ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ειδες ο ογα; κρουαζιερα στο αιγαιο

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Θα ήθελα να προλογίσω το άρθρο μου με τις πιο θερμές ευχαριστίες μου στον Ο.Γ.Α. και στην Αγροτική Εστία, που μου έδωσε την ευκαιρία, ως συνοδός της συντ/χου αγρότισσας συζύγου μου, να πραγματοποιήσω μια 4\μερη ονειρική κρουαζιέρα στο Αιγαίο, με μόνο 310 ευρώ συμμετοχή. Μια κλασική αλλά εκπληκτική κρουαζιέρα στους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς του Αιγαίου.
Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι διάσπαρτο από πολύτιμα πετράδια: από διαμάντια, από μαργαριτάρια, από ζεφύρια, από ρουμπίνια και τοπάζια. Δηλαδή από τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά μας, που καθένα χωριστά συναγωνίζεται τα υπόλοιπα για τη μαγευτική ομορφιά και γοητεία του. Δεν ανήκω στους προνομιούχους ΄Ελληνες ούτε διαθέτω απεριόριστο χρήμα και χρόνο, ώστε να επισκευθώ όλα τα αμέτρητα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, του Νότιου Αγαίου και του Ιόνιου Πελάγους. Δεν έχω τη δυνατότητα να πάω στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στα υπόλοιπα νησιά μας. ΄Αλλωστε, η δική μας Σαμοθράκη είναι πιο προσιτή και προσβάσιμη για τα βαλάντιά μας. Τα υπόλοιπα νησιά μας τα θαυμάζουμε από τις τουριστικές τηλεοπτικές εκπομπές, από εικόνες και διηγήσεις σε περιοδικά και ταξιδεύουμε σ΄αυτά στις φαντασιώσεις μας.
Αυτή όμως η 4\ήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο ήταν ένα λαχείο και ένα δώρο που προέκυψε από ωραίες συμπτώσεις και περιστάσεις. ΄Ηταν ταυτόχρονα μια εκπλήρωση υπόσχεσης στη σύντροφο της ζωής μου.
Την Παρασκευή, στις 10 Σεπτεμβρίου, το λιμάνι του Πειραιά και ιδιαίτερα η Ακτή Ξαβερίου ήταν πηγμένη στα κρουαζιερόπλοια και στους χιλιάδες ξένους τουρίστες που επωφελούνταν από τις προσφορές των εταιρειών για να γευτούν ελληνικό Αιγαίο με λίγο Κουσάντασι της μικρασιατικής Ιωνίας. Δεν υπάρχουν ξένοι απ΄όλες τις φυλές της Γης που να μη λατρεύουν το γαλάζιο Αιγαίο και τα όμορφα πετράδια του, τα νησιά μας. Ανάμεσά τους στην αποβάθρα και αρκετοί (450) ασφαλισμένοι του ΟΓΑ με τους συνοδούς τους.Σύνολο επιβατών και προσωπικού 1300 άτομα. Κι ανάμεσα σ΄αυτούς εγώ και η γυναίκα μου, να ατενίζουμε από το φινιστρίνι του κρουαζιερόπλοιου Αquamarine τη γαλάζια θάλασσα με τα άσπρα προβατάκια της.
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας η γραφική και πασίγνωστη Μύκονος με την υπέροχη θάλασσα, με τους ανεμόμυλους και τα όμορφα ασπροβαμμένα σπιτάκια και με τη νυχτερινή διασκέδαση των διασημοτήτων και της νεολαίας.Εμείς, βέβαια, ένα αναψυκτικό πήραμε και μια βόλτα κάναμε.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου αγκυροβολήσαμε στο λιμάνι του Κουσάντασι, που πήρε το όνομά του από το "νησί των πουλιών". Μια όμορφη και αμφιθεατρική πόλη του τούρκικου Αιγαίου, απέναντι από τη Σάμο. Μια μεσόγεια παραλιακή πόλη που δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε νησί και μια πόλη που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από το Κουσάντασι πραγματοποιήθηκε η εκδρομή-επίσκεψη-προσκήνυμα στη μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας Ιωνίας. στην πόλη της Εφέσου, που σημείωσε μεγάλη εξέλιξη κατά την Αρχαϊκή εποχή και έφρτασε στην ακμή της κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Ο περίφημος και περίτεχνος ναός της Αρτέμιδος (ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου), το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα (30.000 θεατές) θέατρο του αρχαίου κόσμου και τα αναρίθμητα αρχιτεκτονήματα συνθέτουν την αίγλη και τη δόξα της πάλαι ποτέ ελληνικής Εφέσου.
Η μετάβαση από την αρχαιότητα στη μεσοβυζαντινή εποχή έγινε με την επίσκεψή μας στην Πάτμο, το γραφικότερο νησί των Δωδεκανήσων και του ελληνικού αρχιπελάγους. Η βυζαντινή μυσταγωγία πραγματοποιήθηκε με την επίσκεψη στο Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που κτίστηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο, με την άδεια και οικ. ενίσχυση του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού. Εκεί παρακάτω σ΄έναν λόφο επισκευτήκαμε το Σπήλαιο, όπου ο ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, που εξορίστηκε από τους Ρωμαίους στην Πάτμο το 97 μ.χ., εμπνεύστηκε και υπαγόρευσε στο μαθητή του την "Αποκάλυψη", όπως τη γνωρίζουμε από την Αγία Γραφή.
Μετά από 10 ώρες νυχτερινής πλεύσης το ΑQUAMARINE αγκυροβόλησε τα χαράματα της Κυριακής στα νερά της μεγαλονήσου Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι του Ηρακλείου, με το ενετικό όνομα Κάντια και μεταγενέστερα Χάνδακας. Μπορεί να γράψει κανείς πάρα πολλά για το παλιό και σύγχρονο Ηράκλειο, αλλά να γράψει άπειρα πράγματα για την αρχαία Κνωσό και τον Μινωϊκό πολιτισμό που έχει ιστορία 4.000 χρόνων και άλλα τόσα προϊστορία. Και μόνο μια επίσκεψη στο ανάκτορο της Κνωσού και στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, όπου φυλάσσονται οι αρχαιολογικοί θησαυροί, θα μας αφήσει έκθαμβους και εκστατικούς.
Στο ταξίδι της επιστροφής, η νήσος Σαντορίνη είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός. Ο παλαιότερος πολιτισμός του νησιού θάφτηκε κάτω από τη λάβα και την τέφρα ενός γιγάντιου ηφαιστείου. Το φαινομενικά κοιμισμένο ηφαίστειο της Σαντορίνης ξύπνησε περίπου το 1.500 π.χ. και ένας τρομαχτικός σεισμός βύθισε το νησί σε βάθος 200-300 μέτρων. Αυτή η ηφαιστειακή έκρηξη που δημιούργησε το γνωστό φαινόμενο της "kaldera", προκάλεσε ένα γιγάντιο κύμα-τσουνάμι, το οποίο κατέληξε στα παράλια της Κρήτης σε ύψος 80 μέτρων. Υποστηρίζεται ότι το παλάτι της Κνωσού καταστράφηκε από αυτό το κύμα. Αυτή, η πρώην Στρογγύλη, Καλλίστη και Θήρα, μετονομάστηκε σε Santa-Irini και κατά τον τελευταίο γλωσσικό τύπο σε Σαντορίνη. Η άγρια φυσική-ηφαιστειακή ομορφιά και η σύγχρονη κοσμοπολίτικη ζωή της, έκαναν ξεχωριστή και ξακουστή τη Σαντορίνη.Τόσο η άνοδος με το τελεφερίκ όσο και η κάθοδος με το γαϊδουρομούλαρο ήταν για μας μια περιπέτεια παρά μια απόλαυση. Αλλά ήταν μια σπάνια εμπειρία μεταξύ των άλλων.
Τη Δευτέρα το πρωί, το ακόρεστο στόμιο του μεγάλου λιμανιού του Πειραιά καταβρόχθησε το κρουαζιερόπλοιο και όλους εμάς, όπως το τεράστιο κήτος τον Ιονά και μας επέστρεψε βάρβαρα στα σκοτεινά σωθηκά της ρουτίνας, πνίγοντας το σύντομο όνειρο που βιώσαμε για λίγο, χάρις στον Ο.Γ.Α.-