ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

επιχειρησεις βορειας ελλαδας

Βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων το μήνα Ιούλιο, όπως αυτή αποτυπώνεται στα δεδομένα του δείκτη Northern Greece Business Index 500 ( NGBI 500, www.ngbi500.gr), καθώς υποχωρεί σε κάποιο βαθμό η απαισιοδοξία, αλλά ωστόσο κρίσιμες αναπτυξιακές παράμετροι εξακολουθούν να έχουν αρνητικό πρόσημο.
Ο δείκτης NGBI 500 διαμορφώνεται για το μήνα Ιούλιο στο -34, έναντι -46 τον Ιούνιο, που αποτέλεσε και το πιο χαμηλό σημείο, στο οποίο έχει φτάσει από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά.
Η καλύτερη «εικόνα» των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων είναι απόρροια του γεγονότος πως πλέον περισσότερες βλέπουν «φως στο τούνελ» το επόμενο εξάμηνο.
Έτσι τον Ιούλιο το 16% των επιχειρήσεων του δείγματος του NGBI 500, έναντι 8% τον Ιούνιο, εκτιμά πως το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του θα είναι καλύτερη. Την ίδια στιγμή συρρικνώνεται και το ποσοστό όσων απαντούν πως η κατάσταση τους θα είναι χειρότερη το επόμενο εξάμηνο και φτάνει πλέον το 51%, σε σχέση με το 61% τον Ιούνιο.
Ανάμεικτα είναι
τα συμπεράσματα από τις υπόλοιπες απαντήσεις των επιχειρήσεων στα ερωτήματα του δείκτη NGBI 500, ενώ έντονη απαισιοδοξία καταγράφεται στο ζήτημα της απασχόλησης.
Έτσι οι επιχειρήσεις κρίνουν τον Ιούλιο μόλις σε ποσοστό 11% ότι η υφιστάμενη κατάσταση τους είναι καλή (ίδιο ποσοστό με τον Ιούνιο) και παράλληλα μειώνονται στο 44%, έναντι 49% τον προηγούμενο μήνα όσες θεωρούν ότι είναι κακή.
Αναφορικά με τον τζίρο τους, συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο οι επιχειρήσεις, που δηλώνουν ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε ο τζίρος τους και πλέον προσεγγίζουν το 16%, έναντι 19% τον Ιούνιο. Ωστόσο μειώνεται στο 55%, έναντι 60% και το ποσοστό όσων απαντούν πως ο τζίρος τους είναι μικρότερος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Μεγάλος προβληματισμός αναδύεται από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων του NGBI 500 στο ζήτημα της απασχόλησης, όπου ουσιαστικά μηδενίζεται η προοπτική προσλήψεων. Έτσι μόλις το 2% σχεδιάζει να προσλάβει προσωπικό τον μήνα, που ακολουθεί, έναντι 10% τον Ιούνιο. Πάντως αξίζει να επισημανθεί πως εύλογο είναι ότι εντός του θέρους οι επιχειρήσεις κατά κανόνα δεν προχωρούν σε προσλήψεις, αλλά γενικότερα τους τελευταίους μήνες οι τοποθετήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση διαμορφώνουν την προοπτική προσλήψεων σε πολύ χαμηλά ποσοστά, ακόμη και μονοψήφια.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Ιουλίου 2010 κατά κλάδο, οι παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να κρατούν την πρωτοπορία στις πιο θετικές απαντήσεις, δεικνύοντας πως καταφέρνουν να ανθίστανται καλύτερα στις συνέπειες της κρίσης, σε σχέση με επιχειρήσεις από άλλους κλάδους.
Έπονται οι μεικτές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, με τη χειρότερη κατάσταση να εμφανίζεται στο εμπόριο.
Κοινή διαπίστωση για όλους τους κλάδους (εμπορικές, βιομηχανικές-μεταποιητικές, μεικτές και παροχής υπηρεσιών) είναι πως θα πραγματοποιήσουν μηδενικές ή ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, πολύ περισσότερες απολύσεις (εκτός από τις εμπορικές) και καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρήσουν όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων τους.
Τις πιο αρνητικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο αναμένουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές.
Οι στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Αυγούστου 2010 θα γίνει γνωστή στις 5 Σεπτεμβρίου 2010.