι των standards που έχουν θεσμοθετηθεί.

Ο φάκελος, για να αναγνωριστεί επίσημα ως προϊόν ανώτερης ποιότητας, έχει ήδη υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αναμένεται η έγκρισή του, κάτι που προβλέπεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως η διοίκηση της εταιρείας για να επισπεύσει τις διαδικασίες θα επιδιώξει να έχει μια νέα συνάντηση με τους επιτελείς του υπουργείου, εντός του Σεπτέμβρη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ευρώπη υπάρχει ήδη τέτοια διαβάθμιση, όσον αφορά στο γάλα, αλλά για τη χώρα μας πρόκειται για πρωτοποριακή πρωτοβουλία.

Σε πρώτη φάση με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη θα επιδιωχθεί η εμπορία φρέσκου γάλακτος, το οποίο θα διοχετεύεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά και κύρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε επόμενο στάδιο, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, θα ακολουθήσει και η παραγωγή γιαούρτης. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή φθάνει τους 18 τόνους την ημέρα, αλλά έως το τέλος του έτους αναμένεται να ανέλθει στους 25 τόνους, καλύπτοντας το 1/3 της ημερήσιας συνολικής παραγωγής, αφού η αγελαδοτροφική πρότυπη μονάδα της Μέστης αναμένεται να αυξήσει (από 600 σήμερα) σε 900 μονάδες το ζωικό της κεφάλαιο.

Πριν λίγες ημέρες, εξάλλου, η εισηγμένη γαλακτοβιομηχανία παρουσίασε τις επιδόσεις εξαμήνου, διάστημα κατά το οποίο σε ενοποιημένο επίπεδο καταγράφηκε κερδοφορία, έναντι ζημιών, ενώ για τη μητρική ίσχυσε το αντίθετο. Συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της περιόδου ανήλθε σε 13,69 εκ. ευρώ κι ο εταιρικός σε 13,67 εκ. ευρώ, έναντι 14,10 εκ. ευρώ κι 14,24 εκ. ευρώ αντίστοιχα πέρυσι, «γράφοντας» μείωση κατά 2,9 % και 3,96% αντίστοιχα.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων, εξάλλου, ανήλθαν σε 9 χιλ. ευρώ από ζημίες 412 χιλ. ευρώ, πέρυσι, ενώ το αποτέλεσμα μετά φόρων της εταιρίας είναι ζημιογόνο κατά 215 χιλ. ευρώ από κέρδη 78 χιλ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Το εταιρικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τις διαφορές του φορολογικού ελέγχου της τριετίας 2005, 2006 και 2007 ύψους 199 χιλ. ευρώ, καθώς οι σχηματισθείσες προβλέψεις ήταν μόνο 70 χιλ. ευρώ. Για το σύνολο του έτους, δε, παραμένει ο στόχος να συγκρατηθεί ο κύκλος εργασιών στα περσινά επίπεδα και να συνεχισθεί αυστηρότερα η μείωση των δαπανών.
www.voria.gr