ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

μετρα αντιμετοπισης του ιου του δυτικου νειλου

Όπως είναι γνωστό από τις αρχές Αυγούστου έχουν παρουσιαστεί – κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας- κρούσματα εγκεφαλίτιδας ή άσηπτης μηνιγγίτιδας, τα οποία μετά από εργαστηριακή διάγνωση διαπιστώθηκε ότι οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου . Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Τύπου του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.ΝΟ στις 23/08/2010 , ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν εργαστηριακά ανέρχεται στα 99, από τα οποία τα 8 κατέληξαν.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την πρώτη στιγμή έχει επιληφθεί του θέματος και ενημερώνει τον πληθυσμό μέσω της ιστοσελίδας του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.ΝΟ http://www.keelpno.gr ενώ παράλληλα έχει αποστείλει οδηγίες προς τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας του Ν.Δ Έβρου.
Δεδομένου ότι ο άνθρωπος μολύνεται κατά κύριο λόγο μέσω του δήγματος από το κοινό κουνούπι (Culex spp.), συνιστάται μεταξύ των μέτρων που προτείνει το Υ.Υ.Κ.Α και η συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Το Ν.Δ Έβρου – μέσω της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας- έχει φροντίσει εγκαίρως
για τη διασφάλιση πρόσθετων πιστώσεων και το πρόγραμμα καταπολέμησης θα συνεχιστεί και κατά το μήνα Σεπτέμβριο σύμφωνα με τις οδηγίες.
Επίσης σημαντικό ρόλο για την αποτροπή μετάδοσης της μόλυνσης στον άνθρωπο προσφέρει η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας και συγκεκριμένα :

A) Προκειμένου να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών προτείνεται.
1. Η χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
2. Η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα
3. Η αυξημένη προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα, διότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
4. Η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα. Πιο αποτελεσματικά θεωρούνται τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα .
5. Τέλος τα συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα, διότι όπως είναι γνωστό τα κουνούπια έχουν αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης και έλκονται από τις οσμές που εκλύονται από τον ιδρώτα.

B) Προκειμένου να αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι προτείνεται
1. Η τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού και ο περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
2. Η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών
3. Η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες , βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
4. Η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών , διότι ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως της οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων
5. Το καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων φυλλωσιών που αποτελούν σημεία στα οποία βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
6. Τέλος συνιστάται η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων , διότι αποδεδειγμένα προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.


Μ.Ε.Ν
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


ΤΣΑΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α΄