ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ερωτηση τσιαουση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις ανυπολόγιστες καταστροφές στις βαμβακοφυτείες του Νομού Έβρου, που προκλήθηκαν από το πράσινο σκουλήκι.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που καταγράφονται σε βαμβακοφυτείες σε ολόκληρο το Νομό Έβρου, για μια ακόμη καλλιεργητική χρονιά ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, διότι μόλις και μετά βίας πρόλαβε την καλλιεργητική περίοδο εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών, στην
συνέχεια ένα μέρος της παραγωγής τους καταστράφηκε από την καλοκαιρινή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή και τέλος ότι απέμεινε από τις καλλιέργειές τους προσβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το πράσινο σκουλήκι.
Γενικά υπάρχουν αρκετές αναφορές για ανθεκτικότητα του εντόμου στα εντομοκτόνα από πολλούς παραγωγούς, που παραπονούνται για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων. Δυστυχώς φέτος λόγω καιρικών συνθηκών (άνοιξη με πολλές βροχές), αλλά και η ανοσία στα φυτοφάρμακα που πιθανόν να έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο έντομο λόγω μαζικών και όχι στοχευμένων ψεκασμών, καθιστά το πρόβλημα πολύ σοβαρό για τους αγρότες ολόκληρου του Νομού Έβρου. Υπάρχουν περιοχές σε δημοτικά διαμερίσματα που οι μηχανές συλλογής βαμβακιού δεν θα μπουν καν στα χωράφια, καθώς δεν έχει μείνει τίποτα από την αναμενόμενη παραγωγή.
Υπολογίζεται πως η συνολική μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών σε εκτεταμένες περιοχές θα υπερβεί το 80% και όπως διαφαίνεται η απώλεια εισοδήματος μεγάλου αριθμού βαμβακοκαλλιεργητών του Νομού (οι οποίοι έγκαιρα πραγματοποίησαν όλους τους απαραίτητους ψεκασμούς και καλλιεργητικές φροντίδες), θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την τοπική οικονομία και κοινωνία, σε περίοδο μάλιστα εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Γίνεται λοιπόν αντιληπτή η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός πληθυσμός του Νομού την φετινή χρονιά. Επομένως είναι άμεση και αδήριτη ανάγκη η ολιστική προσέγγιση του συνόλου των αγροτικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο Νομός Έβρου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ευρύτερη προοπτική καθώς και τις συνέπειες τους».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει την κυρία Υπουργό:

• Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε ο Νομός Έβρου να ενταχθεί στα προγράμματα ΠΣΕΑ και να κατατεθεί έγκαιρα ο προβλεπόμενος φάκελος (αφού από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από ζημιές εντόμων) προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δρομολογηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (υπερβαίνοντας τις όποιες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες καθυστερήσεις) η διαδικασία αποζημίωσης των βαμβακοκαλλιεργητών, που η παραγωγή τους καταστράφηκε από το πράσινο σκουλήκι;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει, επειδή πολλοί βαμβακοπαραγωγοί δεν θα πιάσουν το πλαφόν των 209 κιλών και θα έχουν πρόβλημα με την συνδεδεμένη ενίσχυση;